Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, τα ρούχα που φοράμε γίνονται όλο και πιο «ελαφρά». Αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο, για να ξεκινήσουμε βασικές αλλαγές για την απώλεια των περιττών κιλών.
Παλαιότερα «οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν», σήμερα πρέπει «να σταματήσουν να τρώνε, εάν θέλουν να ζήσουν». Η παχυσαρκία αποτελεί μάστιγα για τον 21ο αιώνα και τείνει να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δυτικού κόσμου. Η εξάπλωση της παχυσαρκίας δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε, άλλα κυρίως από την ποιότητα και τον τρόπο ζωής μας. Η αφθονία αγαθών, ο υπερκαταναλωτισμός και η καθιστική ζωή, σε συνδυασμό με το άγχος και τις ευκολίες στη διαβίωση που προσφέρει η τεχνολογία, αυξάνουν τον αριθμό των παχύσαρκων ατόμων.
Η παχυσαρκία είναι ένα χρόνιο νόσημα, του οποίου η διάδοση αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης, καρδιοπάθειας, χολοκυστοπάθειας, ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και ήπιων ψυχικών διαταραχών. Στη χώρα μας η παχυσαρκία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου, κρύβεται πίσω από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, ενώ σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα, την επόμενη 5ετία αναμένεται να πεθάνουν γύρω στους 35.000 Έλληνες, από αίτια που σχετίζονται με βαριά μορφή παχυσαρκίας. Το 50% του Ελληνικού γυναικείου πληθυσμού και το 67% του ανδρικού, έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Τα βασικότερα αίτια της παχυσαρκίας αποτελούν ο τρόπος ζωής και η διατροφή.
Μέχρι σήμερα, παρόλη την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεμονωμένη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει δοθεί και ούτε πρόκειται να δοθεί. Η πλειονότητα των περιπτώσεων παχυσαρκίας δεν οφείλεται σε ενδοκρινικά ή άλλα νοσήματα, αλλά σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από τροφές σκουπίδια, που προοδευτικά σε σχέση με τις ανάγκες του οργανισμού, δημιουργούν έλλειψη θρεπτικών συστατικών.
Είμαστε λοιπόν υπέρβαροι και παχύσαρκοι γιατί τρώμε πολύ, τρώμε τεράστιες μερίδες, τρώμε πολύ λίπος και πολλούς υδατάνθρακες. Υδατάνθρακες έχουν τα φρούτα, τα ζυμαρικά, αλλά υδατάνθρακες έχουν και τα γλυκά. Προσλαμβάνουμε τροφές επεξεργασμένες, οι οποίες μετατρέπονται σε ζάχαρα. Προσλαμβάνουμε υπερβολική ζάχαρη, δεν κινούμαστε αρκετά, τρώμε χωρίς να πεινάμε, μας έχει κυρίευση το άγχος, μας λείπει ο ύπνος, και βέβαια, ασκούμαστε λίγο.
Ψάχνοντας κανείς να βρει τη λύση, πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από το δημιουργό, ώστε να πρέπει να ψάξει να βρει τροφή για να ζήσει. Δυστυχώς καταφέραμε μέσα σε πολύ λίγα χρόνια να ζούμε για να τρώμε. Φθάσαμε λοιπόν να αλλάξουμε τον σκοπό της ύπαρξής μας, χωρίς όμως ταυτόχρονα να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, τον τρόπο με τον οποίον είμαστε σχεδιασμένοι. Ένα λοιπόν αίτιο είναι αυτό. Ένα δεύτερο αίτιο είναι το μέγεθος των μερίδων. «Αναγκαζόμαστε» πολλές φορές να παραγγείλουμε μεγάλες μερίδες, γιατί είναι πιο οικονομικές, ξεχνώντας ότι ο βασικός λόγος που τρώμε δεν είναι να κάνουμε οικονομία, αλλά να συντηρηθούμε.
Ήδη ο Ιπποκράτης, ο μεγάλος αυτός γιατρός της αρχαιότητας, είχε πει ότι οι πολύ αυστηρές δίαιτες δεν είναι σωστές, είναι μάλιστα και επικίνδυνες. Αυτό αναφέρεται και σήμερα από όλους τους γιατρούς και διαιτολόγους. Το χάσιμο λίγων κιλών πρέπει να είναι αυτό που στοχεύουμε, γιατί αυτό είναι το ρεαλιστικό.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Οι δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί αρχικά να αδυνατίσετε, αλλά μακροπρόθεσμα θα φανεί δύσκολο να την ακολουθήσετε. Συχνά τέτοιες δίαιτες είναι πολύ στερητικές, ενώ δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Τέτοιες δίαιτες είναι όσες υπόσχονται γρήγορο και εύκολο τρόπο αδυνατίσματος, υποδεικνύουν ότι ορισμένες τροφές «καίνε λίπος», προωθούν την κατανάλωση μιας ή δύο τροφών, έχουν πολλούς κανόνες για το πώς να τρώτε και ακούγονται «πολύ καλές για να είναι αληθινές».
Πολλοί άνθρωποι που αδυνατίζουν έχουν την τάση να ξαναπαίρνουν βάρος αργότερα. Μπορείτε να περιορίσετε την πιθανότητα αυτή με το να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και στις διατροφικές συνήθειες. Η τακτική σωματική άσκηση φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Οι παρακάτω παράγοντες που είναι σημαντικοί για την απώλεια βάρους, είναι οι μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η τακτική σωματική άσκηση, οι ρεαλιστικοί στόχοι, το τακτικό ζύγισμα και η στήριξη από φίλους και οικογένεια.
Δραστηριοποιηθείτε. Το να γίνετε πιο ενεργός δεν σημαίνει αναγκαστικά να ιδρώνετε σε ένα γυμναστήριο. Μπορείτε αντί για το γυμναστήριο να ακολουθήσετε τις παρακάτω ιδέες:
• Επιλέξτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο χρόνο κάθε εβδομάδα σε αυτές.
• Ενσωματώστε περισσότερη δραστηριότητα στην καθημερινή σας ζωή. Η καθημερινή άσκηση και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα διπλασιάζουν την απώλεια κιλών. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, είναι επίσης οι πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μακροχρόνια απώλεια βάρους.
• Η σωστή διατροφή και η δραστήρια ζωή είναι τα μυστικά για να χάσετε εύκολα και σωστά βάρος.
Συμβουλές που πρέπει να τηρήσετε κατά τη διάρκεια της δίαιτας σας
Να τρώτε πολύπλευρα, δηλαδή να έχετε ποικιλία στην διατροφή σας. Η μονότονη επανάληψη των ίδιων φαγητών κουράζει. Σε καμία περίπτωση η δίαιτα δεν ταυτίζεται με τα άνοστα φαγητά.
Να πίνετε αρκετό νερό, 6 με 8 ποτήρια την ημέρα. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και της κατακράτησης υγρών. Ταυτόχρονα μειώνει την όρεξη (προσωρινά). Μπορείτε επίσης να πίνετε ένα με δυο αφεψήματα την ημέρα (χωρίς ζάχαρη ή με υποκατάστατα αυτής).
Να μασάτε καλά την τροφή σας και να τρώτε με ηρεμία. Το καλό μάσημα διευκολύνει την αξιοποίηση των τροφών και τη χώνεψη. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χρειάζεται περίπου είκοσι λεπτά για να καταλάβει ότι υπήρξε λήψη τροφής και επομένως για να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού. Εάν λοιπόν τρώτε όλη μέρα στα πεταχτά, το βράδυ θα έχετε την αίσθηση ότι όλη μέρα δεν φάγατε τίποτα.
Το λίπος είναι αυτό που κάνει νόστιμο το φαγητό μας και θα πρέπει να το περιορίσουμε δίνοντας έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο. Και από τους υδατάνθρακες που πρέπει να είναι η βάση της διατροφής μας, πρέπει να προτιμάμε τους σύμπλοκους υδατάνθρακες. Σύμπλοκοι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βρίσκονται στα φυσικά τρόφιμα, στα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, και όχι στα γλυκά ή τις καραμέλες. Αν θέλετε να χάσετε κάποια παραπανίσια κιλά, παρατηρήστε τι τρώτε και πόσο δραστήριοι είστε. Εντοπίστε αυτά που χρειάζεται να αλλάξουν και ενσωματώστε στον τρόπο ζωής σας τις παρακάτω αρχές:
Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατάνθρακα. Περιορίστε τροφές υψηλές σε λιπαρά και αφαιρέστε το λίπος από το κρέας. Θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας προϊόντα με λιγότερες θερμίδες, όπως φρούτα και λαχανικά. Κατά τη διάρκεια της μέρας, είναι πολύ σημαντικό να μην λείπουν από το πιάτο σας τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, κυρίως αυτά που είναι πιο πλούσια σε κάλιο, όπως το σπανάκι, η ντομάτα, το μαρούλι, το σέλινο, η μπανάνα, το αχλάδι, το ακτινίδιο και όλα τα εσπεριδοειδή. Το κάλιο είναι το μεταλλικό άλας με έντονη διουρητική δράση, ευνοεί την αποβολή των περίσσιων υγρών μέσω της ούρησης. Με την αποβολή των υγρών, αποβάλλονται και τα απόβλητα του οργανισμού (οι τοξίνες), όποτε όλα τα όργανα του σώματος καθαρίζονται σε βάθος και λειτουργούν καλύτερα.
Προσέξτε το μέγεθος των μερίδων. Το μέγεθος των μερίδων έχει αυξηθεί όσο περνάνε τα χρόνια, ειδικά όταν πρόκειται για έτοιμα γεύματα και σνακς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε παραπάνω θερμίδες, ενώ προσαρμοζόμαστε γρήγορα στο να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και δεν νιώθουμε κορεσμό. Περιορίστε τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τις λιπαρές τροφές, τα γλυκά και επιλέξτε φρούτα και λαχανικά.
Προσέξτε τι πίνετε. Διακόψτε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν ζάχαρη καθώς και τα οινοπνευματώδη και αντικαταστήστε τα με νερό, τσάι, καφέ ή ποτά με τεχνητά γλυκαντικά. Τα ποτά με ζάχαρη προσφέρουν παραπάνω θερμίδες στη διατροφή και δεν οδηγούν στην αίσθηση του κορεσμού ή της ικανοποίησης.
Να θυμάστε τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής. Να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα), μη επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερες ίνες, μικρές ποσότητες πρωτεΐνης, όπως κρέατος και γαλακτοκομικών.
Πρακτικές συμβουλές
Συνταγές για αποτοξίνωση
Για μια εβδομάδα κάθε βραδύ (χωρίς να παραλείπουμε το πρωινό και το μεσημεριανό μας) τρώμε την Σούπα του Ιπποκράτη, σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα.
ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Η σούπα – ο ζωμός, αποτελεί τροφή που αναζωογονεί, καθαρίζει και εμπλουτίζει τον οργανισμό με πολλά μεταλλικά στοιχειά. Στόχος του είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα χρειαστεί να καταναλώνετε για βραδινό γεύμα την χορτόσουπα, διότι θέλουμε να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας με υψηλό επίπεδο θρεπτικών ουσιών, που απορροφώνται εύκολα, ενώ παράλληλα περιέχουν και ίνες και θρεπτικά υγρά. Αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη υγειά όλου του οργανισμού.
Συνταγή για 2 ημέρες (2 πιάτα), την τρώμε ως το βραδινό γεύμα με σαλάτα ωμή πράσινη τις πρώτες 7 μέρες, για αποτοξίνωση. Στη σούπα μπορούμε να χρησιμοποιούμε:
1 πατάτα, 1 κουταλιά της σούπας ρύζι, 2 κολοκυθάκια, 2 καρότα, 1 κομμάτι σέλερι, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, 1 κρεμμύδι και ½ ματσάκι μαϊντανό, ½ μαρούλι ψιλοκομμένο ή ½ φλιτζάνι από πράσινα χόρτα εποχής (αγρία χόρτα) ή λίγα φυλλά από παντζάρια.
Μέσα σε μια κατσαρόλα ανοξείδωτη, βάζουμε εμφιαλωμένο νερό και προσθέτουμε όλα αυτά τα χορταρικά, τα φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μίση ώρα. Ρίχνουμε λεμόνι και το συνδυάζουμε με πράσινη σαλάτα. Στο πιάτο προσθέτουμε και 1-2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκοαλεσμένο λιναρόσπορο.
ΠΡΑΣΙΝΟΣ – ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΧΥΜΟΣ
Κάθε ημέρα πίνουμε και 1 ποτήρι πράσινο χυμό, ενδιάμεσα των γευμάτων. Ο πράσινος χυμός ανανεώνει, αποτοξινώνει και ενισχύει το αμυντικό σύστημα. Είναι πλούσιος σε χλωροφύλλη και πολλά ένζυμα. Αφομοιώνεται γρήγορα και δίνει πολλή ενεργεία και ζωντάνια στα κύτταρα. Πιείτε 1 με 2 ποτήρια την ημέρα, αρκετή ώρα πριν ή μετά από τα γεύματα.
Για 1 με 2 χυμούς την ημέρα προσθέτετε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ: 6 φύλλα μαρούλι φρέσκο πράσινο, 1 καρότο, 1 ξυνόμηλο, 1 πιπεριά πράσινη ή κόκκινη, λίγα φύλλα μαϊντανού.
Η πράσινη σαλάτα μπορεί να αποτελείται από μαρούλι, λάχανο, αγγουράκι, κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό, ροκά, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο βιολογικό – ψυχρής πίεσης και λίγο χυμό από φρέσκο λεμόνι.
Το διαιτολόγιο είναι αυστηρά προσωπικό και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από άλλο άτομο με την ίδια επιτυχία. Το είδος και η ποσότητα των τροφών που καταναλώνει κάποιος, εξαρτάται αποκλειστικά από τις ατομικές του ανάγκες και προτιμήσεις, που είναι αυστηρά προσωπικές και καθοριστικές γι’ αυτόν. Όσο πιο αργή είναι η απώλεια του σωματικού βάρους, τόσο πιο σταθερή, βέβαιη και μόνιμη είναι. Ένα άτομο πρέπει να χάνει το 1% του βάρους του ή κατά προσέγγιση1 κιλότην εβδομάδα, για να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για απώλεια λίπους και όχι υγρών και μυϊκού ιστού.
Σε αυτό το πρόγραμμα, τρώμε 5 γεύματα τη μέρα, αρχίζοντας με το πρωινό, το οποίο είναι απαραίτητο, διότι αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.
(Το παρακάτω διαιτολόγιο είναι ενδεικτικό)
ΠΡΩΙΝΟ: 1 ρόφημα από βότανο, 1 παξιμάδι κριθαρένιο και 1 βραστό αυγό.
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ: 1 φρούτο εποχής, 1 μήλο ή αχλάδι ή 2 μικρά ακτινίδια ή 1 ροδάκινο ή 1 ποτήρι πράσινο χυμό.
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:120 γρ.ψάρι ψητό ή βραστό, μια μερίδα σαλάτα από λαχανικά εποχής, 1 μικρή πατάτα βραστή ή ψητή ή ½ κούπα βραστά μπιζέλια.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ: 1 χυμό πράσινο ή 1 φρούτο εποχής με 6 αμύγδαλα ωμά.
ΒΡΑΔΙΝΟ: ΣΟΥΠΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ
Φυσικοπαθητική Θεραπευτική
Ο έλεγχος του βάρους στην Φυσικοπαθητική Θεραπευτική δεν υπήρξε ποτέ θέμα θερμίδων, εξαρτάται από την ύπαρξη των θρεπτικών συστατικών που περιέχει η τροφή και την ικανότητα αποτοξίνωσής του οργανισμού. Το διατροφολόγιο βασίζεται στην βιοχημική ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου, είναι σχεδιασμένο για να αδυνατίσετε τρώγοντας, χωρίς στερήσεις. Βασικός του στόχος δεν είναι μόνο το ασφαλές και μόνιμο αδυνάτισμα, αλλά ταυτόχρονα η συνολική βελτίωση της υγείας και η πρόληψη των παθήσεων. Μεταξύ άλλων, το αδυνάτισμα συμβάλλει: στην απόκτηση και διατήρηση του ιδανικού βάρους, στην εξασφάλιση μεγαλύτερης ενέργειας και ευεξίας, στην καταπολέμηση του άγχους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Στη Φυσικοπαθητική Θεραπευτική μπορούμε να συνδυάσουμε και την Βοτανοθεραπεία. Τα βότανα, πέραν του ότι θωρακίζουν τον οργανισμό οδηγώντας τον στην ομοιοστασία και την αυτοθεραπεία, επιπλέον αποτοξινώνουν το σώμα σε βάθος. Τα βότανα που συντελούν στην απώλεια και ρύθμιση του βάρους είναι πολλά, εκ των οποίων τα συνηθέστερα δρουν «διεγερτικά» βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Κάποια δρουν διουρητικά, απεκκρίνοντας τα πλεονάζοντα μέσω των νεφρών με τα ούρα, ενώ άλλα δρουν καθαρτικά και βοηθούν στην εκκένωση των εντέρων, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του εντέρου σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Τέλος, υπάρχουν εκείνα που δρουν κατασταλτικά στην όρεξη, μειώνοντας την πείνα και γεμίζοντας το στομάχι διογκούμενα. Πάντως, τα βότανα που αυξάνουν την καύση των θερμίδων είναι τονωτικά και περιέχουν ουσίες όπως καφεΐνη, επιταχύνοντας τις σωματικές λειτουργίες και προκαλώντας αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης και της αναπνοής. Παραδείγματα τέτοιων είναι το πράσινο τσάι, η τσουκνίδα και η πικραλίδα. Στην καθημερινή σας διατροφή μπορείτε να εντάξετε και την καυτερή πιπεριά (πιπέρι cayenne), καθώς περιέχει ένα συστατικό που κινητοποιεί την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις. Αντενδείκνυται αν έχετε ευαισθησία στο στομάχι και στο έντερο.
Βιοσυντονισμός
Η βιοσυντονιστική θεραπεία προσφέρει απαντήσεις σε κάποιον που επιθυμεί να αδυνατίσει και αναζητεί τους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται σε αυτή του την προσπάθεια. Κάποια από τα αίτια αυτά είναι ενδοκρινικά προβλήματα, όπως προβλήματα του θυρεοειδούς, που μειώνουν τον βασικό μεταβολισμό και μέσω αυτής της αιτίας, βοηθούν στην αύξηση του βάρους χωρίς την υπερβολική λήψη τροφής. Το ίδιο συμβαίνει και σε ανθρώπους που έχουν επανειλημμένα κάνει δίαιτες και στην συνέχεια αυξάνουν πάλι το βάρος τους. Το αποτέλεσμα είναι να τρώνε ελάχιστα στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν το βάρος τους σταθερό, αλλά με την παραμικρή παρεκτροπή το βάρος αυξάνεται. Βάση ειδικού πρωτοκόλλου, οι μεταβολικές αυτές διαταραχές και το αίσθημα της πείνας, ρυθμίζονται και λύνονται μέσω του βιοσυντονισμού. Σε αυτό συντελεί η εφαρμογή των «συχνοτήτων θεραπείας» σε ειδικά σημεία βελονισμού στο αυτί, που βοηθούν την αύξηση του Βασικού Μεταβολισμού, αλλά και επιπλέον πρόγραμμα ρύθμισης των ενδοκρινών αδένων του σώματος. Άλλα αίτια που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, μπορούν να είναι δυσανεξίες ή αλλεργίες στις τροφές. Στην Δυτική Ιατρική σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας της αλλεργίας σε τροφές, πέραν της αποφυγής συγκεκριμένων τροφών που συνήθως δύσκολα μπορούμε να αποφύγουμε, καθώς δεν αναγράφονται όλες στην συσκευασία. Με τον βιοσυντονισμό αντιστρέφονται οι συχνότητες των τροφών αυτών και απευαισθητοποιείται ο οργανισμός στο αλλεργιογόνο. Ακυρώνεται δηλαδή η προκαθορισμένη αντίδραση, όπως «σβήνεται» ένα πρόγραμμα από την μνήμη ενός υπολογιστή.
Ουσιαστικά η μέθοδος του βιοσυντονισμού είναι μια ανώδυνη, ακίνδυνη, ολιστική και εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος, που βασίζεται στις αρχές της βιοφυσικής. Χρησιμοποιώντας τη γνώση ότι κάθε ύλη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική δόνηση, η συσκευή βιοσυντονισμού προσλαμβάνει τις ιδιαίτερες – προσωπικές ηλεκτρομαγνητικές δονήσεις του σώματος μέσω ηλεκτροδίων και στη συνέχεια τις τροποποιεί, ενισχύοντας τις υγιείς και αντιστρέφοντας, εξασθενώντας ή μηδενίζοντας τις παθολογικές. Θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμμαχος στη μάχη κατά του πάχους, καθώς αντιμετωπίζει και άλλα αίτια αύξησης του βάρους, όπως τη δυσβίωση του εντέρου ή και επιπτώσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλες.
Βελονισμός
Ο βελονισμός, ένας από τους καλύτερους εναλλακτικούς μας φίλους στο αδυνάτισμα, μειώνει την όρεξη, τη διάθεση για κατανάλωση γλυκών και παράλληλα ελαττώνει τον χρόνο κορεσμού, διευκολύνοντας κάποιον στο να μην παραβεί το διαιτολόγιο του. Επιπλέον, κατευνάζει την νευρική υπερένταση και το άγχος, με αποτέλεσμα την εγκράτεια. Κινητοποιεί τον οργανισμό και αυξάνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του ατόμου, αυξάνοντας τις καύσεις. Η ρύθμιση της κινητικότητας του παχέος εντέρου μέσω του βελονισμού, συντελεί στην αποφυγή προβλημάτων δυσκοιλιότητας. Αξιόπιστο χέρι βοηθείας είναι ο βελονισμός και για όσους καταφεύγουν στην υπερφαγία για ψυχολογικούς λόγους. Η μείωση του άγχους, η καλύτερη ισορροπία στο νευροφυτικό σύστημα και η μειωμένη όρεξη, όλα αποτελέσματα του βελονισμού, βοηθούν κάποιον να ελέγξει τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητα του να αντιμετωπίζει το τοπικό λίπος, όταν ο βελονιστής γνωρίζει τις σχετικές τεχνικές και διαθέτει τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετούνται κατάλληλα σε σχηματισμούς οι βελόνες στις περιοχές τοπικού πάχους, συνδέονται με ειδικά μηχανήματα ηλεκτροβελονισμού τα οποία κινητοποιούν το λίπος από τις περιοχές και τελικά υπάρχει μείωση πόντων στην περιοχή.
-Ματίνα Χρονοπούλου, N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεία
*Σημείωση-Παρατήρηση:Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν έχετε πρόβλημα υγείας παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει την θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.
Σχολιάστε το άρθρο