Ελεύθερο το στάρι Ζέας – Τέλος στο παραμύθι

Δικαστική απόφαση υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού

στάρι ΖέαςΜετά από έναν πολύμηνο αγώνα σχετικά με την χρήση της ονομασίας Ζέας ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος με την βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Βόζεμπεργκ-Βρετός, δηλώνει πως πλέον η λέξη ζέα χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά από το δικαστήριο ως κοινόχρηστη και περιγραφική, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο.

Η απόφαση αυτή είναι καταπέλτης για τη λέξη ζεα και το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι οι ισχυρισμοί κάποιων ότι είναι δικαιούχοι του σήματος φήμης ΖΕΑ, είναι πλέον εντελώς αβάσιμοι. Η λέξη Zέα δεν μπορεί να μονοπωληθεί από κανένα, διότι σημαίνει το αρχαίο σιτηρό, παρόμοια δηλαδή με τη λέξη καλαμπόκι, κλπ. Η λέξη Ζέα αναφέρεται σε πληθώρα Ελληνικών και ξένων λεξικών, όπως το Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, ως υποδηλούσα την ονομασία ενός δημητριακού.

Πλέον οποιαδήποτε βιοτεχνία/βιομηχανία τροφίμων θα μπορεί να αναγράφει στην συσκευασία των προϊόντων της την λέξη ΖΕΑ, εφόσον έχουν ως πρώτη ύλη τους το συγκεκριμένο δημητριακό. Τέλος συνιστάται η κατάθεση εμπορικού σήματος από κάθε ένα επιχειρηματία που σκοπεύει να διαθέτει προς πώληση προϊόντα περιέχοντα άλευρο ζέας, διότι με τον τρόπο αυτό τα Πολιτικά Δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να κάνουν δεκτούς τους ισχυρισμούς όσων υποστηρίζουν ότι έχουν “επινοήσει” την λέξη ΖΕΑ.

Σχολιάστε το άρθρο