Abhyangamm – το Αγιουρβεδικό μασάζ (επαγγελματικό αυτομασάζ)

Εξαιρετικά χαλαρωτικό και ταυτόχρονα αναζωογονητικό, το καθημερινό αυτό μασάζ με χλιαρό έλαιο είναι εύκολο στην εφαρμογή και διαρκεί 30 λεπτά μόνο. Μπορείτε να το κάνετε κάθε πρωί στο σπίτι σας, και να αποκομίζετε τα οφέλη αυτής της πολυτελούς θεραπείας ολόκληρη την υπόλοιπη ημέρα.

AbhyangamnΣτην αγιουρβεδική θεραπευτική, το μασάζ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Αναζωογονεί τον οργανισμό, βοηθά να «ανοίξουν» όλα τα κανάλια του σώματος, εξασφαλίζει την καλή κυκλοφορία της ενέργειας σε όλα τα μέρη του σώματος και χαρίζει ζωντάνια και σφρίγος, ενώ χαλαρώνει και ενεργοποιεί το σώμα ταυτόχρονα. Καλό είναι να κάνετε μασάζ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλά μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας στον εαυτό σας καθημερινά. Το συγκεκριμένο μασάζ γίνεται με χλιαρό έλαιο και δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά.

Οφέλη του μασάζ του σώματος

Βοηθά στην εξισορρόπηση των doshas. Εξαιτίας της πολυτάραχης ζωής μας, οι περισσότεροι από εμάς υποφέρουμε από υψηλά επίπεδα στρες, άγχους, μια αίσθηση εξουθένωσης και αποδιοργάνωσης, όλα ενδείξεις ότι έχει διαταραχθεί το Vata. Το χλιαρό έλαιο, όντας χλιαρό, λείο και απαλό, καταπραΰνει το διαταραγμένο Vata, ενώ το μασάζ βοηθά, επίσης, στην ισορροπία του Kapha. Επιπλέον, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και αναζωογονεί το ληθαργικό σώμα και νου. Με την τακτική εφαρμογή του μασάζ, οι τοξίνες που έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στις αρθρώσεις και στους ιστούς χαλαρώνουν και απελευθερώνονται μέσα στον οργανισμό για να αποβληθούν στη συνέχεια μέσα από τις φυσικές διαδικασίες αποβολής των τοξινών. Εκτός αυτού, απελευθερώνονται και οι τοξίνες που έχουν συγκεντρωθεί στο δέρμα, χαρίζοντας σας έτσι καθαρή, υγιή επιδερμίδα.

Με το τακτικό μασάζ το δέρμα αποκτά όμορφη όψη. Το μασάζ συμβάλλει στην ενυδάτωση και στη θρέψη του, χαρίζοντας του λεία και στιλπνή εμφάνιση. Το abhyangam βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση και τόνωση των μυών. Βοηθά την ενέργεια να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και προωθεί τον εύκολο, γαλήνιο ύπνο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το μασάζ με χλιαρό έλαιο βοηθά να ηρεμήσουν ο νους και το νευρικό σύστημα. Θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και ήρεμοι και συνάμα πιο συγκεντρωμένοι και σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Το μασάζ βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των αισθημάτων. Θα αισθάνεστε ήρεμοι και σταθεροί και θα βιώνετε την ευδαιμονία που χαρίζει ο τακτικός διαλογισμός. Η τακτική εφαρμογή του abhyangam θρέφει και συμβάλλει στην ευλυγισία των μυών. Το μασάζ με χλιαρό έλαιο δυναμώνει και λιπαίνει τις αρθρώσεις κάνοντας τες πιο ανθεκτικές στη φυσιολογική φθορά.

Το μασάζ σας κάνει να αισθάνεστε ότι ξαναγεννιέστε και είστε γεμάτοι ζωντάνια. Τα αρχαία κείμενα αναφέρουν ότι η τακτική εφαρμογή του abhyangam καθυστερεί τη φυσιολογική πορεία της γήρανσης.

Οφέλη του μασάζ του σώματος

-Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, ιδιαίτερα στις νευρικές απολήξεις.

-Τόνωση των μυών και ολόκληρης της φυσιολογίας του σώματος.

-Καταπράυνση των νεύρων.

-Λίπανση των αρθρώσεων.

-Αύξηση της νοητικής εγρήγορσης.

-Βελτίωση της λειτουργίας της αποβολής των ακαθαρσιών από το σώμα.

-Απαλότερο και πιο λείο δέρμα.

-Αυξημένα επίπεδα αντοχής κατά τη διάρκεια της ημέρας.

-Καλύτερος, βαθύτερος ύπνος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πως γίνεται το αγιουρβεδικό μασάζ;

Χρησιμοποιήστε έλαιο που έχετε ζεστάνει σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να το δέχεστε άνετα στο δέρμα σας. Φυλάξτε το έλαιο του μασάζ μέσα σε πλαστικό μπουκαλάκι και κρατήστε το δοχείο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό βρύσης για λίγα λεπτά μέχρι να ζεσταθεί (αν και ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης είναι η διαδικασία μπεν-μαρί). Βυθίστε τις άκρες των δακτύλων σας μέσα στο χλιαρό έλαιο και απλώστε την ποσότητα αυτή ελαφρά σε ολόκληρο το σώμα σας. Περιμένετε 4-5 λεπτά μέχρι το δέρμα σας να απορροφήσει αρκετό έλαιο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ολόκληρη την παλάμη μαζί και τα δάκτυλα, κάντε μασάζ σε ολόκληρο το σώμα ασκώντας ομοιόμορφη πίεση. Στις ευαίσθητες περιοχές, όπως η κοιλιά ή η καρδιά, ασκήστε πιο ελαφριά πίεση. Στα σημεία που συγκεντρώνονται οι νευρικές απολήξεις, όπως στα πέλματα των ποδιών, στις παλάμες των χεριών και στη βάση των νυχιών, χρησιμοποιήστε περισσότερο έλαιο. Στις στρογγυλεμένες περιοχές του σώματος, όπως στο κεφάλι ή στις αρθρώσεις, είναι καλύτερο να ακολουθείτε κυκλικές κινήσεις, ενώ στις ευθείες περιοχές, όπως βραχίονες και πόδια, είναι προτιμότερες οι ευθείες κινήσεις. Αφού ολοκληρώσετε το μασάζ, χαλαρώστε για 10-15 λεπτά, αφήνοντας το έλαιο και το μασάζ να κάνουν το θαύμα τους! Όσο πιο πολύ μένει το έλαιο επάνω στο σώμα σας, τόσο πιο βαθιά διεισδύει σε αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, μπορείτε να διαβάσετε κάτι που θα σας χαλαρώσει ή θα σας ανυψώσει πνευματικά, να ξεκουραστείτε, να ξυριστείτε, να κόψετε τα νύχια σας ή να ετοιμαστείτε για την υπόλοιπη ημέρα. Εάν θέλετε, απομακρύνετε το περίσσιο έλαιο με μία πετσέτα και στη συνέχεια απολαύστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους. Εάν το πρόγραμμα σας είναι τέτοιο που δεν σας επιτρέπει την καθημερινή εφαρμογή του μασάζ, προσπαθήστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο για να το κάνετε τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Θα ανακαλύψετε ότι αξίζει τον κόπο!

Επιλέγοντας το ειδικό για εσάς έλαιο για μασάζ

Το abhyangam παρέχει τα μέσα ώστε οι θεραπευτικές ιδιότητες του υλικού που χρησιμοποιείται στο μασάζ να μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος και βοηθά το δέρμα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, να εκτελέσει τις διάφορες λειτουργίες του σωστά και αποδοτικά, είτε πρόκειται για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα είτε για τη θρέψη των ιστών μέσω του δέρματος, γι’ αυτό και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται ειδικά αγιουρβεδικά λάδια μασάζ που εφαρμόζονται κυρίως το πρωί πριν το μπάνιο ή το ντους, ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνση των τοξινών που μπορεί να έχουν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας των ειδικών αυτών αγιουρβεδικών λαδιών) και θεραπευτικό σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας (ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο σας), αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα με τα ειδικά λάδια που συνήθως είναι εμπλουτισμένα με τα αγιουρβεδικά βότανα brahmi, ashwagandha, shatavari, shankhapushpi, tulsi, bhringaraj, turmeric κ.α. Τα βότανα «μαγειρεύονται» ελαφρά μέσα στα έλαια-βάσεις ψυχρής έκθλιψης για ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από διάφορες φυσικές επεξεργασίες εμπλουτίζονται με διάφορες θεραπευτικές ουσίες όπως σανταλόξυλο, γιασεμί και τριαντάφυλλο για μεγαλύτερη συναισθηματική και νοητική ισορροπία. Ωστόσο, στην περίπτωση που τελικά δεν χρησιμοποιηθούν τα ειδικά λάδια, τα απλά λάδια σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καρύδας που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τον αγιουρβεδικό τύπο, θα πρέπει οπωσδήποτε να θερμαίνονται στους 100οC. Η θεραπεία abhyangam είναι ο καλύτερος τρόπος ελέγχου και εξισορρόπησης του Vata του σώματος. Το Vata είναι ο κυρίαρχος φορέας της αίσθησης της αφής και το δέρμα είναι το κατ’ εξοχήν όργανο της αφής.

Αγιουρβεδικό μασάζ abhyangam (επαγγελματικό)

Πέρα από το αγιουρβεδικό αυτομασάζ, που είναι καλό να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, θα ήταν πολύ ευεργετικό από καιρού εις καιρόν να ωφεληθείτε και από το επαγγελματικό αγιουρβεδικό μασάζ abhyangam. Το μασάζ abhyangam είναι ένα απαλό και συνάμα ισχυρό μασάζ που εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα των ποδιών, και στο οποίο χρησιμοποιούνται ειδικά χλιαρά θεραπευτικά έλαια. Τα έλαια επιλέγονται ανάλογα με την prakruti (ψυχοσωματική ιδιοσυγκρασία) του ατόμου και την ασθένεια ή το πρόβλημα.

Το μασάζ γίνεται με μαλακό ρυθμικό τρόπο από ένα ή δύο άτομα ταυτόχρονα, για 45 έως 60 λεπτά και σε ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, από ειδικά εκπαιδευμένους αγιουρβεδικούς θεραπευτές. Μετά από το μασάζ συστήνεται να κάνετε ένα ατμόλουτρο-βοτανό-λουτρο (swedan) ή ζεστό ντους.

Το μασάζ abhyangam είναι μια βαθιά χαλαρωτική, ανανεωτική εμπειρία, καθώς επίσης και θεραπεία για ορισμένες ασθένειες. Η τακτική εφαρμογή του abhyangam προστατεύει από το στρες, το άγχος, την εξουθένωση και τη διατάραξη του Vata. Θρέφει το σώμα, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ατόμου, προωθεί τον καλό ύπνο, βελτιώνει την υφή του δέρματος, την όραση και παρέχει καλύτερη φυσική σταθερότητα.

Το επαγγελματικό μασάζ Abhyangam διδάσκεται και εφαρμόζεται στους πρότυπους χώρους εφαρμογής βασικών αγιουρβεδικών τεχνικών Ayurcare.

Ayurveda Hellas A.E.

-Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου. Χημικός, ερευνήτρια Ayurveda, πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α. (www.ayurvedaingreece.gr) (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Εφαρμογής της Επιστήμης Ayurveda)

Σχολιάστε το άρθρο