Gourmet – Επιστροφή στην Κουζίνα

Tι να επιλέξετε για το Γιορτινό Τραπέζι

Δεν είναι μόνο ο έρωτας που τελικά, όπως λένε, περνάει από το στομάχι, αλλά και κάθε όψη της ζωής μας. Για κάποιους το φαγητό δεν είναι μια απλή, γρήγορη υπόθεση ενός χυδαίου χορτασμού του αισθήματος της πείνας, αλλά μια τελετουργία, μέσω της οποίας ικανοποιούν αισθήσεις, πνεύμα και ψυχή. Μακριά (πολύ μακριά) από το γρήγορο φαγητό της εποχής, τα μεταλλαγμένα, τα βιομηχανοποιημένα και τα πολυεπεξεργασμένα, οι καλοφαγάδες κοροϊδευτικά επιμένουν στην ατόφια γεύση, τροφών που συνδέονται με την ψυχή τους, που εκλεπτυσμένη κι αυτή δεν χορταίνει παρά μόνο με το αυθεντικό.

gourmetΣτο λεξικό το «gourmet» βρίσκουμε ως «εδεσματολογικά εκλεκτικός». Το gourmet δεν έχει σχέση με το ακριβό, τον ξιπασμό πολυτελών εστιατορίων ή των μεγάλων ποσοτήτων. Το φαγητό σε ένα ακριβό εστιατόριο δεν εξασφαλίζει κατ’ ανάγκην και την ποιότητα που αναζητά ένας gourmet ουρανίσκος. Οι gourmet τύποι δεν απέχουν πολύ από τους παραδοσιακούς καλοφαγάδες, με τα ατέλειωτα τραπεζώματα, τις ποικιλίες φαγητών και τις ποσότητες εδεσμάτων, αλλά αποτελούν μια πιο εκλεπτυσμένη, ποιοτική εκδοχή τους.

Ρίχνοντας το βλέμμα μερικές δεκαετίες πίσω, το φαγητό υπολογιζόταν σαν κάτι δεδομένο και το ενδιαφέρον των ανθρώπων ήταν στραμμένο σε άλλα πράγματα, που εξασφάλιζαν την ποιότητα ζωής. Σήμερα, λόγω των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών και τα προβλήματα πείνας που μαστίζουν μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι ξαναρίχνουν το βλέμμα τους στα γήινα. Είτε λίγο είτε πολύ το φαγητό έχει ξανά σημασία! Και μάλιστα μια σημασία διπλή: την υγεία και την απόλαυση, τη φροντίδα του σώματος, σε συνδυασμό με την τέρψη. Εξ ου και το μοντέρνο «feel good» φαγητό. Ανακαλύπτουμε ξεχασμένες γεύσεις, ξαναθυμόμαστε περασμένες συνταγές, πειραματιζόμαστε με μπαχάρια και βότανα. Η αναζήτηση του αυθεντικού έχει γίνει μανιώδης.

Το gourmet δεν έχει σχέση με την ποσότητα, παίζει αποκλειστικά με όρους ποιότητας. Δεν έχει σχέση με τον ξιπασμό της αφθονίας, γιατί ένα μικρό και ταπεινό υλικό μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα πιάτο. Στην καλή κουζίνα δεν πετιέται τίποτα. Στην καλή κουζίνα το μυστικό είναι ο σεβασμός και στο πιο ταπεινό υλικό.

«Η τέχνη της γαστρονομίαςείναι μία τέχνη χωρίς μουσείο» Μισέλ Φουκώ

Πολλές από τις gourmet γεύσεις και προϊόντα έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και αποτελούν δείγματα πολιτισμού του κάθε λαού. Στην Ελλάδα παραδοσιακά το καλό φαγητό σημαίνει το υγιεινό φαγητό. Και ενώ η κουζίνα ενός τόπου είναι δείγμα της κουλτούρας του, της ιδιαιτερότητάς του, η παγκοσμιοποίηση δε θα άφηνε έξω και το τραπέζι μας. Ιδιαίτερες γεύσεις και πρωτάκουστα υλικά, μαζί με άλλα πλαστικά μπήκαν στο πιάτο μας. Η ποιοτική κλίμακα των νέων ή των παλιών γεύσεων που έχουμε ανακαλύψει ξανά, είναι μεγάλη τόσο, που ο gourmet και ο καλοφαγάς προσανατολίζονται προς ένα κυρίως στοιχείο: την επιλογή. Η επιλογή είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και οδηγεί σε δρόμους γαστρονομικής απόλαυσης.

Μιλώντας για το φαγητό και τις gourmet γεύσεις, θα ήταν άτοπο να παραλείψουμε και τον κυρίως υπεύθυνο για το αποτέλεσμα που φθάνει στο τραπέζι και τον ουρανίσκο μας, τον ίδιο τον παραγωγό.

Ορισμένοι παραγωγοί (για να μην ξεχνάμε ότι χωρίς αυτούς… όλα είναι απλή φιλολογία).

Αρμονία, Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Με έμφαση σε όλα τα προϊόντα της ελιάς, από το πρωτέλαιο και το αγουρέλαιο έως το ελαιόλαδο, από τις άγουρες και ώριμες βρώσιμες ελιές, έως και τις «ανάλατες» ελιές με αρωματικά φυτά, από τα φρέσκα φύλλα ελιάς έως και το σαπούνι αγουρελαίου με άνθη και φύλλα ελιάς, οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, καλλιεργούνται για να δώσουν την πρώτη ύλη στα ποιοτικά και εξειδικευμένα προϊόντα «ΑΡΜΟΝΙΑ».

Στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη και σε υψόμετρο350 μέτρα, βρίσκονται τα Κτήματα Σακελλαρόπουλου «ΑΡΜΟΝΙΑ», όπου καλλιεργούνται ελιές από την ποικιλία «κορωνέικη», καθώς επίσης και από την ποικιλία «καλαμών», με πλήρως βιολογικό τρόπο.

Στεδανά, Εργαστήρι βιολογικών & παραδοσιακών προϊόντων

Μικρό, οικογενειακό εργαστήρι που δημιουργεί στο χώρο των βιολογικών γλυκισμάτων και ιδιαίτερα της βιολογικής σοκολάτας.

Φιλοδοξία του εργαστηρίου ΣΤΕΔΑΝΑ, είναι να προσφέρει βιολογικά σοκολατάκια με φρούτα και ξηρούς καρπούς, προϊόντα ζύμης, γλυκά κουταλιού και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα και γεύσεις.

Όλα χωρίς συντηρητικά, τεχνητά χρώματα ή αρώματα κ.λπ. πρόσθετα τροφίμων, σύμφωνα με παλιές συνταγές από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Το εργαστήρι συνδυάζει τη γνώση, την παράδοση, τη σύγχρονη τεχνολογία και το μεράκι, εξασφαλίζοντας μέσα σε άψογες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την άριστη ποιότητα και την αξεπέραστη νοστιμιά των προϊόντων μας.

Μελισσοκομία Τσιμίνη

Η μελισσοκομία ΤΣΙΜΙΝΗ, βρίσκεται στη βορειοανατολική Αττική με έδρα το χωριό Βαρνάβα.

Στην περιοχή διαβιώνουν τα μελίσσια για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου. Σταθερή μελισσοκομία, επίσης, βρίσκεται σε Εύβοια, Καρπενήσι, Παρνασσό.

Κάτοχος της μελισσοκομικής μονάδας, ο κος Τσιμίνης Σιδέρης, κατ’ αποκλειστικότητα μελισσοκόμος, με πολυ-ποίκιλη μελισσοκομική δραστηριότητα από το 1968.

Τα προϊόντα συσκευάζονται στο συσκευαστήριο της μονάδας στο Καπανδρίτι Αττικής.

Gourmet: Καταστήματα

lookΤο γαστρονομικό μας σεργιάνι μας οδήγησε σε γευστικές γωνιές της πόλης, που ξύπνησαν την gourmet έμπνευσή μας και μας γέμισαν ιδέες για το γιορτινό τραπέζι… και όχι μόνο:

Το Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αριστείδου, στο ισόγειο του Γρυπάρειου Μεγάρου, σε έναν χώρο 180τ.μ., στεγάζεται από τον Ιούνιο του 2005 το κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων, «Το Πα-ντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής».

Στο «Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής» φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 ελληνικά, παραδοσιακά, αλλά και βιολογικά προϊόντα προερχόμενα από οικοτεχνίες και αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με παραδοσιακές, σπιτικές συνταγές, με τα πιο αγνά υλικά και χωρίς συντηρητικά.

Μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας του πρώτου καταστήματος, λειτουργεί πλέον το δεύτερο κατάστημα «Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής». Το νέο κατάστημα φιλοδοξεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός απαιτητικού, ευαισθητοποιημένου και ενημερωμένου κοινού, όπως είναι αυτό της Γλυφάδας, αλλά και των νοτίων προαστίων της Αθήνας γενικότερα.

Μεσογαία

Για την Μάνια και τον Μανώλη Ανδρουλάκη, το φαγητό είναι συνώνυμο της κουλτούρας ενός τόπου. Αυτή την κουλτούρα προσπαθούν να μας μεταφέρουν, μέσα από επιλεγμένα προϊόντα, απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία θα βρείτε στα ράφια του καταστήματος Μεγογαία. Ένα παντοπωλείο με άρωμα παλιάς Αθήνας, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε καθημερινά φρέσκο, ζυμωτό ψωμί, κατσικίσιο γάλα από την Κρήτη και αγελαδινό από το Κιλκίς, αυγά από τη Χαλκιδική κ.α.

Επιστέγασμα της αναγνώρισης του κόσμου στην προσπάθεια και την ποιότητα των προϊόντων τους, στάθηκε η βράβευση από το Gourmet της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας του καταστήματός τους ως το καλύτερο μπακάλικο για τις χρονιές 2006 και 2007.

Αυτή την εποχή, βασική προτεραιότητα για τη Μεσογαία είναι η προώθηση των προϊόντων που προέρχονται από το ελληνικό βουβάλι, που ζει γύρω από τη λίμνη Κερκίνη του νομού Σερρών.

Εις υγείαν και ευεξίαν

Το φθινόπωρο του 2007, στα μέσα Σεπτεμβρίου, άνοιξε στη Σκύδρα, τη μικρή επαρχιακή πόλη του νομού Πέλλας, το πρώτο κατάστημα πώλησης βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων «Εις υγείαν και Ευεξίαν». Η αγάπη και το μεράκι για την ελληνική γαστρονομία και παράδοση, μαζί με την ευαισθησία για την υγιεινή διατροφή, οδήγησαν την Μαριάνθη Ταρασίδου και το σύζυγό της Βασίλη Τσανακτσίδη, στη δημιουργία του «Εις υγείαν και ευεξίαν».

Έφτιαξαν έναν χώρο καλόγουστο, με πολλές πινελιές παράδοσης, τον οποίο «έντυσαν» με τα πιο αγνά, παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου. Στο «Εις υγείαν και ευεξίαν» μπορείς να «ταξιδέψεις» μέσα σε λίγη ώρα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και να γευτείς τις νοστιμιές τους.

Φέτος τον Οκτώβριο το κατάστημα προσκάλεσε για βιομαγειρέματα την κα Εύη Βουτσινά, συγγραφέα και μαγείρισσα. Μαγείρεψαν με βιολογικά, αγνά υλικά παραδοσιακές γεύσεις τοπικές και όχι μόνο νοστιμιές, αποδεικνύοντας στους παρευρισκόμενους τα σημαντικά πλεονεκτήματα της καλής ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Κάθε Σάββατο το κατάστημα ετοιμάζει μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή με διαφορετικά κάθε φορά υλικά.

Εάν βρίσκεστε κάπου κοντά του αξίζει να το επισκεφθείτε.

Μανδραγόρας

Λίγα μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά βρίσκει κανείς τον Μανδραγόρα, το παραδοσιακό παντοπωλείο ή καλύτερα εδωδιμοπωλείο και δίπλα το ιστορικό μαγαζί με τα βότανα και τα μπαχαρικά. Πρόκειται για έναν παράδεισο παραδοσιακών, αυθεντικών γεύσεων, μια αίσθηση παλιού και καλού, ένα μουσείο γεύσης. Τα πλαστικά δεν χωράν εδώ. Εδώ μιλάμε για σπάνια εδέσματα, τυριά από όλη την Ελλάδα, μέχρι και ελληνικό χαλούμι, κασκαβάλι Σαμοθράκης, βουβαλίσιο κρέας, πρέντζα Κεφαλλονιάς, γαύρο μαρινάτο Αγιάς, παστές ζαργάνες, αυγά ορτυκιού, αυγά πάπιας.

Για τη συλλογή των τροφίμων, των μπαχαρικών και των αρωματικών φυτών γίνονται περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, κ. Γ. Βασιλόπουλος (και οι γιοί του Γιώργος και Φώτης) μας εξηγεί ότι εκπονείται εκτεταμένη έρευνα για να βρεθούν οι παραγωγοί που διαθέτουν τα ιδιαίτερα αυτά τρόφιμα με τις αγνές πρώτες ύλες και την εξασφαλισμένη ποιότητα.

Ο Μανδραγόρας λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Παρ.: 7.30 π.μ.-20.00μ.μ. & Δευτ., Τετάρτη, Σάβ.: 7.30π.μ.-16.00μ.μ.

Το Θυμάρι του Στρέφη

Το Θυμάρι του Στρέφη είναι ένα μικρό, ζεστό παντοπωλείο στην Καλλιδρομίου, όπως ανεβαίνεις για το λόφο του Στρέφη. Εδώ, μπορείς να βρεις ιδιαίτερα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο βιολογικά, αλλά πάντα χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα. Αγοράστε απάκι κρητικό, λούζα Τήνου, λουκάνικο αγριογούρουνο, καβουρμά, βοτανοτύρι και κρασοτύρι Νάξου (καπνιστό κεφαλοτύρι που ψήνεται σε βαρέλι με κρασί), οπωσδήποτε.

Αν έχετε αποφασίσει να επιστρέψετε στην κουζίνα, το εξαρχειώτικο παντοπωλείο σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμο. Όπως και αν δεν έχετε τι να μαγειρέψετε σήμερα. Στο παντοπωλείο μπορείτε να ψωνίσετε τα πάντα: αυτό που θα φάτε, αυτό που θα πιείτε, αλλά και να μάθετε και πώς θα μπορούσατε να το μαγειρέψετε. Με τα υλικά του μπορείτε να απολαύσετε ελληνικά μαγειρέματα και να ταξιδέψετε στην Τήνο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Χίο, την Κρήτη, τη Θράκη, τη Μακεδονία. Ο Θοδωρής Κοκκινάκης, ιδιοκτήτης του καταστήματος και «γηγενής» των Εξαρχείων, θα σας βοηθήσει να διαλέξετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

-της Ειρήνης Κάρου

Σχολιάστε το άρθρο