Αμηνόρροια

Η απουσία περιόδων κατά τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας, μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας εάν η γυναίκα δεν είναι έγκυος ή δεν θηλάζει.

Η αμηνόρροια στις γυναίκες είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν εμφανίζεται η έμμηνος ρύση. Μετά από την ηλικία των 12-14 ετών και έως τα 45-50 έτη, σχεδόν κάθε μήνα εκκρίνεται από τον κόλπο «αίμα» το οποίο σταματά μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για μια ορισμένη περίοδο κατά την διάρκεια του θηλασμού. Οι εκκρίσεις αυτές αναστέλλονται επίσης μετά την εμμηνόπαυση και κατά την «λανθάνουσα περίοδο». Με εξαίρεση αυτές τις φυσιολογικές καταστάσεις κατά τις οποίες δεν εμφανίζεται εμμηνορρυσία, οποιαδήποτε άλλη κατάσταση ονομάζεται «Αμηνόρροια» και μπορεί να είναι σχετική ή απόλυτη. Στην πρώτη περίπτωση περιλαμβάνεται έμμηνος ροή πολύ μικρότερη ως προς την ποσότητα ενώ στην δεύτερη περίπτωση παρατηρείται παντελής απουσία της εμμήνου ρύσης.

Αιτίες της Αμηνόρροιας

Αλλαγές στο περιβάλλον, ψυχικό σοκ και φόβος εγκυμοσύνης, μολυσματικές ή λοιμώδεις ασθένειες, παθήσεις εξασθένισης όπως χλώρωση στα νεαρά κορίτσια, διαταραχή στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, μορφινισμός και αλκοολισμός, εντατική άσκηση και έκθεση στο κρύο κατά τη διάρκεια της Καταμήνιας περιόδου, υπερβολικά μεγάλη διάρκεια γαλουχίας (όταν ο θηλασμός στις γυναίκες συνεχίζει για περισσότερους από 4 μήνες) είναι μερικές από τις κύριες αιτίες που ευθύνονται για την αμηνόρροια. Παράλληλα με όλα αυτά, η εκ γενετής απουσία γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες), η ατρησία του τραχήλου της μήτρας, νεοπλάσματα στην κάτω γεννητική οδό, ατρησία υμένα, κολπικό διάφραγμα, απουσία (λόγω εξαγωγής) ή υπό ανάπτυξη μήτρα και ωοθήκες, κ.λπ. είναι επίσης παράγοντες που προκαλούν αμηνόρροια.

Αμηνόρροια – Συμπτώματα

Παράλληλα με την απουσία της εμμηνορρυσίας, εμφανίζονται όλα ή μερικά από τα παρακάτω συμπτώματα:

1. Πονοκέφαλος

2. Βάρος στην περιοχή της λεκάνης

3. Πόνος στην λεκάνη και στην πλάτη

4. Ταχυπαλμία

5. Έξαψη στο πρόσωπο

6. Ίλιγγος που μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες

Θεραπεία της Αμηνόρροιας

Η θεραπεία της αμηνόρροιας είναι κυρίως υποστηρικτική και έχει να κάνει άμεσα με έναν υγιή τρόπο ζωής. Η αμηνόρροια η οποία οφείλεται σε πιθανή αλλαγή του περιβάλλοντος ή της εργασίας καθώς και σε νευρικές διαταραχές, δεν απαιτεί θεραπευτική αντιμετώπιση. Όταν οφείλεται σε παθητική συμφόρηση (υπεραιμία) λόγω «κρυολογήματος» τότε πρέπει να κάνετε θερμά μπάνια (ατμόλουτρα). Κατόπιν πρέπει να ακολουθεί μια περίοδος ξεκούρασης. Ευεργετική είναι επίσης η κατανάλωση ζεστού γάλακτος μαζί με λίγο «Saffron» πριν τον ύπνο και τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

ΑμηνόρροιαΣε περίπτωση αναιμίας και κακής διατροφής, θα πρέπει να βγαίνετε στον καθαρό αέρα, να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή και να ξεκουράζεστε. Ασκήσεις σε ανοικτούς χώρους όπως κολύμβηση, ιππασία κ.λπ. μπορεί να βοηθήσουν αρκετά. Ανάλογα με τις συμβουλές του γιατρού σας, μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να λαμβάνετε χάπια σιδήρου.

Η δυσκοιλιότητα η οποία συνοδεύει συνήθως την αναιμία μπορεί να θεραπευτεί εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πίτουρο σε συνδυασμό με καθαρτικά έλαια και υποκλυσμό. Η κατανάλωση σπόρων spolax ή καστορέλαιου σε μικρές ποσότητες πριν τον ύπνο είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο καθαρκτικό. Πολύ χαρακτηριστικά αγιουρβεδικά βότανα για τη δυσκοιλιότητα είναι το Triphala (Terminalia Bellirica) και το Haritaki (Terminalia Chebula).

Η Αγιουρβέδα περιλαμβάνει πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της αμηνόρροιας. Μερικές από τις πιο ασφαλείς και απλές θεραπείες είναι:

1. Τα μικρά μπουμπούκια των λουλουδιών του φυτού Calotropis procera τηγανισμένα σε έλαιο σιναπιού (μουστάρδας). Παίρνετε ένα μόνο τέτοιο τηγανισμένο ανθό καθημερινά για 7 ημέρες.

2. Η κατανάλωση 2γρ. σκόνης από ραπανάκια και καρότα αντίστοιχα μαζί με 2γρ. σκόνης Τριγωνέλλας (συνολικά άρα 6γρ. σκόνη) επαναφέρει την εμμηνορρυσία. Το μίγμα πρέπει να το λαμβάνετε για μία σχεδόν εβδομάδα.

3. Η εισαγωγή ενός μίγματος από έλαιο σιναπιού (μουστάρδας) και χυμού λεμονιού μέσα στον κόλπο, επαναφέρει την εμμηνορρυσία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βότανα για την ομαλή εμμηνορρυσία, είναι το Shatavari (Asparagus Racemosus).

Τέλος, ένα σημείο που πρέπει να τονίσουμε, είναι ότι η αμηνόρροια δεν είναι ασθένεια αλλά ένα σύμπτωμα από μια σειρά γενικών ή τοπικών διαταραχών και άρα πρέπει να αντιμετωπίζεται μάλλον σαν ένδειξη κάποιας διαταραχής, παρά σαν ξεχωριστή παθολογική ασθένεια. Για παράδειγμα, η αμηνόρροια στα νεαρά κορίτσια είναι συχνά η πρώτη ένδειξη της αρχής της φυματίωσης. Ωστόσο, εάν η αμηνόρροια δεν θεραπευτεί με τις παραπάνω απλές θεραπείες, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας.

Αιτίες της Αμηνόρροιας

Αλλαγή περιβάλλοντος: Το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον αναπαραγωγικό κύκλο μπορεί να ενοχληθεί από ξαφνικές αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, ταξίδια κ.λπ. Συνήθως, μόλις ο οργανισμός προσαρμοστεί στο νέο τρόπο ζωής, η περίοδος επανέρχεται.

Υπερβολικά μεγάλη απώλεια βάρους: Για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης, μια ορισμένη ποσότητα αποθηκευμένου λίπους είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που χάσετε υπερβολικά πολύ βάρος, το σώμα αναγνωρίζει ότι δεν είστε σε κατάλληλη κατάσταση για εγκυμοσύνη και ωορρηξία και έτσι η εμμηνορρυσία σταματά. Οι ακραίες δίαιτες αναστατώνουν συνήθως τον καταμήνιο κύκλο.

Συναισθηματικές διαταραχές: Θλίψη, κατάθλιψη και παρατεταμένο άγχος μπορεί να διαταράξουν τον έμμηνο κύκλο.

Ορμονικές διαταραχές: Πολλές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν τον έλεγχο των ορμονών του καταμήνιου κύκλου προκαλώντας αμηνόρροια.

Εκτός από τις φυσιολογικές αιτίες, η αμηνόρροια μπορεί να οφείλεται και σε διάφορες άλλες παθολογικές αιτίες. Εάν δεν εμφανισθούν δύο συνεχόμενες περίοδοι, η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό της, ώστε κατά πρώτο να αποκλειστεί η περίπτωση εγκυμοσύνης και κατόπιν να γίνει διάγνωση και αντιμετώπιση των άλλων αιτιών της αμηνόρροιας.

Στα παθολογικά αίτια της αμηνόρροιας περιλαμβάνονται οι συγγενείς ανωμαλίες, η κακή διατροφή, η αναιμία, η φυματίωση κ.ά.

Η αμηνόρροια είναι φυσιολογική πριν την εφηβεία, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το θηλασμό και την επακόλουθη εμμηνόπαυση.

Σε περίπτωση που δεν ανιχνευθεί κανενός είδους ανωμαλία και η ασθενής δεν έχει άγχος για την αμηνόρροια ή τη γονιμότητά της, τότε δεν υπάρχει ανάγκη θεραπείας.

-Επιμέλεια: Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Μ.Ε.Ε.Α.

(Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Εφαρμογής Επιστήμης Αγιουρβέδα)

(www.ayurvedaingreece.gr) σε συνεργασία με το R&D της Himalaya Drug Co.

Σχολιάστε το άρθρο