Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διάταξη που καθορίζει τις προϋποθέσεις, αλλά και τους όρους που πρέπει να ακολουθούνται για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών, δημιουργώντας έτσι το πλαίσιο για τη νέα αυτή αγορά.
Με σύνθεση παρόμοια με αυτή του μητρικού γάλακτος και εξαιρετικές δυναμωτικές και καλλυντικές ιδιότητες, το περιζήτητο γάλα γαϊδούρας δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να διατεθεί στην ελληνική αγορά από τους Έλληνες παραγωγούς λόγω έλλειψης του θεσμικού πλαισίου. Με τη νέα αυτή απόφαση όλες οι μονάδες παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος της χώρας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκτρεφομένων ζώων τους, θα μπορούν πλέον να τυποποιούν και να διαθέτουν το γάλα αυτό, αλλά και τα παράγωγά του στην αγορά.
Το γαϊδουρινό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του αγελαδινού, ενώ θεωρείται ότι καταπολεμά τις αλλεργίες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λακτόζη δρα ενισχυτικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο βοηθώντας στα προβλήματα της οστεοπόρωση. Με εξαιρετικές καλλυντικές ιδιότητες χρησιμοποιείται κατά της ψωρίασης, του εκζέματος, της ακμής, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό σε αντιγηραντικά προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας.
Απαιτήσεις για την επεξεργασία
1. Το γάλα υφίσταται θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστο με αυτό της παστερίωσης (αρνητική δοκιμή της αλκαλικής φωσφατάσης).
2. Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).
3. Είναι δυνατή η κατάψυξη του γάλακτος ιπποειδών εφόσον αυτό έχει υποστεί την απαραίτητη θερμική επεξεργασία.
4. Δίνεται η δυνατότητα παραγωγής γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση ή γαλακτοκομικών προϊόντων από αυτό, στην εκμετάλλευση ιπποειδών εφόσον η δραστηριότητα αυτή υπάγεται και συμμορφώνεται με τους «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».
5. Το γάλα ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και τα προϊόντα αυτού θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια του Κανονισμού (ΕΚ) 2073/2005.
Απαιτήσεις για τη διάθεση
1. Η επισήμανση του γάλακτος ιπποειδών για ανθρώπινη κατανάλωση και των γαλακτοκομικών προϊόντων αυτού καθώς και η χρήση του για την παρασκευή άλλων προϊόντων υπόκειται στην ισχύουσα γενική και ειδική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία όπως αυτή κάθε φορά τροποποιείται και ισχύει.
2. Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας» ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς. Στην περίπτωση του κατεψυγμένου γάλακτος υπάρχει επιπλέον η ένδειξη «κατεψυγμένο».
3. Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση και των προϊόντων αυτού επιτίθεται το σήμα αναγνώρισης της εγκεκριμένης εγκατάστασης παραγωγής γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από «Εθνικούς Κανόνες – παρεκκλίσεις στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 852/2004 και (ΕΚ) 853/2004».
4. Το γάλα μέχρι τη διάθεσή του στον τελικό καταναλωτή συντηρείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η αλυσίδα ψύξης με βάση τις θερμοκρασίες συντήρησης που ορίζει ο παρασκευαστής.
5. Ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή.
Σύμφωνα με την απόφαση, το γάλα θα περνά από θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα ισοδύναμο τουλάχιστον με αυτό της παστερίωσης. Στις συσκευασίες των προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση θα πρέπει να αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου», ή «Γάλα γαϊδούρας», ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας», ανάλογα με το είδος τους εκτρεφόμενου ζώου. Αναφορικά με τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι είναι ευθύνη του παρασκευαστή. Σήμερα στην Ελλάδα οι λίγες φάρμες εκτροφής που υπάρχουν διαθέτουν το γάλα σε τιμές από 20 έως 25 ευρώ το κιλό (χονδρική τιμή) κυρίως για την παραγωγή καλλυντικών. Το γάλα γαϊδούρας θεωρείται προϊόν με υψηλή διατροφική αξία. Σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 14.600 γαϊδούρια ενώ πριν από περίπου 15 χρόνια έφθαναν τις 95.000
Σχολιάστε το άρθρο