Δίαιτα για την καταπολέμηση της Κάντιντα

Νιώθετε εξάντληση, έχετε έντονη επιθυμία για ζάχαρη, φουσκώματα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια… Μήπως έχετε κάντιντα ;

Τι είναι η Κάντιντα;

248-Candida1[1]Η Κάντιντα (Candida albicans) είναι ένας μύκητας, δηλαδή ένας μικροοργανισμός, που ζει και υπάρχει φυσιολογικά στο λεπτό έντερο. Όταν όμως αυτός πολλαπλασιάζεται υπερβολικά, κυρίως λόγω της κακής διατροφής μας και άλλων παραγόντων, όπως για παράδειγμα η λήψη αντιβιοτικών, γίνεται βλαβερός, εξασθενεί την άμυνα του σώματος μας και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα υγείας στον οργανισμό, ειδικά όταν γίνεται χρόνια κατάσταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες: την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και την υπερβολική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών.

Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε ένα τέτοιο πρόβλημα;

Ένα καλό σημάδι που φανερώνει την πιθανή εξάπλωση της Κάντιντα, είναι η αίσθηση εξάντλησης και έντονης επιθυμίας για ζάχαρη και υδατάνθρακες, καθώς αυτά αποτελούν τη βασική τροφή για τις αυξανόμενες ποσότητες του μύκητα στο έντερό σας. Αυτό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιτρέψει στο μύκητα να διεισδύσει και σε άλλα όργανα. Αλλά σημάδια είναι τα αέρια, οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, τα φουσκώματα, τα προβλήματα με τα νύχια των ποδιών, ειδικά το μεγάλο νύχι κ.α.

Η δίαιτα που παρουσιάζεται παρακάτω, αποσκοπεί στην αφαίρεση των τροφών που πολλαπλασιάζουν την Κάντιντα για ένα διάστημα, έτσι ώστε να αποβληθεί από τον πεπτικό σωλήνα.

Sυμπτώματα καντιντίασης – Candidiasis

Η Κάντιντα Άλμπικανς, «Candida albicans» παράγει πολλές τοξικές ουσίες που προκαλούν ζημιές στον οργανισμό μας. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, υπέρ βαραίνει το συκώτι, προκαλεί φούσκωμα, αέρια, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κόπωση και γενικά μια αίσθηση ότι δεν ήμαστε καλά.

Όταν η Κάντιντα υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σώμα μας και έχει μπει στο δεύτερο και πιο βλαβερό παθογόνο στάδιο (συστηματική καντιντίαση – μούχλα) παρουσιάζονται πιο σοβαρά συμπτώματα όπως μυκητιάσεις στον κόλπο και το πέος (έλκη) με απέκκριμα δυσάρεστης οσμής, ξηρό δέρμα με κνησμό, δερματικά εξανθήματα, έκζεμα, πόνο στις αρθρώσεις, φούσκωμα στο στομάχι, χρόνια διάρροια, ανησυχία στον ύπνο, ευερέθιστο έντερο, αίσθημα καύσου, μυκητώδη στοματίτιδα, φουσκάλες στο στόμα, έλλειψη ενέργειας, δυσκολίες στη συγκέντρωση, πονοκεφάλους, θολή όραση, εναλλαγές στη διάθεση, το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», μυκητιάσεις στα ακροδάχτυλα, διατροφικές αλλεργίες και άλλα.

Όταν λοιπόν η κάντιντα περάσει από τη μη παθογόνο στην παθογόνο μορφή, παράγει δομές που θυμίζουν ρίζες, τα επονομαζόμενα ριζίδια, τα οποία διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα και έτσι δημιουργούν οπές στα τοιχώματα του εντέρου (σύνδρομο διαρροής εντέρου). Αυτό επιτρέπει στον μύκητα, τις τοξίνες, τα βακτήρια και τις αχώνευτες τροφές να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πολλές δυσάρεστες και συχνά επικίνδυνες καταστάσεις όπως αναφέραμε.

Η χρόνια κατάσταση της καντίντιασης στο σώμα μας, μπορεί να αποτελέσει τη βάση διάφορων σοβαρών ασθενειών. O Ιταλός, ογκολόγος γιατρός Tuliο Simonceni που έχει γράψει το βιβλίο «Cancer is a Fungus» (Ο Καρκίνος Είναι Μύκητας), έχει εντοπίσει ακριβώς αυτό και έχει κατορθώσει να θεραπεύσει πολλά άτομα που πάσχουν από καρκίνο με το να εξουδετερώνει τον μύκητα Κάντιντα από το σημείο όπου βρίσκεται ο όγκος, χρησιμοποιώντας μια θεραπεία με ανθρακική σόδα (μπορείτε να ενημερωθείτε για τις συνομιλίες του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα στο Υou Τube  «Cancer is a fungus» ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του: www.cancerfungus.com).

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;

Εάν έχετε εντοπίσει ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα, τότε καλό θα είναι να δείτε κάποιον ειδικό, όπως έναν ομοιοπαθητικό ή έναν γιατρό που ασχολείται με την εναλλακτική θεραπεία, ο οποίος θα σας βοηθήσει άμεσα και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Συγκεκριμένη δίαιτα

Για να αποβάλουμε τον μύκητα Κάντιντα πρέπει να του στερήσουμε την τροφή του, να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να επανεισαγάγουμε τους καλούς μικροοργανισμούς στο σώμα μας, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στο πεπτικό μας σύστημα.

Για να επαναφέρουμε λοιπόν την απαραίτητη ισορροπία στο πεπτικό μας σύστημα, συνιστάται η δίαιτα κατά της Κάντιντα, που θα δείτε παρακάτω. Καλό είναι να γίνεται αυστηρά, για δέκα ημέρες, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Γι αυτούς όμως, που έχουν χρόνια καντιντίαση και πιθανόν να έχουν φτάσει στο δεύτερο στάδιο προσβολής, που είναι η «συστηματική καντιντίαση», χρειάζεται να την ακολουθήσουν αυστηρά για έξι εβδομάδες, αφού όμως πρώτα έχουν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Μετά από τη σχετική δίαιτα, χρειαζόμαστε προσεκτική και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην ξαναπροσβληθεί ο οργανισμός μας από τον μύκητα. Δεν ακολουθούμε την δίαιτα αυτή συνεχώς. Απλά διαμορφώνουμε τη διατροφή μας σύμφωνα με αυτά που τώρα γνωρίζουμε, αποφεύγουμε ή μειώνουμε τη λήψη ζάχαρης και λιγοστεύουμε τα αλλά τρόφιμα που ωφελούν τον μύκητα.

Μελάδικο | Μέλι | Βασιλικός πολτός | Γύρη | Πρόπολη | Κερί

Οι τροφές και οι παράγοντες που πολλαπλασιάζουν την Κάντιντα στο έντερο και που πρέπει να αποφεύγουμε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα:

α) Τα πολλά γλυκά (ιδιαιτέρως η ζάχαρη, αλλά και η φρουκτόζη, που βρίσκονται στα φρούτα, καθώς και η λακτόζη, που βρίσκεται στο γάλα).

β) Οι αμυλούχες τροφές που έχουν την ιδιότητα να διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα, όπως είναι το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, τα κέικ, τα ζυμαρικά, οι πατάτες κ.λπ.

γ) Οι τροφές-προϊόντα, που είναι παράγωγα κάποιας ζύμωσης, όπως κρασί, μπύρα, κίτρινα τυριά και τροφές που παράγονται από μαγιά.

δ) Η χρήση των αντιβιοτικών. Όταν πρωτοανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, οι γιατροί συνιστούσαν στους ασθενείς που την έπαιρναν, να τρώνε μπόλικο παραδοσιακό γιαούρτι για να επαναφέρουν τα καλά μικρόβια που καταστρέφονται από τα αντιβιοτικά, στο έντερο. Ευτυχώς, στην Ελλάδα σήμερα, μερικοί γιατροί συνεχίζουν να το συνιστούν αυτό. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε γιαούρτι, τόσο κατά τη διάρκεια της αντιβίωσης, όσο και μετά το πέρας αυτής.

ε) Η γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια κολλώδης πρωτεΐνη, η οποία συχνά προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Περιέχεται στο σιτάρι και σε μικρότερο βαθμό στη σίκαλη, τη βρώμη και το κριθάρι. Καθώς είναι κολλώδης, σχηματίζονται αποθέματα από κολλώδη βλέννα από τροφές και από μύκητες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, δυσκολεύοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Έπειτα δρουν και ως σημείο συγκέντρωσης για μικροοργανισμούς, βακτήρια, μύκητες κ.τλ.

στ) Επίσης, για όσο ακολουθείτε τη δίαιτα κατά της Κάντιντα, να αποφεύγετε: αντισυλληπτικά χάπια, αντιβιοτικά, στεροειδή, ορμόνες, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αποτοξίνωση κατά τη διάρκεια της δίαιτας

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι θα προκύψει αποτοξίνωση. Δύο με τρεις μέρες αφότου αρχίσετε τη δίαιτα, μπορεί να νιώσετε πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη, ένα αίσθημα κατάρρευσης ή άλλα συμπτώματα αδιαθεσίας, καθώς γίνεται αποτοξίνωση και εξουδετερώνονται οι βλαβεροί μικροοργανισμοί του μύκητα Κάντιντα. Αρκετή κατανάλωση νερού καθημερινά, ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα, ενώ οι τοξίνες φεύγουν ευκολότερα. Εάν επίσης γυμνάζεστε συχνά κατά το διάστημα της δίαιτας, θα διευκολύνετε τη λειτουργία του λεμφατικού σας συστήματος.

Δίαιτα για την καταπολέμηση της κάντιντα

Πρέπει να εφαρμόζεται για 10 ημέρες αυστηρά και λιγότερο αυστηρά για τις 6 επόμενες εβδομάδες.

Α. Τρόφιμα που απαγορεύονται στη δίαιτα

– Απαγορεύονται αυστηρά: ζάχαρη, ψωμί, πατάτα, φρούτα, γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το μουχλιασμένο τυρί.

– Απαγορεύονται επίσης:

1) Ζάχαρη και τρόφιμα που περιέχουν σάκχαρα: ζάχαρη και υδατάνθρακες που ενεργούν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένης της σακχαρόζης, της φρουκτόζης, της λακτόζης, του γλυκογόνου, της γλυκόζης, της σορβιτόλης, της γαλακτόζης, των σακχαρίνων και των πολυσακχαριτών. Επίσης, το μέλι, οι μελάσες κ.τλ.

2) Σάκχαρα γάλακτος (λακτόζη).

3) Απλοί υδρογονάναθρακες, οι οποίοι μετατρέπονται ταχύτατα σε σάκχαρα μέσα στο σώμα: άσπρο ρύζι, άσπρα ψωμιά και ζυμαρικά, όλων των ειδών κέικ, κουλούρια, τυρόπιτες και ψωμί τοστ και επίσης οτιδήποτε περιέχει μαγιά.

4) Οινοπνευματώδη ποτά. Τα αποφεύγουμε όλα, κρασιά, μπύρες κ.τλ.

5) Τα τρόφιμα που περιέχουν σάλτσες και ξύδι.

6) Επεξεργασμένα και καπνιστά κρέατα: παστά – καπνιστά κρέατα και ψάρια.

7) Ξηρά φρούτα: σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κτλ.

8) Περισσεύματα: στις τροφές πού έχουν μείνει από την προηγούμενη μέρα αναπτύσσεται μούχλα που δεν φαίνεται ιδίως το καλοκαίρι.

9) Χυμοί φρούτων εφόσον περιέχουν σάκχαρα.

10) Φρούτα: Όλων των ειδών τα φρούτα (τα φρούτα είναι άριστη τροφή, απλώς δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια αυτής τις δίαιτας λόγω του ότι περιέχουν φρουκτόζη).

11) Αναψυκτικά  περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

12) Τυριά: Όλα τα τυριά ιδιαίτερα το μουχλιασμένο τυρί (blue cheese) στο δεύτερο στάδιο της δίαιτας επιτρέπεται η φέτα.

13) Εδώδιμοι μύκητες: όλοι οι τύποι μανιταριών.

14) Φιστίκια: τα αράπικα, τα φιστίκια Αιγίνης και προϊόντα τους.

15) Καφές και τσάι: Αποφύγετε τα.

καντινταΒ. Τρόφιμα που επιτρέπονται στη δίαιτα

look-Όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες και τα μανιτάρια: Αγκινάρες, Σπαράγγια, Φασόλια (πράσινα), Φασόλια ξερά, Μελιτζάνες, Ραδίκια, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανο, Κουνουπίδι, Σέλινο, Μπρόκολα, Καλαμπόκι, Αγγούρια, Καρότα, Βλίτα, Μαρούλια, Κολοκύθια, Κρεμμύδια, Σκόρδα, Κολοκύθα, Μπιζέλια, Μπάμιες, Αβοκάντο, Ραδίκια, Γλυκοκολοκύθα, Σπανάκι, Αντίδια, Ντομάτες, Γλυκοπατάτα, Μπάμιες, Άνηθος, Μάραθος, Ρίγανη, Μαϊντανός.

-Όλες οι πρωτεΐνες: Βοδινό, Αρνί, Κολοκυθόσπορος, Κουνέλι, Πάπια, Κοτόπουλο, Γαλοπούλα, Φρέσκα ψάρια, Στρείδια, Γαρίδες, Τόνος, Καβούρια, Αστακός, Σαρδέλες, Σολομός, Αυγά, Ηλιόσποροι, Σουσάμι, Κουκουνάρι, Κάσιους, Αμύγδαλα, Γάλα Σόγιας, Βούτυρο, Γιαούρτι, Ξινόγαλο.

-Λάδια: Για μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο και σησαμέλαιο.

-Ποτά: Καταναλώνετε κυρίως σκέτο νερό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού, ο οποίος βοηθάει και στο συκώτι, ειδικά το πρωί μόλις σηκώνεστε. Φρέσκοι χυμοί λαχανικών: π.χ. χυμό καρότου, σέλινου, παντζαριού και ξινόμηλου. Αυτοί είναι πολύ ωφέλιμοι. Επιτρέπεται και ο χυμός κίτρου.

* Σημείωση για την δίαιτα: Όσοι κρατήσετε τη δίαιτα αυτή για έξι εβδομάδες, μπορείτε μετά από την τρίτη εβδομάδα να προσθέσετε πόριτζ (κουάκερ) για πρωινό μία η δύο φορές την εβδομάδα, μαύρο ρύζι, λίγο κριθαρένιο ψωμί ολικής αλέσεως από προζύμι, φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.α. Σημειώνουμε ότι δεν συνιστάται η δίαιτα αυτή σε σταθερή βάση. Γενικά, συνίσταται η δραστική μείωση κατανάλωσης ζάχαρης και γλυκών.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε:

«Cancer is a fungus» (Ο Καρκίνος Είναι Μύκητας) του Δρ. Σιμοντσίνι

«Beat Candida» (Καταπολεμείστε την Κάντιντα) της Τζιλ Γιάκομπς

-Αθηνά Μαρίνη

Διπλωματούχος της Ολιστικής Κινησιολογίας (Australia). Εξασκεί την Κινησιολογία, το Ρέικι, την Τεχνική Εξισορρόπησης Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (EMF)

τηλ.: 210 8105776,  κιν: 6937 194673

Σχολιάστε το άρθρο