«Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις» το μυστικό της μακροβιότητας στην Ικαρία

Ικαρία«Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις» έχουν γίνει οι μελέτες για τη μακροζωία των Ικαριωτών. Το «ταπεινό» ελληνικό νησί έχει μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων εδώ και αρκετό καιρό, ταράσσοντας ενδεχομένως την ήρεμη, απροβλημάτιστη ζωή των κατοίκων του νησιού, που βλέπουν αυτούς τους παράξενους επισκέπτες να έρχονται στο νησί τους συνεχώς αναζητώντας κάτι που οι ίδιοι το θεωρούν δεδομένο.

Μήπως είναι η μεσογειακή διατροφή, μήπως είναι η έλλειψη στρες, μήπως το κρασί αυτό που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα; Τώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, η μακροβιότητα των κατοίκων της Ικαρίας αποδίδεται στις μετεωρολογικές συνθήκες και τις εδαφικές ιδιομορφίες, που επηρεάζουν τη συγκέντρωση ιχνοστοιχείων και μετάλλων στο έδαφος και τα ύδατα, αλλά και άλλος ένας μη αναμενόμενος παράγοντας: το ψήσιμο του ελληνικού καφέ στη χόβολη, που τον επιφορτίζει με περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το σίγουρο είναι ότι οι έρευνες αυτές θα συνεχιστούν και στο μέλλον με νέα στοιχεία και μελέτες επί μελετών για τα πώς και τα γιατί της μακροημέρευσης των Ικαριωτών, που ελπίζουμε να συνεχίσουν να γλεντάνε τη ζωή στα περίφημα πανηγύρια τους.

Σχολιάστε το άρθρο