Χαρούπια, πλουσιότερα σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα!

Χαρούπια

ΧαρούπιαΕνώ στις μέρες μας η λευκή ζάχαρη κυριαρχεί στις έτοιμες τροφές, πριν μερικά χρόνια ένα από τα κυριότερα φυσικά γλυκαντικά στον κόσμο ήταν το χαρούπι. Γνωστό και σαν το ψωμί του Ιωάννη του Βαπτιστή που έτρεφε τον εαυτό του με χαρούπια, σύμφωνα με το ευαγγέλιο τα χαρούπια κράτησαν στη ζωή και τον Άσωτο Υιό. Στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου τα χαρούπια δίνονταν σαν τροφή στα παιδιά ενώ στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Γερμανικής κατοχής, στρατοί, άλογα και ο κόσμος της Ελληνικής υπαίθρου κρατήθηκαν στη ζωή χάρη σ’ αυτό το δώρο της φύσης!

Από το δέντρο Κερατιά ή Χαρουπιά που ευδοκιμούσε παλιά σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, παράγονται τα χαρούπια. Τα χαρούπια αποτελούν μια εξαιρετικά πλούσια τροφή. Είναι πλουσιότερα σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα αφού περιέχουν 350 mg ασβεστίου ανά 100 γρ. σε σύγκριση με το γάλα που περιέχει 120 μέχρι 130 mg ανά 100 γρ. Η πρωτεΐνη στα χαρούπια ανέρχεται στο 4%, οι υδατάνθρακες στο 76% ενώ ταυτόχρονα τα χαρούπια είναι πλούσια σε φωσφόρο (80 mg ανά100 γρ.), σε βιταμίνες Α και Β, ενώ περιέχουν ακόμη μικρές ποσότητες σιδήρου, νατρίου, και πολλά αλλά μεταλλικά στοιχεία

Σήμερα το Μεσογειακό αυτό προϊόν, ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Κύπρο η οποία είναι παγκόσμια γνωστή για την παραγωγή των καλύτερων ποιοτικά ποικιλιών. Τα χαρούπια είναι από τη φύση τους οικολογικά προϊόντα αφού οι χαρουπιές δεν εντάσσονται σε οργανωμένες καλλιεργήσιμες φυτείες αλλά μεγαλώνουν από μόνες τους στην αγρία φύση. Τα ασβεστολιθικά χώματα ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη των χαρουπιών, τους προσδίδουν μια ιδιαίτερα ελκυστική γεύση και τα κάνουν ιδιαίτερα πλούσια σε περιεκτικότητα σακχάρων η οποία ξεπερνά το 50% γεγονός που τα κάνει περιζήτητα στη διεθνή αγορά.

lookΤα χαρούπια σήμερα στην αγορά συναντιούνται ευρέως ως ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ. Ένα σιρόπι από τον καρπό, αγνό προϊόν υγιεινής διατροφής, πλούσιο σε Ασβέστιο, Φωσφόρο, Σίδηρο, Πρωτεΐνες, και Υδατάνθρακες. Είναι εξαιρετικά καταπραϋντικό για το στομάχι και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Χρησιμοποιεί

 

ται σαν γλυκαντικό σε κέικ, στα δημητριακά προγεύματος, με ταχίνι, στα ζεστά ροφήματα η απλά σαν ένα δροσερό ποτό διαλυμένο με κρύο νερό.

Επίσης τα χαρούπια προσφέρονται εμπορικά και ως ΧΑΡΟΥΠΟΣΚΟΝΗ στη θέση της σοκολάτας του κακάο και της ζάχαρης, μιας και η γεύση της χαρουπόσκονης πλησιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη γεύση της σοκολάτας και του κακάχαρούπιαο. Μπορείτε ν’ απολαύσετε το υγιεινό αυτό προϊόν στη ζαχαροπλαστική στη θέση της σοκολάτας, του κακάο και της ζάχαρης σε οποιαδήποτε συνταγή για μπισκότα, κέικ, σοκολατένιες τρούφες και πολλά άλλα ή απλά σαν ένα νοστιμότατο ζεστό ρόφημα ή σαν ένα υπέροχο, δροσερό μιλκ-σέικ.

Ακόμα και σε μορφή σοκολάτας (χαρουπολάτα), μερέντας, παστίλιων κ.λ.π.

Σχολιάστε το άρθρο

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Χαρούπια, πλουσιότερα σε ασβέστιο ακόμα και από το γάλα!”

 1. Συγχαρητήρια για την ανάδειξη του παρεξηγημένου Χαρουπιού!
  Ενώ οι ανυπευθυνες κυβερνήσεις μας μαζί με την Ευρωπαϊκή
  ένωση εκαναν τα πάντα για να το εξαφανίσουν και πριμοδοτησαν
  επι δεκαετίες την καλιέργεια της ακακίας η οποία δεν προσφέρει
  σχεδόν τίποτα η ελαχιστότατα και χρειάζεταα πολύ νερό.
  Εαν όμως πριμοδοτούσαν την καλλιέργεια της Χαρουπιάς σήμερα
  η χώρα μας θά ήταν αυτάρκης σε ζωοτροφές, θα παρήγε βιοκαύσιμα,
  Σιρόπι για τον βήχα, καφέ ,γλυκά και ενα σωρό άλλα προιόντα.
  Ετσι συν τις αλλοις φτάσαμε στην χρεοκωπία με την συνέργεια των ανεγκέφαλων πολιτικών μας και τις δόλιες υποδείξεις της Ε.Ε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.