5 Βήματα για την Απαλλαγή από το Στρες

ΣτρεςΘυμάσαι την τελευταία φορά που είχες απορροφηθεί τόσο πολύ, παρακολουθώντας μια ταινία ή διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα που ήταν σαν ο υπόλοιπος κόσμος να μην υπήρχε; Για τους περισσότερους από εμάς είναι πολύ εύκολο να εμπλακούμε κατά τον ίδιο τρόπο, στις δικές μας σκέψεις και σενάρια, στις δικές μας ερμηνείες και συναισθήματα και να ταυτισθούμε τόσο πολύ με το σενάριο που φτιάξαμε που να επηρεάζει τη διάθεσή μας και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Σκέψου ένα απλό γεγονός: Είσαι στη δουλειά και ξαφνικά η διευθύντρια ζητάει να σε δει αμέσως στο γραφείο της. Το πώς θα αντιδράσεις σ’ αυτό εξαρτάται από τον τύπο σκέψεων που συνήθως κάνεις και γενικά τη στάση που κρατάς απέναντι στα διάφορα γεγονότα. Ίσως αρχίσεις αμέσως να ανησυχείς, «Τι έκανα λάθος;», «Έχει γούστο να θέλει να μου πει ότι απολύομαι…αν με διώξουν θα μου πάρει πολύ καιρό μέχρι να βρω μια άλλη δουλειά με αυτήν την κρίση που υπάρχει.»

Αν συνεχίσεις να το σκέφτεσαι έτσι οι φόβοι σου μεγεθύνονται και προτιμάς να ανοίξει η γη να σε καταπιεί παρά να πας μέσα στο γραφείο της να την αντιμετωπίσεις. Ή θα μπορούσες να αρχίσεις να θυμώνεις και να σκέφτεσαι: «Μετά από όλη αυτή τη δουλειά που κάνω εδώ μέσα, δεν πρόκειται να δεχθώ καμία κριτική. Η εταιρεία είναι πολύ τυχερή που ανήκω στο προσωπικό της». Κατευθύνεσαι προς το γραφείο της διευθύντριας, νοιώθοντας αγανάκτηση και έτοιμος να υπερασπιστείς τον εαυτό σου.

Η Δύναμη των Σκέψεων

Είτε αντιδράς με φόβο είτε με θυμό, οι σκέψεις που κάνεις στο μυαλό σου δημιουργούν στρες στο σώμα σου. Η καρδιά σου κτυπάει γρηγορότερα, η πίεση του αίματος ανεβαίνει, η αναπνοή σου γίνεται βαριά, η αδρεναλίνη τρέχει στο αίμα σου, και επί πλέον παράγεις περισσότερη κορτιζόλη. Η αρχέγονη αντίδραση του ανθρώπου «πάλεψε ή τρέξε» μπροστά σε ό,τι αντιλαμβάνεται σαν κίνδυνο κυριαρχεί, αν και δεν υπάρχει κανένα θηρίο που βρυχάται μέσα στο γραφείο  απλά, σκέψεις που σε πείθουν ότι κινδυνεύει η ύπαρξη σου.

Αν και οι σκέψεις μπορεί να φαίνονται ανίσχυρες, σε σχέση με ένα πεινασμένο άγριο θηρίο, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν απίστευτη δύναμη. Κάτι συμβαίνει που διαταράσσει την ισορροπία για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, σύμφωνα με τη δικιά σου αίσθηση και αυτό προκαλεί την αίσθηση του κινδύνου, είτε είναι αληθινά είτε φανταστικά. Αναρίθμητες μελέτες δείχνουν ότι το χρόνιο στρες επιταχύνει την γήρανση και σε καθιστά ευάλωτο σε σοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακά προβλήματα, έλκη στομάχου, αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο, αϋπνία, ημικρανίες, επιθέσεις πανικού, αγωνία, και κατάθλιψη.

Τι ανακουφίζει από το στρες

Ευτυχώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αρχέγονη αντίδραση «πάλεψε ή τρέξε». Μπορείς να μάθεις να απολαμβάνεις μια ήρεμη κατάσταση μια κατάσταση σώμα-νου που είναι εξ ίσου φυσιολογική, όπως η αντίδραση στο στρες, αλλά αντίθετα αυτή είναι γαλήνια και ευεργετική.

1. Σύνδεση με το σώμα. Ενώ ο νους σου συνεχώς παλεύει με σκέψεις για το μέλλον και αναμνήσεις από το παρελθόν, το σώμα ζει τη μοναδική στιγμή που υπάρχει αληθινά: το παρόν. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να απαλλαχθείς από το στρες είναι να ξεφύγεις από το νου σου και να συντονιστείς με το σώμα σου. Άφησε τον εαυτό σου να νοιώσει όλες τις αισθήσεις του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ο νους σου μπορεί να έχει κατατάξει ως δυσάρεστες, όπως πίεση στο κεφάλι, σφίξιμο στο στομάχι, ή πιάσιμο στο σβέρκο. Το σώμα σου ξέρει πάντα τι θέλει και θα σε οδηγήσει στο πώς θα χαλαρώσει καλύτερα και βαθύτερα

2. Διαλογισμός. Ο διαλογισμός σου δίνει την δυνατότητα να επικοινωνείς με την εσωτερική σιωπή και ηρεμία που βρίσκεται πίσω από τη φασαρία του εσωτερικού διαλόγου του νου σου. Ο διαλογισμός σε βοηθάει να βιώσεις μια αληθινά βαθιά χαλάρωση που διαλύει κάθε κούραση και αποθηκευμένο στρες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή άσκηση στο διαλογισμό μπορεί να μειώσει την πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, να ελαττώσει το άγχος και την κατάθλιψη και να αντιστρέψει τους βιολογικούς παράγοντες γήρανσης. Η άσκηση στο διαλογισμό και ιδιαίτερα η συνειδητή παραμονή στην εγκεφαλική συχνότητα άλφα, όπως μαθαίνει κανείς στη Μέθοδο Σίλβα, σε συνδυασμό με τη βαθιά σωματική χαλάρωση ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία της θεραπείας.

Η άσκηση της Μεγάλης Χαλάρωσης της Μεθόδου Σίλβα θα σε βοηθήσει να συντονιστείς με τη σοφία του σώματος σου και να το απελευθερώσεις από το στρες. Επιπλέον, σε καθοδηγεί στην απόλυτη σωματική, αλλά και νοητική χαλάρωση με όλα τα ανωτέρω ευεργετήματα.

3. Νοητική Στάση. Οι πεποιθήσεις σου και τα πιστεύω σου παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στο πως σε επηρεάζει το στρες. Ακολουθούν οι τρεις βασικές τάσεις αντίδρασης σε ένα γεγονός ανάλογα με την νοητική στάση που έχει ο καθένας.

-Άνθρωποι που φυσιολογικά είναι δημιουργικοί και ενθουσιώδεις, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με το στρες γίνονται αγχώδεις με μεγάλη ανησυχία και αγωνία. Τείνουν να κατηγορούν τον εαυτό τους για τα προβλήματα τους και το αποτέλεσμα είναι να είναι νευρικοί και φοβισμένοι.

-Άνθρωποι που συνήθως είναι ζεστοί και τους αρέσει να προσφέρουν, όταν χάσουν την ισορροπία τους αντιδρούν στο στρες με επιθετική στάση απέναντι στους άλλους. Πιστεύουν ότι φταίνε οι άλλοι και θυμώνουν.

-Άνθρωποι ευγενικοί και ευαίσθητοι όταν είναι αντιμέτωποι με καταστάσεις που τους προκαλούν έντονο στρες, μπορεί να αποσυρθούν και να αρνηθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η εκπαίδευση στη Μέθοδο Σίλβα σε βοηθάει να επανεκπαιδεύσεις συνειδητά τον εαυτό σου σε ένα βαθύ εσωτερικό επίπεδο (υποσυνείδητο) και να αλλάξεις εγγραφές που έχουν καθορίσει τη στάση σου από την παιδική ηλικία. Έτσι μπορείς να έχεις την δυνατότητα της επιλογής στον τρόπο αντιμετώπισης κάθε κατάστασης με ψυχραιμία και εσωτερική σοφία. Τότε απαντάς στα γεγονότα, δεν αντιδράς.

4. Αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού του νου και του εγκεφάλου. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τις δυνατότητες του εγκεφάλου και του νου μας. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν πως ο εγκέφαλος δέχεται 400 δισ. στοιχεία πληροφοριών το δευτερόλεπτο, αλλά ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται μόνο τις 200 χιλιάδες από αυτά. Πολλές λειτουργίες και δυνατότητες του εγκεφάλου όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά αντιθέτως επειδή το άτομο δεν τις ελέγχει λειτουργούν συχνά εναντίον του. Το αποτέλεσμα είναι οι ψυχοσωματικές ασθένειες, από πονοκέφαλο μέχρι καρκίνο, οι αρνητικές σκέψεις, οι φόβοι, οι κακές σχέσεις, η αποτυχία σε στόχους, η έλλειψη πληρότητας και ευτυχίας.

Στο σεμινάριο της Μεθόδου Σίλβα το άτομο χρησιμοποιώντας σε ένα βαθύ νοητικό επίπεδο τις τεχνικές που μαθαίνει αξιοποιεί ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού του και αποκτά τον έλεγχο του νου του. Αυτό τον οδηγεί στην ικανότητα να χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του νου του για την επίτευξη των στόχων του, είτε πρόκειται για απλές καθημερινές ανάγκες, όπως ο φυσιολογικός ανανεωτικός ύπνος, η απαλλαγή από πονοκεφάλους, η βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας μάθησης, είτε πρόκειται για την επίτευξη σημαντικών για τη ζωή του στόχων στον προσωπικό ή επαγγελματικό  οικονομικό τομέα.

Με τη χρήση των τεχνικών της Μεθόδου Σίλβα το άτομο αποκτά υψηλή αυτοπεποίθηση, έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτό του δίνει σιγουριά και ένα αίσθημα αυτοεκπλήρωσης και ευτυχίας.

5. Διατροφή και Άσκηση. Η διατροφή είναι η ενέργεια με την οποία τροφοδοτεί ο άνθρωπος το σώμα του. Παίζει πρωτεύοντα ρόλο για την καλή υγεία και την ευεξία του ατόμου. Αλλά και η σωματική άσκηση είναι εξ’ ίσου σημαντική για την εκτόνωση από το στρες και απαραίτητη για την καλή φυσική κατάσταση και για την καλή διάθεση. Συχνά, οι κακές συνήθειες σε αυτούς τους δυο τομείς δεν μας αφήνουν να ακολουθήσουμε ένα ευεργετικό πρόγραμμα που επιθυμούμε.

Με μια εύκολη νοητική τεχνική της Μεθόδου Σίλβα μπορεί το άτομο να αλλάξει συνήθειες που έχουν βαθιές ρίζες, γιατί μαθαίνει να δουλεύει στο ίδιο βαθύ επίπεδο που οι συνήθειες είναι ριζωμένες.

-της Μαριάννας Μεταξάτου

καθ. Μεθόδου Silva, Silva Success Personal Coach

Σχολιάστε το άρθρο