«BIO και πολιτεία» Αλεξάνδρα Τσιμπίδη

Who is Who…

Αλεξάνδρα Τσιμπίδη• Η Αλεξάνδρα Τσιμπίδη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1972 στο Βελιγράδι.

• Σπούδασε στην Αγγλία Sports Nutrition and Weight Management.

• Παντρεύτηκε τον Ευθύμιο Τσιμπίδη και έχει μαζί του δυο παιδιά την Άννα και τον Θανάση.

• Ασχολείται με την εταιρεία Green Bay, που ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της το 2001 και με το κατάστημα που άνοιξε το 2004, το Organic Oasis στην Διομήδους Κυριακού 16, στην Κηφισιά. Το κατάστημα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με βιολογικά & φυσικά καλλυντικά και αρωματοθεραπεία.

• Η Αλεξάνδρα δεν καπνίζει, δεν πίνει, γυμνάζεται. Δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς. Έτσι έχει μάθει. Αυτή είναι η φιλοσοφία της και δεν πρόκειται να την αλλάξει ποτέ, όπως λέει.

Τη συνάντησα ένα μεσημέρι στα γραφεία της Green Βay. Δραστήρια, υπερκινητική και ευγενική, μια ευχάριστη παρουσία στο χώρο. Σε άψογα ελληνικά μου μίλησε για τα βιολογικά προϊόντα, με τα οποία «εμπλέκεται» καθημερινά, είτε στο χώρο εργασίας της, είτε στην οικογενειακή και προσωπική της ζωή. Ένας άνθρωπος που πιστεύει σε αυτό που κάνει και το υποστηρίζει θερμά.

Ε.Κ. Πώς ασχολήθηκες με τη διατροφή;

Α.Τ. Γεννήθηκα στη Σερβία τον Φεβρουάριο του 1972, στο Βελιγράδι, όπου και τελείωσα το σχολείο. Όταν ξεκίνησε η τραγωδία του πολέμου στη χώρα μου και πριν φτάσει ο πόλεμος στο Βελιγράδι, έφυγα. Πήγα στο Λονδίνο, 21 ετών, όπου προσπάθησα να δω τι θέλω να κάνω. Η διατροφή με ενδιέφερε πάντα. Ήθελα να σπουδάσω κάτι πάνω στη διατροφή και τη γυμναστική από προσωπικό ενδιαφέρον. Τελικά, πήγα τρία χρόνια στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασα Sports Nutrition and Weight Management. Οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με τη διατροφή και τα προγράμματα γυμναστικής για αθλητές. Δεν είμαι κλινική διατροφολόγος. Μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου παντρεύτηκα, έμεινα έγκυος και έτσι δεν πρόλαβα ποτέ να εργαστώ πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Πάντα όμως ήμουν ευαισθητοποιημένη όσον αφορά την διατροφή και ήμουν ήδη χορτοφάγος.

Ε.Κ. Ποια ήταν η κατάσταση στο Λονδίνο σε σχέση με τη διατροφή εκείνη την περίοδο;

Α.Τ. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμα στο Λονδίνο αρκετά βιολογικά προϊόντα. Υπήρχαν μόνο μικρά μαγαζιά, συνήθως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα Health Food Shops (Καταστήματα Υγιεινής Διατροφής). Ήταν εναλλακτικά καταστήματα από τα οποία μπορούσες να προμηθευτείς προϊόντα vegetarian, όπως λουκάνικα από σόγια κ.λπ. Αυτό, πριν 15 χρόνια. Ένα με δύο χρόνια μετά, άρχισαν να εμφανίζονται σιγά σιγά στα ράφια των σούπερ μάρκετ διάφορα βιολογικά προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, αυγά και γαλακτοκομικά. Ενημερώθηκα για το τι σημαίνει «βιολογικά» και άρχισα να υποστηρίζω αυτά τα προϊόντα θερμά.

Ε.Κ. Το ενδιαφέρον για τα βιολογικά δηλαδή ήταν καταρχήν προσωπικό;

Α.Τ. Πάντα! Ήμουν καταρχήν χορτοφάγος, όπως είπα. Και όταν πήγα στην Αγγλία ήθελα να ασχοληθώ οπωσδήποτε με κάτι που είχε να κάνει με τη διατροφή. Δεν υπήρχε περίπτωση π.χ. να σπουδάσω οικονομικά. Δεν ήταν αυτό που με ενδιέφερε. Η διατροφολογία όμως με ενδιέφερε πάντα, όπως επίσης με ενδιέφερε το περιβάλλον που ζούμε. Ήθελα να είναι «καθαρό». Γνωριστήκαμε με τον Ευθύμη, που εκείνη την περίοδο εμπορευόταν φυσικά προϊόντα από την Ταϊλάνδη. Πριν ξεκινήσει το κομμάτι των βιολογικών, υπήρχε το Natural Food (Φυσική Τροφή). Ήταν ήδη στο χώρο 6-7 χρόνια πριν γνωρίσει εμένα. Αυτά τα προϊόντα βρίσκονταν ήδη σε πολλά σούπερ μάρκετ. Μέσα σε ένα με δυο χρόνια όμως υπήρξε αλματώδης εξέλιξη των βιολογικών προϊόντων. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό το είδος, που τόσο υποστηρίζαμε και οι δύο. Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβα γιατί παντρευτήκαμε, γέννησα τα παιδιά και ήθελα να μείνω δίπλα τους. Ευαισθητοποιημένη όπως ήμουν, δεν ήθελα τα παιδιά μου να τρέφονται με τροφές που εγώ θεωρούσα μη καθαρές. Ψώνιζα βιολογικά, έψαχνα, ενημερωνόμουν. Παράλληλα ο Ευθύμης δούλευε με τέτοια προϊόντα.

Ε.Κ. Γιατί φύγατε από την Αγγλία και τι συναντήσατε όταν ήρθατε εδώ;

Α.Τ. Φύγαμε από την Αγγλία, γιατί δεν θέλαμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας εκεί. Δεν μας άρεσε ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά εκεί. Εμείς είχαμε μάθει αλλιώς. Εγώ από τη Σερβία, ο άντρας μου Έλληνας. Άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγο δύσκολο περιβάλλον για να μεγαλώσεις παιδιά. Ο άντρας μου ήταν ήδη 25 χρόνια στην Αγγλία, εγώ ήμουν σχεδόν 10 χρόνια. Θέλαμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε μια από τις δύο χώρες καταγωγής μας. Η Σερβία φυσικά δεν ήταν η κατάλληλη χώρα. Ήταν δύσκολο για εμάς που είχαμε συνηθίσει στην Αγγλία, ξαφνικά να πάμε σε μια χώρα μετά από ένα πόλεμο. Έτσι, ήρθαμε εδώ στην Ελλάδα. Ξέραμε ήδη με τι θέλαμε να ασχοληθούμε εδώ. Η επιθυμία έγινε πιο έντονη όταν σπαταλούσα ώρες στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσω. Δεν μπορούσα να βρω τίποτα από τα βιολογικά είδη που εύκολα εύρισκα στην Αγγλία. Τότε ήταν που «ανακάλυψα» το ένα και μοναδικό τότε στην περιοχή μας μαγαζί με βιολογικά, από όπου μπορούσα να προμηθευτώ κάποια από αυτά τα προϊόντα. Τα 2001 δημιουργήσαμε την Green Bay ξεκινώντας με βασικά είδη βιολογικής διατροφής, όπως χυμούς, ψωμί, δημητριακά, παιδικές τροφές κ.α. Οι κωδικοί τότε δεν ξεπερνούσαν τους σαράντα (40). Σήμερα, μετά από επτά χρόνια, έχουμε καταφέρει να φτάνουμε τους 1.500!

Ε.Κ. Τότε αποφασίζεις να εργαστείς;

Α.Τ. Από την πρώτη μέρα ήμουν στην εταιρεία. Εκείνη την περίοδο δεν ήξερα καλά – καλά τα ελληνικά. Τα ελληνικά, να φανταστείς, τα έχω μάθει το διάστημα που είμαι εδώ. Είναι η τέταρτη γλώσσα μου. Μιλάω γερμανικά, σέρβικα, αγγλικά και ελληνικά. Για τα ελληνικά δεν έχω πάει σε ελληνικό σχολείο ποτέ. Μέσα στη δουλειά έμαθα τη γλώσσα. Μιλώντας με τους πελάτες μας τους οποίους ευχαριστώ. Το 2004, αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι καινούριο στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν άνοιξα το Organic Oasis, κατάστημα με αποκλειστικά βιολογικά καλλυντικά στην Κηφισιά.

Δυστυχώς δεν μας κάνουν κακό μόνο αυτά που τρώμε. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Μέσα από αυτό λαμβάνεις μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών και μολυντικών στοιχείων όπως parabens, φορμαλδεΰδες, νιτροζαμίνες κ.α

Ε.Κ. Τι παραπάνω μπορούν να προσφέρουν τα βιολογικά καλλυντικά σε μια γυναίκα;

Α.Τ. Τα καλλυντικά είναι η τροφή της επιδερμίδας. Σήμερα, ενώ θα έπρεπε, είναι δύσκολο να φτιάχνουμε καθημερινά προϊόντα περιποίησης. Αγοράζουμε λοιπόν έτοιμα. Αυτά για να είναι ασφαλή θα πρέπει να συντηρούνται σωστά. Η τεχνητή συντήρηση -με επικίνδυνα πολλές φορές χημικά όπως αυτά που ανέφερα πιο πάνω- παρέχει στους παρασκευαστές μεγάλη διάρκεια ζωής των προϊόντων τους στο ράφι, περίπου 5-7 χρόνια. Συμφωνούμε ότι η συντήρηση είναι απαραίτητη αλλά μπορεί να επιτευχθεί με φυσικό τρόπο και ας παρέχει μόνο 2-3 χρόνια διάρκεια ζωής. Επώνυμες εταιρείες υποστηρίζουν ότι διαθέτουν φυσικά ή φυτικά καλλυντικά. Η ποσότητα όμως του φυσικού ή φυτικού μέρους του προϊόντος δεν ξεπερνά πολλές φορές το 5%. Το υπόλοιπο μπορεί να είναι επικίνδυνες ουσίες που, δέχομαι ότι μπορεί, να ενυδατώνουν, να συσφίγγουν, να λειαίνουν τις ρυτίδες αλλά δεν είναι όμως η σωστή περιποίηση για το δέρμα. Δεν δέχομαι την ύπαρξη καμίας βλαβερής ουσίας στο προϊόν περιποίησής μου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ποσότητες χημικών συστατικών και συντηρητικών που υπάρχουν στα καλλυντικά είναι ελάχιστες, δυστυχώς όμως είναι και επικίνδυνες. Η «ελάχιστη» ποσότητα αθροιστικά γίνεται τεράστια από τα «καθημερινά» προϊόντα όπως τα σαμπουάν, τα σαπούνια, τις κρέμες κ.τ.λ., αφού η χρήση τους επαναλαμβάνεται επί χρόνια. Τα χημικά συντηρητικά και συστατικά ενός προϊόντος μπορεί να είναι καρκινογόνα και να διαταράσσουν το νευρικό μας σύστημα. Υπάρχουν επίσημες έρευνες γνωστών πανεπιστημίων που επισημαίνουν τον κίνδυνο από την χρήση επικίνδυνων χημικών. Σε ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στην Αμερική, ευρέθησαν 53 διαφορετικά συντηρητικά από τρόφιμα και καλλυντικά, κατά την διάρκεια έρευνας θανάτου ασθενούς. Το ενδοκρινολογικό κέντρο του Νοσοκομείου Έλενα, έχει επισήμως καταγράψει ομάδες επικίνδυνων στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών. Όπως είναι φυσικό, οι καταναλωτές σοκάρονται όταν μαθαίνουν αυτά τα πράγματα. Δυστυχώς όμως τα parabens και οι διοξίνες δεν αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα πάντα. Για τις γυναίκες είναι δυνατόν αυτά να αποβληθούν μέσω του ομφάλιου λώρου και του θηλασμού, αλλά περνάνε έτσι στα βρέφη. Το βιολογικά καλλυντικά λοιπόν είναι πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά. Περιέχουν βότανα, αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια (βιολογικής καλλιέργειας όλα) και όλα τα θρεπτικά και ενεργά συστατικά σε υψηλότερη περιεκτικότητα, με αβλαβή για τον άνθρωπο συντηρητικά. Το Organic Oasis διαθέτει μόνο βιολογικά και φυσικά προϊόντα καθημερινής φροντίδας, χωρίς κανένα από τα επικίνδυνα στοιχεία που αναφέραμε προηγουμένως.

Ε.Κ. Τα συμβατικά καλλυντικά βελτιώνονται συνεχώς. Τα βιολογικά καλλυντικά έχουν περιθώριο βελτίωσης;

Α.Τ. Αρκετές φορές στο παρελθόν τα βιολογικά καλλυντικά απογοήτευαν τον καταναλωτή. Ήταν μεν ακίνδυνα, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο κανείς θα περίμενε. Σήμερα όμως δεν χρειάζεται να γίνονται συμβιβασμοί όσον αφορά την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων. Οι παρασκευαστές τους, με τη βοήθεια της έρευνας, βελτιώνουν τη σύσταση και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Για παράδειγμα η σειρά Henry Tianus βραβεύεται τα τρία συνεχή τελευταία χρόνια για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. Να σημειωθεί ότι σε όλα τα αντιγηραντικά προϊόντα που παράγει, έχει ως βασικά συστατικά το υαλουρονικό οξύ (φυσικός ρυθμιστής ενυδάτωσης που προέρχεται από καλλιέργεια βακτηριδίων), σταθεροποιημένη βιταμίνη C (αντιοξειδωτική & αντιγηραντική φόρμουλα – πατέντα της εταιρείας) και hexapeptide 11 από εκχύλισμα μαγιάς (επίσης ισχυρό αντιγηραντικό στοιχείο).

Ε.Κ. Πώς βλέπεις την κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;

Α.Τ. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η ενημέρωση από τον τύπο. Πολλοί καταναλωτές είναι καχύποπτοι, δεν πιστεύουν στα βιολογικά προϊόντα. Πιστεύουν πως είναι μόνο ακριβά και δεν ξέρουν το γιατί. Πρέπει να μάθουν πώς παράγονται και τι περισσότερο προσφέρουν από τα συμβατικά. Οι ιδιοκτήτες των βιολογικών καταστημάτων θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές περισσότερο. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο και πως ήδη το κάνουν. Θα περίμενα όμως τα καταστήματα να ενημερώνονται σε πιο τακτά διαστήματα και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, ώστε οι συμβουλές που δίνουν στους καταναλωτές να είναι σωστές και επίκαιρες. Εκτός από επιχειρηματίες, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του προϊόντος και του καταναλωτή. Παρατηρώ με ικανοποίηση, ειδικά τον τελευταίο καιρό, ότι οι τιμές των βιολογικών λαχανικών μειώνονται. Ίσως γιατί υπάρχουν περισσότεροι παραγωγοί, άρα και περισσότερα προϊόντα. Είμαι σίγουρη πως στο μέλλον θα είναι προσιτά από όλους.

Ε.Κ. Έχεις μια επαγγελματική σταδιοδρομία και οικογενειακές υποχρεώσεις. Είναι δύσκολο αυτό το πρόγραμμα;

Α.Τ. Είναι πολύ δύσκολο. Ξεκινάω από το πρωί στις 7.00 και τελειώνω στις 11.00 το βράδυ. Δουλειά, παιδιά και ότι συνεπάγεται… Αν και έχω κάποια βοήθεια στο σπίτι, εγώ είμαι αυτή που θα ασχοληθεί με την διατροφή και την φροντίδα της οικογένειας και το διάβασμα των παιδιών. Δεν θα μπορούσα όμως να ζήσω διαφορετικά. Έχω μάθει πάντα στη ζωή μου να δουλεύω. Δεν μπορώ να κάθομαι. Στους άλλους μοιάζει λίγο ακατόρθωτο το πρόγραμμά μου, αλλά εγώ δεν μπορώ να λειτουργήσω αλλιώς.

Ε.Κ. Έχεις δει αποτέλεσμα αυτά τα χρόνια κατανάλωσης βιολογικών στη δική σου υγεία και της οικογένειάς σου;

Α.Τ. Βεβαίως! Δεν ξέρουμε τι σημαίνει αρρώστια. Τα παιδιά μου δεν αρρωσταίνουν εύκολα. Είναι κάποια «μικρά μυστικά» που πάντα ακολουθούσα και έτσι έχω μειώσει τις επισκέψεις στους γιατρούς. Όταν αρχίζει το φθινόπωρο και η άνοιξη, περίοδος χαμηλού ανοσοποιητικού και ευαισθησίας στις ιώσεις και τις αλλεργίες, τους δίνω χυμό αλόης. Κάθε πρωί θα πάρουν βιταμίνη C, συνήθως από φρέσκο χυμό φρούτων. Αυτή την εποχή πίνουν το βράδυ τσάι με μέλι και λεμόνι. Τα παιδιά έχουν μπει σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν τη βρίσκουν περίεργη, αντιθέτως τους αρέσει. Το βιολογικό φαγητό είναι πολύ πιο νόστιμο και προσφέρει περισσότερα συστατικά.

-συνέντευξη στην Ειρήνη Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο