Υπογονιμότητα ανδρών – γυναικών

Ποιες είναι οι αιτίες της γυναικείας στειρότητας

Οι σπουδαιότερες αιτίες γυναικείας στειρότητας είναι οι ακόλουθες:

•           ορμονικές διαταραχές (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, πρόωρη εμμηνόπαυση, ακατάστατη ωορρηξία)

•           η απόφραξη των σαλπίγγων μετά συνήθως από φλεγμονές (σαλπιγγίτιδες)

•           η ενδομητρίωση

•           παθήσεις της μήτρας (π.χ. ινομυώματα)

•           προβλήματα του τραχήλου, όπως κακή ποιότητα τραχηλικής βλέννας

•           σχετικά προχωρημένη ηλικία της γυναίκας

•           ανοσολογικά αίτια (ύπαρξη αντισωμάτων προς το έμβρυο- αντισωμάτων στον ορό της γυναίκας)

•           αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως άγχος, κάπνισμα, αλκοόλ.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρικής στειρότητας

– Ορμονικές αιτίες από διαταραχές σε ενδοκρινείς αδένες, που μπορεί να είναι, όπως συνήθως, λειτουργικές ή να οφείλονται σε κάποια νόσο ή σε εξωτερικούς βλαπτικούς παράγοντες ,όπως η ακτινοβολία κ.λ.π.

– Προβλήματα των όρχεων, όπως κρυψορχία, ατελής κάθοδος του όρχι ή των όρχεων στο όσχεο, φλεγμονές (ορχίτις, επιδιδυμίτις, κ.α.), τραυματικές κακώσεις, συστηματικές παθήσεις, ύπαρξη σπερματικών αντισωμάτων και η κιρσοκήλη.

– Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα είναι οι λειτουργικές διαταραχές του ίδιου του σπερματοζωαρίου, όπως η μειωμένη κινητικότητα, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αναβολικά που παίρνουν οι αθλητές για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους, ακόμα η χρήση και ο εθισμός σε ορισμένες ουσίες, όπως η νικοτίνη και το κάπνισμα που επηρεάζει και τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων ή η χρήση αλκοόλ. Ακόμα υπεύθυνα για υπογονιμότητα θεωρούνται το υπερβολικό στρες, η πολυήμερη αποχή από το σεξ, η στυτική δυσλειτουργία και οι διαταραχές στην εκσπερμάτιση (πρόωρη εκσπερμάτιση, αδύνατη εκσπερμάτιση, κ.α).

Ποια είναι η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ομοιοπαθητική στα προβλήματα υπογονιμότητας

υπογονιμότηταΗ ομοιοπαθητική αγωγή μπορεί να έχει θετικά, έως και άριστα, αποτελέσματα, στις παραπάνω υπογραμμισμένες παθολογικές καταστάσεις, δεδομένου ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι οι κατεξοχήν θεραπευτικοί πληροφορικοί παράγοντες για τις νευροφυσιολογικές –ορμονικές –ψυχικές -ανοσολογικές λειτουργίες του οργανισμού και κατεξοχήν αυτές που σχετίζονται με τους γεννητικούς αδένες. Βέβαια, θα πρέπει ο ομοιοπαθητικός να έχει άριστη κατάρτιση τόσο στην Ομοιοπαθητική Φυσιολογία και Παθολογία όσο και στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που υπεισέρχονται στις διάφορες αιτίες στειρότητας, ανδρικής και γυναικείας. Επίσης, θα πρέπει να μη είναι δογματικός και να γνωρίζει να κινείται παράλληλα και αρμονικά προς το έργο των ειδικών ιατρών (γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι, ουρολόγοι-ανδρολόγοι), που συμμετέχουν στο επίπονο, πολλές φορές, έργο της αποκατάστασης της γονιμότητας.

Δρ. Τάσος Βαρθολομαίος, Ιατρός-Ομοιοπαθητικος
pathan@otenet.gr, http://www.omoiotherapeia.gr

Σχολιάστε το άρθρο