Αδυνατίστε σωστά με φυσικό τρόπο

ΦΥΣΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΓενικά, είναι παραδεκτό σήμερα ότι η παχυσαρκία είναι πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική νόσος και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Στη σύγχρονη κοινωνία το περιττό βάρος και η παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη υποφέρει από υπερβάλλον βάρος. Κυρίως, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, προσπαθώντας να ελέγξουν τα περιττά κιλά, είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για λόγους υγείας. Οι άντρες ακολουθούν δεύτεροι για λόγους υγείας κυρίως. Είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν την κάθε καινούργια «θαυματουργή και επαναστατική» μέθοδο απώλειας βάρους, «γρήγορη κατά κανόνα», για να λύσουν το πρόβλημά τους, μια και είναι κοντά το καλοκαίρι και δεν μένει και πολύς χρόνος, ώστε να είναι έτοιμες για να εμφανισθούν στην παραλία. Είναι, επίσης, οι κύριοι αγοραστές των τυποποιημένων τροφίμων που βρίσκουμε στα σούπερ-μάρκετ με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά («light-προϊόντα», «διαιτητικά προϊόντα»).

Το ιδανικό σας βάρος

Πώς μπορείτε να ξέρετε πόσο είναι το ιδανικό σας βάρος; Σύμφωνα με τους πίνακες ύψους και βάρους που προέρχονται από ασφαλιστικές εταιρείες με την μέθοδο της στατιστικής, θα σκεφθείτε ότι όλοι όσοι έχουν το ίδιο ύψους πρέπει να ζυγίζουν και τα ίδια κιλά. Προφανώς αυτό δεν είναι ισχύει!

Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, ο σωματότυπός μας, η βιοχημεία μας διαφέρει, και το πόσο βάρος μπορούμε να έχουμε και να παραμένουμε υγιείς, διαφέρει και αυτό από τον έναν στον άλλον. Επιπλέον, οι γυμνασμένες γυναίκες φαίνονται πάντα λεπτότερες και ζυγίζουν περισσότερο από αυτό που φαίνονται, επειδή οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και επομένως λίπος ίσου βάρους με μυϊκό ιστό θα έχει μεγαλύτερο όγκο. Είναι ακόμα δυνατόν να έχουμε κανονικό βάρος, αλλά με υψηλά επίπεδα λίπους λόγω μειωμένης μυϊκής μάζας. Επίσης, το ιδανικό βάρος παραμένει σταθερό και δεν αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας μετά την ενηλικίωση.

Βασικός Μεταβολισμός – Θερμίδες – Αύξηση Βάρους

Αυτό που καταναλώνει (καίει) ο οργανισμός μας σαν ποσόν ενέργειας σε ένα 24ωρο, είναι διαφορετικό για τον καθένα μας και το ονομάζουμε «Βασικό Μεταβολισμό». Είναι δε ένα νούμερο που αναφέρεται σε θερμίδες (μονάδα ενέργειας) και κυμαίνεται από 1400  3000 ή και 4000 θερμίδες / ανά ημέρα, ανάλογα με τις ανθρωπομετρικές μας διαστάσεις, το φύλο, την ηλικία, την εργασία μας, το αν κάνουμε γυμναστική, αν κάνει κρύο ή ζέστη κ.λπ.

Αύξηση του βάρους σύμφωνα με την μαθηματική λογική σημαίνει ότι το άτομο για κάποιο χρονικό διάστημα έπαιρνε από την τροφή περισσότερες θερμίδες από αυτές που κατανάλωνε (έκαιγε) ο οργανισμός του. Ξεπερνούσε δηλ. η πρόσληψη θερμίδων από την τροφή, τον βασικό μεταβολισμό του.

Αυτές τις πλεονάζουσες θερμίδες ο οργανισμός του τις μετέτρεπε σε λίπος και τις αποθήκευε στις λιποαποθήκες του σώματος για να τις χρησιμοποιήσει (να τις κάψει) στο μέλλον, όταν θα υπάρξει ένδεια τροφής. Έτσι λοιπόν, όταν από την τροφή συγκέντρωνε 7.500 επιπλέον θερμίδες, η αύξηση του βάρους ήταν1 κιλό(ένα κιλό λίπους έχει θερμιδική αξία 7.500 θερμίδες είτε για να το πάρουμε, είτε για να το χάσουμε). Με μία ώρα έντονης γυμναστικής θα «κάψουμε» 400 με 500 θερμίδες. Να το έχουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας σαν ένα μέτρο σύγκρισης, το τι δηλ. μας κοστίζει σαν δραστηριότητα το να «κάψουμε» μία πάστα ή ένα γλυκό που κατά κανόνα μας δίνει ίσως και περισσότερες από αυτές τις 500 θερμίδες.

Οι αιτίες που προκαλούν την αύξηση του βάρους

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση του βάρους και συνήθως δεν είναι ένας παράγοντας, αλλά ένας συνδυασμός διαφόρων παραγόντων.

1. Οι δίαιτες
Ναι, μια από τις κύριες αιτίες αύξησης βάρους είναι οι επανειλημμένες δίαιτες, που προοδευτικά αυξάνουν το λίπος σας. Δεδομένου ότι μειώνετε την πρόσληψη τροφής για να χάσετε το βάρος, το σώμα σας επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, γιατί θεωρεί ότι υπάρχει παρατεταμένη ένδεια τροφής. Επομένως, όσο πιο γρήγορη είναι η απώλεια βάρους και όσο «λιγότερο σωστή» είναι η υποθερμιδική δίαιτα τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να πέσει ο μεταβολισμός σας.

Όταν λέτε θέλετε να χάσετε το βάρος, τι πραγματικά θέλετε να χάσετε; Φυσικά λίπος. Εάν χάσετε το βάρος γρήγορα, σχεδόν 25 % (το 1/4) αυτής της απώλειας βάρους μπορεί να αποτελείται από νερό και μυϊκό ιστό, πράγμα που έχει επιπτώσεις.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι το σώμα σας είναι προγραμματισμένο να προσπαθεί να διατηρήσει το αποθηκευμένο λίπος. Έτσι σε περιόδους «ισχνών αγελάδων», (βλέπε περίοδο υποθερμιδικής δίαιτας) θα αποδομήσει και τους μύες εκτός από το λίπος προκειμένου να συμπληρώσει τις ενεργειακές του απαιτήσεις και να περισώσει ένα μέρος από τα αποθέματα του λιπώδους ιστού. Παράλληλα, χρησιμοποιεί τα αμινοξέα από τους αποδομημένους μυς του και σαν πρώτη ύλη για να επιδιορθώσει τα εσωτερικά του όργανα όταν δεν υπάρχουν αρκετές πρωτεΐνες στο διαιτολόγιο κατά την περίοδο της δίαιτας.

Για τις «μαγικές» δίαιτες που σας υπόσχονται ότι θα χάνετε μέχρι5 κιλάλίπος ή βάρος την εβδομάδα, να θυμάστε ότι αυτό είναι μύθος (εκτός μόνον από την πρώτη εβδομάδα της έναρξης της δίαιτας, που είναι δυνατόν να έχετε μεγαλύτερη απώλεια του1 κιλούβάρους και όχι λίπους, γιατί η απώλεια αυτή είναι γλυκογόνο συνδεδεμένο με νερό. Από τη δεύτερη εβδομάδα ξεκινά η απώλεια λίπους). Φυσικά, είναι αδύνατο να χάσετε περισσότερο από 900 -1000γρ. λίπους από το βάρος σας σε μια εβδομάδα και να μην κάνετε ζημιά στον οργανισμό σας (χαλάρωση στο δέρμα, τοξίνωση του οργανισμού και άλλα πολλά).

Ποια είναι η ασφαλής απώλεια βάρους την εβδομάδα; Μόνο 500 – 1000γρ. (εκτός της πρώτης εβδομάδας που είναι μεγαλύτερη όπως προαναφέραμε) και αυτό αντιστοιχεί σε μία μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων κατά 500 – 1000γρ. ημερησίως, κάτω του βασικού σας μεταβολισμού.

Επιπλέον, εάν χάσετε το βάρος γρήγορα με μια έντονα υποθερμιδική δίαιτα, όταν τελικά σιτιστείτε ξανά, ένα μεγαλύτερο ποσοστό των προσλαμβανομένων τροφών που τρώτε θα αποθηκεύεται ως λίπος. Γιατί; Επειδή το σώμα σας θέλει να ενισχύσει τα αποθέματά του σε ενέργεια στις λιπο-αποθήκες του, φοβούμενο ότι η περίοδος των «ισχνών αγελάδων» θα επανεμφανιστεί. Εδώ, ξανά το θέμα του μεταβολισμού. Όταν μειώνεται δραματικά η τροφή, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει για να μειώσει το ενεργειακό κόστος, να διατηρήσει τα αποθέματα ενέργειάς του και να βολέψει περισσότερες λειτουργίες με τα μικρά ποσά ενέργειας που προσλαμβάνετε από την τροφή. Όταν επιστρέψετε στη φυσιολογική διατροφή, συνεχίζει το ίδιο. Επομένως, περισσότερο λίπος αποθηκεύεται με την επανασίτιση. Σε αυτό συμβάλει ακόμη περισσότερο και η μείωση του μυϊκού ιστού, του ιστού που κατ’ εξοχήν καταναλώνει ενέργεια.

2. Υπερβολική πρόσληψη τροφής και περιορισμένη άσκηση

κρέας αλόγουΑυτός είναι ο πλέον προφανής λόγος της λήψης βάρους. Επειδή εάν τρώτε περισσότερο από αυτό που θα καταναλώσετε σαν ενέργεια, θα προκαλέσει αύξηση του βάρους σας (θετικό ισοζύγιο θερμίδων). Φυσικά, εάν ο αριθμός θερμίδων που παίρνετε καθημερινά είναι λιγότερες από τις θερμίδες που καταναλώνετε με τον μεταβολισμό σας, τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση, τότε θα χάσετε το βάρος (αρνητικό ισοζύγιο θερμίδων). Σήμερα, ξέρουμε ότι και ο τύπος (ποιότητα-είδος) θερμίδων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας σε αυτήν την εξίσωση και όχι μόνο η ποσότητα τους (μαθηματικός υπολογισμός «τι προσλαμβάνω – τι καίω»). Με άλλα λόγια, πρέπει να εξετάζετε τι είδους θερμίδες καταναλώνετε,  έχει σημασία εάν προσλαμβάνονται υπό μορφή λίπους, υδατανθράκων ή πρωτεΐνης.

Η άσκηση συμβάλει στην κατανάλωση ενέργειας και το αντίθετο, η περιορισμένη ή μηδενική άσκηση συμβάλει στην αύξηση της αποθήκευσης λίπους ή αλλιώς στην αύξηση του βάρους μέσω της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας.

3. Τα είδη των τροφίμων που τρώτε
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι υπέρβαροι, λιποβαρείς ή φυσιολογικού βάρους άνθρωποι μπορούν να τρώνε κατά προσέγγιση παρόμοιο αριθμό θερμίδων, αλλά φαίνεται ότι το είδος των τροφίμων που τρώνε είναι διαφορετικό.

Υπάρχει μια πολύ δημοφιλής θεωρία που λέει περίπου: «το λίπος στην διατροφή, σας κάνει να λαμβάνετε και λίπος στο σώμα σας». Αυτό μπορεί να είναι σωστό σε γενικές γραμμές (1γρ. λίπους δίνει 9 θερμίδες, διπλάσιες από αυτές που δίνουν οι πρωτεΐνες και υδατάνθρακες 1γρ.= 4 θερμίδες). Το ζωικό λίπος και το ελαιόλαδο έχουν ακριβώς την ίδια θερμιδική αξία, αλλά όχι και την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Οι μεγάλες ποσότητες του κορεσμένου λίπους (ζωικό λίπος) στη διατροφή δεν είναι ωφέλιμες. Το αντίθετο συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι μερικά λίπη είναι απολύτως απαραίτητα (πρέπει να τα πάρουμε αυτούσια από την τροφή), ως εκ τούτου και το όνομά τους: ουσιώδη λιπαρά οξέα. Μερικά άλλα θετικά για τα λίπη. Τα λίπη κάνουν την τροφή εύγευστη, προκαλούν ευκολότερα το αίσθημα κορεσμού, είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών, τα μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο) έχουν προστατευτική δράση στα αγγεία κ.τλ.

Το συμπέρασμα από τα ανωτέρω είναι, ότι οι γυναίκες που προτιμούν τις χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες ή και την πλήρη έλλειψη του λίπους στην διατροφή, επιλέγουν δίαιτες που είναι επικίνδυνες. Επιπλέον, οι μηδενικές σε λίπος ή τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι (το οποίο προστίθεται για να τα καταστήσει εύγευστα). Αυτός είναι ο τύπος διατροφής που σας παχαίνει και σας κάνει να πεινάτε ξανά μισή ώρα μετά από την κατανάλωση των γλυκών. Στην πραγματικότητα, είναι η ζάχαρη και τα άλλα τρόφιμα που περιέχουν ευκολο-απορρόφητους υδατάνθρακες (επεξεργασμένους υδατάνθρακες), που συμβάλουν στην αύξηση του βάρους σας.

Και γιατί αυτό; Η ταχύτητα με την οποία μια τροφή αυξάνει το σάκχαρο του αίματος (με άλλα λόγια, το πόσο γρήγορα ή αργά απορροφάται από το έντερο και πόσο γρήγορα ή αργά φθάνει στο αίμα), καθορίζει και εάν θα σας κάνει ή όχι να κερδίσετε βάρος. Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται πολύ γρήγορα, το σώμα σας πρέπει να ανταποκριθεί τάχιστα, να εκκρίνει το πάγκρεας περισσότερη ινσουλίνη προκειμένου να ελέγξει (να μειώσει) το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας (μεταφέροντας τα σάκχαρα μέσα στα κύτταρα). Επιπλέον, λόγω της μεγάλης ταχύτητας εισόδου των σακχάρων στο αίμα, ο οργανισμός σας υπολογίζει λανθασμένα τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων που έχετε φάει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον λανθασμένο προγραμματισμό και την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης από αυτήν που απαιτείται. Μετά από μισή ώρα, όταν ολοκληρωθεί η πέψη των ευκολοαπορροφητών υδατανθράκων, περισσεύει μια ποσότητα ινσουλίνης, δημιουργείται υπογλυκαιμία και πεινάτε εν νέου και ξανατρώτε τα γλυκά που σας αρέσουν (αντιδραστική υπογλυκαιμία).look

Κάθε φορά που τρώτε, το σώμα σας έχει μια επιλογή: είτε να κάψει την τροφή (να την μετατρέψει σε ενέργεια) είτε να την αποθηκεύει ως λίπος. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, αναγκάζουν τον οργανισμό να μετατρέψει την τροφή σε λίπος. Αλλά επίσης αποτρέπει το σώμα σας και από το να «κάψει» το ήδη αποθηκευμένο λίπος.

Οι ευκολο-απορρόφητοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη (γλυκά), τα επεξεργασμένα δημητριακά (το άσπρο αλεύρι, το αποφλοιωμένο ρύζι, τα μακαρόνια, το κέικ, τα μπισκότα), πατάτες κ.λπ.

Εάν έχετε ιδιαίτερη επιθυμία για τα γλυκά ή τα αμυλούχα τρόφιμα (δημητριακά), αισθάνεστε κουρασμένος κατά τη διάρκεια του απογεύματος, με «ελαφρύ κεφάλι», ζαλισμένος, νιώθετε «τρόμο», αν παραλείψετε ένα γεύμα ή αισθάνεστε κουρασμένοι μετά από τον ύπνο το πρωί, πιθανώς τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας να έχουν υπερβολικές διακυμάνσεις.

4. Υπολειτουργία του Θυρεοειδούς

Ένας υπολειτουργών θυρεοειδής μπορεί να είναι η αιτία της προοδευτικής αύξησης του βάρους, και πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για να το ελέγξετε.

5. Διατροφικές ανεπάρκειες

Τα τρόφιμα μπορούν να μετατραπούν σε λίπος ή ενέργεια (να καούν). Μπορείτε είτε να αποθηκεύσετε αυτό που τρώτε, το οποίο σημαίνει ότι θα πάρετε βάρος, ή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για κατανάλωση σε ενέργεια. Το εάν τα τρόφιμα καίγονται ή αποθηκεύονται, καθορίζεται από διάφορες χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο σώμα σας. Αυτές ενεργοποιούνται από τα ένζυμα, τα οποία εξαρτώνται, στη συνέχεια, από τις βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα. Επομένως, εάν είστε ανεπαρκείς ακόμη και σε ένα μικρό ποσοστό σε ορισμένες βιταμίνες και ανόργανα άλατα, έχετε την τάση να αυξήσετε το βάρος σας. Ευτυχώς, υπάρχει τώρα η δυνατότητα να ελέγξουμε αυτές τις ελλείψεις με ένα τεστ που ελέγχει την έλλειψη των βιταμινών, των ιχνοστοιχείων και των άλλων ορθομοριακών συστατικών της διατροφής και γίνεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή- μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες.

6. Επίδραση Φαρμάκων

ΥποχονδρίασηΗ αύξηση βάρους συνδέεται συχνά με ορισμένα φάρμακα, όπως της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, τη χρήση αντισυλληπτικών ή και την θεραπεία με κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη). Επίσης, μερικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή και μείζονα νευροληπτικά (ψυχιατρικά φάρμακα) μπορούν επίσης να προκαλέσουν αύξηση του βάρους. Εάν πρέπει να πάρετε το φάρμακο, συζητήστε το πρόβλημα βάρους σας με το γιατρό σας και ρωτήστε εάν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα που θα μπορούσατε να πάρετε. Μην σταματήσετε ποτέ οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την συμβουλή και την επίβλεψη του γιατρού σας.

7. Τροφική Αλλεργία – Δυσανεξία

Θα μπορούσε μια αλλεργία τροφική να δυσκολέψει την απώλεια βάρους ή να έχει σχέση με την αύξηση βάρους; Η απάντηση είναι ναι. Μια ένδειξη γι’ αυτό είναι, το εάν επιθυμείτε ιδιαίτερα τρόφιμα, που συνήθως έχετε την τάση να τα καταναλώνετε και συχνά. Μόλις υπάρξει μια δυσανεξία τροφίμων, τα τρόφιμα γίνονται επιθυμητά, σαν να έχετε εθισμό σε αυτές τις τροφές και μπορείτε να αισθάνεστε αναγκασμένοι ή την έντονη επιθυμία να τα καταναλώνετε. Έχει παρατηρηθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγηθείτε στην παχυσαρκία ή στο να μην μπορείτε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά.

Μία εναλλακτική μέθοδος απαλλαγής από τις δυσανεξίες ή αλλεργίες στις τροφές εκτός από την αποφυγή των τροφών αυτών, είναι η μέθοδος βιοσυντονισμού. Υπάρχουν δύο τύποι αλλεργικών αντιδράσεων.

– Τύπος Α (κλασική αλλεργία). Σε αυτόν τον τύπο αλλεργίας, θα έχετε μία άμεση αντίδραση (εξάνθημα έως και αλλεργικό shock, ανάλογα με την ένταση της αλλεργικής αντίδρασης), μετά από την επαφή με ένα αλ-λεργιογόνο (όπως τα οστρακοειδή ή τα φιστίκια, παραδείγματος χάριν).

– Τύπος Β (καθυστερημένη αλλεργία ή δυσανεξία). Εδώ μπορεί να εμφανισθούν τα συμπτώματα από διάστημα μεταξύ μιας ώρας έως τριών ημερών (75 ώρες) μετά από την πρόσληψη της τροφής. Συμπτώματα όπως η αύξηση βάρους, ο μετεωρισμός – φουσκώματα (αέρια μετά το γεύμα), η κατακράτηση υγρών (οιδήματα), η κόπωση, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι κεφαλαλγίες, η κακοκεφιά και θλίψη μπορούν όλα να οφείλονται σε μια αλλεργία αυτού του τύπου.

Ο έλεγχος των τροφικών αλλεργιών γίνεται με διάφορους τρόπους όπως:

1. αποφυγή της τροφής για 2-3 εβδομάδες και επαναπρόσληψή της εν συνεχεία, οπότε βλέπουμε αν προκαλείται συμπτωματολογία.

2. τεστ με σκαριφισμούς του δέρματος, οπότε βλέπουμε τη δερματική αντίδραση,

3. τεστ με εξέταση αίματος:

α. έλεγχος αντίδρασης παραμόρφωσης λευκών αιμοσφαιρίων στα αντιγόνα των τροφών,

β. την ένωση αντιγόνων των τροφών, με τα αντισώματα (δηλ. τα αντισώματα στο αίμα που δημιούργησε η αλλεργία για τις συγκεκριμένες τροφές). Η τεχνική λέγεται Elisa test, (κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορα ονόματα ανάλογα με το εργαστήριο που την εφαρμόζει) και αναλύει την αντίδραση σε ένα αριθμό διαφορετικών τροφών.

Η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών, όπως προαναφέραμε είναι η αποφυγή των τροφών και η μέθοδος βιοσυντονισμού που σας δίνει την δυνατότητα να μπορείτε να τις καταναλώσετε όταν ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει θεραπεία απευαισθητοποίησης με ενέσεις αντιγόνων, όπως σε άλλες μορφές αλλεργιών π.χ. ακάρεα.

8. Δυσβίωση Εντέρου, Υπερανάπτυξη Μυκήτων

ΔυσκοιλιότηταΈχετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα;

• Έντονη επιθυμία για γλυκά και ζάχαρη (εύκολο-απορρόφητους υδατάνθρακες)

• Έντονη επιθυμία για τρόφιμα, όπως το κρασί, ψωμί, τυρί

• Ημικρανίες ή πονοκεφάλους

• Στοματίτιδες και άφθες

• Δυσκολία να χάσετε βάρος

• Χρόνια κόπωση

• Συχνά αισθάνεστε σαν «χαμένος»

• Μεθάτε με μικρή ποσότητα οινοπνεύματος

• Έχετε φουσκώματα (μετεωρισμό) και αέρια (κυρίως μετά το φαγητό)

Εάν αυτά τα συμπτώματα σας είναι γνωστά, μπορεί να έχετε υπερανάπτυξη μυκήτων στο έντερο, όπως candida albicans (ονομάζεται δυσβίωση του εντέρου – Dysbiosis ή Υeast Syndrome ή Candida Syndrome).

Όλοι έχουμε μικρούς πληθυσμούς μυκήτων «candida» στο έντερό μας, αλλά τους έχουμε υπό έλεγχο με το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί (λόγω ασθένειας παραδείγματος χάριν, ή μιας ελλιπούς διατροφής), το ποσοστό των «υγιών» βακτηριδίων, οι γαλακτοβάκιλοι της χλωρίδας του εντέρου, μειώνονται και υπεραναπτύσσονται εκτός ελέγχου οι πληθυσμοί των μυκήτων (candida) οπότε διαταράσσεται η οικολογία του εντέρου.

Αυτή η υπερανάπτυξη μπορεί επίσης να προκληθεί επίσης: 1) από κατάχρηση ή απλώς επανειλημμένη λήψη αντιβιοτικών (καταστρέφεται και η χλωρίδα του εντέρου μαζί με τους παθογόνους μικροοργανισμούς και υπεραναπτύσσονται οι μύκητες που δεν επηρεάζονται από τα αντιβιοτικά. Το ίδιο συμβαίνει με τις κολπίτιδες μετά από αντιβίωση), 2) θεραπεία με αντισυλληπτικά, 3) θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, 4) θεραπεία στεροειδών (παραγώγων κορτιζόνης). Μπορούμε να ελέγξουμε την ύπαρξη του συνδρόμου αυτού με το Electrodermal screening test γίνεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με την ανεύρεση αντισωμάτων κατά των μυκήτων με το Elisa test – μπορείτε να επικοινωνήσετε για πληροφορίες.

(Εάν έχετε χρόνιες στοματίτιδες και άφθες, συμβουλευθείτε το γιατρό σας γιατί αυτό μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα του διαβήτη και πρέπει να αποκλειστεί.)

9. Ψυχολογικό στρες

Σας επηρεάζει με διαφόρους τρόπους. Αρχικά η υπερένταση μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα διαρκές τσιμπολόγημα και την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και υδατανθράκων, καθώς στρεφόμαστε στο φαγητό για ανακούφιση. Εκτός αυτού, επιδρά στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος μέσα από την αύξηση των κατεχολαμινών (αδρεναλίνης).

Όταν ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή, καταναλώνει ενέργεια. Αν μια ορισμένη ποσότητα τροφής την κατανέμετε σε περισσότερα γεύματα, θα χρειαστεί να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να τη χωνέψει.

Ποιες είναι οι επιλογές σας;

Δεν υπάρχει καμία «γρήγορη μέθοδος» στην απώλεια βάρους, ακόμα κι αν χορηγηθούν φάρμακα ή γίνει χειρουργική επέμβαση. Είναι εύκολο να αλλάζετε τη μια διατροφή μετά την άλλη, αλλά αυτό δεν θα είναι ποτέ μια μακροπρόθεσμη λύση. Ο μόνος τρόπος να χαθεί το βάρος ακίνδυνα και να διατηρήσετε την απώλεια, είναι να υπάρξει αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες και να εξασφαλίσετε ότι οι νέες συνήθειες είναι υγιεινότερες και έχουν γίνει τρόπος ζωής.

Δεν υπάρχει λογική του να υιοθετήσετε συνήθειες που θα βάλουν φρένο στην κοινωνική σας συμπεριφορά. Τελικά, ή τροφή είναι μία απόλαυση. Χρειάζεστε έναν τρόπο όπου μπορείτε να τρώτε και έξω με τους φίλους, να έχετε φυσιολογική κοινωνική ζωή χωρίς να πρέπει να αποποιείστε τα γεύματα και τις εξόδους για διασκέδαση, ειδικά αν η διαδικασία αυτή θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πραγματική και μόνιμη απώλεια του λίπους (όχι μόνο απώλεια βάρους) πρέπει να είναι προοδευτική και χρειάζεται βάθος χρόνου. Το σημαντικό εντούτοις είναι, ότι αυτός ο τρόπος δουλεύει και μπορείτε να διατηρήσετε την απώλεια του βάρους σας.

Διατροφικές αλλαγές

Μπορείτε να ακολουθήστε τις συστάσεις που σας προτείνουμε εδώ. Ειδικότερα, μειώστε ή σταματήστε την πρόσληψη τροφίμων που παρασκευάζονται με άσπρο αλεύρι ή περιέχουν ζάχαρη και αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπου το ωφέλιμο τμήμα των δημητριακών, οι δυσαπορρόφητοι υδατάνθρακες (οι ίνες), έχουν αφαιρεθεί. Αυτού του είδους οι υδατάνθρακες που απορροφώνται σε μικρό χρονικό διάστημα και εισβάλουν γρήγορα στο αίμα, μπορούν να έχουν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και ακολούθως και στο βάρος σας.

Αποφύγετε όλων των ειδών τη ζάχαρη, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα τρανς-λιπαρά (υδρογονωμένα λίπη – μαργαρίνες). Θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασιών των τροφίμων, επειδή η ζάχαρη μπορεί να προστεθεί και να είναι κρυμμένη σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των αλμυρών παρασκευασμάτων, τα παρασκευασμένα φαγητά, το κέτσαπ, ακόμη και το ψωμί. Προκειμένου να εμφανιστεί χαμηλότερη η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι κατασκευαστές απαριθμούν όλους τους διαφορετικούς τύπους χωριστά (ψάξτε τις λέξεις που τελειώνουν σε -όζη, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η σακχαρόζη). Να ξέρετε ότι όλες έχουν λίγο πολύ την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας.

Μια πολύ απλή συμβουλή που βοηθά στην απώλεια βάρους, είναι να τρώτε αργά, να μασάτε καλά την τροφή και να αφιερώνετε χρόνο στα γεύματά σας. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται 20 λεπτά από την αρχή του γεύματος για να προκαλέσει το αίσθημα κορεσμού, έτσι εάν επιμηκύνετε το χρόνο του γεύματος, θα χρειαστείτε στην πραγματικότητα λιγότερη τροφή μέχρι να ικανοποιήσετε την πείνα σας. Σταματήστε το φαγητό αν δεν πεινάτε πια, δεν χρειάζεται να «σκουπίσετε» το πιάτο σας.

Ενυδατώνετε σωστά τον οργανισμό σας

νερόΤο νερό είναι πλέον πιο απαραίτητο και από την τροφή στον οργανισμό μας. Είναι το στοιχείο με τη μεγαλύτερη αναλογία από οτιδήποτε άλλο στο σώμα. Η φυσιολογική κατανάλωση είναι 6 με 8 ή και 10 ποτήρια την ημέρα. Αν δεν φτάνετε στα επίπεδα αυτά να θυμάστε να πίνετε νερό, ακόμη κι όταν δε διψάτε. Υπάρχουν και τρόφιμα που χαρίζουν άφθονο νερό στο σώμα σας. Όπως αγγουράκια, μαρούλι, ντομάτα, κολοκυθάκια, φράουλες, πεπόνι, ροδάκινο, γκρέιπφρουτ.

Ο οργανισμός σας εκτός του ότι «κολυμπάει μέσα στο νερό», το χρησιμοποιεί για τη θερμορύθμισή του (ιδρώτας) και για την αποβολή τοξικών προϊόντων από τα νεφρά με τα ούρα. Τα τοξικά προϊόντα αυξάνονται, όταν μετατρέπεται το λίπος σε ενέργεια. Επομένως, στη διάρκεια απώλειας βάρους είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για νερό. Αν τα ούρα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα, τότε χρειάζεστε περισσότερο νερό. Το χρώμα των ούρων φυσιολογικά πρέπει να είναι ανοικτό κίτρινο ή σχεδόν άχρωμο.

Είναι σημαντικό να μην παραλείπετε γεύματα

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι παραλείποντας συστηματικά γεύματα, μπορεί να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός σας, επειδή το σώμα σας το εκλαμβάνει σαν έλλειψη τροφής. Είναι καλύτερο να τρώτε μικρές ποσότητες και συχνά, για να κρατάτε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός σας χαμηλά (και το μεταβολισμό σας σταθερό). Επίσης, όταν ο οργανισμός μεταβολίζει την τροφή, καταναλώνει ενέργεια. Επομένως, αν μια ορισμένη ποσότητα τροφής την κατανέμετε σε περισσότερα γεύματα, θα χρειαστεί να καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να τη χωνέψει.

Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και συνεπώς χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (ψυχολογία, διατροφικές συνήθειες, άθληση κ.α.) πριν σχεδιάσουμε κάθε ατομικό πρόγραμμα διατροφής, ήτοι εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής, πλήρη σε θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε η απώλεια βάρους να είναι αργή και να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στον οργανισμό μας. Αυτός είναι ο επιστημονικά παραδεκτός τρόπος μόνιμης απώλειας βάρους.

Για καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια και ισορροπημένη και να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των τροφίμων Οι καταλληλότερες τροφές, είναι αυτές με μεγάλη περιεκτικότητά σε θρεπτικά συστατικά, ίνες και ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Τέτοιες είναι: τα λαχανικά και οι «πράσινες τροφές», τα όσπρια και τα ανεπεξέργαστα δημητριακά, τα φρούτα, τα ψάρια, που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, το άπαχο βιολογικό κρέας όπου είναι δυνατόν και ροφήματα από βότανα – αφεψήματα.

Αναλυτικά τα οφέλη από τις προαναφερόμενες τροφές είναι:

Bowl of Colorful Fall Harvest
Bowl of Colorful Fall Harvest

1. Λαχανικά και «πράσινες τροφές». Τα «έγχρωμα» λαχανικά (καρότα, ντομάτες, κολοκυθάκια, κραμβοειδή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σπανάκι κ.λπ.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών, λυκοπενίου, αντιοξειδωτικών ουσιών, φολικού οξέως, ιχνοστοιχείων, συνεισφέροντας στην καλή υγεία και ρύθμιση του μεταβολισμού. Τα λαχανικά είναι η ομάδα τροφών που πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο από τις άλλες ομάδες, γιατί εκτός των ανωτέρω έχουν και το πλεονέκτημα ότι έχουν χαμηλή θερμιδική αξία (σας χορταίνουν χωρίς να σας δίνουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων). Κατά μέσον όρο 100γρ. λαχανικών δίνουν μόνο 25 θερμίδες (100γρ. δημητριακών π.χ. ψωμιού δίνουν 250 θερμίδες ).

2. Όσπρια και δημητριακά. Οι τροφές αυτές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Δρουν ευνοϊκά στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη ρύθμιση της γλυκόζης στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασιών, και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

3. Φρούτα. Τα φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής. Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένα από αυτά έχουν ιδιαίτερα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, εξαιτίας της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Όλες οι ποικιλίες των μούρων, συμπεριλαμβανομένης και της φράουλας, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και φυτοφλαβονοειδών, γεγονός που τα καθιστά πολύτιμο στοιχείο της διατροφής. Η ανθοκυανίνη που περιέχουν διαθέτει τρεις φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C. Μην καταναλώνετε περισσότερο από 2, το πολύ 3 φρούτα την ημέρα.

4. Ψάρια (πλούσια σε Ω3-λιπαρά οξέα). Όλα τα ψάρια αποτελούν σπουδαίες πηγές πρωτεϊνών, συνδυάζοντας την υψηλή περιεκτικότητα σε λευκώματα με χαμηλή συγκέντρωση κορεσμένων λιπών. Τα «παχιά» ψάρια όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο κολιός, ο σολομός, η ρέγκα κ.ά. περιέχουν επιπλέον μεγάλες ποσότητες των απαραίτητων πολυακόρεστων Ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με τη διατροφή, πιστεύεται ότι συντελεί στην ελάττωση των λιπιδίων του αίματος, στη ρύθμιση της ινσουλίνης και βοηθούν στον κορεσμό. (Σημειώστε όμως ότι πρέπει να καταναλώνετε τα «παχιά» ψάρια με μέτρο, γιατί σας παρέχουν σημαντικό ποσό θερμίδων, λόγω του λίπους που περιέχουν. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε αντί αυτών τα ισχνά ψάρια όπως είναι η γλώσσα, το μπακαλιαράκι, ο τόνος κ.ά. που είναι πηγές άριστης ποιότητας πρωτεϊνών).

5. Τσάι από βότανα και αρωματικά φυτά. Το τσάι αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα κατανάλωσης ποτό, μετά το νερό, στον κόσμο. Όλα τα είδη τσαγιού περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες με αντιοξειδωτική δράση.

Διατροφικά συμπληρώματα

lookΕάν είστε από τους τύπους που ανεβοκατεβαίνουν στο βάρος τους, κάνοντας δίαιτες για πολλά έτη (φαινόμενο του γιο-γιο), είτε περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής είτε προσπαθείτε να αδυνατίσετε, στηριζόμενοι σε διάφορα παρασκευάσματα, διάφορα ποτά – τσάγια είτε σε διάφορα χάπια, είναι πιθανό ότι έχετε ανεπάρκειες (ελλείψεις) σε διάφορες βιταμίνες και ανόργανα άλατα-ιχνοστοιχεία. Μπορεί, επίσης, να προκληθούν ελλείψεις από τη μη καλή λειτουργία του εντέρου και τη μη καλή απορρόφηση. Τα συμπληρώματα θα μπορούσαν βεβαίως να βοηθήσουν εάν τα στερείστε για μεγάλο διάστημα. Μπορείτε αν θελήσετε να βρείτε εάν έχετε ανεπάρκειες και ποιες. Υπάρχει τρόπος εξέτασης που καθορίζει επακριβώς αυτές τις ελλείψεις.

Πολυβιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα και ένα σκεύασμα με ιχνοστοιχεία καλής ποιότητας, ίσως είναι τα συμπληρώματα που θα σας υποστηρίξουν αν δεν θέλετε να δείτε εξατομικευμένα τι σας λείπει. Έτσι παίρνετε «λίγο από όλα». Παρακάτω απαριθμούνται συμπληρώματα διατροφής, απαραίτητα στον οργανισμό μας στις ημερήσιες συνιστώμενες δόσεις, χρήσιμα για την απώλεια βάρους.

Βιταμίνες της ομάδας Β

Αυτές είναι σημαντικές βιταμίνες από την άποψη της απώλειας βάρους και συχνά σχετίζονται με την καταπόνηση του οργανισμού και το «στρες», σαν απαραίτητες βιταμίνες όταν αυτό υφίσταται. Οι βιταμίνες B3 και B6 είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επειδή βοηθούν τα κύτταρα να γίνουν ικανά να κάψουν την ενέργεια. Η βιταμίνη B6 μαζί με τον ψευδάργυρο, είναι απαραίτητη για την παραγωγή των παγκρεατικών ενζύμων που σας βοηθούν να αφομοιώσετε την τροφή. Εάν η πέψη σας είναι καλή, θα βοηθήσει να χρησιμοποιήσετε την τροφή σας αποτελεσματικά.

Οι βιταμίνες B2, B3 και B6 είναι απαραίτητες για την κανονική παραγωγή και λειτουργία των θυροειδικών ορμονών. Έτσι οποιαδήποτε ανεπάρκεια σε αυτές, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδή και επομένως στο μεταβολισμό. Η βιταμίνη B5 συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας και βοηθά στον έλεγχο του μεταβολισμού του λίπους. Όπως καταλαβαίνετε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα βιταμινών σημα-ντική και ο καλύτερος τρόπος να αποκτηθούν εάν υπάρχει έλλειψη, είναι σε ένα καλό συμπλήρωμα B-complex.

Χρώμιο

Αυτό το ιχνοστοιχείο έχει διερευνηθεί περισσότερο από κάθε άλλη θρεπτική ουσία σε σχέση με την απώλεια βάρους. Είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Χωρίς το χρώμιο, η ινσουλίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο τα τρόφιμα να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα και αυξάνει την πιθανότητα να αποθηκευτούν ως λίπος. Βοηθά επίσης στον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων και της χοληστερόλης στο αίμα.

Ψευδάργυρος

Αυτό είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για τον έλεγχο της όρεξης και μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει μείωση της γεύσης και της οσμής, που θα έχει σαν αποτέλεσμα μια ανάγκη για ισχυρότερα ερεθίσματα από τα τρόφιμα (και τείνουμε να προσλαμβάνουμε τρόφιμα πιο γλυκά, πιο αλμυρά και περισσότερο παχυντικά). Ο ψευδάργυρος χρησιμεύει επίσης μαζί με τις βιταμίνες Α και Ε στην κατασκευή των ορμονών του θυρεοειδή που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς και με την καλή λειτουργία του εντέρου.

Συνένζυμο -Q10

Το συνένζυμο -Q10 είναι απαραίτητο για την ενεργειακή παραγωγή. Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς και τα όργανα στο σώμα. Καθώς γερνάμε, μπορούμε να γίνουμε ανεπαρκείς σ’ αυτό. Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής ενέργειας. Έχει χρησιμοποιηθεί σε καρδιακά προβλήματα, στην υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος), σε ουλίτιδες και στην ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος.

superjuice

Η συνιστώμενες δόσεις των συμπληρωμάτων, μόνον σε περιπτώσεις που υπάρχουν ελλείψεις από τα κατωτέρω, είναι:

– Ένα πολύ-βιταμινούχο σκεύασμα και ένα σκεύασμα με ανόργανα άλατα.

– Σύμπλεγμα βιταμινών Β (B-complex) (περιέ-χουν περίπου 50mg από κάθε βιταμίνη β, ένα ημερησίως).

– Χρώμιο polynicotinate ή picolinate (200 mcg ανά ημέρα).

– Κιτρικό άλας ψευδάργυρου (20-30mg ανά ημέρα).

– Συνένζυμο Q10 ή ubiquinone (Co-enzyme Q10 30mg) δύο φορές ανά ημέρα.

– Ωμέγα -3 λιπαρά οξέα από λιναρόσπορο (flaxseed), 1000mg ανά ημέρα ή από ψάρια.

* Τα ανωτέρω αναφερθέντα φυτικά συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του γιατρού σας.

Βότανα

Υπάρχουν αρκετά βότανα και αρωματικά φυτά (βιολογικά κατά προτίμηση) που είναι αποτελεσματικά και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Τα βότανα προωθούν τον οργανισμό στην ομοιοστασία και αυτοθεραπεία. Επιπλέον, προάγουν την υγεία βοηθώντας το σώμα να αποτοξινωθεί. Προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και της άμυνας του οργανισμού και αποκαθιστούν την ισορροπία και τη ζωτικότητα.

Μερικά από τα βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια και ρύθμιση του βάρους, έχουν τις κάτωθι ιδιότητες:

1. Αυτά που δρουν διεγερτικά και βοηθούν το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες, προάγοντας την θερμογένεση.

2. Αυτά που δρουν διουρητικά, ρυθμίζουν τα υγρά στον εξωκυττάριο χώρο (όταν υπάρχουν οιδήματα) απεκκρίνοντας τα πλεονάζοντα μέσω των νεφρών με τα ούρα.

3. Αυτά που δρουν καθαρκτικά και βοηθούν στην εκκένωση των εντέρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του σε περίπτωση δυσκοιλιότητας.

4. Αυτά που δρουν κατασταλτικά στην όρεξη: μειώνουν την πείνα με το να γεμίζουν το στομάχι διογκούμενα, μεταβάλλοντας την ψυχολογική διάθεση και αυτά που ικανοποιούν τη γεύση.

Αυτά που αυξάνουν την θερμογένεση και τις καύσεις, είναι συνήθως τονωτικά, περιέχουν ουσίες, όπως καφεΐνη και επιταχύνουν τις λειτουργίες στο σώμα μας, προκαλούν αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης και της αναπνοής. Μερικά από αυτά είναι το πράσινο τσάι, η τσουκνίδα, και η πικραλίδα. Η καυτερή πιπεριά (πιπέρι στο φαγητό) περιέχει ένα συστατικό την καψικαΐνη που κινητοποιεί την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις. Είναι πικάντικο και μπορείτε να το καταναλώσετε αν δεν έχετε ευαισθησία στο στομάχι και στο έντερο και δεν σας ενοχλούν τα καυτερά στη γεύση.

bannerb

• Το πράσινο τσάι: είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες) και τεΐνη (αλκαλοειδές) και ένα πλήθος αντιοξειδωτικά (βιταμίνης C και φλαβανοειδή) που φαίνεται να κινητοποιούν τον μεταβολισμό. Έγχυμα: 1 με 2 φλιτζάνια την ημέρα.

• Το φύκι kelp: περιέχει ιώδιο και είναι ένα φυσικό τονωτικό του θυρεοειδή, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού (εάν υπάρχει έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό και βρογχοκήλη). Περιέχει: Βιταμίνες Α, B1, B2, B3, Β12, C, Ε, G, και πλειάδα ιχνοστοιχείων ασβέστιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο, ψευδάργυρο, κ.ά. Μπορεί να το βάλετε στο φαγητό σε μορφή άλατος (αντί για αλάτι) ή στην αποξηραμένη μορφή του μερικά κομματάκια από το φύλο του στην παρασκευή του φαγητού. Σημειωτέον ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί μακρόν, γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή. Επίσης, αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή συμβουλευτείτε τον γιατρό σας να σας ενημερώσει αν μπορείτε να το καταναλώσετε.

• Πικραλίδα (Ταραξάκο): τσάι που γίνεται από τα φύλλα και όχι από τις ρίζες. Είναι από τα ποιο ασφαλή βότανα. Περιέχει: Βιταμίνες Α, B1, B2, B3, C, Ε, G, Ρ, βήτα καροτένιο, ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, λεκιθίνη, νάτριο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο στις σαλάτες, αποξηραμένο και σε τσάι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί χλωρό βρασμένο, σε σαλάτα (μπορούμε να καταναλώσουμε και το ζωμό) ή σαν αποξηραμένο βότανο σε τσάι, δυο φλιτζάνια ημερησίως έχει ιδιότητες καθαρτικές, χωνευτικές, αποτοξινώνει το ήπαρ, τα νεφρά και επιδρά στον μεταβολισμό της χοληστερίνης. Προσοχή! Επειδή έχει διουρητικές ιδιότητες, μακροχρόνια λήψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

• Πεντάνευρο – Ψύλλιο (Psyllium): είναι καθαρτικό έχει 30% γλοιώδεις ύλες (mucilage). Είναι καλό και αθώο σκεύασμα για τη δυσκοιλιότητα, γιατί λειτουργεί κατακρατώντας νερό σε ποσοστό 1/6 του βάρους του, αυξάνει έτσι το περιεχόμενο του εντέρου, κρατά τα κόπρανα μαλακά και δε δρα ερεθιστικά στο τοίχωμα του εντέρου, παρά το καθαρίζει. Αυξάνει το αίσθημα πληρότητας και μειώνει την όρεξη. Ρυθμίζει επίσης τα σάκχαρα στο αίμα γιατί είναι δισαπορρόφητος υδατάνθρακας. Λαμβάνεται σε δόση: 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, κονιοποιημένου ψύλλιου σε 1 ποτήρι νερό μία φορά την ημέρα, μία με δύο ώρες μετά από το βραδινό γεύμα. Πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μετά το ανακάτεμα και να πίνουμε ακόμη ένα ποτήρι νερό αμέσως μετά.

• Μαϊντανός: χρησιμοποιούνται τα φύλλα του φρέσκα στις σαλάτες. Είναι διουρητικό, εφιδρωτικό αποτοξινώνει τα νεφρά. Περιέχει: βιταμίνες Α, B1, B2, B3, C, ασβέστιο, χλώριο, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, και θείο. Έγχυμα: ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα.

• Λεμόνι: βιταμινούχο αφέψημα με λεμόνι, βοηθά στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους. Σε ένα ποτήρι νερό χλιαρό, στύψτε 10 σταγόνες από ένα φρεσκοκομμένο λεμόνι. Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί, όταν έχετε ξυπνήσει.

• Μάραθος: χρησιμοποιούνται οι σπόροι του και καταναλώνεται σαν τσάι. Έχει υψηλό ποσοστό Ω3 λιπαρών οξέων, κάλιο, νάτριο, θείο. Καθαρίζει τα τοιχώματα του εντέρου από υπολείμματα, καθώς διέρχεται από τον εντερικό σωλήνα. Δρα ρυθμιστικά στην όρεξη, τη μειώνει ή την αυξάνει όπως απαιτείται. Μπορεί να βοηθήσει στο μετεωρισμό (τα αέρια), στα κοιλιακά άλγη σαν αντισπασμωδικό. Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

• Τσουκνίδα: προάγει την θερμογένεση είναι αποτοξινωτικό, διουρητικό, τονωτικό και βοηθά στη ρύθμιση της βουλιμίας και της υπερβολικής όρεξης. Έγχυμα: δύο με τρία φλιτζάνια την ημέρα

• Λιναρόσπορος: παρέχει ουσιώδη λιπαρά οξέα (Ωμέγα3) έχει καθαρτικές μαλακτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται οι σπόροι αλεσμένοι μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα γεύματα ένα κουταλάκι του γλυκού στη σαλάτα δύο φορές την ημέρα. Μειώνει την όρεξη και ρυθμίζει τα ζάχαρα στο αίμα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

• Λουΐζα: είναι καλό διουρητικό, το οποίο συμβάλλει στην αποβολή της περίσσειας υγρών στους ιστούς. Βράστε τρία κουταλάκια του γλυκού λουΐζας σε δύο φλιτζάνια νερό. Πίνετε από ένα φλιτζάνι το πρωί και ένα το βράδυ ως έγχυμα. Έχει υπέροχο άρωμα λεμονιού και πίνεται ευχάριστα, χωρίς ζάχαρη.

• Κανέλα: επηρεάζει τα ζάχαρα του αίματος ρυθμίζοντας την ινσουλίνη, βοηθώντας έτσι στη μείωση της όρεξης και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

• Σπιρουλίνα: είναι ένα μπλε-πράσινο φίκος-πλαγκτόν (άλγος) πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα, βήτα καροτένιο, χλωροφύλλη, ίνες, και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ρυθμίζει το μεταβολισμό του σώματος και μειώνει την όρεξη, είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτόθρεπτικά στοιχειά για χάσιμο βάρους. Αποτοξινώνει το ήπαρ και τα νεφρά από τοξίνες. Καταναλώνεται σε μορφή σκόνης, αναμιγμένη με νερό ή χυμό, σε κάψουλες ή ταμπλέτες, ως διατροφικό συμπλήρωμα.

-Σημείωση: Χρησιμοποιείτε τις συμβουλές αυτές με ένα ατομικό ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για το χάσιμο του βάρους, κάτω από την παρακολούθηση ενός ειδικού που μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε προβλήματα, αν προκύψουν, κατά τη διάρκεια της δίαιτας και μετά πάντα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν αντικαθιστούν τις εξατομικευμένες συμβουλές των ειδικών. Είναι για να σας ενημερώσουν και να σας κινήσουν τον ενδιαφέρον, ώστε να βελτιώσετε την υγεία σας με φυσικούς τρόπους.

* Υπάρχουν προληπτικές ανώδυνες εξετάσεις διαθέσιμες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες και αξίζουν πραγματικά, για να ελέγξετε αν σας λείπουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ή αν έχετε τροφικές αλλεργίες ή δυσβίωση του εντέρου ή καταστάσεις που μπορεί να αυξάνουν το βάρος σας και να δυσκολεύουν την προσπάθειά σας στο αδυνάτισμα, και επίσης θέλετε να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την υγεία που έχετε διατηρώντας τις λειτουργίες του οργανισμού σας σε απόλυτη ισορροπία.

Άρθρο ΦΥΣΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

-Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D. Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής

-Λιάπης Ιωάννης Ιατρός, Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής

*Σημείωση  

Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο