Who is Who…
•Ο Απόστολος Ράφτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Εξάρχεια της Αθήνας την δεκαετία του ’60, έχει καταγωγή από το Ναύπλιο και την Τρίπολη.
•Φοίτησε στην Ανώτερη σχολή εκπαίδευσης (ΤΕΙ) Εμπορίου και Διαφήμισης με τριετή επιμόρφωση στο ΕΛΚΕΠΑ σε θέματα Marketing και τις Πωλήσεων.
•Υπηρέτησε ως Έφεδρος αξιωματικός Πυροβολικού τιμώμενος με εύφημο μνεία.
•Εργάστηκε για λογαριασμό ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών: Pepsico, Golgate, Reemtsma, Dionic, Κουρέλλας, Βιοζήν, Media Net, Αρχέτυπο.
•Συνεργάστηκε ως σύμβουλος διοίκησης στις εταιρείεςLa Pasteria, Λίθος, Metabolism, Papaggalino.
•Διδάσκει Εμπορική Πολιτική στα κέντρα ελευθέρων σπουδών Expert. Είναι ομιλητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα Αγροτικού Marketing.
•Δημιούργησε και τοποθέτησε στην ελληνική αγορά ως Εμπορικός διευθυντής από το 2000 τα βιολογικά τυριά Βιοζήν και Biopan.
•Ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2007 την εταιρεία BIODAY η οποία είναι παραγωγική, εμπορική και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε εταιρείες βιολογικών προϊόντων.
•Έχει δύο παιδιά, την Ελπίδα 10 ετών και τον Ιάσωνα 6 ετών και είναι Αντιπρόεδρος του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, στο 5ο δημοτικό σχολείο Χολαργού.
•Αφιερώνει χρόνο στο basket, το τρέξιμο, τις πολεμικές τέχνες, το διάβασμα, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τα τριήμερα ταξίδια.
•Φιλοσοφία ζωής: Ευτυχώς που ο κόσμος είναι γεμάτος με ερασιτέχνες, γιατί οι πράξεις των επαγγελματιών είναι πάντα προβλέψιμες.
Ε.Κ. Ποια είναι τα πρώτα σου επαγγελματικά βήματα;
Α.Ρ. Έχω τελειώσει την Ανωτέρα Σχολή Εμπορίου και Διαφήμισης Καβάλας, το Τμήμα Διοίκησης. Μετά τα φοιτητικά μου χρόνια υπηρέτησα στο στρατό ξηράς και έκτοτε ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα σε διάφορες εταιρείες, εργαζόμενος πάντοτε σε τμήματα πωλήσεων ή μάρκετινγκ. Παράλληλα, στα φοιτητικά μου χρόνια δούλεψα part time σε εταιρείες που αναλάμβαναν προωθητικές ενέργειες. Θυμάμαι οι πρώτες δουλειές που έκανα part time ως φοιτητής ήταν στο λανσάρισμα της οδοντόκρεμας Colgate και σε διάφορα άλλα προϊόντα της εποχής. Ήταν ένα καλό σχολείο. Η αγορά των τροφίμων τότε ήταν διαφορετική σε σχέση με το πώς είναι σήμερα. Θα έλεγα ήταν σκληρή από άποψη συμπεριφοράς, αλλά σου έδινε εμπειρίες και βιώματα που σήμερα λόγω της μεγάλης εξειδίκευσης της εργασίας τα στελέχη των εταιρειών δεν μπορούν να τα αποκομίσουν. Πρόκειται για συμπυκνωμένη εμπειρία που σήμερα δεν βρίσκεις.
Ε.Κ. Ξεκίνησες δηλαδή ως στέλεχος από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ;
Α.Ρ. Ναι. Η Bioday είναι μια εταιρεία στο χώρο των βιολογικών που γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 2007 και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της ύπαρξης μου στα βιολογικά από το 2000, όταν εργάστηκα ως Εμπορικός Διευθυντής σε δύο εταιρείες με πολύ επιτυχημένα προϊόντα στο χώρο των βιολογικών, τη Biopan και τη Βιοζήν. Η Bioday γεννήθηκε από την εμπειρία μου στο χώρο των βιολογικών, αλλά και από την προηγούμενη εμπειρία μου στο χώρο της πώλησης και του μάρκετινγκ. Είναι μια εταιρεία, η οποία είναι παραγωγική και εμπορική, ενώ η δεύτερη ιδιότητά της είναι συμβουλευτική. Παραγωγική και εμπορική είναι διότι ασχολείται με την οργάνωση παραγωγικών διαδικασιών σε ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα τυριά που παράγονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, στο τυροκομείο του Αστακού και διανέμονται στην ελληνική αγορά και σε κάποιες αγορές στο εξωτερικό και εμπορική διότι για να συμπληρωθεί η γκάμα των βιολογικών, τυροκομικών προϊόντων χρειάζεται να γίνονται κάποιες εισαγωγές προϊόντων, όπως παρμεζάνα Ιταλίας, gouda Ολλανδίας κ.τ.λ., ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες του καταναλωτή σε βιολογικό τυρί όλων των κατηγοριών. Τα προϊόντα που εισάγουμε προσπαθούμε να είναι καινοτόμα, πρωτοποριακά διότι επιλέγονται πάντα με βάση τα φυσικά τους πλεονεκτήματα και όχι τα άυλα. Έρχονται από την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Αγγλία. Στόχος μας είναι η ενιαία αγορά των τροφίμων, δεν διαχωρίζουμε πέρα από την πιστοποίησή τους τα προϊόντα σε συμβατικά και βιολογικά. Μπορεί να εμπορευόμαστε βιολογικά τρόφιμα, αλλά για εμάς η αγορά είναι μία, ενιαία. Από την άλλη πλευρά, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε αφορούν τον τομέα παραγωγής τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων, τον τομέα πωλήσεων και το μάρκετινγκ μικρομεσαίων και παραγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενδιαφέρονται να μπουν με αξιοπρέπεια και δυναμική μέσα σε αυτό το δύσκολο κλάδο που λέγεται λιανική τροφίμων.
Ε.Κ. Γιατί ασχολήθηκες με τα βιολογικά; Ήταν μια καθαρά εμπορική κίνηση;
Α.Ρ. Πίσω από τα βιολογικά προϊόντα υπάρχει ένα χαρακτηριστικό, ένα φυσικό πλεονέκτημα. Όταν εμφανίστηκαν τα βιολογικά προϊόντα, για πρώτη φορά στο χώρο των τροφίμων έκαναν μια μικρή επανάσταση. Είναι η πρώτη φορά όπου είχαμε μια νέα κατηγορία τροφίμων, με φυσικά πλεονεκτήματα και όχι άυλα, δηλαδή όχι πλεονεκτήματα που δημιουργήθηκαν είτε μέσω διαφήμισης, είτε μέσω της συσκευασίας είτε μέσω άλλων μορφών επικοινωνίας. Τα βιολογικά από την αρχή έθεσαν νέα πρότυπα. Για μένα το βιολογικό τρόφιμο είναι ένα κριτήριο ποιότητας από μόνο του. Τα μόνα κριτήρια που υπήρχαν έως τότε ήταν το HACCP, το ISO, IFS, BRC κ.τ.λ., τα οποία είχαν ή έχουν τα περισσότερα συμβατικά τρόφιμα. Και βεβαίως τα βιολογικά τρόφιμα μπαίνοντας στο παιχνίδι με τα υπόλοιπα σήκωσαν τον πήχη ψηλότερα. Έθεσαν πιο υψηλά πρότυπα.
Ε.Κ. Πώς βλέπεις το μέλλον της συγκεκριμένης αγοράς;
Α.Ρ. Υπάρχουν δύο μεγάλα ξεχωριστά τμήματα: η παραγωγή και η διάθεση στην οποία ανήκει και η λιανική πώληση. Πιστεύω ότι το δεύτερο κομμάτι, δηλαδή ο τρόπος διάθεσης των βιολογικών προϊόντων, θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο παραγωγής τους και όχι το ανάποδο. Τα βιολογικά στην Ελλάδα, τουλάχιστον από το 2000 και μετά που τα έζησα από πολύ κοντά, έχουν σημαντική ανάπτυξη. Στο ξεκίνημα της ανάπτυξης του χώρου συναντούσες ανθρώπους οι οποίοι ήταν συνήθως περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, χωρίς όμως από την άλλη πλευρά να έχουν καμία γνώση της πραγματικής αγοράς και του τρόπου που αυτή λειτουργεί. Το δεύτερο σημείο, το οποίο παρατήρησα τότε ,ήταν ότι το κομμάτι των βιολογικών ήταν κατά κάποιο τρόπο και λίγο πολιτικοποιημένο και αυτό είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη δημιουργία προϊόντων και την ανάπτυξή τους με κανόνες ποιότητας, διαφάνειας και ισονομίας. Το τρίτο στοιχείο ήταν η υπερβολική αξία που δόθηκε από τους παραγωγούς των βιολογικών στην πρώτη ύλη, παραλείποντας τους υπόλοιπους εμπορικούς κανόνες τυποποίησης, επικοινωνίας και διάθεσης των προϊόντων με αποτέλεσμα να υπάρξει μία γενίκευση από τους απλούς καθημερινούς καταναλωτές για τους καταναλωτές βιολογικών ότι είναι γραφικοί, αυτό δεν πιστεύω ότι βοήθησε τον χώρο. Σήμερα, στο χώρο έχουν μπει και μεγάλοι παίκτες με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το ισοζύγιο μεταξύ ιδεολογίας και επιχειρηματικότητας.
Ε.Κ. Θεωρείς θετικό ή αρνητικό αυτό το γεγονός;
Α.Ρ. Το αν αυτό είναι καλό ή κακό εξαρτάται από ένα κριτήριο και μόνο: το εάν είναι καλό ή κακό για τον καταναλωτή. Κανένα άλλο κριτήριο δεν θα πρέπει να μας αφορά παρά μόνο το συμφέρον του καταναλωτή. Όλα τα υπόλοιπα κριτήρια σε σχέση με την ανάπτυξη, επιβίωση μικρών εταιρειών ή με το πώς αυτοί θα προστατευθούν ή θα αναπτυχτούν μέσα από αυτή την αγορά, εντάσσεται στους κανόνες της οικονομίας, οι οποίοι είναι μακροβιότεροι των προσωπικών επιθυμιών ή ιδεών των ανθρώπων που δουλεύουν μέσα στα βιολογικά.
Ε.Κ. Το μάρκετινγκ θεωρείς ότι θα μπορέσει να βοηθήσει τα βιολογικά να βγουν από τη σχετική αφάνεια που γνώριζαν μέχρι πρότινος;
Α.Ρ. Το μάρκετινγκ είναι ένα τμήμα της γενικότερης επιχειρηματικής δραστηριότητας που μια εταιρεία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της για να προωθήσει προϊόντα σε μια αγορά. Η δομή λιανεμπορίου και το πως αυτή θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια -γιατί θα γίνουν αλλαγές- είναι αυτή που θα καθορίσει το αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες ή όχι. Το σίγουρο είναι ότι ένας παραγωγός είτε είναι μεγάλος είτε είναι μικρός, εάν δεν μπορεί να έχει τμήμα μάρκετινγκ ας έχει τουλάχιστον μια δομή μάρκετινγκ, ώστε να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να επεμβαίνει στο μέτρο που είναι δυνατόν, πάντα με κανόνες προτεραιότητας. Διότι όταν δεν έχεις ένα μεγάλο επιχειρηματικό κονδύλι για να κάνεις όλα αυτά που απαιτεί η αγορά, θα πρέπει εσύ ο ίδιος ως επιχειρηματίας/παραγωγός να θέσεις κάποιες προτεραιότητες. Το μάρκετινγκ και η χρήση εργαλείων μάρκετινγκ είναι μια πρώτη προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο επιχειρηματίας μόνος του, χρειάζεται ή τους απαραίτητους συμβούλους ή τους απαραίτητους συνεργάτες. Χρειάζεται δηλαδή είτε να προσλάβει εξειδικευμένο προσωπικό με γνώσεις μάρκετινγκ μέσα στην επιχείρησή του είτε να αναζητήσει βοήθεια από κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες, που θα του δώσουν τη γνώση ώστε να μπορέσει να προσκομίσει όλα τα οφέλη που δίνει το μάρκετινγκ σε μια επιχείρηση σήμερα, είτε μιλάμε για συμβατικά είτε μιλάμε για βιολογικά προϊόντα.
Ε.Κ. Ανέφερες κάποιες αλλαγές. Ποιες βλέπεις να είναι αυτές;
Α.Ρ. Μιλάμε για αλλαγές λιανεμπορίου. Καταρχήν, στην Ελλάδα θα επικρατήσουν τα ολιγοπώλια. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε μια μορφή ολιγοπωλίων στην Ελλάδα, η οποία θα είναι από τις λίγες στην Ευρώπη. Δεύτερο σημείο είναι το ότι στην Ελλάδα, ήδη σήμερα, βάση ερευνών, η πυκνότητα διάθεσης σημείων πώλησης των τροφίμων είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών. Δηλαδή σε σχέση με χώρες αντίστοιχου πληθυσμού, όπως είναι η Ολλανδία ή το Βέλγιο, με μικρότερη γεωγραφική διασπορά και με μικρότερα προβλήματα διανομής, εμείς έχουμε πολλαπλάσια σημεία πώλησης. Αυτό το γεγονός δεν δικαιολογείται με κανένα επαγγελματικό κριτήριο. Γενικότερα, τα ολιγοπώλια θα στραφούν προς τα επώνυμα προϊόντα της κάθε αλυσίδας, αυτό που λέμε private label, ιδιωτική ετικέτα, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να έχει δύο δρόμους να επιλέξει. Ο ένας είναι η μικρή λιανική και ο άλλος η πώληση των προϊόντων του κάτω από μία ετικέτα μιας μεγάλης αλυσίδας. Η μικρή λιανική για να επιβιώσει θα πρέπει να εξειδικευτεί και να καινοτομήσει ως προς την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων στον καταναλωτή. Οποιοδήποτε σημείο πώλησης δεν ακολουθήσει αυτή τη συνταγή σε πέντε με δέκα χρόνια θα κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει. Θα πρέπει να καταλάβουμε το εξής: ότι σήμερα ο καταναλωτής δεν αγοράζει μόνο επώνυμα προϊόντα και δεν τα αγοράζει από ένα σημείο. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει. Ο ίδιος καταναλωτής μπορεί να αγοράσει το ίδιο προϊόν από πολλά και διαφορετικά σημεία πώλησης. Π.χ. θα αγοράσει φέτα χύμα από το μπακάλικο της γειτονιάς του, συσκευασμένη από το μίνι μάρκετ, από ένα σούπερ μάρκετ ή από ένα υπέρ μάρκετ, από ένα κατάστημα βιολογικών ή από ένα κατάστημα ντελικατέσεν. Δηλαδή για το ίδιο προϊόν το πορτοφόλι του καταναλωτή μοιράζεται σε διαφορετικά δίκτυα, που σημαίνει και διαφορετικές τιμές. Το μυστικό είναι πως μπορείς να καταφέρεις να ισορροπήσεις μέσα σε μια τέτοια αγορά.
Ε.Κ. Πιστεύεις ότι μελλοντικά οι μικροί παραγωγοί θα επιβιώσουν εύκολα;
Α.Ρ. Τα βιολογικά στην Ελλάδα ξεκίνησαν από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ήταν ιδεολόγοι, όπως είπαμε, ακολουθήθηκαν από κάποιους που μπήκαν στα βιολογικά λόγω των επιδοτήσεων και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι μπαίνουν στο χώρο πιο επαγγελματικές εταιρείες, δηλαδή εταιρείες που δεν ενδιαφέρονται για το βιολογικό τρόφιμο ούτε για τις χρηματοδοτήσεις ούτε λόγω ιδεολογίας. Μπαίνουν στο χώρο παραγωγής και διάθεσης βιολογικών για να αποκτήσουν υπεραξία τα υπόλοιπα προϊόντα τους. Δηλαδή σήμερα υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες αδιαφορώντας για την ιδεολογία και τα οικονομικά κίνητρα που δίνει το κράτος περιλαμβάνουν στα προϊόντα τους και βιολογικά για καθαρά λόγους μάρκετινγκ, ώστε να δώσουν υπεραξία στα υπόλοιπα προϊόντα τους. Πρόκειται για καθαρή κίνηση μάρκετινγκ. Εξαργυρώνουν μια αξία που δημιούργησαν οι προηγούμενες δύο κατηγορίες παραγωγών. Έχουν και το ανάλογο κεφάλαιο βέβαια για να το κάνουν. Οι μικροί παραγωγοί, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να καταλάβουν ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να επικεντρωθούν σε προϊόντα που έχουν πραγματική ανάγκη οι καταναλωτές. Π.χ. το να παράγει ένας μικρός παραγωγός και φέτα και γραβιέρα και γάλα και ανθότυρο και γιαούρτι, δηλαδή να έχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων για να μπορέσει να καλύψει όλες τις ανάγκες της αγοράς είναι λανθασμένη τακτική. Η σωστή στρατηγική είναι να βγάλει τρεις π.χ. «κωδικούς» και να προσπαθήσει οι τρεις αυτοί «κωδικοί» να είναι οι καλύτεροι ποιοτικά στην αγορά. Ο προηγούμενος δρόμος θα τον οδηγήσει σε οικονομικό εγκλωβισμό.
Ε.Κ. Αυτό βλέπεις δηλαδή ως βασική διέξοδο ώστε να μπορέσει ο μικρός παραγωγός να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα «κόλπα» των μεγάλων εταιρειών;
Α.Ρ. Ναι. Θα πρέπει οι μικροί παραγωγοί να πάρουν κάποιες αποφάσεις δεν μπορούν να τα κάνουν όλα. Ας δούμε τι σημαίνει «μικρός». «Μικρός» είναι αυτός που πιστεύει ότι μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Εξ ορισμού υπάρχει μια αντίφαση εδώ. Διότι έρχεται ο παραγωγός και σου λέει: «εγώ είμαι μικρός. Τι να κάνω;». Αλλά θέλει να κάνει αυτό που κάνει και ο μεγάλος. Μα αν μπορούσε να κάνει αυτά που μπορεί να κάνει ο μεγάλος, θα ήταν μεγάλος και όχι μικρός. Αυτή είναι μια αντίφαση που θα πρέπει να λύσουν οι παραγωγοί πρώτα μέσα τους. Είναι δύσκολο βέβαια, γιατί έχει να κάνει με το συναίσθημα του παραγωγού και όχι με τη λογική. Ο παραγωγός παγιδεύεται εκεί, βάζει στην άκρη τη λογική του και προσπαθεί να μιμηθεί αυτό που δεν μπορεί να φτάσει. Σήμερα δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά μια γραβιέρα ή μια φέτα για την οποία να λέμε αυτή η φέτα έχει φτιαχτεί π.χ. από πέντε κοπάδια με συγκεκριμένα φυλετικά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη διατροφή και να μπορεί ο συγκεκριμένος παραγωγός να λέει: «τα ζώα μου εκτρέφονται με αυτό το σιτηρέσιο, συγκεκριμένα με καλαμπόκι, ψυχανθή, ηλιόσπορους, ρεβίθια, το γάλα συλλέγεται αυτή τη χρονική περίοδο και τυροκομείται με αυτές τις συνθήκες». Δυστυχώς δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Επικεντρώνονται στο να βγάλουν μεγαλύτερη παραγωγή, να πουλήσουν περισσότερο. Επίσης, χαμηλώνουν τις τιμές τους στην αγορά, χαμηλώνουν τις τιμές των κτηνοτρόφων και προσπαθούν να συμπιέσουν όλα τα κοστολόγια. Αυτό αποβαίνει συχνά εις βάρος της πρώτης ύλης, γιατί νομίζοντας ότι εξυπηρετούν με χαμηλά κοστολόγια τις ανάγκες της αγοράς στην ουσία υπηρετούν τις ανάγκες των «μεγάλων» και αυτοπαγιδεύονται. Σήμερα, όποιος παραγωγός «πλασάρει» μια φέτα με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η οποία να προέρχεται από συγκεκριμένα ζώα, με συγκεκριμένο σιτηρέσιο, που έχει παραχθεί συγκεκριμένη εποχή και συγκεκριμένη ποσότητα, θα κερδίσει πολλούς πόντους. Πρόκειται για ένα φοβερό πλεονέκτημα και αυτό μπορεί να το εξαργυρώσει ο παραγωγός στην αγορά. Η αγορά θα του το πληρώσει. Όμως κάτι τέτοιο θα στοίχιζε ένα χρόνο παραγωγικής διαδικασίας και ο κάθε παραγωγός διστάζει για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος..
Ε.Κ. Πιστεύεις ότι η υφιστάμενη οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τον τομέα των βιολογικών;
Α.Ρ. Σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά όχι. Η αγορά των συμβατικών προϊόντων έχει επηρεαστεί περισσότερο από την αγορά των βιολογικών και ο λόγος είναι ότι σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομίας που χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις, οι μεγάλες εταιρείες είναι πιο δύσκολο να πάρουν αποφάσεις και ακόμα πιο δύσκολο να τις εφαρμόσουν για να ελιχθούν όπως πρέπει απέναντι στην οικονομική κρίση από ότι οι μικρές. Οι μικρές είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν μια οικονομική κρίση.
Ε.Κ. Επειδή σε εποχές οικονομικών και πολιτικών κρίσεων ο κόσμος εισπράττει και μια απογοήτευση που τον οδηγεί σε αναθεωρήσεις κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια καλή εποχή τώρα για να ανέβει η αγορά των βιολογικών;
Α.Ρ. Όποιος στηριχθεί σε μια τέτοια αντίληψη θα έχει βραχυπρόθεσμα μόνο οφέλη. Δεν θα πρέπει η στρατηγική μιας εταιρείας να επηρεάζεται από πρόσκαιρα γεγονότα είτε αυτά είναι θετικά είτε είναι αρνητικά. Την οικονομική κρίση οι εταιρείες θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως ένα κομμάτι, το οποίο εντάσσεται στο crisis management ή το risk mana-gement και μόνο ως τέτοιο. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμες στρατηγικές ενός τόσο βραχυπρόθεσμου γεγονότος που θα αντιμετωπιστεί ούτως ή άλλως από παράγοντες μεγαλύτερους από την κάθε εταιρεία και θα λυθεί πιστεύω σύντομα- δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την κατεύθυνση μιας εταιρείας.
Ε.Κ. Ποια είναι η συνταγή της αποτυχίας;
Α.Ρ. Η εμμονή. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ως επιχειρηματίας έχω πάρει μια απόφαση συναισθηματικά, αλλά αυτό που εγώ έχω στο νου μου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά συνεχίζω να εμμένω πέρα από κάθε λογική στο να υλοποιήσω την αρχική μου απόφαση. Αυτό είναι εμμονή και είναι η μόνη σίγουρη συνταγή της αποτυχίας. Μόνο αυτό.
Ε.Κ. Η συνταγή της επιτυχίας;
Α.Ρ. Η πίστη, η οργάνωση και οι ρεαλιστικές αποφάσεις.
Ε.Κ. Τι θέλεις να αλλάξεις από το κράτος, την κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη;
Α.Ρ. Σκοντάφτουν και τα τρία στο ίδιο πρόβλημα. Την ισονομία. Έχουμε ένα κοινό εμπόδιο ανάπτυξης και επιβίωσης των υγειών επιχειρήσεων και υγειών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων και της σωματικής και ψυχικής μας υγείας, που λέγεται ισονομία. Λόγω του ότι στο ελληνικό κράτος η ισονομία και η αξιοκρατία εφαρμόζονται κατά το δοκούν, αντιμετωπίζουμε προσωπικά επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα καθημερινά, τα οποία δεν θα υπήρχαν αν ακολουθούσαμε τους κανόνες της ισότητας και της αξιοκρατίας.
Bioday
Λίγα λόγια
Το μεγαλύτερο τμήμα της εταιρείας BIODAY εξειδικεύεται σε βιολογικά, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η εταιρεία διαθέτει μεγάλη γκάμα βιολογικών τυριών που αποτελούνται από φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο, Γραβιέρα, Κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ, Κεφαλοτύρι, φέτες τυριού για τοστ αγελάδας, χαμηλά λιπαρά, κατσικίσιες, πρόβιες, μοναδικό προϊόν στην αγορά που δεν το συναντάς ούτε στα συμβατικά, παρμεζάνα ΠΟΠ 24 μηνών HOMBRE, βιολογικό ρεγκάτο. Πέρα όμως από τη δική της παραγωγή και εμπορία διακινεί στην ελληνική αγορά, σαν αποκλειστικός αντιπρόσωπος, καινοτόμα προϊόντα, υψηλής ποιοτικής αξίας από το εξωτερικό, όπως τα φυτικά προϊόντα, τα οποία είναι μια σειρά από μπιφτέκια, λουκάνικα και φέτες τοστ με 0% κρέας και 0% σόγια πλούσια σε ωμέγα 3 και παράγονται από δημητριακά και λαχανικά της εταιρείας FIT FOOD, βιολογικά γιαούρτια με ωμέγα 3 και ολόκληρα φρούτα σε περιεκτικότητα κατά 6% και 7 % της εταιρείας PUR NATUR. Επίσης εισάγουμε τα βιολογικά ψωμιά CRM από τη Modena που έχουν την καταγωγή τους στην εποχή του ρωμαϊκού στρατού όταν αποτελούσαν το βασικό συστατικό της διατροφής των λεγεωνάριων. Τα ίδια ψωμιά μάλιστα βγαίνουν σε μια ποικιλία τύπων σταριού και KAMUT. Τέλος, η εταιρεία διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα τα συσκευασμένα βιολογικά αλλά και παραδοσιακά γλυκά ανατολής KARAVAN καθώς και τις βραβευμένες βιολογικές σοκολάτες τρούφας BOOJA BOOJA.
Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους τους εργαζομένους της εταιρείας μας διότι με επαγγελματισμό προσπαθούν καθημερινά να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, όπως και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους καταναλωτές που υποστηρίζουν την προσπάθειά μας.
Στόχος της εταιρείας είναι η εξαγωγή των ελληνικών βιολογικών τυριών BIODAY στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες αγορές. Επιλέγουμε προϊόντα που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στον Έλληνα καταναλωτή και έχουν θέση στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Προτιμάμε πάντα προϊόντα φρέσκα και προϊόντα με φυσικά πλεονεκτήματα.
-συνέντευξη στην Ειρήνη Κάρου
Σχολιάστε το άρθρο