Το χαλασμένο μήλο της τεχνολογίας

bad appleBad Apple (χαλασμένο μήλο) λέγεται η έκθεση 46 σελίδων που συντάχθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις και αφορά τη μόλυνση που προκαλούν τα κινέζικα εργοστάσια της εταιρείας τεχνολογίας υπολογιστών Apple στο περιβάλλον.

Η παραγωγή των iPad, των iPhone και άλλων προϊόντων της Apple δημιουργεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, καθώς το επιβαρύνει με τοξικά απόβλητα βλάπτοντας ταυτόχρονα και την υγεία των κατοίκων των περιοχών στα οποία βρίσκονται οι μονάδες παραγωγής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λίμνη Ναντάιζι, που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο Meiko Electronics –τροφοδοτεί την εταιρεία με πλακέτες κυκλωμάτων- και έχει υποστεί σοβαρή μόλυνση από βαρέα μέταλλα.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Apple είναι ενήμερη για την κατάσταση, αλλά ο τρόπος που χειρίζεται το όλο ζήτημα είναι μάλλον η αδιαφορία. Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι η εταιρεία απαιτεί από τις βιομηχανικές μονάδες με τις οποίες συνεργάζεται να προσφέρουν συνθήκες εργασιακής ασφάλειας, να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους εργαζόμενους και να ακολουθούν διαδικασίες παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον. Όμως αυτό στην πράξη δεν ισχύει και η εταιρεία εξακολουθεί να είναι η πιο πλούσια εταιρεία στον κόσμο με τα «ένοχα» iPhone και iPad να σημειώνουν τεράστιες πωλήσεις.

Σχολιάστε το άρθρο