Ιστορία
O φιλόσοφος Αριστοτέλης, κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, παρατήρησε στα πόδια της μέλισσας μία κίτρινη σκόνη σε μορφή σβόλων, που τους ονόμασε κήρινθους, δηλαδή κηρός των ανθών.
Ορισμός
Γύρη είναι το σπέρμα των φυτών, ο σπόρος στην κορυφή των στημόνων του άνθους. Είτε με τον αέρα είτε με τα έντομα -κατά το πλείστον-, η γύρη μεταφέρεται στα θηλυκά λουλούδια των φυτών και έτσι δένει ο καρπός.
Η λέξη γύρη παραπέμπει αυτόματα σε… φταρνίσματα και αναπνευστική δυσφορία. Όμως η γύρη που παίρνουμε από τη μέλισσα δεν είναι αυτή που βρίσκεται στη ατμόσφαιρα, αλλά ένα νέο προϊόν που έχει μεν ως πρώτη ύλη τη γύρη αλλά στην οποία η μέλισσα προσθέτει νέκταρ και στη συνέχεια επεξεργάζεται το μείγμα με το σάλιο της. Η γύρη που προκύπτει από όλη αυτή τη διεργασία ερευνήθηκε, αναλύθηκε και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για έναν φορέα εξαιρετικά χρήσιμων ουσιών για τον άνθρωπο. Ακόμα και για την αντιμετώπιση της αλλεργίας.
Είναι ένα μελισσοκομικό προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες για την τροφή τους και πρώτη ύλη για το βασιλικό πολτό.
Σε αριθμούς
Η γύρη αποτελείται από κόκκους κίτρινου χρώματος. Σε ορισμένα λουλούδια οι κόκκοι είναι μεγάλοι και ευδιάκριτοι με γυμνό μάτι, ενώ σε κάποια άλλα είναι τόσο μικροί, ώστε είναι αδύνατον να τους ξεχωρίσετε. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς (π.χ. στις γλυκοκολοκυθιές), στρογγυλού σχήματος, μπορεί να έχουν διάμετρο 2.500 εκατομμυριοστά του μέτρου, ώστε να χρειάζονται τέσσερις στον πόντο. Οι μικρότεροι, όπως του φυτού μη με λησμόνει, σχήματος οβάλ, έχουν μήκος δύο εκατομμυριοστά του μέτρου και χρειάζονται 5.000 από αυτούς για να σχηματίσουμε αλυσίδα ενός πόντου. Αναρωτιέστε μήπως πόσο ζυγίζουν; Πρέπει να μαζευτούν σχεδόν 14.000 μεγάλοι κόκκοι, για να ζυγίσουν ένα γραμμάριο και από μικρούς, χρειαζόμαστε περισσότερους από 300.000 από αυτούς για να να έχουμε ένα ολόκληρο γραμμάριο.
Τι περιέχει (ανά 100 γραμ.)
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ : Α : 18,2 mg – B1: 0,66 mg – B2: 0,54 mg – B3: 4,80 mg – B5: 0,32 mg – B9: 0,30 mg – B12:4,8 mg – C: 30 mg – E : 3,2 mg – H : 0,006 – Ρουτίνη : 60mg
ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Κάλιο 20-40% – Μαγνήσιο 1-20% – Ασβέστιο 1-15% – Σίδηρο 1-12% – Πυρίτιο 2-10% – Φώσφορο 1-20% – Θείο 1% – Χλώριο 1% – Μαγγάνιο 1-4% και άλλα……
Που ενδείκνυται
- Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων και μειώνει τα εγκεφαλικά.
- Η γύρη βοηθάει στην διανοητική λειτουργία και στη μνήμη.
- Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς.
- Έχει διουρητική δράση.
- Βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων με ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τα βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση).
- Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την ευεργετική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη).
- Η γύρη είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών.
- Μετριάζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης.
- Χαρίζει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση.
Δοσολογία
Δεκαπέντε γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξεκίνημα χρήσης πρέπει να γίνεται με μια μικρή κουταλιά του γλυκού για 7 ημέρες και σταδιακά να αυξάνει η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την κουταλιά της σούπας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν από 1-6 μήνες, ανάλογα τις ανάγκες του οργανισμού.
Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλίσκεται 15-20 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν βάρος, αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη τρώγεται όπως είναι (λιώνει στο στόμα) ή διαλυμένη σ’ ένα ποτήρι χυμό. Συντηρείται στο ψυγείο.
Οι υπερτασικοί πρέπει με προσοχή να δοκιμάσουν τη χρήση της γύρης διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις να ανεβαίνει η πίεση.
Σχολιάστε το άρθρο