Λάδι καρύδας κατά της φθοράς των δοντιών

Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή των ασιατικών λαών και παρουσιάζει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Στη λίστα των θεραπευτικών του ιδιοτήτων θα πρέπει να προστεθεί, όπως φαίνεται, και η καταπολέμηση των βακτηρίων που φθείρουν και σαπίζουν τα δόντια.

Οι ερευνητές του ιρλανδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Athlone, ανακάλυψαν ότι τόσο σε φυσική ανεπεξέργαστη κατάσταση όσο και μετά από την επεξεργασία του με ένζυμα (όπως κατά την πέψη), το λάδι καρύδας ήταν αποτελεσματικό κατά των στελεχών του στρεπτόκοκκου, ενός συνηθισμένου βακτηρίου μέσα στο στόμα.

Διαπιστώθηκε ότι, ιδίως η επεξεργασμένη μέσω ενζύμων μορφή του λαδιού της καρύδας εμποδίζει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη των περισσότερων στελεχών του στρεπτόκοκκου, μεταξύ των οποίων του streptococcus mutans, που παράγει οξύ και συνιστά μείζονα απειλή για φθορά των δοντιών. Για το ίδιο βακτήριο έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και γάλα επεξεργασμένο με ένζυμα.

Virgin Coconut Oil >>>Ακόμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το λάδι καρύδας είναι αποτελεσματικό εναντίον του μύκητα Candida albicans, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προκαλεί άφτρες στο στόμα. Οι Ιρλανδοί ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες σχετικά με τον συγκεκριμένο μοριακό μηχανισμό μέσω του οποίου το λάδι της καρύδας δρα πάνω στον στρεπτόκοκκο, καθώς και για να διαπιστώσουν έναντι ποιών άλλων βακτηρίων και ζυμομυκήτων είναι δραστικό το λάδι.

Σύμφωνα με τον Ντ. Μπρέιντι, επικεφαλής της έρευνας, το λάδι καρύδας θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα συνήθη χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά προϊόντα οδοντικής προστασίας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας στη Βρετανία.

Σχολιάστε το άρθρο