Ανταλλαγή, μια λύση για την αντιμετώπιση της σπατάλης των τροφίμων

Είναι γνωστό ότι ενώ πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες πείνας και υποσιτισμού, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια. Φέτος την Άνοιξη, ο ο Μπαπτίστ Ντιπανσέτ διέσχισε την Ευρώπη τρώγοντας αποκλειστικά από κάδους απορριμάτων για να αυξήσει την ευαισθητοποίησή μας πάνω στο θέμα της σπατάλης και απόρριψης των τροφίμων. Οι ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο προσπαθούν με διάφορες καμπάνιες να κινητοποιήσουν και ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε σχέση με αυτό το αθέατο σκάνδαλο.

ΑνταλλαγήΑυτό το δυσάρεστο φαινόμενο αποτέλεσε τη βάση του Foodsharing.de μιας διαδικτυακής πλατφόρμας με βάση την Κολωνία της Γερμανίας που παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα, εμπόρους ή παραγωγούς τροφίμων να προσφέρουν και να συλλέγουν τα υπολείμματα των τροφών.

Η κεντρική ιδέα είναι το μοίρασμα της τροφής χωρίς χρήματα. Η τροφή όχι ως εμπόρευμα, αλλά ως αγαθό!

Η ομάδα και η διαδικτυακή πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα να δώσεις, να πάρεις και να μοιραστείς τροφή. Φεύγεις διακοπές και το ψυγείο σου είναι γεμάτο τρόφιμα; Έκανες ένα πάρτυ και περίσσεψε φαγητό; Έχεις ένα αγρόκτημα, ένα φούρνο, ένα εστιατόριο και λυπάσαι να πετάξεις αυτά που περίσσεψαν; Μπορείς να προσφέρεις.

Είσαι στο σπίτι σου και χρειάζεσαι λίγο τυρί για να συμπληρώσεις το γεύμα σου; Είναι αργία, όλα είναι κλειστά και σου λείπουν δυο αυγά για το κέικ που ετοιμάζεις; Μπορείς να πάρεις φαγητό μέσω του Foodsharing. Θέλεις να μαγειρέψεις λαζάνια και σου λείπουν τα μισά υλικά; Μέσω του Foodsharing μπορείς να βρεις άτομα στη γειτονιά σου που ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο. Γιατί να μην μαγειρέψετε μαζί;

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας είναι εθελοντές από διάφορους επαγγελματικούς χώρους όπως το χώρο των media, το χώρο των τροφίμων και της εστίασης, των επιχειρήσεων, της διαφήμισης. Σε εθελοντές και δωρεές βασίζεται η ύπαρξη και λειτουργία όλου του εγχειρήματος. Οι άνθρωποι αυτοί όμως έχουν ένα κοινό. Προσπαθούν να μειώσουν την ποσότητα των τροφίμων που πετιέται καθημερινά στα σκουπίδια στην περιοχή τους.

Η ιδέα βασίστηκε πάνω στο ντοκιμαντέρ Taste the Waste, του Valentin Thurn που αποτελεί και ιδρυτικό μέλος του εγχειρήματος.

τροφιμα αποροι«ΜΠΟΡΟΥΜΕ»: Η ελληνική απάντηση στη σπατάλη τροφίμων

Το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων δεν είναι καινούργιο. Και σε πολλές χώρες του «ανεπτυγμένου» κόσμου έχουν αναπτυχθεί πρωτοβουλίες, συνήθως από ΜΚΟ χωρίς κρατική βοήθεια ή παρέμβαση, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Στην Ελλάδα από το 2011 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το ΜΠΟΡΟΥΜΕ βάσει ενός μοντέλου μείωσης της σπατάλης τροφίμων, που αποτελεί ελληνική καινοτομία και ήδη έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλές χώρες του κόσμου.

Το λειτουργικό μοντέλο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ, δηλαδή η λειτουργία ως επικοινωνιακού κόμβου άμεσης δικτύωσης δωρεών περισσευούμενου και μη φαγητού με τους κατάλληλους αποδέκτες, χωρίς παραλαβή, αποθήκευση και διανομή τροφίμων από την οργάνωση, είναι μία ελληνική καινοτομία, που δεν συναντάται με αυτήν την μορφή ακόμα σε άλλες χώρες. Είναι η απάντηση στη σπατάλη τροφίμων και ταυτόχρονα στις αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες πολλών συνανθρώπων μας στην Ελλάδα με το λιγότερο δυνατό κόστος μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και μεθόδων δικτύωσης.

Ως σήμερα το ΜΠΟΡΟΥΜΕ έχει δικτυώσει πάνω από 400.000 μερίδες φαγητού ενώ πλέον δικτυώνει 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Στο «χάρτη της ανάγκης», ο οποίος είναι προσβάσιμος δωρεάν στην ιστοσελίδα www.boroume.gr, είναι αναρτημένα εκατοντάδες σημεία πιθανών αποδεκτών δωρεών τροφίμων σε όλη την Ελλάδα, έτσι ώστε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα, μόνος τους, να βρει τον κατάλληλο αποδέκτη για τη δωρεά του στη γειτονιά του.

Σε εβδομαδιαία βάση, πολλές δεκάδες προσφορές περισσευούμενων τροφίμων εισέρχονται στο σύστημα του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και επεξεργάζονται άμεσα από τους πολλούς εθελοντές της οργάνωσης, με αποτέλεσμα όλες οι προσφορές να αξιοποιούνται υπέρ κοινωφελών σκοπών εντός λίγων ωρών. Παράλληλα αναρτώνται σε τακτική βάση και οι ανάγκες πιθανών αποδεκτών από όλη την Ελλάδα με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να βοηθήσει να το κάνει άμεσα.

Σχολιάστε το άρθρο