Λιγότερη η αρθρίτιδα σε ηλιόλουστες περιοχές

αρθρίτιδαΗ ζωή σε ηλιόλουστα κλίματα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 200.000 γυναίκες και συμπέραναν ότι το φως του ήλιου και ο κίνδυνος ανάπτυξης της ασθένειας συνδέονται.

Η έρευνα των επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Annals of the Rheumatic Diseases, υποστηρίζει ότι η βιταμίνη D, η οποία παράγεται κατά την έκθεση στον ήλιο, πιθανότατα προστατεύει το σώμα απέναντι στην ασθένεια.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε πιο ηλιόλουστες περιοχές των ΗΠΑ είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους και μικρότερα ποσοστά αρθρίτιδας σε σχέση με εκείνες που ζούσαν σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να προτείνουν τη βιταμίνη D ως χρήσιμη θεραπεία για την αρθρίτιδα και προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει κανείς να περνάει όλη του την ημέρα στον ήλιο.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δημιουργείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται στις αρθρώσεις και πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, της λεγόμενης «βιταμίνης του ήλιου», έχει συνδεθεί και με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

logo

Σχολιάστε το άρθρο