Επικίνδυνα τα υλικά στη βιομηχανία ομορφιάς

Τα μεγάλα κενά στη νομοθεσία για τη δημόσια υγεία επιτρέπουν στη βιομηχανία ομορφιάς: τις εταιρείες καλλυντικών, να χρησιμοποιούν σχεδόν όποιο συστατικό επιλέγουν σε όλα τους τα προϊόντα: από τις σκιές ματιών μέχρι τα παιδικά σαμπουάν και αφρόλουτρα, χωρίς περιορισμούς και απαιτήσεις για ασφαλή τεστ. Η ιστοσελίδα www.cosmeticsdatabase.com παρέχει πολλές και χρήσιμες πληροφορίες γενικά για τα καλλυντικά, αλλά και ειδικά για συγκεκριμένες εταιρείες, προϊόντα και συστατικά που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο.

βιομηχανία ομορφιάςΣτην πολύ ενημερωμένη λίστα τους, θα συναντήσετε μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο και πιθανότατα θα αναγνωρίσετε ανάμεσα στα προϊόντα της και κάποιο από τα δικά σας. Σύμφωνα, με την ιστοσελίδα, που δίνει πληροφορίες και συμβουλές για κάθε ενδιαφερόμενο καταναλωτή, υπάρχουν αρκετά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα. Τα παρακάτω είναι απλώς τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα.

Φρικιαστική ομορφιά

Τα πιο επικίνδυνα συστατικά των καλλυντικών

Πλακούντας

Ο ανθρώπινος πλακούντας, αλλά και αυτός της αγελάδας μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα και τα μαλλιά. Ζωτικό στοιχείο για το μεγάλωμα του μωρού στη μήτρα, αλλά σαν συστατικό στα καλλυντικά απελευθερώνει τόσες ορμόνες όσες θα έφταναν για να σχηματίσουν ακόμα και στήθος στα βρέφη, σύμφωνα με νεότερες έρευνες.

Υδράργυρος

Με δεδομένο ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει γίνει γνωστή η ικανότητα του υδραργύρου να προκαλεί ζημιά στις εγκεφαλικές λειτουργίες, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι χρησιμοποιείται ακόμα στα καλλυντικά. Και όμως χρησιμοποιείται. Χρησιμοποιείται για παράδειγμα στη μάσκαρα. Αν δηλαδή κατά λάθος ακουμπήσετε το μάτι σας ή μπει λίγη μάσκαρα καθώς πλένετε το πρόσωπό σας, τότε θα έχετε λάβει και λίγο συντηρητικό υδράργυρου, γνωστό με το όνομα thimerosal.

Μόλυβδος

Όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο μόλυβδος προκαλεί ζημιά στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών, οι κυβερνήσεις τον απαγόρευσαν στις βαφές τοίχων και σπιτιών, αλλά όχι στις βαφές μαλλιών!!! Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι δύσκολο ο μόλυβδος να μείνει μόνο στα μαλλιά σας. Οι ερευνητές τον εντόπισαν ακόμα σε ντουζιέρες και πόμολα.

Άρωμα

Μπορεί να μυρίζει ωραία το σαμπουάν σας, αλλά γνωρίζετε τι υπάρχει μέσα στο άρωμα που χρησιμοποιείται σε αυτό; Τα αρώματα είναι το μεγάλο μυστικό της βιομηχανίας καλλυντικών και χρησιμοποιείται στα πάντα, από τα σαμπουάν μέχρι τις κρέμες προσώπου. Η ύπαρξη αρώματος στα καλλυντικά βασίζεται σε ένα τεράστιο κενό της νομοθεσίας, που δεν απαιτεί από τις εταιρείες να συμπεριλαμβάνουν στις ετικέτες τους κανένα από τα εκατοντάδες χημικά του μυστικού αρωματικού μείγματος που βρίσκουμε σε κάθε προϊόν. Στην ετικέτα αναφέρεται απλώς: άρωμα.  Τα αρώματα όμως έχουν καταλήξει να είναι αυτή τη στιγμή μέσα στις πέντε πιο σημαντικές πηγές πρόκλησης αλλεργιών του κόσμου. Όταν αγοράζετε οποιοδήποτε καλλυντικό, προτιμήστε αυτά χωρίς την προσθήκη αρώματος.

Συστατικά από τμήματα σώματος ζώων

Άραγε πως θα σας φαινόταν, αν γνωρίζατε ότι το λίπος που περιέχει μέσα το καλλυντικό σας προέρχεται από την πλάτη μιας νυφίτσας ή στρουθοκαμήλου; Θα το χρησιμοποιούσατε με την ίδια άνεση; Το λίπος της νυφίτσας ή της στρουθοκαμήλου συγκεκριμένα χρησιμοποιείται σε πολλά αντηλιακά, αφρούς ξυρίσματος, σπρέι μαλλιών κ.α. Και αυτά είναι μόνο δυο από τα πολλά συστατικά από τμήματα του σώματος ζώων που ευρέως χρησιμοποιούνται.

Υδροκινόνη, για φωτεινότητα του δέρματος

Ζητάτε ένα δέρμα πιο φωτεινό; O FDA (αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) πρόσφατα προειδοποίησε να αποφεύγουμε τα προϊόντα που υπόσχονται φωτεινότητα του δέρματος ή αυτά που ανοίγουν την απόχρωση του δέρματος. Το συγκεκριμένο χημικό σύμφωνα με τους ειδικούς προκαλεί στην καλύτερη των περιπτώσεων μαύρες, μόνιμες κηλίδες στο δέρμα.

Νανοσωματίδια

Αυτές οι μικρές σύγχρονες εφευρέσεις θεωρήθηκαν ως η επόμενη πράσινη επανάσταση, αλλά δεν είναι τόσο «πράσινο» τελικά μη δοκιμασμένα συστατικά να μπορούν μέσω του οπτικού νεύρου να περνούν στον εγκέφαλο. Τα βρίσκουμε στα καλλυντικά ως buckeyballs ή nano metals (σε αντηλιακά), αλλά οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να μας πουν ότι τα χρησιμοποιούν στα καλλυντικά μας, οπότε καλή τύχη και να ευχηθούμε να μην τα πετύχετε στο δρόμο σας.

Φθαλικές ενώσεις

Αυτά τα πλαστικά χημικά επιτίθενται κατευθείαν στα αναπαραγωγικά όργανα των αρσενικών. Είτε αυτό είναι ζημιά στο σπέρμα, θηλυκοποίηση των αρσενικών μωρών είτε στειρότητα, ένας μεγάλος αριθμός ερευνών συνδέει τις φθαλικές ενώσεις με τέτοιου είδους προβλήματα στους άντρες και τα αρσενικά παιδιά. Οι έγκυες θα πρέπει να τα αποφεύγουν ιδιαίτερα τα μανό, αλλά και όλοι μας κυρίως τα προϊόντα με «άρωμα», όπου στις χημικές τους ενώσεις κρύβονται φθαλικές ενώσεις.

Πετρελαϊκά υποπροϊόντα

Θα σας προκαλούσε έκπληξη αν μαθαίνατε ότι τα εργοστάσια που παράγουν βενζίνη για το αυτοκίνητό σας είναι τα ίδια που παράγουν συστατικά για την κρέμα προσώπου σας; Μιλάμε φυσικά για τα «γρήγορα άλογα» της βιομηχανίας καλλυντικών: τα πετρελαϊκά υποπροϊόντα και τις καρκινογόνες προσμίξεις τους. Αυτά τα συστατικά έχουν βρεθεί ακόμα και σε σαμπουάν για μωρά, ενώ τα πετροχημικά τα συναντάμε ουκ ολίγες φορές σε πολύ δημοφιλή σαμπουάν.

-της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο