Διαίσθηση

Διαίσθηση. Μια γέφυρα επικοινωνίας με την ανώτερη συνειδητότητά μας. Το μέρος του εαυτού μας που επικοινωνεί με την πηγή όλης της γνώσης, όλης της αγάπης αλλά και των αμέτρητων πιθανοτήτων. Αν κοιτάξουμε στο λεξικό θα δούμε ότι διαίσθηση σημαίνει η «άμεση αντίληψη χωρίς τη μεσολάβηση του λογικού». Πραγματικά, από προσωπική τουλάχιστον εμπειρία ξέρω ότι «η φωνή της διαίσθησής μου» μου υπαγορεύει συχνά ποιο είναι το σωστό, τι πρέπει να κάνω, ποιο δρόμο ν’ ακολουθήσω, ή με προειδοποιεί ώστε ν’ αποφεύγω τις κακοτοπιές, χωρίς να μου εξηγεί ποτέ το πώς και το γιατί. Απλά ξέρω ότι ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.

Το ίδιο όμως συμβαίνει με όλους. Μέσω της διαίσθησής του μπορεί να φθάσει κανείς σε ακριβή συμπεράσματα, βασισμένα ωστόσο σε ανεπαρκή για τη λογική πληροφόρηση. Μπορεί να έχει άμεση αντίληψη της πραγματικότητας, ορατής και μη ορατής, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να του δίνουν λογικά αυτή τη δυνατότητα, και χωρίς να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες που να τον οδηγούν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ή μήπως υπάρχουν τα στοιχεία και έχει και τις πληροφορίες;

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Οι πληροφορίες, η γνώση και η σοφία δεν είναι κτήμα κανενός. Δεν υπάρχουν μόνο στον εγκέφαλο κάποιου που γνωρίζει κάτι, ούτε μόνο μέσα στα βιβλία που είναι γραμμένα. Όλη η γνώση υπάρχει συγκεντρωμένη στον κοινό νου ή στο ομαδικό ασυνείδητο κατά Γιούνγκ ή στα διάφορα Μορφογεννητικά Πεδία κατά Σεργκέι. Είμαστε κατά κάποιον τρόπο συνδεδεμένοι μέσω ενός νοητικού ίντερνετ με μια τεράστια βάση δεδομένων, αλλά μπορούμε να επικοινωνούμε και με άλλα τερματικά αντίστοιχα. Αν υπήρχε ένας τρόπος να μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το νοητικό ίντερνετ και να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτόν τον κόσμο της γνώσης, ώστε να έχει τις πληροφορίες που χρειάζεται, δεν θα έλυνε πολλά προβλήματα; Φυσικά , ναι!

Ο τρόπος υπάρχει. Τον έχει κάθε άνθρωπος από την ώρα που γεννιέται. Και είναι η κατάλληλη χρήση και αξιοποίηση του νου του. Ο νους που είναι η συντονιστική λειτουργία της ανθρώπινης ευφυΐας ή απλά το σύνολο των νοητικών διεργασιών του ατόμου, είναι το μέσον για να επικοινωνήσει κανείς με το πνευματικό επίπεδο και να συντονιστεί με τον κοινό νου, τη συμπαντική βάση δεδομένων. Έτσι μπορούμε να έχουμε πληροφορίες πέρα από αυτές που μπορούν να μας δώσουν οι φυσικές μας αισθήσεις, να αναπτύξουμε τη διαίσθηση μας και να γίνουμε διορατικοί.

Είναι φορές που αυτό συμβαίνει από μόνο του κι’ έτσι έχουμε αναλαμπές διαίσθησης ιδιαίτερα όταν ξυπνάμε το πρωί ή σε στιγμές χαλάρωσης. Έτσι έχουμε ξαφνικά μια έμπνευση που είναι η λύση που ψάχναμε, αλλά μπορούμε να αναζητήσουμε συνειδητά τις πληροφορίες που θέλουμε προκαλώντας τον μηχανισμό της διαίσθησης να λειτουργήσει. Όταν το άτομο ξέρει να ελέγχει τη λειτουργία του νου του, τότε μπορεί να τον κατευθύνει κατά βούληση. Το όργανο του σώματος που συνεργάζεται άμεσα με το νου, και μέσω αυτού μπορούμε να τον ελέγχουμε, είναι ο εγκέφαλος. Στην εκπαίδευση που κάνουμε στη Μέθοδο Σίλβα το άτομο μαθαίνει, μέχρι να τελειώσει το σεμινάριο, μέσα από μια απλή διαδικασία με ασκήσεις χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης, να λειτουργεί σε εγκεφαλικό επίπεδο «άλφα» απ’ όπου μπορεί να ελέγχει το νου του και έτσι να έχει πρόσβαση σε:

α) πληροφορίες που είναι καταχωρημένες στα εγκεφαλικά του κύτταρα, αλλά συνειδητά δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται, και

β) πληροφορίες που αντλεί από τον κοινό νου. Ακόμα διδάσκεται τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσει για να το επιτύχει αυτό.

ΕΜΦΥΤΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο κάθε άνθρωπος έχει την ικανότητα της διαίσθησης και όλοι επίσης μπορούν να την αναπτύξουν περισσότερο με την κατάλληλη εκπαίδευση. Η διαίσθηση είναι σαν το ταλέντο για κάτι. Άλλος έχει περισσότερο, άλλος λιγότερο αλλά όλοι μπορούν να μάθουν να παίζουν ένα μουσικό όργανο π.χ. με τη σωστή εκπαίδευση και εξάσκηση. Ακόμα, με την εμπειρία που αποκτά το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τη διαίσθησή του, να είναι σίγουρο για τα μηνύματά της και έτσι να αποκτά εμπιστοσύνη σ’ αυτήν και στον εαυτό του.

Το να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τη διαίσθησή του και ακόμα περισσότερο να την χρησιμοποιεί συνειδητά και κατά βούληση για να την συμβουλεύεται πριν πάρει σοβαρές, ιδίως, αποφάσεις, αναμφιβόλως βοηθά πολύ. Σήμερα, ακόμα και στον κόσμο των επιχειρήσεων έχει αναγνωριστεί η αξία της διαίσθησης, και έχει αποδειχθεί με έρευνα στην Αμερική, ότι οι μεγάλες αποφάσεις που έχουν αποφέρει σε επιχειρήσεις μεγάλα κέρδη είχαν παρθεί με γνώμονα τη διαίσθηση, παρά τη λογική. Άλλωστε και οι Γιαπωνέζοι λένε: «Είμαι καλός μάνατζερ γιατί δουλεύω με διαίσθηση».

ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ

Η διαίσθηση εκδηλώνεται ανάλογα με τον άνθρωπο και την περίσταση, άλλοτε σαν εικόνα με τον οραματισμό, άλλοτε σαν φωνή που σου υπαγορεύει τι να κάνεις και άλλοτε σαν αίσθηση. Μπορεί ακόμα να έχει κανείς ξαφνικά τη γνώση που χρειάζεται σαν να την κατείχε πάντα ή να έχει την παρόρμηση να κάνει κάτι. Ιδίως σε περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου μπορεί κάποιος να προβεί σε μια ενέργεια, που να απομακρύνει τον κίνδυνο, χωρίς να ξέρει πώς και γιατί ενήργησε έτσι. Επίσης, η πληροφόρηση μέσω της διαίσθησης μπορεί να έρθει με διάφορα αισθήματα στο σώμα, που ποικίλλουν από απλή ενόχληση, όπως φαγούρα, μέχρι συμπτώματα ασθένειας, χωρίς να υπάρχει ασθένεια. Τέλος, ένα μεγάλο κανάλι έκφρασης της διαίσθησης είναι τα όνειρα.

ΟΝΕΙΡΑ

διαισθησηΤι είναι ακριβώς τα όνειρα; Επιστήμονες και ερευνητές μελετούν και ερευνούν τα όνειρα τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Έχουν φθάσει σε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη φύση των ονείρων, αλλά δεν μπορούν να μας πουν ακόμα αρκετά για την χρησιμότητά τους. Μόλις το 1959 οι καθηγητές Μισέλ Ζουβέ και Φρανσουά Μισέ ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του ονείρου τα χαρακτηριστικά του ύπνου αλλάζουν και ονόμασαν αυτό το κομμάτι του ύπνου «παράδοξο ύπνο». Τότε οι βολβοί των ματιών του ατόμου που ονειρεύεται κινούνται έντονα, κάτω από τα κλειστά βλέφαρα, οι μύες χαλαρώνουν πάρα πολύ σαν να παραλύουν, η καρδιά κτυπά γρηγορότερα, οι εγκεφαλικές συχνότητες ανεβαίνουν και ο εγκέφαλος αρχίζει μια σειρά διεργασιών για τις οποίες καταναλώνει τόση ενέργεια, όση καταναλώνει όταν ο άνθρωπος είναι ξύπνιος.

Ίσως να μην θυμόμαστε όλα τα όνειρά μας, αλλά είναι γεγονός ότι όλοι ονειρευόμαστε. Και αν οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν σε πολλά άλλα ερωτήματα, δηλώνουν με σιγουριά ότι τα όνειρα είναι απαραίτητα για να διατηρείται η ισορροπία στον άνθρωπο, που ζει κάθε βράδυ μέσα από τα όνειρα μια δεύτερη ζωή, που τη γνωρίζει ο εγκέφαλος και επηρεάζεται από αυτήν.

Ξέρουμε ακόμα ότι τα όνειρα μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τον εαυτό μας, τόσο από το φυσικό όσο και από το πνευματικό επίπεδο. Αν και μπορεί να μην το καταλαβαίνετε τα όνειρά σας εκπέμπουν κάθε βράδυ δελτία ειδήσεων και έκτακτα ανακοινωθέντα για την υγεία σας, σωματική, συναισθηματική και νοητική, και σας ενημερώνουν για οτιδήποτε απειλεί τη διατήρηση της ισορροπίας σας. Το σώμα στέλνει συνεχώς μηνύματα στον εγκέφαλο και τον ενημερώνει για την κατάστασή του. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα μηνύματα αυτά και προβάλλει ένα αντίστοιχο όνειρο. Έτσι μέσα από το όνειρο μπορούμε να ενημερωθούμε για κάτι που αρχίζει να συμβαίνει στο σώμα μας, τη στιγμή που ξεκινάει και πολύ πριν αυτό γίνει εμφανές στο συνειδητό επίπεδο. Το ίδιο συμβαίνει και με συναισθηματικές ή άλλες καταστάσεις στη ζωή μας, που στα εσωτερικά μας επίπεδα γνωρίζουμε αν κάτι δεν είναι σωστό, ή δεν μας ταιριάζει και μέσα από τα όνειρα μπορεί να εκφραστεί στα εξωτερικά επίπεδα. Το υποσυνείδητο μας ειδοποιεί με τα όνειρα για τις ανάγκες του και αν εμείς τα θυμόμαστε τότε ενημερωνόμαστε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τις πληροφορίες που μας δίνουν.

Τα όνειρα είναι ακόμα ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον ανώτερο εαυτό μας, και με το πνευματικό επίπεδο από όπου ο νους μας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες χρήσιμες για μας, ενώ εμείς κοιμόμαστε και να μας τις προβάλλει μέσα από τα όνειρα. Έτσι, θα μπορούσαμε ακόμα και να ζητήσουμε μια απάντηση για κάτι που μας απασχολεί και να την πάρουμε στο όνειρό μας.

Μια από τις τεχνικές της Μεθόδου Σίλβα έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Με τη χρήση της ειδικής τεχνικής πετυχαίνουμε πρώτα να θυμόμαστε τα όνειρά μας και εν συνεχεία ζητάμε να δούμε ένα όνειρο που να μας δίνει απάντηση σ’ ό, τι μας ενδιαφέρει.

Έχουμε λοιπόν αφ’ ενός τη διαίσθησή μας και αφ’ ετέρου τα όνειρά μας που βρίσκονται στη διάθεσή μας για να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. Είναι δυο φυσικές εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπου, από τις οποίες επωφελήθηκε πολύ στο παρελθόν, και τώρα ξαναβρίσκουν την αναγνώρισή τους από τον σύγχρονο άνθρωπο. Η μεγάλη εξέλιξη και η πρόοδος που πέτυχε ο άνθρωπος στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης, καθώς και η μεγάλη σημασία που έχει δοθεί στην αξία της λογικής έκαναν τον σύγχρονο άνθρωπο να χάσει την επαφή του με τις φυσικές πηγές της ζωής.

Είναι καιρός τώρα να γυρίσουμε σ’ αυτές και να ανακαλύψουμε ξανά παλιές αξίες. Να αντιληφθούμε ότι ανήκουμε σ’ ένα ενιαίο σύνολο, πως όλο το σύμπαν είναι μια ενότητα μέσα στην οποία όλοι και όλα έχουμε τη θέση μας, και ότι αυτό που κρατάει αυτό το δημιούργημα ενωμένο είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για τον άλλον και για το σύνολο. Η πρόθεση πίσω από κάθε σκέψη μας και πράξη μας πρέπει να είναι θετική και να έχει σκοπό να βοηθήσει, να αναπτύξει και να λύσει προβλήματα. Τότε μόνο η καθοδήγηση που έχουμε μέσα από τη διαίσθησή μας και τα όνειρά μας, μας βοηθάει να χαράξουμε ένα φωτεινό μέλλον, και να έχουμε τη σιγουριά καθώς επίσης και την πίστη που χρειάζεται για να επιτευχθεί.

-Μαριάννα Μεταξάτου, καθ. Μεθόδου Silva, Silva Success Personal Coach, www.silva.gr

Σχολιάστε το άρθρο