Αδυνάτισμα τώρα!

Αδυνατίστε με φυσικές μεθόδους για καλύτερη υγεία και ευεξία

Η εποχή από το φθινόπωρο έως και τον χειμώνα είναι η κατ’ εξοχήν περίοδος που δυνητικά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αυξηθεί το βάρος μας, γιατί ο κρύος καιρός, πρώτον μας κάνει περισσότερο υποκινητικούς -με λιγότερες δραστηριότητες, περισσότερο σπιτόγατους- και δεύτερον διευκολύνει την κατανάλωση περισσοτέρων λιπαρών τροφών, που έχουν μεγάλη θερμιδική αξία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεπερνάμε το επίπεδο του βασικού μεταβολισμού σε θερμίδες και η αύξηση του βάρους είναι δεδομένη (βασικός μεταβολισμός είναι η ενέργεια που καταναλώνει ένα άτομο σε κατάσταση ηρεμίας κατά την διάρκεια του 24ώρου. Μονάδα μέτρησης του είναι η θερμίδα).

ΑδυνάτισμαΟι γιορτές έρχονται να συμβάλουν και αυτές με την αλόγιστη κατανάλωση τροφών και γλυκών που γίνεται την περίοδο αυτή από τους περισσότερους από εμάς, στην αύξηση του βάρους μας. Την περίοδο πριν το καλοκαίρι αρχίζουμε να κινητοποιούμαστε για την απώλεια των περιττών κιλών, καθώς τα ρούχα που φοράμε γίνονται όλο και πιο «ελαφρά» και αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσουμε βασικές αλλαγές στην διατροφή μας, αλλαγές που θα βοηθήσουν στην απώλεια των περιττών κιλών.

Πέραν όμως όλων αυτών, η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τον 21ο αιώνα και τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού «αναπτυγμένου» κόσμου. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλα κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας. Η αφθονία αγαθών, ο υπερκαταναλωτισμός και η καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το άγχος και τις ευκολίες στη διαβίωση που προσφέρει η τεχνολογία, αυξάνουν τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων.

Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου η διάδοση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, χολοκυστοπάθειας, ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και ήπιων ψυχικών διαταραχών.

Το 50% του ελληνικού γυναικείου πληθυσμού και το 67% του ανδρικού έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Την βασικότερη αιτία της παχυσαρκίας αποτελούν ο τρόπος ζωής και η διατροφή.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά ή άλλα νοσήματα, αλλά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από «τροφές σκουπίδια», που προοδευτικά σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού, δημιουργούν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Οι ακατέργαστες τροφές περιέχουν τα απαραίτητα ένζυμα και βοηθούν να εμπλουτιστεί ο οργανισμός με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας και αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι φυσικές τροφές προάγουν τις καύσεις, αυξάνουν τη δυναμική του μεταβολισμού και κινητοποιούν ποικιλοτρόπως την απώλεια βάρους.

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται σημαντικά από τη σωματική άσκηση -όσο περισσότερο κινείστε, τόσο πιο δραστήριος είναι ο μεταβολισμός σας, γιατί αυτό σας κάνει να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες- και από την ποσότητα του μυϊκού ιστού, γιατί ο μυϊκός ιστός και τα εσωτερικά μας όργανα είναι αυτά που καταναλώνουν ενέργεια καθώς λειτουργούν. Ο λιπώδης ιστός δεν καταναλώνει ενέργεια. Επομένως, τα παραπανίσια κιλά σε λίπος δεν μας αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό.

Ο άνθρωπος είναι έτσι φτιαγμένος από το δημιουργό, ώστε να πρέπει να ψάξει να βρει την τροφή του για να ζήσει και αυτό συνεπάγεται δραστηριότητα. Δυστυχώς, καταφέραμε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να αλλάξουμε τον σκοπό της ύπαρξής μας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, τον τρόπο με τον οποίον είμαστε σχεδιασμένοι και προγραμματισμένοι να λειτουργούμε. Αυτή η αλλαγή της συμπεριφοράς μας, η αφθονία τροφής και η υπερκατανάλωση της μας οδηγούν στην παχυσαρκία.

Όταν στο καθημερινό πρόγραμμα αδυνατίσματος περιλαμβάνουμε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ακατέργαστους υδατάνθρακες, χαμηλού ως μετρίου γλυκαιμικού δείκτη, μέσης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλής σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, η απώλεια κιλών και λίπους επιτυγχάνεται ευκολότερα.

Μπορείτε, κάνοντας απλές αλλαγές στην ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που τρώτε, να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε για πάντα. Δραστηριοποιηθείτε! Το να γίνετε πιο ενεργοί δεν σημαίνει αναγκαστικά να ιδρώνετε σε ένα γυμναστήριο (που εάν σας αρέσει δεν είναι απορριπτέο). Μπορείτε αντί για το γυμναστήριο να ακολουθήσετε τις παρακάτω ιδέες:

– Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε αυτές.

– Ενσωματώστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή. Η καθημερινή άσκηση και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα διπλασιάζουν την απώλεια κιλών. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Η σωστή διατροφή και η δραστήρια ζωή είναι τα μυστικά για να χάσετε εύκολα και σωστά βάρος.

 

Συμβουλές για τη δίαιτά σας

Μη παραλείπετε το πρωινό. Οι άνθρωποι που τρώνε ένα σωστό πρωινό αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας. Κάντε το πρωινό σας πλούσιο με το να προσθέτετε κάτι κάθε μέρα. Ξεκινήστε με ένα ρόφημα από βότανο, μετά ένα φρούτο και συνεχίστε με το να προσθέσετε μια ένα παξιμάδι κρίθινο και 2 κουταλιές της σούπας κατίκι Δομοκού ή 2 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι.

– Μήπως έχετε θρεπτικές ελλείψεις; Η ανεπαρκής πρόσληψη απαραιτήτων συστατικών, όπως π.χ. σιδήρου, ή ασβεστίου, επιβραδύνει την παραγωγή ενέργειας και τις καύσεις του οργανισμού. Να τρώτε πολύπλευρα, επιλέξτε τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών, δηλαδή να έχετε ποικιλία στην διατροφή σας. Η μονότονη επανάληψη των ίδιων φαγητών κουράζει.

– Ξεχνάτε να πιείτε νερό; Η ελάχιστη έλλειψη νερού υπονομεύει το μεταβολισμό και μειώνει τις καύσεις του μεταβολισμού. Πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό κάθε περίπου μία ώρα. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και την κατακράτηση υγρών. Ταυτόχρονα, μειώνει την όρεξη (προσωρινά). Μπορείτε επίσης να πίνετε ένα με δυο αφεψήματα την ημέρα (χωρίς ζάχαρη).

– Να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε με ηρεμία. Το καλό μάσημα διευκολύνει την αξιοποίηση των τροφών και τη χώνεψη. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να καταλάβει ότι υπήρξε λήψη τροφής και επομένως για να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού. Εάν λοιπόν τρώτε όλη μέρα στα πεταχτά, το βράδυ θα έχετε την αίσθηση ότι όλη μέρα δεν φάγατε τίποτα.

– Το λίπος είναι αυτό που κάνει νόστιμο το φαγητό μας, αλλά θα πρέπει να το περιορίσουμε δίνοντας έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Και από τους υδατάνθρακες, που πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας, πρέπει να προτιμάμε τους σύμπλοκους υδατάνθρακες. Σύμπλοκοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βρίσκονται στα φυσικά τρόφιμα, στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, και όχι στα γλυκά ή τις καραμέλες. Αν θέλετε να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά, παρατηρήστε τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε.

– Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Περιορίστε τροφές υψηλές σε λιπαρά και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά. Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πολύ σημαντικό να μην λείπουν από το πιάτο σας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως αυτά που είναι πιο πλούσια σε κάλιο, όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μαρούλι, το σέλινο, η μπανάνα, το αχλάδι, το ακτινίδιο και όλα τα εσπεριδοειδή. Το κάλιο είναι το μεταλλικό άλας με έντονη διουρητική δράση. Ευνοεί την αποβολή των περίσσιων υγρών μέσω της ούρησης. Με την αποβολή των υγρών, αποβάλλονται και τα απόβλητα του οργανισμού (οι τοξίνες), όποτε όλα τα όργανα του σώματος καθαρίζονται σε βάθος και λειτουργούν καλύτερα.

– Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό. Περιορίστε τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις λιπαρές τροφές, τα γλυκά και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά.

– Προσέξτε τι πίνετε. Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη, καθώς και τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, αρωματικά φυτά (βότανα). Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης. Επίσης, και οι φυσικοί χυμοί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία. Σκεφτείτε ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι πίνεται εύκολα. Τα πορτοκάλια που τον αποτελούν είναι αμφίβολο αν θα τα καταναλώνατε με την ευκολία που ήπιατε το χυμό

– Βάζετε υπερβολικό αλάτι; Το αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και κατακράτησης υγρών, αλλά επίσης δια-ταράσσει το μεταβολισμό και αυξάνει την όρεξη. Εμπλουτίστε τα φαγητά σας με αρωματικά βότανα και χυμό λεμονιού. Περιορίστε τρόφιμα fast food, καπνιστά, αλλαντικά, παστά, κύβους μαγειρικής, κονσέρβες και αρτοσκευάσματα.

– Κρατάτε μαζί σας κάποιο υγιεινό σπιτικό σνακ, αν τυχόν πεινάσετε την ώρα που είστε έξω. Όπως ένα μήλο ή πέντε αμύγδαλα.

– Κοιμηθείτε. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που αυξάνουν την όρεξη και οδηγούν στη λήψη υπερβολικού βάρους και στην παχυσαρκία. Η έλλειψη ύπνου δίνει το μήνυμα στον οργανισμό ότι υπάρχει έλλειψη ενέργειας. Αυτό μεταφράζεται σε μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου προκαλεί στον οργανισμό μια κατάσταση ανάλογη με αυτήν που προκαλεί το στρες. Στον οργανισμό ανθρώπων με αϋπνία, απελευθερώνεται κορτιζόνη, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που συμβάλλει στην αποθήκευση γλυκόζης και θερμίδων στα κύτταρα. Ιδιαίτερα, η ινσουλίνη συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους.

– Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, όπως κρέατος και γαλακτοκομικών.

– Διώξτε το άγχος. Εκτός του ότι κάνει κακό στην υγεία, έρευνες έδειξαν ότι μας παχαίνει, γιατί σε περιόδους άγχους καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

– Θα πρέπει να αποφύγετε τις τροφές που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη τρανς λιπαρά (φυτικά λάδια), μαργαρίνες, σπορέλαια. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ζωικά – κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, βούτυρο. Μειώστε την πρόσληψη ζωικού λίπους, αφαιρώντας από την διατροφή τα αλλαντικά, όπως λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι και αποφεύγετε να τρώτε σε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά και παγωτά. Επιπλέον, τροφές προς αποφυγή είναι οι έτοιμες ή προπαρασκευασμένες τροφές, τυρόπιτες ή άλλες πίτες, τηγανητά, τσιγαριστά, κονσέρβες, και λιπαρά σνακς, όπως τσιπς και γαριδάκια.

-Αποφεύγετε επεξεργασμένες τροφές, όπως άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, κέικ, μπισκότα, γλυκίσματα και ζαχαρωτά, γλυκά, καραμέλες και κάθε λογής ραφιναρισμένες τροφές. Αυτές είναι «νεκρές» τροφές πλούσιες σε θερμίδες και πολύ φτωχές σε δομικά συστατικά. Το αλκοόλ επίσης είναι τοξικό, όταν κάνουμε κατάχρηση και παράλληλα μας δίνει πολλές θερμίδες (1γρ. αλκοόλης = 6 θερμίδες δηλαδή 100γρ αλκοολούχου ποτού με περιεκτικότητα 40% οινοπνεύματος, δίνει 40γρ.x 6=240 θερμ.). Ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης υποθρεψίας, καταναλώνοντας επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες εκφυλίζουν τον οργανισμό, δημιουργούν πρόωρη γήρανση και χρόνια προβλήματα υγείας μαζί με την παχυσαρκία.

– Δώστε προσοχή στη σύνθεση των γευμάτων στο πιάτο. Το γεύμα να έχει πρωτεΐνη όσο η παλάμη σας, μια χούφτα γεμάτη βραστά λαχανικά στον ατμό και δυο χούφτες ωμή σαλάτα. Η κατανάλωση γευμάτων με αμυλούχους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες αυξάνουν τις καύσεις κατά 8-15%, ενώ γευμάτων πλουσίων σε πρωτεΐνες κατά 15-30%. Τα ωμά λαχανικά βοηθούν τον οργανισμό με αύξηση σε καύσεις θερμίδων των 15-35% .

– Δώσετε σημασία στο γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) ενός τροφίμου δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και αναφέρεται σε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (Glycemic index ή GI) μας δείχνει την εκατοστιαία αύξηση του σακχάρου στο αίμα μας μετά από την κατανάλωση μίας ποσότητας ενός συγκεκριμένου τροφίμου που περιέχει50 γραμμάριαυδατανθράκων, σε σύγκριση με την αύξηση που προκύπτει από τη χορήγηση ισοδύναμης ποσότητας γλυκόζης (δηλ50 γραμμαρίων).

lookΗ κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και άρα απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας, του ενδοκοιλιακού λίπους (δηλ. κοιλίτσα…) και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Αντίθετα, η κατανάλωση κυρίως τροφών με χαμηλό και μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη ανεβάζει με βραδύτερο ρυθμό το σάκχαρο, οι απαιτήσεις για ινσουλίνη μικραίνουν και έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου, η ενεργητικότητα διατηρείται, η πείνα ελαττώνεται και, το πιο σημαντικό μειώνεται ο ρυθμός αποθήκευσης σωματικού λίπους! Στο πλαίσιο μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής, τόσο για υγιή όσο και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη.

 

Πρακτικές συμβουλές – Συνταγές για αποτοξίνωση

Για μια εβδομάδα κάθε βράδυ (χωρίς να παραλείπουμε το πρωινό και το μεσημεριανό μας) τρώμε την Σούπα του Ιπποκράτη, σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα.

Σούπα του Ιπποκράτη

Η σούπα, ο ζωμός, αποτελεί τροφή που αναζωογονεί, καθαρίζει και εμπλουτίζει τον οργανισμό με πολλά μεταλλικά στοιχεία. Στόχος της είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα χρειαστεί να καταναλώνετε για βραδινό γεύμα την χορτόσουπα, διότι θέλουμε να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας με υψηλό επίπεδο θρεπτικών ουσιών, που απορροφώνται εύκολα, ενώ παράλληλα με ίνες και θρεπτικά υγρά. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία όλου του οργανισμού.

Συνταγή για δύο ημέρες (2 πιάτα). Την τρώμε ως βραδινό γεύμα με σαλάτα ωμή πράσινη τις πρώτες επτά μέρες, για αποτοξίνωση.

Σούπα του ΙπποκράτηΥλικά

1 πατάτα ή 2 κουταλιές της σούπας ρύζι

2 κολοκυθάκια

1 καρότο

1 κομμάτι σέλερι

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό

½ μαρούλι ψιλοκομμένο ή ½ φλιτζάνι πράσινα χόρτα εποχής (αγρία χόρτα) ή λίγα φύλλα από τα παντζάρια

Εκτέλεση

Μέσα σε μια κατσαρόλα ανοξείδωτη, βάζουμε εμφιαλωμένο νερό και προσθέτουμε όλα τα χορταρικά. Τα φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα. Ρίχνουμε λεμόνι και συνδυάζουμε με πράσινη σαλάτα. Στο πιάτο προσθέτουμε και 1-2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο-αλεσμένο λιναρόσπορο.

Πράσινος – θεραπευτικός χυμός

Κάθε ημέρα πίνουμε και ένα ποτήρι πράσινο χυμό, ενδιάμεσα των γευμάτων. Ο πράσινος χυμός ανανεώνει, αποτοξινώνει και ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη και πολλά ένζυμα. Αφομοιώνεται γρήγορα και δίνει πολλή ενέργεια και ζωντάνια στα κύτταρα. Πιείτε ένα με δυο ποτήρια την ημέρα αρκετή ώρα πριν ή μετά από τα γεύματα.

Υλικά για 1 με 2 χυμούς την ημέρα στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ

look6 φύλλα μαρούλι φρέσκο πράσινο

1 καρότο

1 ξυνόμηλο

1 αγγουράκι

1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη

λίγα φύλλα μαϊντανού

Η πράσινη σαλάτα μπορεί να αποτελείται από μαρούλι, λάχανο, αγγουράκι, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό, ροκά και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο βιολογικό – ψυχρής πίεσης και λίγο χυμό από φρέσκο λεμόνι.

Το διαιτολόγιο είναι αυστηρά προσωπικό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από άλλο άτομο με την ίδια επιτυχία. Το είδος και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνει κάποιος, εξαρτάται αποκλειστικά από τις ατομικές του ανάγκες και προτιμήσεις που είναι αυστηρά προσωπικές και καθοριστικές γι’ αυτόν. Όσο πιο αργή είναι η απώλεια του σωματικού βάρους, τόσο πιο σταθερή, βέβαιη και μόνιμη είναι. Ένα άτομο πρέπει να χάνει το 1% του βάρους του ή κατά προσέγγιση 1 κιλό την εβδομάδα, για να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για απώλεια λίπους και όχι υγρών και μυϊκού ιστού.

Σε αυτό το πρόγραμμα, τρώμε 5 γεύματα τη ημέρα, αρχίζοντας με το πρωινό, το οποίο είναι απαραίτητο, διότι αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. (Το παρακάτω διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό)

ΠΡΩΙΝΟ: 1 ρόφημα από βότανο, 1 παξιμάδι κριθαρένιο και 1 βραστό αυγό.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο επο-χής -1 μήλο ή αχλάδι ή 2 ακτινίδια ή 1 ροδάκινο ή 1 ποτήρι πράσινο χυμό.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ: 120 γρ.ψάρι ψητό ή βραστό, μια μερίδα σαλάτα από λαχανικά εποχής, 1 μικρή πατάτα βραστή ή ψητή ή ½ κούπα βραστά μπιζέλια.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 χυμό πράσινο ή 1 φρούτο εποχής με 6 αμύγδαλα ωμά.

ΒΡΑΔΙΝΟ: ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

 

Φυσικοπαθητική Θεραπευτική

Ο έλεγχος του βάρους στην Φυσικοπαθητική Θεραπευτική δεν υπήρξε ποτέ θέμα θερμίδων, εξαρτάται από την ύπαρξη των θρεπτικών συστατικών που περιέχει η τροφή και την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού. Το διαιτολόγιο βασίζεται στην βιοχημική ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, είναι σχεδιασμένο για να αδυνατίσετε τρώγοντας, χωρίς στερήσεις. Βασικός του στόχος δεν είναι μόνο το ασφαλές και μόνιμο αδυνάτισμα, αλλά ταυτόχρονα η συνολική βελτίωση της υγείας και η πρόληψη των παθήσεων. Μεταξύ άλλων, το αδυνάτισμα συμβάλλει: στην απόκτηση και διατήρηση του ιδανικού βάρους, στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ενέργειας και ευεξίας, στην καταπολέμηση του άγχους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική μπορούμε να συνδυάσουμε και την Βοτανοθεραπεία. Τα βότανα, πέραν του ότι θωρακίζουν τον οργανισμό οδηγώντας τον στην ομοιοστασία και την αυτοθεραπεία, επιπλέον αποτοξινώνουν το σώμα σε βάθος. Τα βότανα που συντελούν στην απώλεια και ρύθμιση του βάρους είναι πολλά, εκ των οποίων τα συνηθέστερα δρουν «διεγερτικά» βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Κάποια δρουν διουρητικά, απεκκρίνοντας τα πλεονάζοντα μέσω των νεφρών με τα ούρα, ενώ άλλα δρουν καθαρτικά και βοηθούν στην εκκένωση των εντέρων, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εντέρου σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Τέλος, υπάρχουν εκείνα που δρουν κατασταλτικά στην όρεξη, μειώνοντας την πείνα και γεμίζοντας το στομάχι διογκούμενα. Πάντως, τα βότανα που αυξάνουν την καύση των θερμίδων είναι τονωτικά και περιέχουν ουσίες όπως καφεΐνη, επιταχύνοντας τις σωματικές λειτουργίες και προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης και της αναπνοής. Παραδείγματα τέτοιων είναι το πράσινο τσάι, η τσουκνίδα και η πικραλίδα. Στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να εντάξετε και την καυτερή πιπεριά (πιπέρι cayenne), καθώς περιέχει ένα συστατικό που κινητοποιεί την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις. Αντενδείκνυται αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι και στο έντερο.

 

Βιοσυντονισμός

Η βιοσυντονιστική θεραπεία προσφέρει απαντήσεις σε κάποιον που επιθυμεί να αδυνατίσει και αναζητεί τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται σε αυτή του την προσπάθεια. Κάποια από τα αίτια αυτά είναι ενδοκρινικά προβλήματα, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, που μειώνουν τον βασικό μεταβολισμό και μέσω αυτής της αιτίας, βοηθούν στην αύξηση του βάρους χωρίς την υπερβολική λήψη τροφής. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους που έχουν επανειλημμένα κάνει δίαιτες και στην συνέχεια αυξάνουν πάλι το βάρος τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρώνε ελάχιστα στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, αλλά με την παραμικρή παρεκτροπή το βάρος να αυξάνεται. Βάση ειδικού πρωτοκόλλου, οι μεταβολικές αυτές διαταραχές και το αίσθημα της πείνας, ρυθμίζονται και λύνονται μέσω του βιοσυντονισμού. Σε αυτό συντελεί η εφαρμογή των «συχνοτήτων θεραπείας» σε ειδικά σημεία βελονισμού στο αυτί, που βοηθούν την αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού, αλλά και επιπλέον πρόγραμμα ρύθμισης των ενδοκρινών αδένων του σώματος. Άλλα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, μπορούν να είναι δυσανεξίες ή αλλεργίες στις τροφές. Στην Δυτική Ιατρική σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας των αλλεργιών σε τροφές, πέραν της αποφυγής συγκεκριμένων τροφών που όμως συνήθως δύσκολα μπορείς να αποφύγεις, καθώς δεν αναγράφονται όλες στην συσκευασία. Με τον βιοσυντονισμό αντιστρέφονται οι συχνότητες των τροφών αυτών και απευαισθητοποιείται ο οργανισμός στο αλλεργιογόνο. Ακυρώνεται δηλαδή η προκαθορισμένη αντίδραση, όπως «σβήνεται» ένα πρόγραμμα από την μνήμη ενός υπολογιστή.

βιοσυντονισμόςΟυσιαστικά, η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη, ολιστική και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος που βασίζεται στις αρχές της βιοφυσικής. Χρησιμοποιώντας τη γνώση ότι κάθε ύλη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η συσκευή βιοσυντονισμού προσλαμβάνει τις ιδιαίτερες –προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος, μέσω ηλεκτροδίων και στη συνέχεια τις τροποποιεί, ενισχύοντας τις υγιείς και αντιστρέφοντας, εξασθενώντας ή μηδενίζοντας τις παθολογικές. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμμαχος στη μάχη κατά του πάχους, καθώς αντιμετωπίζει και άλλα αίτια αύξησης του βάρους, όπως τη δυσβίωση του εντέρου ή και επιπτώσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες.

 

Βελονισμός

Ο βελονισμός, ένας από τους καλύτερους εναλλακτικούς μας φίλους στο αδυνάτισμα, μειώνει την όρεξη, τη διάθεση για κατανάλωση γλυκών και παράλληλα ελαττώνει τον χρόνο κορεσμού, διευκολύνοντας κάποιον στο να μην παραβεί το διαιτολόγιό του. Επιπλέον, κατευνάζει την νευρική υπερένταση και το άγχος, με αποτέλεσμα την εγκράτεια. Κινητοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, αυξάνοντας τις καύσεις. Η ρύθμιση της κινητικότητας του παχέος εντέρου μέσω του βελονισμού, συντελεί στην αποφυγή προβλημάτων δυσκοιλιότητας. Αξιόπιστο χέρι βοηθείας είναι ο βελονισμός και για όσους καταφεύγουν στην υπερφαγία για ψυχολογικούς λόγους. Η μείωση του άγχους, η καλύτερη ισορροπία στο νευροφυτικό σύστημα και η μειωμένη όρεξη, όλα αποτελέσματα του βελονισμού, βοηθούν κάποιον να ελέγξει τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα του να αντιμετωπίζει το τοπικό λίπος, όταν ο βελονιστής γνωρίζει τις σχετικές τεχνικές και διαθέτει τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετούνται κατάλληλα σε σχηματισμούς οι βελόνες στις περιοχές τοπικού πάχους, συνδέονται με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού, τα οποία κινητοποιούν το λίπος από τις περιοχές και τελικά υπάρχει μείωση πόντων στην περιοχή.

 

Βότανα για το αδυνάτισμα

bannerb(Φτιάξτε τα στο σπίτι – Χρησιμοποιείστε τα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας)

ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ (ταραξάκο) Έχει καθαρτικές και χωνευτικές ιδιότητες, παράλληλα αποτοξινώνει το ήπαρ και τα νεφρά, ενώ συγχρόνως επιδρά στον μεταβολισμό της χοληστερίνης. Χρησιμοποιείται φρέσκια στις σαλάτες. Αφυδατωμένη και κονιοποιημένη καταναλώνεται σε τσάι.

Προσοχή: Επειδή έχει διουρητικές ιδιότητες, μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

ΜΑΡΑΘΟ (Foeniculum vulgare) Καθαρίζει τα τοιχώματα του εντέρου από υπολείμματα, καθώς διέρχεται από τον εντερικό σωλήνα. Δρα ρυθμιστικά στην όρεξη, την μειώνει ή την αυξάνει όπως απαιτείται. Μπορεί να βοηθήσει στα αέρια και στα κοιλιακά άλγη σαν αντισπασμωδικό. Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται οι σπόροι του και καταναλώνονται σαν τσάι.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ Περιέχει αμινοξέα, βήτα καροτένιο, χλωροφύλλη, ίνες και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματος και μειώνει την όρεξη. Είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες αλλά πλούσια σε φυτόθρεπτικά στοιχειά για χάσιμο βάρους. Αποτοξινώνει το ήπαρ και τα νεφρά από τοξίνες.

 

Αποφάσεις για μια νέα αρχή…

Αρχίστε να κάνετε μικρά βήματα αλλαγής προς την υγιεινή ζωή. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα επιφέρουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας. Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε τις αποφάσεις για αλλαγές στη ζωής σας και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιες αλλαγές είναι λογικές και ποιες όχι.

Να θυμάστε ότι μια σωστή διατροφή πρέπει να στοχεύει στη σταδιακή μείωση του βάρους, στη μείωση του σωματικού λίπους και στη διατροφική εκπαίδευση. Μόνο έτσι μπορεί το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο!

Σας εύχομαι καλή αρχή!

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D. Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

Όσοι υποφέρουν από κάποια πάθηση, καλό θα ήταν να εφαρμόζουν τις οδηγίες του γιατρού τους.

*Σημείωση  Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο