Οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του καφέ

Οι γυναίκες που πίνουν ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύει το BBC. Οι ερευνητές μάλιστα πιστεύουν ότι η καφεΐνη αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου. Αντίθετα, ο ντεκαφεινέ δεν έχει την ίδια επίδραση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο Archives of Internal Medicine και αφορούν μελέτες που έγιναν σε περισσότερες από 50.000 γυναίκες. Παρόλα αυτά οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προτείνουν τον καφέ ως αντικαταθλιπτικό για τις γυναίκες.

Η έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ βασίστηκε στη μελέτη 51.000 γυναικών με μέση ηλικία 63 ετών και για μία δεκαετία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως περίπου 2.600 εμφάνισαν κατάθλιψη και οι περισσότερες από όσες εκδήλωσαν καταθλιπτικά συμπτώματα έπιναν από καθόλου έως πολύ λίγο καφέ. Οι μετρήσεις τους έδειξαν πως σε σχέση με τις γυναίκες που έπιναν ένα φλιτζάνι καφέ ή λιγότερο την εβδομάδα, όσες κατανάλωναν δύο έως τρία φλιτζάνια ημερησίως, είχαν κατά μέσο όρο μειωμένο κίνδυνο κατά 15% για να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ όσες έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια, είχαν ακόμα λιγότερο κίνδυνο (20%).

Για τα θετικά αυτά αποτελέσματα, οι επιστήμονες θεωρούν ότι το κλειδί είναι η καφείνη που είναι γνωστό ότι ενισχύει την ενέργεια και την ευεξία. Αν και η ευεργετικές ιδιότητες της καφεΐνης έχουν μελετηθεί και στο παρελθόν, οι επιστήμονες κρατούν τις επιφυλάξεις τους για τα συγκεκριμένα ευρήματα, αφού ο καφές μπορεί να προκαλέσει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, επιβαρύνοντας τα άτομα με ευαίσθητη ψυχική ισορροπία, που μπορεί να εμφανίσουν νευρικότητα, διαταραχές του ύπνου κτλ από την κατανάλωσή του.

Σχολιάστε το άρθρο