Τα ελιξήρια μακροζωίας και υγείας

Ακολουθώντας την τακτική του Σωκράτη στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, θα ανιχνεύσουμε την προέλευση της λέξης ΕΛΙΞΗΡΙΟ. Τον 8ο μ.Χ. αι. ένας Άραβας αλχημιστής, αλλά Ελληνικής καταγωγής, ο Γκέμπερ, πίστευε ότι κάποια ουσία προστιθέμενη στο μίγμα Hg-S θα το μετέτρεπε σε χρυσό. Οι αρχαίες ελληνικές δοξασίες ονόμαζαν την ουσία αυτή ξηρίον, ο Γκέμπερ την ονόμασε αλ-ιξήρ (με το αραβικό αλ) και οι αλχημιστές της Δύσης ελιξήριον.

ελιξηριο παρακελσοςΦυσικά με την πάροδο του χρόνου η σημασία της λέξης ελιξήριον και όχι ελιξίριον (elixir), όπως συχνά χρησιμοποιείται, διευρύνθηκε. Έτσι σήμερα ως ελιξήριο εννοούμε πια: «Δυνατές» φυτικές και ζωϊκές ουσίες που προσφέρουν σαν «πανάκεια» γιατρειά σε κάθε ασθένεια ή αναζωογόνηση και ανανέωση των κυττάρων, αλλά και τονωτική επίδραση στη libido για αναπαραγωγική ικανότητα.

«Ο νέος άνθρωπος είν’ όμορφος μα ο γέρος είν’ μεγάλος και βλέπουμε φλόγα μες’ τα μάτια του νέου μα στο μάτι του γέρου όλοι βλέπουμε φώς». Βίκτωρ Ουγκώ

(Π.χ. του Μιχαήλ Αγγέλου, που έκανε την διακόσμηση του Αγίου Πέτρου στα 89 του χρόνια).

Αμέσως από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας αναζητείται το ελιξήριο της νεότητας. Ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Αχιλλέας έτρωγε μυαλό λιονταριού για να έχει σθένος.

-Είσαι τόσο νέος όσο οι αδένες σου, είπαν μερικοί ειδικοί επιστήμονες με εφαρμογή ενέσεις ή εμφυτεύσεις οργανικού υγρού (γεννητικών αδένων άρρενος) ορμονών κ.ά.

-Είσαι τόσο νέος όσο το πεπτικό σου σύστημα. Το γήρας, κατά τον Dr Μέντικωφ, προκαλείται από αυτοτοξίνωση του οργανισμού. Το παχύ έντερο με τις ζυμώσεις και τις αδράνειές του συχνά επιφέρει τον πολλαπλασιασμό των (σηψιγόνων) μικροβίων, και γίνεται μόνιμη πηγή δηλητηρίασης του οργανισμού.

-Είσαι τόσο νέος όσο οι συνδετικοί ιστοί σου (Σ.Ι.). Ο Dr. Μπογκομύλετς παρασκεύασε κυτταροτοξικό ορό με σκοπό να διεγείρει τις λειτουργίες του συνδετικού ιστού, πιστεύοντας ότι η εκφύλιση του Σ.Ι. έχει βασική αιτία την γήρανση.

-Είσαι τόσο νέος όσο οι αρτηρίες σου.

-Είσαι τόσο νέος όσο το αίμα σου.

Αλλά και η αφυδάτωση παίζει ρόλο στον γηρασμό. Οι ιστοί στο νεογέννητο είναι 75% (Η2Ο). Οι ιστοί στον γέρο είναι 60%.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι η απάντηση της μακροβιότητας δεν βρίσκεται μόνο στους αδένες, στο έντερο, στις αρτηρίες, στους συνδετικούς ιστούς, στο αίμα ή σ’ οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, αλλά σε όλο το σώμα, το ΟΛΟΣΩΜΑ.«Εγώ πιστεύω ότι είσαι τόσο νέος, όσο φαίνεσαι, αισθάνεσαι, σκέπτεσαι» Dr Στάϊναχ

-Είσαι τόσο νέος όσο η διατροφή σου (σε τροφή – σκέψεις – συναισθήματα), είναι σύμφωνα με την ολιστική αντίληψη, ο άνθρωπος είναι ΠΝΕΥΜΑ-ΝΟΥΣ-ΨΥΧΗ-ΣΩΜΑ.

Ο Γράμπι συνιστούσε: Χαλαρώστε τους μυς και τα νεύρα σας όσο πιο συχνά μπορείτε.

Από προσωπικά μυστικά των ιατρών Μακροζωϊας, ξεχωρίζουμε:

1. Την καλή διάθεση που είναι διεγερτικό οργανικών λειτουργιών.

2. Την χαρά, το γέλιο που είναι αμυντικό στοιχείο κατά των λοιμωδών νόσων.

H ηλικία είναι ένα φυσιολογικό και ψυχολογικό ζήτημα. Δεν έχει σχέση με το ημερολόγιο, ως αναπόφευκτο βιολογικό φαινόμενο για κάθε οργανισμό. Αυτό έδειξε η εξέταση ανδρών και γυναικών πάνω από 100 ετών (κλινικές των ΗΠΑ), όπου απεδείχθη ότι οι μακρόβιοι είχαν 4 εξέχουσες ιδιότητες:

– Αργή και ρυθμική λειτουργία της καρδιάς.

– Δυνατά υγρά χώνεψης.

– Καλές κενώσεις.

– Ευχάριστη διάθεση.

Η χαρά, το γέλιο, το χιούμορ προσφέρουν ευφορία, τονώνουν το κυκλοφορικό και τους μύες (οι κοιλιακοί γυμνάζονται με το γέλιο).

Το γέλιο είναι συνταγή της φύσης ενάντια στο STRESS (ιατρός κ. Λουπασάκης).

Ο Έρωτας (αμοιβαίος) και το SEX κινητοποιούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό μία μεγάλη σειρά ουσιών (ορμονών-νευροδιαβιβαστών), και προσφέρουν ψυχική υγεία.

Στο stress κρύβεται το μυστικό της γήρανσης

Η γήρανση μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα του stress, (Πανεπιστήμιο Stanford – «Cur-rent Biology»). Ειδικά γονίδια που παράγουν, υπό κανονικές συνθήκες, πρωτεΐνες που κάνουν τα κύτταρα να λειτουργούν σωστά, και τα προστατεύουν από το stress. Εάν τα γονίδια που ρυθμίζονται από το stress παρουσιάζουν αλλαγές, σταματούν να λειτουργούν σωστά, και τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τον οργανισμό, ο οποίος αρχίζει να εξασθενίζει.

Γιατί γερνάμε;

Από τις πιο δραματικές λέξεις που έχει ο άνθρωπος στο λεξιλόγιό του, είναι η ζωή και ο θάνατος. Καθ’ όσον ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που γνωρίζει ότι θα πεθάνει.

Θεωρείται ότι η γήρανση είναι το αποτέλεσμα δύο ανεξάρτητων βιολογικών διαδικασιών:

α) της σταδιακής απώλειας της λειτουργικότητας του κυττάρου

β) της απώλειας της αντίστασης ή της προσαρμοστικότητάς του στο στρές

Με άλλα λόγια, το κύτταρο χάνει την ικανότητα της λεγόμενης ομοιόστασής του, (δηλαδή ρύθμιση θερμοκρασίας, οξεοβασικής ισορροπίας, παλμών της καρδιάς, εκκρίσεως των αδένων κ.α.).

300 θεωρίες και υποθέσεις έχουν αναπτυχθεί για να εξηγήσουν το φαινόμενο της γήρανσης (καθ. Αλαχιώτης). 3 θεωρίες θεωρούνται επικρατέστερες.

1. Η Θεωρία των Ελευθέρων Ριζών

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, πιστεύουν ότι η γήρανση προκαλείται από ορισμένα μόρια, κυρίως Ο2 και υπεροξειδίων με ασταθές ηλεκτρονικό φορτίο οι οποίες καλούνται ελεύθερες ρίζες E.Ρ.

Οι ελεύθερες ρίζες συντίθενται συνεχώς στον οργανισμό κατά τον μεταβολισμό (καύσεις τροφών που μετατρέπονται σε ενέργεια), και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούνται από παράγοντες του περιβάλλοντος. Π.χ. στην ηλιακή ακτινοβολία, ορισμένες υπέρυθρες και ραδιενεργές ακτίνες, η νικοτίνη, τα λίπη που είναι κορεσμένα (έχουν έρθει σε άμεση επαφή με σχάρα ή κάρβουνα). Ακόμη, καυσαέρια και πολυάριθμες άλλες βλαβερές τοξικές ουσίες, τις οποίες εισπνέουμε, πίνουμε ή τρώμε.

maria treben ελιξηριοΥπάρχουν μέσα στα κύτταρα του οργανισμού (μιτοχόνδρια, όπου παράγονται οι Ε.Ρ.) και προκαλούν βλάβες στις κυτταρικές μεμβράνες, στις πρωτεΐνες, στο DΝΑ και στο κολλαγόνο (αγγεία – δέρμα) που γίνεται λιγότερο ελαστικό, με συνέπεια να αρχίζει η διαδικασία γήρατος.

Οι E.Ρ. θεωρούνται υπεύθυνες για 60 παθήσεις (κυρίως εκφυλιστικές), π.χ. καρκίνο, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικές αλλοιώσεις και αρτηριοσκλήρυνση, αρθρίτιδα, καταρράκτη, παθήσεις νεφρών, κ.α.

Την απεχθέστατη επίδραση των ελεύθερων ριζών μπορούμε να τη μειώσουμε επίσης με τους λεγόμενους ριζοσυλλέκτες, με αντιοξειδωτικά, (προβιταμίνη – Α, βιταμίνες Ε και C, καθώς και σελήνιο).

Για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες ο οργανισμός μας παράγει συνεχώς αντιοξειδωτικές ουσίες.

Καθώς γερνάμε παράγουμε λιγότερες αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικός παράγοντας, με κατάλληλες τροφές που περιέχουν φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες, π.χ. φρούτα, λαχανικά. Λίγα καρότα την ημέρα, λίγες πιπεριές, μήλα και τα λοιπά. Από λίπη θα ‘πρεπε να χρησιμοποιούμε μόνο κάποια με τη μορφή ακόρεστων φυτικών ελαίων ή ιχθυελαίων, (κυρίως ελαιολάδου).

2. Η Ανοσοποιητική θεωρία

Η θεωρία αυτή εστιάζει στο ρόλο που παίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στη διαδικασία της γήρανσης.

Με την πάροδο της ηλικίας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά, και ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος στις μολύνσεις.

Οι σωστές βιταμίνες και τα μέταλλα μπορούν να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα πλήρως λειτουργικό, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

3. Η θεωρία των DNA – RNA

Τα νουκλεϊκά οξέα RNA (Ριβονουκλεϊκό) και DΝΑ (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ) είναι εκείνα τα κυτταρικά συστατικά που ελέγχουν την κληρονομικότητα και τη διάρκεια της ζωής.

Εξ αιτίας των RNA και DΝΑ, είμαστε σε θέση να παράγουμε καινούργια κύτταρα μετά την γέννησή μας. Με την πάροδο όμως της ηλικίας η ικανότητα ανανέωσης των κυττάρων μας, μέσω του πολλαπλασιασμού τους, μειώνεται, π.χ. σ’ ένα παιδί τα τραύματα και οι πληγές επουλώνονται γρηγορότερα απ’ όσο σ’ έναν ηλικιωμένο, όπου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν (κυτταρική παρακαταθήκη – βλαστικών κυττάρων – σε ζωτικά όργανά μας).

Κατά καιρούς διάφορες χημικές ουσίες, έχουν διαφημισθεί σαν ελιξήρια της ζωής, ουσίες για τις οποίες η διεθνής βιβλιογραφία (επιστημονική) έχει θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία.

Η πρώτη ουσία που αναφέρθηκε σ’ αυτήν την κατηγορία είναι το Gerovital H3 (νοβοκαϊνη) που επικαλείτο η γνωστή Ρουμάνα γεροντολόγος Anna Aslan, ότι πετύχαινε ανανέωση του οργανισμού. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα.

Η μελατονίνη είναι μία άλλη ουσία πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ. Είναι η ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση (κωνάριο), έναν εγκεφαλικό αδένα. Η μελατονίνη ορίζει του ημερήσιους βιορυθμούς, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθ’ ότι βρίσκεται 10 φορές αυξημένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σχέση με τα ημερήσια επίπεδά της. Αυτή η σταδιακή αυξομείωση της μελατονίνης κατά τη διάρκεια του 24ώρου, ελαττώνεται με την πάροδο της ηλικίας και σαφέστατα όταν χορηγείται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αποκαθίσταται ο ύπνος και το φαινόμενο Jet Lag. Η (πιθανή) χορήγηση μελατονίνης πρέπει να γίνεται πάντα με συνταγή ιατρού.

Γενικά το βιολογικό ρολόι του καθ’ ενός δουλεύει με διαφορετικούς ρυθμούς, καταναλώνει ενέργεια με διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι κάποιοι οργανισμοί, πιθανά υπεραιωνόβιοι, έχουν «επαναφορτιζόμενη» μπαταρία.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο της γήρανσης και της μακροβιότητας, είναι:

1. Το φύλο. Δηλαδή οι γυναίκες είναι μακροβιότερες των ανδρών, λόγω:

(α). ορμονών (DHEA – σούπερ ορμόνη, πρόδρομος οιστρογόνων), ορμονών γαλακτοφορίας, κυοφορίας, κ.α.,

(β). λόγω μεγαλύτερης αντοχής από τους άνδρες σε παρασιτικές μολύνσεις (βακτηρίων και παρασίτων), και

(γ). λόγω συμπεριφοράς, δηλαδή η τεστοτερόνη – η ανδρική ορμόνη – ενθαρρύνει την επικίνδυνη συμπεριφορά, ενώ στις γυναίκες τα οιστρογόνα παροτρύνουν σε στάση αυτοπροστασίας και προληπτικής πρακτικής.

2. Κληρονομικότητα. Τα «καλά γονίδια» των προγόνων ευνοούν την μακροβιότητα.

3. Περιβάλλον. «Ο τρόπος ζωής» και οι φροντίδες για την προστασία της υγείας, έχουν σημαντική επίδραση στη διάρκεια της ζωής.

Ο Σενέκας είπε: «Ο άνθρωπος δεν πεθαίνει, αυτοκτονεί σιγά-σιγά».

Όλοι γεννιόμαστε με ένα εύρος ζωής, η φύση μας προσφέρει ένα κατώτερο και ένα ανώτερο όριο λήξης. Στο χέρι μας είναι σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να πετύχουμε το ανώτερο.

ελιξηριο

Ελιξήρια της φύσης

Τα πιο ευνόητα πράγματα στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να είναι τα σπουδαιότερα ελιξήρια. Τα στοιχεία της φύσης, ο αέρας (το οξυγόνο), το νερό, κ.α. προσφέρουν και την αναζωογόνηση του οργανισμού.

1. Αέρας

Ο αέρας, ο ζωτικός αέρας, η πράνα κατά τους Ινδούς, είναι το πρώτο ελιξήριο ζωής. Είναι απαραίτητο κυρίως για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ευεργετεί τα νεύρα, τους αδένες και τα εσωτερικά όργανα. Μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς τροφή για εβδομάδες, και χωρίς νερό για μέρες, αλλά χωρίς οξυγόνο (Ο2) θα πεθαίναμε σε λίγα λεπτά. Ελλιπής λήψη οξυγόνου, σημαίνει φθορά και γήρασμα. Το οξυγόνο λοιπόν, καθαρίζει το αίμα, ένα από τα βασικά μυστικά για ζωτικότητα και αναζωογόνηση. Η δε τροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το σώμα μόνον όταν οξειδωθεί ή διασπαστεί δια του οξυγόνου. Στην πραγματικότητα η περισσότερη ενέργεια που έχουμε ανάγκη προ-έρχεται όχι από την τροφή, αλλά από τον αέρα που αναπνέουμε.

2. Νερό

Το νερό, «το ελιξήριο των Θεών» και φυσικό προϊόν της Γης, είναι ίσως η σημαντικότερη ουσία για την υποστήριξη της ζωής. Η Γη είναι γνωστή ως ο «υδάτινος» πλανήτης, κάλυψη 90% από νερό. Ως ουσία κουβαλά όλες τις «μνήμες» της δημιουργίας. Είναι η μόνη ουσία που με φυσικό τρόπο βρίσκεται και στις 3 μορφές, (στερεά, υγρά, αέρια).Σκεφτείτε μία σταγόνα νερού να έρχεται από τα κατάβαθα της γης, να κελαρύζει στη ροή του ποταμού μέχρι να διαχυθεί στη θάλασσα ή στη λίμνη, να γίνεται υδρατμός-σύννεφο-χιόνι-βροχή-αίμα. Ο κύκλος της ζωής και ύπαρξης ολόκληρος.

Ως ουσία το νερό είναι απόλυτα αναγκαίο για την επιβίωση, καθώς αντιπροσωπεύει το 2/3 του σώματός μας. Συμμετέχει σε κάθε βιολογική διαδικασία τον οργανισμού, βοηθώντας την ανανέωση και διώχνοντας γοργά τις τοξίνες, τα απόβλητα του οργανισμού.

Τι είναι Υδροθεραπεία

Χρήση νερού – ως θεραπεία, διατήρηση καλής υγείας, μέθοδος χαλάρωσης. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό. Όταν μιλάμε για θεραπεία, ο νους μας συνήθως πηγαίνει σε πολύπλοκα μηχανήματα ή σε πανάκριβα φάρμακα και όχι στις βασικές αρχές, όπως το νερό, ο αέρας, το φως.

Η υδροθεραπεία έχει δύο βασικές μορφές:

1. Η εσωτερική της πoσιθεραπείας, ως μορφή καθαρισμού του σώματος και υδροθεραπεία του παχέος εντέρου, χρήσιμη μέθοδος αποτοξίνωσης.

2. Η εξωτερική υδροθεραπεία, λουτροθεραπεία σε ιαματικά νερά ή στη θάλασσα.

Μορφές υδροθεραπείας

-Ζεστά μπάνια με αιθέρια έλαια προκαλούν ενδυνάμωση του Ανοσοποιητικού.

-Ατμόλουτρα (χαμάμ-σάουνα) προκαλούν εφί-δρωση – αποτοξίνωση του οργανισμού.

-Εναλλαγή ζεστού – κρύου, που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τον μεταβολισμό.

Προσοχή, οι παραπάνω υδροθεραπείες, αντενδείκνυνται σε εγκυμονούσες, καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, διαβητικούς και ασθματικούς.

Οι Υδροθεραπείες αναζωογονούν τον οργανισμό, κάνουν καλό στην υγεία – μακραίνουν τη ζωή άρα προσφέρουν θετικά – στην μακροβιότητα.

3. Άσκηση

Η ήπια άσκηση ωφελεί, αλλά για μακροβιότητα το μυστικό είναι ότι θα πρέπει να ιδρώνετε έστω και μία (1) φορά την εβδομάδα. Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι: Το βάδην, το τζόκινγκ, η ποδηλασία, το τένις, το κολύμπι (αποστάσεων) αλλά και οι βαριές εργασίες του κήπου. Μορφές άσκησης είναι το sex ή ο χορός, γεγονός είναι ότι ο καθένας μπορεί να βρει κάποια μορφή άσκησης που μπορεί να ανεχθεί και να κάνει σε τακτική βάση. Κάθε μορφή δραστηριότητας βελτιώνει τόσο τη σωματική όσο και την διανοητική υγεία.

Αναπνοή ζωής: η yoga, το τσι γκονγκ, το τάι τσί από την σοφία της Ανατολής. Φυσικά για τη μορφή άσκησης, συχνότητα κλπ. συνίσταται να συμβουλεύεστε τον καρδιολόγο και τον γυμναστή σας. Το μυστικό για άριστη φυσική κατάσταση και διανοητική υγεία.

ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ megaliumΒασικό Πρόγραμμα Άσκησης Μακροζωϊας.

Αερόβια: για ενδυνάμωση του καρδιοπνευμονiκού συστήματος.

Προπόνηση με βάρη: για ανάπτυξη άπαχης μυϊκής μάζας.

Εκτάσεις/τεντώματα: για δημιουργία ευκαμψίας των τενόντων και των συνδέσμων.

«Αυτοί που νομίζουν ότι δεν έχουν καιρό για σωματική άσκηση αργά ή γρήγορα θα αναγκασθούν να βρουν καιρό για ασθένειες».

4. Νους – Μνήμη

Ο Leonardo da Vinci είπε: Η επιστήμη ξανανιώνει την ψυχή. Η νοητική και πνευματική δραστηριότητα προσθέτει 28% στην μακροβιότητα του ανθρώπου.

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε εκτός από το σώμα μας και το μυαλό μας νεανικό;

Μερικές έξυπνες τεχνικές πνευματικής εξάσκησης, είναι: διαβάζοντας, λύνοντας σταυρόλεξα ή παίζοντας σκάκι, μπρίτζ, κάνοντας πάζλ ή αποστηθίζοντας ποιήματα. Οργανώστε κάτι που να είναι καινούργιο και ενδιαφέρον. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν να ασχολούνται με τη ζωγραφική, κεραμική, τη γλυπτική ή το γράψιμο βιβλίων.

Χρησιμοποιήστε ακουστικά ή γυαλιά, αν τα έχετε ανάγκη. Αν δεν λειτουργούν καλά οι αισθήσεις σας δεν μπορείτε να παραμείνετε πνευματικά ενεργοί.

«Η ανία οδηγεί σε άνοια».

«Οι ευφυείς ζουν περισσότερο».

«Χρησιμοποίησε το μυαλό σου για να μην το χάσεις».

5. Αρετές και Μακροζωία

Αρετές 1. Θετική σκέψη και ενέργεια. Να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε θετικά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, θωρακίζοντας την υγεία μας.

Αρετές 2. Αισιοδοξία, δυνατότητα προσαρμογής, μαχητικό πνεύμα και ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων.

Αρετές 3. Ο αλτρουισμός και ο εθελοντισμός. Όλες οι παραπάνω αρετές που εκτιμώνται ως στοιχεία της προσωπικότητας και συνοδεύονται από ένα φυσικό τρόπο ζωής, συμβαδίζουν με τη μακροζωΐα. Έρευνες έχουν δείξει πολλές φορές ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη, παραμένουν μέχρι τα βαθειά τους γηρατειά πιο υγιείς σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Τα πράσινα ελιξήρια

Η καλύτερη υγεία και η μεγαλύτερη μακροβιότητα απαντώνται σε πρωτόγονους λαούς που τρώνε απλά, φυσικά και λιτά. Οι λαοί αυτοί έχουν αξιοθαύμαστα επίπεδα υγείας, χωρίς να εφαρμόζουν «κανόνες» στη διατροφή τους. Το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε φυσικές τροφές σε μικρές ποσότητες και να κάνουν χρήση βοτάνων.

Τέτοιοι λαοί είναι: 1) Η φυλή Χούντζα στα Ιμαλάϊα, 2) η φυλή Καλαχάρι στην Ν. Αφρική, 3) οι Γεωργιανοί και οι κάτοικοι των περιοχών του Αζερμπαϊτζάν, 4) η φυλή Καλάσα, απόγονοι των Σελευκιδών του Μ. Αλέξανδρου, στα σύνορα Πακιστάν και Αφγανιστάν, 5) οι κάτοικοι του νησιού Οκινάουα στην Ιαπωνία και 6) οι Κρητικοί της δεκαετίας του ’60.

Από την γνώση μερικών μυστικών μακροζωΐας που αντλούμε από τους παραπάνω λαούς, αναφέρουμε παρακάτω ορισμένα πράσινα φυτικά ελιξήρια.

Βότανα, φυσικές ουσίες και βιοτροφές, αποτελούν τους φυσικούς παράγοντες για καλή υγεία και μακροβιότητα.

1. Βασιλικός πολτός.  Από αρχαιοτάτων χρόνων ο βασιλικός πολτός, θεωρείται ως τροφή που χαρίζει μακροζωΐα. Η επιστημονική του ανακάλυψη έγινε πριν περίπου 60 χρόνια, όταν άνθρωποι (μελισσοκόμοι στον Καύκασο) ξεπερνούσαν τα 100 χρόνια ζωής. Οι φτωχοί μελισσοκόμοι πωλούσαν στις πλούσιες οικογένειες το «πολύτιμο» μέλι τους, ενώ κρατούσαν για τον εαυτό τους το «μη χρήσιμο» βασιλικό πολτό. Σε αυτό απεδείχθη ότι χρωστούσαν και τη μακροζωΐα τους. Η ειδική σύνθεση του βασιλικού πολτού σε γενετικές πρωτεΐνες, το κάνει χρήσιμο για την ανανέωση των κυττάρων του οργανισμού. Περιέχει όλα τα αμινοξέα, ανόργανα στοιχεία, ιχνοστοιχεία, 47 λιπίδια και πλήθος βιταμινών. Ο β. πολτός ρυθμίζει τον οργανισμό ώστε να λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο, δηλαδή δρα θετικά στον μεταβολισμό, βοηθά στην ανάπτυξη και κυρίως αναζωογόνηση κουρασμένων ή ηλικιωμένων οργανισμών, επίσης βοηθά σε προβλήματα π.χ. εμμηνόπαυσης, αϋπνίες, καρδιαγγειακά, υπερκόπωση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού κ.α.

Βασιλικός Πολτός

look2. Γκίνγκο μπιλόμπα. (Ginkgo biloba). Το Ginkgo biloba είναι το θαυματουργό φυτό της Κίνας, που επέζησε της πυρηνικής καταστροφής (στην Ιαπωνία). Είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά, δρα ευεργετικά στην κυκλοφορία του αίματος και ιδιαίτερα του εγκεφάλου και καθυστερεί την γήρανση. Έρευνες στη Γερμανία έδειξαν ότι βοηθά στην πρόληψη της γεροντικής άνοιας, καθώς και στην ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης. Προσοχή, δεν συνιστάται η χρήση του σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως: α) στην υπέρταση, β) στην ταυτόχρονη χορήγηση με ασπιρίνη (κίνδυνος αιμορραγίας).

look3. Ελιά. Η ελιά, το ιερό δέντρο της Ελλάδας, προσφέρει τους καρπούς της, τις ελιές, το ελαιόλαδο (ξερικό άθερμο αγουρέλαιο, έξτρα παρθένο άθερμο ελαιόλαδο), κατά προτίμηση βιολογικά, πλούσια και τα δύο σε βιταμίνη Ε, χλωροφύλλη, πολυφαινόλες, στερόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά (σκουαλένιο κ.α.), για θρέψη και φυσική θεραπευτική του ανθρώπου, από την εποχή του Ιπποκράτη.

Κυρίως, όμως, τα φύλλα της ελιάς (ακρόβλαστα με εμβρυογονικούς οφθαλμούς), που περιέχουν ολεοευρωπεϊνη, εκτός των ανωτέρω και ολεοευρωπεοσίδη, πικρές ουσίες που δίνουν ιδιαίτερες φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις που μπορούν να έχουν στον οργανισμό, (συνοπτικά):

-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

-Αντιοξειδωτική δράση.

-Αύξηση της ενεργητικότητας.

look4. Πρόπολη. Η πρόπολη είναι μείγμα ρητίνης, αιθερίων ελαίων και εκκρίσεων των μελισσών (κηρίο), που το χρησιμοποιούν οι μέλισσες σαν οικοδομικό υλικό της κυψέλης, ως αντισηπτικό. Η πρόπολη αποτελείται από 50 διαφορετικές ουσίες, ανάλογα το είδος του φυτού και τον χρόνο ζύμωσής της. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για αντιμετώπιση φλεγμονών του δέρματος (Πλίνιος). Χρησιμοποιείται σε αντιμετώπιση ανθεκτικών μυκήτων, όπως η κάντιτα. Οι ιδιότητές της αποδεικνύονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και την βακτηριοκτόνο δράση της. Θεωρείται το ελιξήριο φυσικό αντιβιοτικό. Παρενέργειες από χρήση της είναι σχετικά σπάνιες (πιθανή ελαφρά διάρροια). Δεν συνιστάται η χρήση της από έγκυες και θηλάζουσες.


μαυρο σκορδο5. Σκόρδο.
Το σκόρδο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κάτω από το έδαφος ενός στελέχους στη θέση της ρίζας, άρα το σκόρδο «κουβαλά» γήινη ενέργεια. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σκόρδου, η συνηθέστερη είναι το Allium sativum.

Κυριότερες ιδιότητες του σκόρδου. Αντιβιοτικό, μικροβιοκτόνο. Μειώνει την υπέρταση. Ελαττώνει την χοληστερίνη στο αίμα. Εξαιρετικά αναζωογονητικό κ.α.

Συστατικά: Είναι πλούσιο σε σάκχαρα, πρωτεΐνες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, θειούχα, ιώδιο, πυρίτιο και σελήνιο. Επί πλέον περιέχει βιταμίνες Α, Β και C. Η αλλισίνη, θειούχα ουσία, είναι ισχυρό «φυσικό αντιβιοτικό». Από την αρχαία εποχή το σκόρδο έχει συσχετισθεί με την ζωτικότητα, τη φυσική ισχύ, την αντοχή και την προαγωγή της δύναμης των αθλητών. Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σε αθλητές που έπαιρναν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σκόρδο ως συμπλήρωμα διατροφής βρίσκεται σε κάψουλες ή σε κόκκους άοσμου. Το άγριο έχει 20 φορές περισσότερες ιδιότητες από το ήμερο.

look6. Τζίνσενγκ (ανθρωπόριζα, Ginseng). Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όπως το κινεζικό, το Ιαπωνικό, το Αμερικανικό κ.λπ. ανάλογα με τον τόπο όπου φύεται. Το κορεατικό θεωρείται ως το πλέον δραστικό. Panax Ginseng, το θαυματουργό, αντιγηραντικό βότανο. Οι Κινέζοι (4.000 π.Χ.) θεωρούν το Ginseng ως γενικό τονωτικό του οργανισμού, με αφροδισιακές ιδιότητες. Το ονομάζουν ελιξήριο της νεότητας, και θεωρείτο «πανάκεια» σαν κύριο τονωτικό, αναρρωτικό (από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι κατάθλιψη). Ρυθμίζει την πίεση του αίματος.

Το Ginseng βοηθά τον οργανισμό στην προσαρμογή του σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την αυξημένη αντοχή του, π.χ. στο κρύο, στα μικρόβια, στο stress. Ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύει από πρόωρη κυτταρική γήρανση.

Βιολογικά ελιξήρια

look1. Ιπποφαές (Ευβοίας). Φυτό που καλλιεργείται στην Εύβοια. Περιέχει όλα τα συστατικά του (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά κ.λπ., από τη φύση του). Σαν φυτικό συμπλήρωμα διατροφής, είναι τονωτικό και δυναμωτικό ενάντια σε αρρώστιες, κατά του άγχους, για ευεξία, κατά των ελευθέρων ριζών, σαν υπεραντιοξειδωτικό ενάντια στην πρόωρη γήρανση. Είναι εξαιρετικό βοήθημα στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, ενώ δρα και ενάντια της χοληστερίνης. Βοηθά τους αθλητές, χορτοφάγους και αυτούς που δεν τρέφονται σωστά. Η χλωροφύλλη καθαρίζει το αίμα. Βοηθά επίσης στις μολύνσεις και στο πεπτικό.

2. Κεφίρ και γιαούρτι. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμη τροφή, πιο θρεπτική από το γάλα και το γιαούρτι. Το κεφίρ είναι ένας βάκιλος που μεταβάλλει το αγελαδινό γάλα (μέσα σε αεροστεγές δοχείο) σε ένα πολύ ευχάριστο ρόφημα. Ανήκει στα όξινα ζυμούμενα προϊόντα γάλακτος, και είναι τρόφιμο μεγάλης αξίας. Το χρησιμοποιούσαν μακρόβιοι Καυκάσιοι λαοί από μικρή ηλικία, πριν από 5.000 χρόνια, και δεν γνώριζαν από ασθένειες, όπως ο καρκίνος, η φυματίωση, κ.α. Το θεωρούσαν «το δώρο των θεών». Ρώσοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι το κεφίρ αποτελεί κύριο παράγοντα μακροζωΐας των ανθρώπων. Μια σημαντική ιδιότητα του κεφίρ είναι ότι ευεργετεί την εντερική χλωρίδα για καλή λειτουργία των εντέρων. Βοηθά σε προβλήματα του πεπτικού, φλεγμονές διαφόρων οργάνων, αϋπνίες και αναιμία.  Κυρίως, όμως, αποτοξινώνει τον οργανισμό. Συνιστάται κατά στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Είναι δροσιστικό ποτό, πίνοντας μισό λίτρο την ημέρα. Είναι ανεκτό από όλους τους ανθρώπους, ακόμα και εξασθενημένα άτομα. Ο Dr Μέντικωφ (1910), που εργάστηκε στην Γαλλία, απέδιδε την μακροζωΐα των βαλκανικών λαών (Βουλγαρία) στην άφθονη κατανάλωση ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, δηλαδή κεφίρ, ξυνόγαλο, γιαουρτιού. Κυτταρική αναζωογόνηση και ενδυνάμωση του οργανισμού.

look3. Κοένζυμο (Coenzyme) Q10. Είναι το ένζυμο που παράγεται μέσα στο σώμα. Προκαταρτικές έρευνες έδειξαν ότι λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό στα λιπώδη μέρη του αίματος, μεταφέρει χοληστερόλη στο αίμα και μπορεί να εμποδίσει τη σύνθεση της αθηροσκληρωτικής πλάκας. Η αντιγηραντική ικανότητά του είναι ακόμα αναπόδεικτη και δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η λήψη του αυξάνει τα επίπεδα του ενζύμου στους ιστούς του αίματος.

4. Κομπούχα. Η αρχαιοτάτη ιστορία του κομπούχα ξεκινάει στην Άπω Ανατολή, γύρω στα 221 π.Χ. Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς». Είναι ένα θρεπτικό αναψυκτικό που περιέχει οργανικά οξέα, βιταμίνες, ένζυμα και μεταλλικά ιχνοστοιχεία υγιεινά για το σώμα. Αποτοξινώνει το σώμα και βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την κανονική τιμή του ph του αίματος. Βελτιώνει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Το κομπούχα είναι απαραίτητο για την αναζωογόνηση του ανοσοποιητικού και υποβοηθά την ανάπτυξη πιο υγιούς χλωρίδας στα έντερα, εξ αιτίας της εισαγωγής στον οργανισμό βακτηριδίων που παράγουν γαλακτικό οξύ (προβιοτικό).

look5. Νόνι. Το όνομα του τροπικού φρούτου Morinda Citrifolia. Το νόνι είναι αντιοξειδωτικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, εξασφαλίζει μια καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της διατροφής στο εντερικό σωλήνα και έχει γενικά θετικό αποτέλεσμα σε όλες τις λειτουργίες του σώματος, καθώς θέτει σε κίνηση την επιδιόρθωση των λειτουργιών των κυττάρων, (λόγω των ειδικών ενζύμων του, π.χ. xeronine).

look6. Πράσινο τσάϊ (Camellia Sinensis). Το πράσινο (κινεζικό) τσάι, είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα στον κόσμο και ένα από τα μυστικά υγείας της Άπω Ανατολής. Ονομάζεται «πράσινο» το ανεπεξέργαστο τσάϊ στη φυσική του μορφή. Περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το πράσινο τσάι αυξάνει τις καύσεις του μεταβολισμού και προσφέρει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία, καθώς και προστασία από καρδιακή προσβολή, (χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, British Medical Journal).

look7. Σβέντεν μπίτερ (Schweden Bitter- σουηδικό πικρό). Η συνταγή του ανάγετε στον Παράκελσο (1493-1541 μ.Χ.), το μεγάλο αλχημιστή της Αναγέννησης και πατέρα της σύγχρονης ιατρικής. Το αποκάλεσε «καθολική θεραπεία» και υποσχόταν πως όποιος το λάμβανε «θα εναρμόνιζε τις σημαντικότερες λειτουργίες των εσωτερικών του οργάνων και θα ωφελούσε ολόκληρο το σώμα του» προκειμένου να επιτύχει την «επιμήκυνση της διάρκειας της ζωής του». Η συνταγή του βρέθηκε σε ένα παλαιό χειρόγραφο, στο αρχείο του υπεραιωνόβιου Σουηδού καθηγητή Dr Samst, στις αρχές του περασμένου αιώνος. Ο Dr Samst πέθανε σε ηλικία 104 ετών, σε ατύχημα κατά τη διάρκεια αγώνων ιππασίας. Οι γονείς του και οι παππούδες του, κάτοχοι αυτού του μυστικού μακροβιότητας, έφτασαν όλοι σε πατριαρχική ηλικία. Το χειρόγραφο εξηγεί, σε 46 σημεία, πως το Scweden Bitter θεραπεύει κάθε αρρώστια. Η διάσημη βοτανολόγος Μαρία Τρέμπεν, αναφέρει μεταξύ άλλων: «όποιος το παίρνει καθημερινά, πρωΐ και βράδυ, διατηρεί το σώμα υγειές και δυνατό, το πρόσωπο νέο και ωραίο».

look8. Σημύδα (Bedula sp). Η σημύδα βοηθά στην απέκκριση των τοξινών και στην αποβολή της περίσσειας των υγρών (κατακράτηση – κυτταρίτιδα) από τον οργανισμό. Είναι ιδανικό προϊόν για αποτοξίνωση, ενισχύει τις ενέργειες του μεταβολισμού και υποστηρίζει την αναζωογόνηση και ανανέωση των κυττάρων.

9. Σπιρουλίνα. Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού lookκαι αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες τροφές που μας χαρίζει η φύση. Ως πιστοποιημένο βιολογικό προϊόν θεωρείται άριστο συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει υψηλά θρεπτικά συστατικά (αμινοξέα, βιταμίνες συμπλέγματος β, σίδηρο, βιτ. Ε, β-καροτίνη, χλωροφύλλη και πολλά άλλα σε αφομοιώσιμη φυσική μορφή). Καλή τροφή για αθλητές, χορτοφάγους, ηλικιωμένους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και προσφέρει πρόσθετη ενέργεια.

10. Φερούλα. Η φερούλα – αλζαλζούα (Ferula Hermonis), σπάνιο ιατρικό φυτό, φύεται και συλλέγεται από βουνά της Συρίας, σε υψόμετρο 2.800 μέτρα, δηλαδή σε πολύ δύσκολες συνθήκες, (αφορμή μελέτης επιστημόνων για τις συνθήκες επιβίωσης του φυτού). Ο χυμός φερούλα με χρώμα σαν το γάλα, που εξάγεται από τις ρίζες του φυτού, δυναμώνει τα νεύρα και θεραπεύει τα ψυχολογικά προβλήματα (μελέτες πανεπιστημίων Αμερικής και Αγγλίας). Επίσης, δυναμώνει το σεξουαλικό σύστημα, προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από επιδράσεις χημικών ουσιών, προφυλάσσει από τα πρόωρα γηρατειά (ανανεώνοντας τα κύτταρα). Συνήθως αναμειγνύεται με προϊόντα της μέλισσας, για καλύτερη διατήρηση των ενεργειακών στοιχείων και «συνεργικά» αποτελέσματα.

*Καμία χρήση ελιξηρίων ή αγωγή με βότανα και ουσίες δεν υποκαθιστά την ιατρική αγωγή και πράξη.

-του Νικόλαου Σαμαρίδη ND (Φυσιοπαθητικός), Βοτανολλόγος Α.Π.Θ., nsamaridis@in.gr

Σχολιάστε το άρθρο