Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν επιπτώσεις στην υγεία από τα φυτοφάρμακα στην Αυστραλία

Οι Φίλοι της Γης (Friend of the Earth) της Αυστραλίας αξιολόγησαν και έδωσαν στη δημοσιότητα πρόσφατα στοιχεία για τα φυτοφάρμακα και επιστημονικές έρευνες, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τις επιπτώσεις στην υγεία των Αυστραλών από τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Τα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τις έρευνες, που συχνά εντοπίζονται στις τροφές στην Αυστραλία συνδέονται με πιθανά προβλήματα στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, τη μάθηση, προβλήματα συμπεριφοράς, χαμηλότερο IQ και πιθανότατα την αύξηση των ποσοστών λεμφοβλαστικής λευχαιμίας στα παιδιά. Από τους 125 τύπους φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν στα φρούτα και τα λαχανικά στην Αυστραλία, το 45% είναι ύποπτα ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Η ενδοκρινική διαταραχή εμφανίζεται όταν ένα συνθετικό χημικό απορροφάται από τον οργανισμό και είτε μιμείται είτε μπλοκάρει τις ορμόνες και βλάπτει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος, προκαλώντας τα επίπεδα ορμονών να τροποποιηθούν, σταματήσουν ή διεγείρουν την παραγωγή ορμονών, πράγμα το οποίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι ορμόνες ταξιδεύουν μέσα στο σώμα. Μια σειρά ζητημάτων υγείας μπορεί να συνδεθεί με τη διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και αναπαραγωγικών προβλημάτων, όπως  μειωμένη γονιμότητα, ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, πρόωρη εφηβεία, διαταραχή του ανοσοποιητικού, ανάπτυξη της νόσου Parkinson, προβλήματα στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά και διάφορες μορφές όγκων.

Ως ενδοκρινικοί διαταράκτες θεωρούνται και άλλες χημικές ουσίες, προϊόντα της χημικής βιομηχανίας (πολυχλωριωμένα διφαινύλια, πολυβρωμιούχα διφαινύλια και οι διοξίνες), πλαστικά (διφαινόλη-Α), οι πλαστικοποιητές (φθαλικές ενώσεις) και άλλα.

Η επιλογή βιολογικών προϊόντων δίνει στους καταναλωτές το πλεονέκτημα να καταναλώνουν τροφές χωρίς χημικά, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι βιοκαλλιεργητές για να συνεχίσουν να παράγουν καθαρά τρόφιμα, υποστηρίζει η οργάνωση. Τα πιο επικίνδυνα φρούτα στην Αυστραλία λόγω των χημικών είναι τα μήλα, το σιτάρι, οι φράουλες, τα αχλάδια και τα σταφύλια.

Σχολιάστε το άρθρο