Ένα οικολογικό και πρωτοπόρο κυλικείο

Πρωτοπόρο τόσο στην ανακύκλωση όσο και σε άλλες οικολογικές δράσεις το ΑΠΘ μας εκπλήσσει συνεχώς με τις πρωτοβουλίες του. Ο λόγος αυτή τη φορά για το κυλικείο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ που ανακαινίστηκε και κατά 80%, αποτελείται από άχρηστα υλικά, προσπαθώντας να προωθήσει στην πράξη την ιδέα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης. Πάγκοι, μπουκάλια, πεταμένα οικοδομικά υλικά κουτιά αναψυκτικών, καπάκια κ.α. αποκτούν νέα ζωή και συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτοδιαχείρισης που προσπαθεί να πετύχει το Πανεπιστήμιο. Τα τραπέζια και οι καρέκλες προέρχονται από μαγαζιά που έχουν κλείσει. Ταυτόχρονα, στο πράσινο κυλικείο υπάρχει άφθονο ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση με αφίσες που ευαισθητοποιούν τους φοιτητές.

Το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η φιλοξενία έκθεσης από ανακυκλωμένα μουσικά όργανα, θα εγκαινιαστεί ειδικό σταντ για bookcrossing, καθώς επίσης εκδηλώσεις ενημέρωσης για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση διάφορων υλικών, όπως π.χ. το μαγειρικό λάδι, εικαστικές εκθέσεις με έργα από ανακυκλωμένα υλικά, αλλά και διαγωνισμοί φοιτητών για τη δημιουργία παρόμοιων κατασκευών. Επιπλέον, το κυλικείο εκτός από συμβατικά διαθέτει και βιολογικά σνακ για τους φοιτητές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο κυλικείο «με περιβαλλοντικές ευαισθησίες» στη χώρα μας.

Οι οικολογικές δράσεις του ΑΠΘ, όμως, δεν σταματούν εδώ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παραδοθεί το δεύτερο θεματικό αυτοδιαχεριζόμενο κυλικείο στο Αγρόκτημα της σχολής Δασολογίας (στον Φοίνικα), το οποίο θα παραπέμπει σχεδιαστικά στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα, αξιοποιώντας υλικά από την συγκεκριμένη θεματική και θα λειτουργεί συνδυαστικά με το μουσείο φυσικής ιστορίας της σχολής. Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθεί και το τρίτο κυλικείο, στην Φοιτητική Λέσχη, με θέμα τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Σχολιάστε το άρθρο