Η Ελλάδα 2η στον κόσμο σε κατανάλωση τσιγάρων
Μεγάλες διαστάσεις παίρνει τα τελευταία χρόνια η συνήθεια του καπνίσματος, που ξεκινά από τα εφηβικά χρόνια και συγκεκριμένα από την ηλικία των 12 έως 15 ετών.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών ένας στους τέσσερις μαθητές γυμνασίου καπνίζουν, ενώ στο λύκειο το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν είναι 36%.
Η χώρα μας βρίσκεται στη 2η θέση στον κόσμο σε κατανάλωση τσιγάρων στους ενήλικες, ωστόσο στους εφήβους ηλικίας 15 ετών βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από το μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτά επεσήμανε ο καρδιολόγος – επιμελητής Α’ στη Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», κ. Νικόλαος Γκουζούμας, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία», που διοργάνωσε ο Δήμος Νεάπολης Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γκουζούμας τόνισε ότι τα τσιγάρα περιέχουν 4.700 τοξικές ουσίες, εκ των οποίων οι 60 είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ενώ οι 590 είναι πρόσθετες χημικές ενώσεις που τις χρησιμοποιούν οι καπνοβιομηχανίες για τη βελτίωση της γεύσης.
Το κάπνισμα επηρεάζει όλα τα όργανα ξεκινώντας από τα πνευμόνια, όπου προκαλεί νοσήματα όπως ο καρκίνος, το πνευμονικό εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα κ.λ.π., ενώ ευθύνεται και για καρδιαγγειακές παθήσεις (έμφραγμα, στηθάγχη, αγγειοπάθεια).
«Ο καπνιστής εκτός από τη νικοτίνη παίρνει και πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, νιτροζαμίνες, αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ίχνη βαρέων μετάλλων, ουσίες δηλαδή που καταστρέφουν την υγεία», όπως ανέφερε ο κ. Γκουζούμας τονίζοντας ότι το κέρδος για την υγεία του ανθρώπου αρχίζει 10 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
-Πηγή : (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σοκάρει με τα στοιχεία που παρουσίασε για τις συνέπειες του καπνίσματος
Κάθε 6 λεπτά ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας του καπνίσματος ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 οι θάνατοι θα φτάσουν τα 8,5 εκατομμύρια. Σήμερα, το κάπνισμα ευθύνεται για ένας στους 10 θανάτους ενηλίκων σε όλο στον κόσμο, κατέχοντας την 1η θέση στην σχετική κατάταξη. Την ίδια στιγμή, ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη είναι καπνιστής και περίπου οι μισοί από αυτούς θα χάσουν τελικά τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δόθηκε στην δημοσιότητα, και αφορά τα αποτελέσματα των αντικαπνιστικών εκστρατειών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Όπως προκύπτει από την έκθεση, αν και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται πρόοδος στα μέτρα κατά του καπνίσματος, ωστόσο μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού επωφελείται από τα μέτρα αυτά.
Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα από τους φόρους των τσιγάρων στις ανεπτυγμένες χώρες είναι 4.000 φορές περισσότερα από τα χρήματα που δαπανώνται για την εφαρμογή μέτρων κατά του καπνίσματος και 9.000 φορές περισσότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες!
Ο ΠΟΥ κρούει των κώδωνα του κινδύνου καθώς:
-Το 47,5% των ανδρών και το 10,3% των γυναικών παγκοσμίως είναι καπνιστές, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές.
-Από αυτούς, οι μισοί (650 εκατομμύρια) εκτιμάται ότι θα χάσουν τελικά την ζωή τους από το κάπνισμα και μάλιστα στις ηλικίες από 35-69 ετών!
-Το κάπνισμα έχει προκαλέσει 100 εκατομμύρια θανάτους τον 20ο αιώνα, αριθμός που αναμένεται να φθάσει τον 21ο αιώνα σε 1 δισεκατομμύριο!
-Τουλάχιστον 50 από τις 4.000 χημικές ουσίες που υπάρχουν στο τσιγάρο προκαλούν καρκίνο ακόμη και στους παθητικούς καπνιστές.
-Υπολογίζεται ότι 700 εκατομμύρια παιδιά είναι παθητικοί καπνιστές και απειλούνται από άσθμα.
Σχολιάστε το άρθρο