Τι είναι επιτέλους το βούτυρο Ghee;

Μα τι είναι επιτέλους το βούτυρο ghee ?

Το βούτυρο γκι, που είναι γνωστό και ως «καθαρισμένο βούτυρο», χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ινδία, που θεωρείται κάτι σαν το βούτυρο ή τη μαργαρίνη για τη Δύση. Στην ινδική κουλτούρα χρησιμοποιείται και σε θρησκευτικές τελετές και ως συστατικό διαφορετικών θεραπευτικών τεχνών.

Πρόκειται για ένα βούτυρο που έχει θερμανθεί έτσι ώστε τα στερεά του γάλακτος να έχουν διαχωριστεί και απομακρυνθεί και το νερό να έχει εξατμιστεί, δίνοντας ένα υγιεινό έλαιο.

Είναι ένα εναλλακτικό στο συμβατικό βούτυρο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές δυσανεξίες, όπως για παράδειγμα στην καζεΐνη και τη λακτόζη των γαλακτοκομικών, και επιτρέπει την ευκολότερη πέψη. Το βουτυρο γκι διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς ψύξη και μπορεί να μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να επιβαρύνει τοξικά το φαγητό. Επιπλέον, έχει μια ελαφρύτερη γεύση και είναι πιο εύπεπτο. Στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται και ως ένα υπέροχο ενυδατικό για το δέρμα. Είναι ιδανικό για τηγάνισμα, ψήσιμο, μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

 


Σχολιάστε το άρθρο