Οι τράπεζες «παίζουν» και με τα τρόφιμα…

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο δέχονται κριτική για κερδοσκοπία στα τρόφιμα. Η Commerzbank ανακοίνωσε ότι σταματά τέτοιου είδους «επενδύσεις». H Commerzbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι σταματά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα τρόφιμα.

Με άλλα λόγια, αποσύρει επενδύσεις σε αγροτικά προϊόντα μέσω προθεσμιακών συμβολαίων και συγκεκριμένα το επενδυτικό προϊόν με την επωνυμία «ComStage ETF CBCommodity EWIndex TR». Την είδηση ανακοίνωσε η ένωση καταναλωτών Foodwatch στο Βερολίνο.

Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο δέχονται έντονη κριτική για τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια με βασικά αγροτικά προϊόντα.

Θεσμικοί επενδυτές, αλλά και μικροεπενδυτές οδηγούν τις τιμές στα ύψη, με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα της πείνας σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την εξαθλίωση, ακόμα και τον θάνατο.

«Όταν μια τράπεζα δεν είναι σίγουρη για το τί ζημίες προκαλούν οι επενδύσεις της που αφορούν πρώτες ύλες, υπάρχει μόνο ένα υπεύθυνο βήμα: για προληπτικούς λόγους να μην προσφέρουν καν αυτό το προϊόν» δηλώνει ο Τίλο Μπόντε επικεφαλής της Foodwatch. Το παράδειγμα της Commerzbank πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες γερμανικές τράπεζες, υποστηρίζει ο Μπόντε.

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από πείνα

foodwatchΔυο γερμανικές τράπεζες, η Dekabank και η Landesbank στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεση τους να αποσυρθούν από προθεσμιακά συμβόλαια που αφορούν αγροτικά προϊόντα.

Την πρόθεση της να εξετάσει την προσφορά της σε αυτό τον τομέα, δήλωσε και η Deutsche Bank. H νέα ηγεσία της τράπεζας προτίθεται να συστήσει μια επιτροπή, η οποία θα αναλύσει τις επιπτώσεις στην αύξηση τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Η Foodwatch με έκθεσή της και ανοιχτή επιστολή στον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν είχε επισημάνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με παλαιότερο αφιέρωμα του περιοδικού Spiegel στην πείνα, οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο δαπανούν το 70% του πενιχρού εισοδήματός τους στην αγορά τροφίμων. Ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από πείνα ξεπερνά το δισεκατομμύριο.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιάστε το άρθρο