Ιπποφαές, μια νέα δυναμική καλλιέργεια

Το ιπποφαές ανήκει στην κατηγορία των πολυδύναμων φυτών, των φυτών εκείνων των οποίων οι ιδιότητες των καρπών του έχουν εξαιρετική σημασία για τη φαρμακευτική και καλλυντική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων, εξαιτίας των πλούσιων συστατικών του που περικλείουν τόσο η σάρκα του καρπού όσο και οι σπόροι του.

190 πολύτιμες ουσίες

Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό. Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Μεταξύ των άλλων περιέχει βιταμίνη C, βι-ταμίνη Ε, βιταμίνη Α, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, Β-στερόλη, Φλαβονοειδή και όλα τα μεταλλικά στοιχεία, όπως: ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Περιέχει επίσης καροτενοειδή και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7, ω-9. Το ιπποφαές θεωρείται από τους Ρώσους και τους Κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.

rs_2

Τι προσφέρει στον οργανισμό

Το ιπποφαές προσφέρει στην οργανισμό: τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο, προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους, ρύθμιση του μεταβολισμού. Επίσης, συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn και προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος, επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία, προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τέλος, προσφέρει αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης, αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση και έκζεμα.

Χρήσεις του Ιπποφαούς

Το ιπποφαές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ύλη για την παραγωγή καλλυντικών, την παραγωγή «λειτουργικών τροφίμων», την παραγωγή χυμών, μαρμελάδων κλπ., την παραγωγή φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, την παραγωγή προσθέτων διατροφής, την παραγωγή φυσικών χρωστικών για τις φαρμακοβιομηχανίες, τις βιομηχανίες τροφίμων και την υφαντουργία, την αναβάθμιση υποβαθμισμένων εδαφών και τη βελτίωση της γονιμότητας τους, τη χρησιμοποίηση των φύλλων, των νεαρών βλαστών και των υπολειμμάτων των καρπών μετά τη μεταποίηση τους για τη διατροφή των κτηνοτροφικών ζώων κλπ.

Τρόπος Καλλιέργειας – Οργάνωση

Seabuckthorn / ΙπποφαέςΤο καλύτερο μοντέλο παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας για το ιπποφαές είναι εκείνο της ομάδας παραγωγών. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα καλλιεργούν το ιπποφαές, το οποίο θα το παραδίδουν στην ομάδα, η οποία θα συγκεντρώνει την παραγωγή και θα προβαίνει στην πρώτη μεταποίηση των καρπών του παράγοντας, χυμούς, έλαια, στερεά υπόλοιπα μεταποίησης, αλλά και αξιοποιώντας τα φύλλα σαν αφεψήματα. Επίσης, η ομάδα θα ερευνά τις αγορές και θα τροφοδοτεί με τα προϊόντα της πρώτης μεταποίησης διάφορες εταιρείες (φαρμακευτικές, καλλυντικών, λειτουργικών τροφίμων, βιομηχανίες χυμών, αρτοσκευασμάτων, κλπ) του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι οποίες θα προβαίνουν στην τελική μεταποίηση, εξασφαλίζοντας τις υψηλότερες δυνατές τιμές προς όφελος των παραγωγών.

Για το λόγο αυτό συστήθηκε ήδη ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας» με έδρα την Αιανή Κοζάνης σε μία προσπάθεια οργανωμένης καλλιέργειας του ιπποφαούς. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δώδεκα, μέχρι στιγμής, καλλιεργητών οι οποίοι, αφού παρακολούθησαν ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 40 ωρών υπό τον κ. Κάσσανδρο Γάτσιο, γεωπόνο και ειδικό στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, προχώρησαν ήδη στη φύτευση 35 στρεμμάτων ιπποφαούς. Μέχρι το Μάρτιο του 2011 θα φυτευτούν άλλα 35 στρέμματα τα οποία θα αποδώσουν τους πρώτους καρπούς τους μετά από τρία περίπου χρόνια.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι να αναπτύξει πλήρως τη βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια του ιπποφαούς και να ξεκινήσει την πειραματική φύτευση σε δεύτερη φάση του μύρτιλλου. Απώτερος σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού, ώστε να προχωρήσει στη μεταποίηση των καρπών του φυτού σε χυμό και έλαιο. Συμβουλευτικό και τεχνικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του ιπποφαούς και την οργανωτική και διοικητική στήριξη του Συνεταιρισμού έχει το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο διερεύνησε ήδη συνεργασίες με τη φαρμακευτική και καλλυντική βιομηχανία.

-του Άρη Γκουλιάφα. Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτ. Μακεδονίας

Σχολιάστε το άρθρο