Ευεργετικό για τους ηλικιωμένους το ελαιόλαδο

Ισπανοί επιστήμονες αξιολόγησαν την επίδραση της προσθήκης ελαιολάδου στη διατροφή ηλικιωμένων με καλή υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μείωσε την ολική χοληστερόλη, αλλά επίσης αύξησε και τα επίπεδα της HDL, της λεγόμενης καλής χοληστερόλης.

ελαιολαδοΗ μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics συμπεριέλαβε 62 συμμετέχοντες ηλικίας 65-96 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου διατήρησε την τρέχουσα διατροφή της, ενώ στη διατροφή της ομάδας του ελαιολάδου προστέθηκαν 50ml έξτρα παρθένου ελαιολάδου (τρεις κουταλιές) ημερησίως ως μοναδική πηγή λίπους.

Μετά από 6 εβδομάδες, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική μείωση της ολικής χοληστερόλης, αλλά και αύξηση της HDL. Επιπλέον, η ομάδα του ελαιολάδου είχε υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα πλάσματος σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφική παρέμβαση με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βελτιώνει και την αντιοξειδωτική κατάσταση σε υγιείς ηλικιωμένους.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε τρεις πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική διατροφή και για τους ηλικιωμένους.

Σχολιάστε το άρθρο