Φυσική προστασία για την γρίπη Α και τις ιώσεις

γρίπη

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι πάντα συνυπήρχαν με τους ιούς και θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν στο διηνεκές. Φυσικά, το ίδιο ισχύει με την κατηγορία των ιών της γρίπης.  Από ό, τι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, οι άνθρωποι (εκτός σπανιότατων εξαιρέσεων) με την συμβίωση των χιλιετιών βρήκαν τον τρόπο μέσω της εξελεγκτικής διαδικασίας, να νικούν με το αμυντικό τους σύστημα τους ιούς και να τους εξουδετερώνουν μετά από σύντομη και ελαφρά κατά κανόνα ασθένεια, δημιουργώντας τα κατάλληλα αντισώματα.

Τι το καινούργιο λοιπόν έχει η νέα «γρίπη των χοίρων» και έχει δημιουργήσει τέτοιο πανικό;

γρίπη– Ίσως έχει μεγαλύτερη «λοιμογόνο δύναμη». Δηλαδή, θα «κολλήσουν» περισσότερα άτομα τον ιό της γρίπης και επομένως θα νοσήσουν περισσότεροι από ότι συμβαίνει κάθε χρόνο με το κοινό κρυολόγημα ή την εποχική γρίπη. Δεν θα νοσήσουν όμως όλοι (δηλαδή θα «ξεφύγουν» αυτοί που έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό).

– Είναι η ίωση βαριά ή θανατηφόρος; Από ότι φαίνεται, όχι (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις ΗΠΑ στα πρώτα 2.532 περιστατικά σημειώθηκαν μόνο 3 θάνατοι). Για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι το ίδιο ελαφριά με την εποχιακή γρίπη που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο. Από την μέχρι τώρα εμπειρία, απεδείχθη θανατηφόρος για ορισμένα άτομα με προϋπάρχοντα σοβαρά προβλήματα υγείας που απεβίωσαν, όχι από τον ίδιο τον ιό, αλλά από επιμολύνσεις μικροβίων, που βρήκαν ευκαιρία, λόγω περεταίρω πτώσης του αμυντικού τους συστήματος να προκαλέσουν μικροβιακές λοιμώξεις, κυρίως πνευμονία, με ενοχοποιούμενο μικροοργανισμό τον πνευμονιόκοκκο.

– Το ότι κάποιοι έχουν βγάλει και θα συνεχίσουν να βγάζουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια από την γρίπη με τον πανικό που έχει προκληθεί. Γιατί τόση ανησυχία και πανικός από τις κυβερνήσεις; Φοβούνται ότι θα πεθάνουμε; Φυσικά και όχι. Φοβούνται ότι θα αποδιοργανωθεί το εργασιακό μας σύστημα αν αρρωστήσουν πολλοί την ίδια χρονική περίοδο. Και λοιπόν; Αυτό θα έχει σοβαρή επίπτωση στην οικονομία. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ανησυχούν.

Από την άλλη πλευρά το σύστημα της φαρμακοβιομηχανίας «τρίβει τα χέρια του» από χαρά, για τα δισεκατομμύρια που έχει κερδίσει και θα κερδίσει στο εγγύς μέλλον από την πώληση των αντι-ικών φαρμάκων και εμβολίων. Όπως και τις προηγούμενες φορές π.χ. όταν πουλήθηκαν εκατομμύρια κουτιά αντι-ικών φαρμάκων για τη γρίπη των πτηνών. Όμως, η γρίπη των πτηνών δεν μπόρεσε να επεκταθεί παρά σε μεμονωμένα κρούσματα και φυσικά τα φάρμακα έμειναν στις αποθήκες των κρατών άχρηστα.

Από την άλλη πλευρά τα ΜΜΕ πάντα «τρίβουν τα χέρια τους» με οτιδήποτε δυσάρεστο ανεβάζει την τηλεθέαση και φοβίζει τον τηλεθεατή. Το ίδιο έκαναν πάντα, το ίδιο και σε αυτή την περίπτωση κατά κόρον.

Το κακό, όμως, είναι ότι με τη βιασύνη που επικρατεί και το κέρδος που προσδοκούν πολλές πλευρές, η ταχύτητα με την οποία θα μπουν τα εμβόλια στην αγορά θα κάνει πιθανώς την χρήση τους μη ασφαλή, γιατί έτσι μειώνεται δραματικά ο χρόνος ελέγχου των εμβολίων που είναι και η ασφαλιστική δικλείδα για να παρουσιάσουν μικρό αριθμό παρενεργειών. Μερικές από τις παρενέργειες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σοβαρές (σύνδρομο Guillain Bare). Υπάρχει και προηγούμενο με παρόμοιο εμβόλιο που παρασκευάσθηκε για την γρίπη των χοίρων το 1976 (διαφορετικού στελέχους ιού) και προκάλεσε τελικά στις ΗΠΑ τον θάνατο περισσοτέρων ανθρώπων από ότι η ίδια η γρίπη (οκταπλασίασε τα κρούσματα Guillain Bare) και απεσύρθη μετά 2½ μήνες από την κυκλοφορία του λόγω των παρενεργειών. Θα κλιθούν, επίσης, πριν τον εμβολιασμό να υπογράψουν οι εμβολιαζόμενοι δήλωση συναίνεσης και επίγνωσης των πιθανών παρενεργειών.

Πρέπει να εμβολιασθούμε; Θα το αποφασίσει ατομικά ο καθένας μας. Σκεφθείτε ότι δεν κινδυνεύετε στην ουσία από την ίωση, που η πορεία της νόσησης είναι ελαφρά, όπως κάθε χρόνο και με τους ιούς της εποχικής γρίπης -κινδυνεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό ευπαθών και επιβαρυμένων σοβαρά στην υγεία τους ατόμων- και αποφασίστε.

Μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο; Ναι, σε κάθε περίπτωση είτε εμβολιασθείτε είτε όχι, μια και το εμβόλιο δεν εξασφαλίζει 100% την κλινική εμφάνιση της γρίπης, αλλά γύρω στο 60-80% για νεαρούς ενήλικες και λιγότερο, 30-40% για τους ηλικιωμένους (ειδικά αν τύχει να μεταλλαχθεί ο ιός).

Επίσης, οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνονται πριν την έλευση μίας επιδημίας γιατί το εμβόλιο μειώνει την άμυνα του οργανισμού για μερικές εβδομάδες, μας κάνει πιο ευάλωτους στην γρίπη την περίοδο αυτή.

Η ανώδυνη λύση

1. Αυξήστε την ικανότητα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνο για την άμυνα και την καταπολέμηση του ιού. Η σωστή και υγιεινή διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος της άμυνας του οργανισμού.

2. Εφαρμόστε τους κανόνες υγιεινής που θα μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης σας με τον ιό.

3. Χρησιμοποιείστε μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής προληπτικά.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Η φύση με τη βοήθεια της διατροφικής θεραπείας και της φυτοθεραπείας μπορεί να μας εμπλουτίσει με ουσίες και φυτοθρεπτικά στοιχεία για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ισχυροποίηση του οργανισμού μας.

Σύμμαχοι στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων αποτελούν η κατάλληλη διατροφή και η σωστή τακτική άσκηση, χωρίς όμως υπερβολές που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση και αντίθετα αποτελέσματα.

Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η ασπίδα μας. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας, παράλληλα με την συμπλήρωση των ελλείψεων σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, σε περίπτωση που υφίστανται ελλείψεις, είναι ο καλύτερος τρόπος να οχυρώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τρώμε ελαφρά και όχι μεγάλα γεύματα.

Θρεπτικοί θησαυροίΑυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιούμε μια διατροφή με όσο το δυνατόν περισσότερες φρέσκες, βιολογικές τροφές οι οποίες μας παρέχουν άφθονες αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες (Α, C, E…,), ιχνοστοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρο κ.ά.) καθημερινά. Καταναλώστε άφθονα φρέσκα λαχανικά εποχής. Εστιαστείτε στα κρεμμύδια, σκόρδο, καρότα, ραπανάκια, καυτερές πιπεριές, λεμόνια και τζίντζερ. Επίσης καταναλώνετε 3-4 φρούτα την ημέρα.

Πλούσιες τροφές σε βιοφλαβανοειδή όπως το λάχανο, οι πράσινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το μπρόκολο, η κράμβη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, ο χυμός από φρέσκο λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα ρόδια πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις επιλογές μας. Ιδιαίτερα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος Το β-καροτένιο (πρόδρομη ουσία για το σχηματισμό της βιταμίνης Α) αποτελεί το πιο διαδεδομένο καροτενοειδές και εμπεριέχεται σε τροφές όπως: φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα (πορτοκάλι, βερίκοκο, πεπόνι, ντομάτα, καρότα), καθώς και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, και ποικίλα άγρια χόρτα).

Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στο σχηματισμό των αντισωμάτων, δηλαδή των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που καταστρέφουν ιούς – μικρόβια.

Κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τη δική του θρεπτική ιδιαιτερότητα. Η ποικιλία στη διατροφή εξασφαλίζει μεγαλύτερα αποθέματα βιταμινών για τον οργανισμό μας. Καταναλώνετε 2-3 φορές την εβδομάδα ζωική πρωτεΐνη, όπως μικρά ψαράκια, και καθημερινά δημητριακά, ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς, σκόρδο και ελαιόλαδο. Ιδιαίτερα ευεργετικά για τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, (σαρδέλες, κολιός, ρέγκα, σκουμπρί, κ.α.). Επίσης, τα οστρακοειδή, το μοσχάρι, τα πουλερικά, το ψαρί, τα φασόλια, τα αβγά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους για ψευδάργυρο. Το ελαιόλαδο είναι πηγή βιταμίνης Ε, ενώ τα όσπρια, οι ξηροί καρποί (τα καρύδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα σεληνίου), τα μη αποφλοιωμένα, ανεπεξέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως νιφάδες βρώμης, αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια, μπανάνες, μήλα, αποξηραμένα φρούτα και αγκινάρες είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.  Πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και στους σωστούς συνδυασμούς καθημερινά. Η αλλισίνη του σκόρδου έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση, ενώ τα ζωντανά στελέχη βακτηρίων (προβοτικά) που προστίθενται στη διατροφή, μέσω γαλακτοκομικών προϊόντων και γιαουρτιού, έχει βρεθεί πως αδρανοποιούν παθογόνους οργανισμούς και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, η βιταμίνη Ε συντελεί στην παραγωγή των β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Επίσης, πίνετε αρκετά ζεστά υγρά ροφήματα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού βοηθάει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και γενικότερα προάγει τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και του οργανισμού μας. Εκτός από νερό, μπορείτε να καταναλώνετε φρέσκους φυσικούς χυμούς (εάν έχετε πρόβλημα βάρους με μέτρο, γιατί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία) και διάφορα ροφήματα, όπως τσάι του βουνού, ζαμπούκο (κουφοξυλιά), ρίγανη, θυμάρι, φύλλα της ελιάς σε τσάι, ή το εκχύλισμά τους, αφού δρουν κατά των ιών μικροβίων και μυκήτων. Επίσης, τσάι αγριοτριανταφυλλιάς, κανέλλα, ευκάλυπτο, χαμομήλι (που έχει αντιφλεγμονώδη δράση) και αντί για ζάχαρη προσθέστε λίγο μέλι. Οι χημικές δραστικές και διατροφικές ουσίες που περιέχουν τα φυτά είναι πολυάριθμες, Είναι ένας απλός και γρήγορος φυσικός τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μαγειρέψετε σούπες. Οι ζεστές σούπες ενυδατώνουν τον οργανισμό και συγχρόνως καταπολεμούν τους ιούς. Δοκιμάστε κομματάκια πιπερόριζας, κρεμμύδια, καυτερή πιπεριά, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καθαρίσει την βλέννα. Οι σούπες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και μέταλλα, τα οποία είναι τα βασικά δομικά υλικά για την δημιουργία των αντισωμάτων του οργανισμού. Φτιάχνουμε σούπες από λαχανικά και δημητριακά.

Συνταγή εύκολης σούπας: 50γρ. φρέσκο τζίντζερ,50 γρ.ρύζι και 3 σκελίδες σκόρδο, 2 κρεμμύδια, ½ ματσάκι μαϊντανό, 1 καρότο και 2 κολοκυθάκια. Βάζετε να βράσει το ρύζι και στα μισά του βρασμού του προσθέτετε το τζίντζερ και το σκόρδο και τα όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα. Η σούπα τρώγεται ζεστή. Θα αισθανθείτε αμέσως ανακούφιση ιδίως όταν υπάρχει βήχας, και ρίγος χωρίς πυρετό. Οι θρεπτικές ζεστές σούπες τονώνουν τόσο την κυκλοφορία του αίματος, όσο και τον ίδιο τον οργανισμό σας, ενισχύοντας την άμυνά σας. Εάν έχετε πυρετό, τρώτε φρούτα και χυμούς από λαχανικά.

juice (459x800)Ένας καλός χυμός είναι ο πράσινος χυμός. Συνταγή για εύκολο πράσινο χυμό: περνάτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ. 6-8 φύλλα πράσινο μαρούλι, 1 καρότο, 1 μήλο, και λίγο μαϊντανό, 1 αγγουράκι,1 κόκκινη ή πράσινη πιπεριά. Δίνει ένα ποτήρι χυμό. Συστήνω δύο έως τρία ποτήρια την ημέρα όταν υπάρχει πυρετός.

Οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες πολλών ατόμων επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με τελικό αποτέλεσμα να τους κάνει ευάλωτους σε ιογενείς λοιμώξεις. Η μείωση του προσλαμβανόμενου κορεσμένου (ζωικού) λίπους μπορεί να βελτιώσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, αυξάνοντας παράλληλα τη δράση των φαγοκυττάρων, εκείνων των κυττάρων που καταστρέφουν τα βακτήρια – εισβολείς. Από το διαιτολόγιο μας αποκλείουμε προϊόντα με άσπρη ζάχαρη, επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, έτοιμα σνακ), αλεύρι, γλυκά, κονσέρβες, καπνιστά, αλλαντικά τηγανιτά, κατεψυγμένα, συντηρημένα, τρόφιμα εκτός εποχής, κρέας και προϊόντα αυτού προερχόμενα από ζώα συμβατικής εκτροφής, γιατί μπορεί να περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες. Αντί αυτών προτιμάτε τα αντίστοιχα βιολογικά.

Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες. Τα άτομα που ακολουθούν αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε προσβολή από τους ιούς, γιατί οδηγούνται στην εξασθένιση του οργανισμού τους. Από την άλλη, το υπερβάλλον λίπος στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα σχετίζεται άμεσα με τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Γι’ αυτό διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αποφύγετε το κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ. Το τσιγάρο με τις ελεύθερες ρίζες δεσμεύει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμινών κλπ., κάνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις και ιδιαίτερα του αναπνευστικού. Επίσης, καθίστε στο σπίτι σας και ξεκουραστείτε. Η κόπωση επιβαρύνει το ανοσοποιητικό, ενώ η παραμονή στο σπίτι, ο επαρκής ύπνος και η χαλά-ρωση το βοηθάει. Κοιμηθείτε!! Επτά με εννέα ώρες καθημερινός ύπνος είναι αρκετός για να ισχυροποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αποφεύγετε ταυτόχρονα την παρουσία σας σε χώρους με συνθήκες συνωστισμού.

Κανόνες υγιεινής που θα μειώσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης σας από τον ιό

Πώς και ποτέ μεταδίδεται ο ιός. Μπορεί να μεταδοθεί όταν έρθουμε σε επαφή με μολυσματικές αναπνευστικές εκκρίσεις (σάλιο, βλέννα κ.α.) που περιέχουν ιούς, μέσω των χεριών (χειραψία), από το στόμα (φιλί), με τα προσωπικά αντικείμενα των ασθενών (κουταλιά, πιρούνια κ.α.) ή σταγονίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα (χώροι με συνωστισμό) ή όταν φταρνίζεται, βήχει ή μιλάει ο ασθενής σε μικρή απόσταση από εμάς ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα που αναπνέουμε.

Χρόνος επώασης του ιού είναι 1- 4 ημέρες και η διάρκεια της ίωσης 7- 10ημέρες. Η συμπτωματολογία παρόμοια του κοινού κρυολογήματος (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, κεφαλαλγία, διάρροια, εμετός), συνήθως με υψηλότερο πυρετό.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του ιού όπως και των ιών του κοινού κρυολογήματος είναι πιο πιθανό να αρχίσει μια μέρα πριν το άτομο νοσήσει, οπότε και αρχίζει να μεταδίδει τον ιό και συνεχίζει έως και μια εβδομάδα μετά τη έναρξη εκδήλωσης των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι Κανόνες Υγιεινής – Πώς μπορούμε να προφυλαχτούμε;

δόντια1. Να πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά μπορείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας με σαπούνι και ζεστό νερό (ειδικά όταν επιστρέφετε στο σπίτι), διότι οι ιοί της γρίπης συχνά μεταδίδονται όταν αγγίζουμε μολυσμένα αντικείμενα και επιφάνειες. Για αυτό πρέπει να αποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια, τη μύτη η το στόμα μας εάν δεν έχουμε πλύνει πρώτα τα χέρια μας, ιδίως έξω από το σπίτι, και αν έρθουμε σε επαφή με άτομα που νοσούν ή αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει.

2. Πρέπει να αποφεύγουμε τις στενές επαφές με αρρώστους, αλλά και να κρατάμε σε απόσταση τους άλλους, όταν εμείς είμαστε άρρωστοι, μένοντας στο σπίτι. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε τους πολυσύχναστους χώρους. Όπως, επίσης, πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας όταν φταρνιζόμαστε και βήχουμε, για να προστατέψουμε τους γύρω μας. Οι κοινωνικότητες με ασπασμούς είναι επικίνδυνες. Επίσης, μη μοιράζεστε αντικείμενα προσωπικά με άλλους π.χ. φλιτζάνια ποτήρια κλπ. Προσοχή στα δημόσια τηλέφωνα. Να τα αποφεύγετε ή όταν δεν μπορείτε καθαρίστε το ακουστικό, με οινόπνευμα ή αντισηπτικό μαντιλάκι, όπως και τα πλήκτρα του υπολογιστή σας όταν τον χρησιμοποιούν και άλλα άτομα.

3. Πετάξτε τα μαντήλια σας. Είναι πηγή μικροβίων και ιών, καθώς αυτά ευδοκιμούν σε υγρό περιβάλλον. Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα και πετάξετε τα αμέσως στα σκουπίδια μετά τη χρήση. Ιδανικό είναι να πλένετε και τα χέρια σας αφού φυσήξετε τη μύτη σας.

4. Καλό είναι να αερίζονται καθημερινά οι εσωτερικοί χώροι όπου ζούμε, και εργαζόμαστε για να μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του κρυολογήματος. Δυστυχώς, στη χώρα μας «φοβόμαστε» τον καθαρό αέρα. Ακόμη και στο λεωφορείο δεν ανοίγουμε το παράθυρο! Γι’ αυτό φροντίστε να μπαίνει όσο το δυνατόν περισσότερος καθαρός αέρας, στο περιβάλλον που περνάτε τις περισσότερες ώρες της ημέρας σας. Τέλος, όταν εκτίθεστε στο κρύο να είστε καλά ντυμένοι.

Εάν υποψιάζεστε ότι σας λείπουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και θέλετε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής, μπορείτε να ελέγξετε ακριβώς τι χρειάζεσθε, για να μην παίρνετε συμπληρώματα που δεν σας είναι απαραίτητα και ταυτόχρονα παραλείπετε άλλα που χρειάζεστε. Ρωτήστε μας.

Χρησιμοποιείστε μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής προληπτικά. Η φυσικοπαθητική, ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική, ο βιοσυντονισμός, κ.ά. είναι μέθοδοι που μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό σας, ώστε να μην είναι ευάλωτος.

Καλό Χειμώνα…

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D., Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

-Ιωάννης Λιάπης, Ιατρός, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Βελονιστής

*Σημείωση  Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο