Η γρίπη των πουλερικών

Πρόκειται για μία μορφή γρίπης που μπορεί να πλήξει όλα τα πτηνά και περισσότερο το οικόσιτα πουλερικά που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτα. Η γρίπη αυτή έχει ήδη περάσει και στον άνθρωπο, αν και δεν έχει αναφερθεί μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο ιός μεταδίδεται από τα μολυσμένα πτηνά μέσω της σιέλου, των περιττωμάτων και των ρινικών εκκρίσεων. Μέχρι στιγμής, έχουν μολυνθεί  μόνο  άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή με άρρωστα πτηνά. Οι επιστήμονες όμως ανησυχούν μήπως η γρίπη των πτηνών συνδυαστεί με τη συνηθισμένη ανθρώπινη γρίπη, μεταλλαχθεί και πυροδοτήσει μια πανδημία.

Τα συμπτώματα στα άρρωστα πτηνά είναι: απώλεια όρεξης, πυρετός, αδυναμία, διάρροια, υπερβολική δίψα, οίδημα. Αν το στέλεχος του ιού είναι τοξικό, το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φτάσει και το 100%.

Τα συμπτώματα στον άνθρωπο που έχει μολυνθεί είναι: πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, μυαλγία, μολύνσεις των οφθαλμών, πνευμονία, οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Φόβους ότι η γρίπη των πτηνών που σαρώνει την Ασία μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Y.) απευθύνοντας έκκληση για οικονομική και τεχνική βοήθεια. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί στους ειδικούς η εξάπλωση της γρίπης στην Κίνα όπου ήδη δεκατρείς άνθρωποι είναι νεκροί. Οι κινεζικές αρχές, πάντως διαβεβαιώνουν πως έχουν «πάρει το μάθημά τους» από την περυσινή επιδημία του SARS, βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο εμφάνισης του ιού σε ανθρώπους και προχωρούν σε σφαγές και καραντίνες πουλερικών. Κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν και στο γειτονικό Λάος,  στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο Βιετνάμ και στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός H5N1 (υποκατηγορία ιών γρίπης), μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης προϊόντων κοτόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, η Π.Ο.Υ. συνιστά:

1. Καλό ψήσιμο των πουλερικών και των προϊόντων αυτών σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70 βαθμών Κελσίου.

2. Διεξοδικό πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με πουλερικά και προϊόντα αυτών.

3. Διασφάλιση ότι τα πτώματα πουλερικών δεν μολύνουν άλλα αντικείμενα.

4. Εμβολιασμός των ατόμων με υψηλό κίνδυνο έκθεσης σε μολυσμένα πουλερικά με το υπάρχον εμβόλιο εναντίον της ανθρώπινης γρίπης. Αυτό μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες συνδυασμένης μόλυνσης από γρίπη των πτηνών και ανθρώπινη γρίπη, και ως εκ τούτου τον κίνδυνο ανταλλαγής γονιδίων.

5. Προστασία των εργαζομένων σε σφαγεία πουλερικών, με τον κατάλληλο ρουχισμό και εξοπλισμό καθώς και με την πρόσληψη αντι-ιικών φαρμάκων.

Θύματα και τα αποδημητικά πουλιά. Οι θάνατοι των άγριων πουλιών είναι ένα ακόμα δυσοίωνο σημάδι για τη μολυσματικότητα της επιδημίας. «Τα αποδημητικά πουλιά είναι αυτά που μεταφέρουν την αρρώστια» δήλωσε εκπρόσωπος του Π.Ο.Y. «Αν πεθαίνουν, αυτό σημαίνει ότι η επιδημία είναι τρομακτικά ισχυρή».

Σε πάρκο της Ταϊλάνδης που βρίσκουν καταφύγιο τα αποδημητικά πουλιά από τη Σιβηρία και την Ινδία, ήδη ήταν εμφανείς οι απώλειες ανάμεσα στους γερανούς, στις πάπιες και τα άλλα αγριοπούλια. Οι επιστήμονες του Π.Ο.Y. λένε ότι τα αποδημητικά πουλιά προφανώς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της επιδημίας, αφού παράγουν μολυσμένα περιττώματα, τα οποία ξεραίνονται, γίνονται σκόνη και εισπνέονται από τους ανθρώπους. Επίσης, τα αποδημητικά πουλιά είναι πιο ανθεκτικά στη γρίπη και μπορούν να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για μεγάλες χρονικές περιόδους, εμφανίζοντας μόνο λίγα συμπτώματα, την ίδια ώρα που τα κοτόπουλα και άλλα οικόσιτα πουλιά υποκύπτουν εύκολα.

Σχολιάστε το άρθρο