Δεν θα απαιτείται πλέον για την προσθήκη πρασίνου σε υφιστάμενα κτίρια η έκδοση οικοδομικής άδειας ή έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Το νέο πλαίσιο κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτηρίων τίθεται σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής.
Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή διάθεση οργάνωσης, σε κάθε υπηρεσία δόμησης θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών, δηλαδή δημιουργείται πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται. Έως τώρα και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο χρειαζόταν οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και δεν μπορούσαν να δημιουργηθούν φυτεμένες επιφάνειες σε δώματα, στέγες και υπαίθριους χώρους κτηρίων και οι πολίτες ταλαιπωρούνταν στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας κάθε αντίδραση που έκρινε ως αυθαίρετη.
Ο ιδιοκτήτης τους θα πρέπει να καταθέσει στην οικεία υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη ενημέρωση/ γνωστοποίηση εργασιών, η οποία συνοδεύεται από:
1.υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου,
2.υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου όπου δηλώνει την ανάληψη της ευθύνης που απορρέει από την υλοποίηση του έργου
3.τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας του κτιρίου
4.τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας
5.αντίγραφο του στελέχους της οικοδομικής αδείας ή, εφόσον δεν υπάρχει, αντίγραφο της ένταξης σε ρυθμίσεις τακτοποίησης όπως π.χ. ο Ν. 4014/2011
6.φωτογραφίες του κτίσματος, του περιβάλλοντος αυτού χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.
Σε περίπτωση νέων κτιρίων, η διαδικασία είναι πιο απλή. Στις μελέτες που προβλέπει ο Ν. 4030/2011 – Νέος τρόπος αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις – περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας, η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και τη βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή τις προδιαγραφές για την υποδομή (στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα κ.λ.π) και το φυτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (π.χ. μεσογειακά/ ενδημικά είδη). Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται παρερμηνείες, ασάφειες ή/ και αυθαίρετες ερμηνείες για τον τύπο και τον τρόπο κατασκευής μιας φυτεμένης επιφάνειας.
Σχολιάστε το άρθρο