Αυστηρότεροι κανόνες για τα βιοκτόνα

Νέοι και αυστηρότεροι έλεγχοι θα ισχύσουν για τα βιοκτόνα (εντομοαπωθητικά, ποντικοφάρμακα) μετά την ψήφιση του επικαιροποιημένου ευρωπαϊκού κανονισμού από το ΕΚ. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην καλύτερη προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ απλοποιούν και τις διαδικασίας έγκρισης κυκλοφορίας αυτών των προϊόντων.

Το Συμβούλιο, το οποίο έχει ήδη συμφωνήσει με τη νέα νομοθεσία, θα πρέπει τώρα να δώσει και επισήμως το πράσινο φως προκειμένου να μπορέσει αυτή να τεθεί σε ισχύ.

Οι πιο επιβλαβείς ουσίες (καρκινογόνες, ουσίες  που έχουν ταξινομηθεί ως τοξικές για την αναπαραγωγή) θα πρέπει καταρχήν να απαγορευθούν. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να κάνουν ορισμένες εξαιρέσεις στις περιπτώσεις όπου κρίνεται απολύτως απαραίτητο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που απαιτείται η χρήση ενός βιοκτόνου για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι εγκρίσεις των αδειών των προϊόντων αυτών, καθώς και οι ανανεώσεις τους θα υπόκεινται σε αυστηρότερες χρονικές προθεσμίες, ενώ πραγματοποιούνται προσπάθειες για την εύρεση ασφαλέστερων εναλλακτικών λύσεων. Τα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία δεν περιλαμβάνονται στο νέο κανονισμό, καθώς καλύπτονται από άλλη κοινοτική νομοθεσία.

Ανησυχώντας για τους πιθανούς κινδύνους της νανοτεχνολογίας, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν την πραγματοποίηση ξεχωριστών ελέγχων ασφαλείας και την επισήμανση των προϊόντων που περιέχουν νανοϋλικά.

Επιπλέον, ο κανονισμός προβλέπει την υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να μοιράζονται δεδομένα έναντι δίκαιης αποζημίωσης προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη στη διενέργεια πειραμάτων σε ζώα.

Σχολιάστε το άρθρο