Η βιταμίνη του ήλιου κατά της φυματίωσης

Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις της φυματίωσης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες. Μελέτη του PNAS (Proceedings Of The National Academy Of Sciences) έδειξε ότι οι ασθενείς ανέκαμψαν ταχύτερα όταν τους δόθηκε βιταμίνη D ταυτόχρονα με τα αντιβιοτικά.

φυματίωσηςΗ ιδέα της θεραπείας της φυματίωσης με βιταμίνη D δεν είναι καινούργια. Παραδοσιακά, πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, οι φυματικοί ασθενείς αντιμετωπίζονταν με αναγκαστική ηλιοθεραπεία για να αυξήσουν την παραγωγή βιταμίνης D. Η παραδοσιακή αυτή θεραπεία ξεχάστηκε όταν τα αντιβιοτικά αποδείχτηκαν αποτελεσματικά στη θεραπεία της ασθένειας.

Η νέα αυτή μελέτη διενεργήθηκε σε 95 ασθενείς σε νοσοκομεία του Λονδίνου και αφορούσε τη χορήγηση αντιβιοτικών μαζί με βιταμίνη D. Η ανάρρωση έγινε κατά δυο εβδομάδες νωρίτερα, όταν στη θεραπεία συμμετείχε και η βιταμίνη D. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η χορήγηση βιταμίνης D δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να αποτελέσει μια πετυχημένη συμπληρωματική θεραπεία. Νέες έρευνες αναμένονται να γίνουν για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.

Σχολιάστε το άρθρο