Το άγχος συρρικνώνει τον εγκέφαλο

άγχοςΛένε ότι το άγχος μικραίνει τη ζωή. Πρόσφατες αμερικάνικες έρευνες έδειξαν ότι το παρατεταμένο άγχος είναι πιθανό να συρρικνώσει και τον εγκέφαλό μας και να οδηγήσει ακόμα και στην άνοια.

Όταν έχουμε άγχος εκλύονται από τον οργανισμό τα κορτικοστεροειδή, τα οποία σε υψηλές συγκεντρώσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορούν να σκοτώσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Γενικά, τα κορτικοστεροειδή βοηθούν τον οργανισμό όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αυξάνουν και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Όμως σε περιπτώσεις μεγάλου και συνεχούς άγχους τα κορτικοστεροειδή επιδρούν στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνος για τις αναμνήσεις. Έτσι, το χρόνιο στρες μπορεί τελικά να οδηγήσει σε άνοια.

Μελέτες που έγιναν σε στελέχη της Γουώλ Στρητ που έπασχαν από μετατραυματικό στρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη το 2001, έδειξαν ότι ο ιππόκαμπος των ατόμων αυτών είχε συρρικνωθεί, φτάνοντας στο μέγεθος ηλικιωμένων ανθρώπων με άνοια. Σε αντίστοιχα ευρήματα κατέληξαν και οι νέες μελέτες που βασίστηκαν σε εξετάσεις βετεράνων των ΗΠΑ. Το συσσωρευμένο, χρόνιο στρες επιδρά στον ιππόκαμπο και συρρικνώνει τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις πιθανότητες για άνοια και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη.

 

Σχολιάστε το άρθρο