Η ύπνωση και οι μύθοι γύρω από αυτή

Τα θεραπευτικά αποτελέσματα της ύπνωσης

Σε πολλές χώρες, η ύπνωση και η αυτοΰπνωση θεωρούνται οι κορυφαίες αυτοβελτιωτικές μέθοδοι. Τεχνικές ύπνωσης διδάσκονται σήμερα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ενώ έγκυρα επιστημονικά περιοδικά κλινικής ύπνωσης αναφέρονται σε επιστήμονες γιατρούς και θεραπευτές. Από αυτά μπορούμε να πληροφορηθούμε τα επιστημονικά αποτελέσματα της θεραπευτικής αυτής τεχνικής, τα οποία αγγίζουν πραγματικά πολλές καταστάσεις. Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι καμία άλλη θεραπευτική τεχνική δεν έχει επιδείξει τεκμηριωμένα τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε πλήθος ψυχοσωματικών προβλημάτων.

ύπνωσηΗ ύπνωση και η αυτοΰπνωση έχουν χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλές περιπτώσεις και θα χρειάζονταν τόμοι βιβλίων για να αναφερθούν όλες. Ενδεικτικά, οι τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί για αρκετά ψυχολογικά προβλήματα, φοβίες, συνήθειες όπως κάπνισμα και παχυσαρκία, νευρώσεις, προβλήματα προσωπικότητας, αυτοεκτίμησης και μανιοκατάθλιψης.

Για τα σωματικά (ή για την ακρίβεια, ψυχοσωματικά) προβλήματα, η ύπνωση και η αυτοΰπνωση έχουν χρησιμοποιηθεί για τον καρκίνο, το AIDS, τη λευχαιμία, τις καρδιακές παθήσεις, τις ασθένειες του Parkinson και Alzheimer, τον πόνο της αρθρίτιδας, τα γαστρεντερολογικά προβλήματα, τα γυναικολογικά προβλήματα αλλά και τις δερματίτιδες.

Η ύπνωση και η αυτοΰπνωση είναι πολλά υποσχόμενες για τη συμβολή στη θεραπευτική προσπάθεια σοβαρών ασθενειών, που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται «ανίατες». Αλλά και στα μικρότερα, καθημερινά προβλήματα υγείας, η αυτοΰπνωση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση χωρίς καμία παρενέργεια.

Ενώ η επιστήμη συνεχίζει να ανακαλύπτει τις τεράστιες δυνατότητες της ύπνωσης και της αυτοΰπνωσης, το σίγουρο είναι ότι οι τεχνικές αυτές θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον της θεραπευτικής και της ψυχοσωματικής υγείας. Αντί όμως να περιμένουμε το μέλλον, μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε τώρα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

Υπάρχουν ωστόσο πολλές προκαταλήψεις για την ύπνωση και έχουν δημιουργηθεί πολλοί μύθοι γύρω από αυτήν. Ας τους εξετάσουμε:

– Μπορεί να υπνωτιστεί κανείς παρά τη θέλησή του;

Η ύπνωση και η αυτοΰπνωση για θεραπευτικούς/αυτόβελτιωτικούς σκοπούς, επιτυγχάνεται με τη θέληση του ατόμου. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη θέση που να δείχνει ότι η ύπνωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη θέληση του ατόμου, παρά τα όσα λέγονται ή γράφονται.

– Μπορείς να κάνεις κακό σε κάποιον κατά τη διάρκεια της ύπνωσης;

ύπνωσηΠολλοί επιστήμονες αναγκάζονται συχνά να προασπίσουν το δίκαιο της ύπνωσης, καθώς η τεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βλάψει (πάντα με τα σημερινά δεδομένα). Αν δοθεί σε κάποιον μια επιζήμια γι’ αυτόν υποβολή, τότε πιθανότατα θα αντιδράσει, θα την αγνοήσει ή στη χειρότερη των περιπτώσεων θα βγει από την ύπνωση. Ο εγκεφαλικός μηχανισμός της αυτοσυντήρησης, ακόμα και στην ιδιαίτερη κατάσταση της ύπνωσης, λειτουργεί προστατευτικά. Η άποψη ότι η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί ή χρησιμοποιείται για να βλάψει, παραμένει στο μεγαλύτερό της μέρος αστήρικτη.

– Λέγεται συχνά πως δε μπορούν όλοι να ωφεληθούν από την ύπνωση ή την αυτοΰπνωση.

Αυτό είναι μεγάλη ανακρίβεια, καθώς το ζητούμενο είναι ο βαθμός ευκολίας με τον οποίο ένα άτομο πέφτει σε ύπνωση. Πολλοί στο παρελθόν έβρισκαν δύσκολο το να ηρεμήσουν και να «αφεθούν», αλλά έπειτα από μερικές συνεδρίες ύπνωσης, τα κατάφεραν!

– Η ύπνωση καταπολεμά από μόνη της τον πόνο;

Αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η χαλάρωση που προκαλεί η ύπνωση βοηθά στην ελαφρά μείωση του πόνου, αλλά η διαδικασία της ύπνωσης -πέρα από τη χαλάρωση- δεν έχει κάτι που αντιτίθεται αυτόματα στον πόνο: η χρήση του οραματισμού και των υποβολών βοηθούν το άτομο να ξεπεράσει τον πόνο που νιώθει.

– Η ύπνωση έχει σχέση με τη χαλάρωση ή το διαλογισμό;

Η ύπνωση χρησιμοποιεί τη χαλάρωση ή το διαλογισμό, αλλά διαφέρει και από τα δύο. Αυτό δε σημαίνει ότι ο διαλογισμός δεν είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αναζήτησης. Στην αυτοΰπνωση υποβάλλουμε κάποιες ιδέες και εικόνες (ή και… ταινίες) στο υποσυνείδητο που βγαίνει στην επιφάνεια. Ο διαλογισμός είναι η εστίαση της σκέψης σε ένα αντικείμενο, την αναπνοή, μια ιδέα ή το κενό, ενώ υπάρχουν αρκετές χαλαρωτικές μέθοδοι.

– Αν κατά τη διάρκεια της αυτοΰπνωσης με ξυπνήσει κάποιος, υπάρχει κίνδυνος να πάθω ζημιά;

Απλώς θα τρομάξετε, γι’ αυτό είναι καλύτερο να μη γίνει. Αν όμως γίνει, δε θα πάθετε τίποτα, εκτός από το ότι θα έχει πάει χαμένη η προσπάθεια.

– Η ύπνωση είναι μια τεχνική που δεν έχει αξιοποιηθεί από τη Δυτική επιστήμη;

Τα τελευταία χρόνια οι έγκυροι μελετητές της ύπνωσης διαπιστώνουν, ότι η τεχνική έχει κάνει ένα δυναμικό comeback στην Ιατρική και την ψυχοσωματική υγεία! Από τον 19ο αιώνα που γινόταν συστηματική χρήση της ύπνωσης σε εγχειρήσεις, μέχρι το 1980, η ύπνωση είχε μικρή συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα. Τα εκπληκτικά αποτελέσματά της όμως σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, την έχουν επαναφέρει στην αιχμή του δόρατος της επιστήμης.

– Η ύπνωση είναι συνδεδεμένη με την παραψυχολογία;

Όχι πια! Η ύπνωση και η αυτοΰπνωση αναφέρονται στην ψυχολογία και την ψυχοσωματική υγεία. Αποτελούν επιστημονικές και όχι παραψυχολογικές τεχνικές που εφαρμόζονται σε πολλές κλινικές και νοσοκομεία, διδάσκονται σε πανεπιστήμια, ενώ εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί με αυτές. Βεβαίως η ύπνωση και κάποιες φορές και η αυτοΰπνωση χρησιμεύουν για την προσέγγιση των προγεννητικών εμπειριών ή και σταδίων πριν τη σύλληψη ή ακόμη και την έρευνα και αναδρομή σε «προηγούμενες ζωές».

-του Παναγιώτη Μεταξάτου

Σχολιάστε το άρθρο