Έρευνα ενοχοποιεί τα αντισυλληπτικά για καρκίνο του προστάτη

καρκινος προστατηΝέα καναδική έρευνα έρχεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα χημικά υποπροϊόντα φαρμάκων που καταλήγουν στα αστικά λύματα και που συγκαταλέγονται στους ορμονικούς διαταράκτες.

Η έρευνα των David Margel και Neil Fleshner του πανεπιστημίου του Τορόντο κατέληξε στο φαινομενικά παράλογο συμπέρασμα ότι τα αντισυλληπτικά συνδέονται με καρκίνο του προστάτη. Τα στοιχεία που χρησιμοποίησαν για την έρευνά τους προέρχονταν από τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τις αντικαρκινικές έρευνες των ΗΕ. Οι Καναδοί επιστήμονες παρατήρησαν ότι σε χώρες όπου δεν είναι διαδεδομένο το αντισυλληπτικό χάπι (Ιαπωνία) παρατηρείται και χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη, ενώ επιβεβαίωσαν τη συνάφεια αντισυλληπτικών και καρκίνου του προστάτη σε όλες τις βιομηχανικές χώρες (Καναδάς, ΗΠΑ). Οι δύο ερευνητές υπογραμμίζουν ότι το ίδιο ισχύει και για την αύξηση του καρκίνου της μήτρας, του στήθους, του θυρεοειδούς και των όρχεων.

Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Πιθανότατα τα υποπροϊόντα των συνθετικών οιστρογόνων που υπάρχουν στα αντισυλληπτικά, όταν αποβάλλονται από τον γυναικείο οργανισμό με την ούρηση, επιμολύνουν την τροφική αλυσίδα και το πόσιμο νερό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές προτείνουν η έρευνά τους να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διερεύνηση της σύνδεσης, αφού είναι πολύ νωρίς για να βγουν βέβαια συμπεράσματα και να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση και σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπουν τις γυναίκες από το να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο περιοδικό British Medical Journal.

center

Σχολιάστε το άρθρο