ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ … τα νέα από το μέτωπο

κουνούπια αντιμετώπιση

Τα κουνούπια αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα αιμομυζητικών αρθροπόδων, που ενοχλούν όχι μόνο τον άνθρωπο, αλλά και τα ζώα ή τα πτηνά. Οι επιθέσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στα θερμόαιμα ζώα, αλλά και στα ποικιλόθερμα, όπως ψάρια, ερπετά και αμφίβια, είναι δε φορείς παθογόνων μικροοργανισμών και σ’ αυτές τις ομάδες του ζωικού βασιλείου. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί περίπου 4.000 είδη που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, εκτός από τις πολικές περιοχές που είναι καλυμμένες μόνιμα με πάγο.

Κουνούπια και ιστορία…

Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας τα κουνούπια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους. Μεταδίδοντας αρρώστιες όπως η ελονοσία και ο κίτρινος πυρετός, τα φτερωτά αυτά έντομα έχουν στερήσει τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Oliver Cromwell, πολλών θρησκευτικών λειτουργών και άλλων ηγετών. Επίσης, έχουν εμποδίσει εκστρατείες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, βοήθησαν στη νίκη επί της Ισπανικής Αρμάδας και ανέτρεψαν τα σχέδια του Τζένκις Χαν για παγκόσμια κυριαρχία.

Τσιμπούν τους πιο «νόστιμους»!

Οι άνθρωποι παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κουνουπιών. Τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που τσιμπάνε τους ανθρώπους. Ένα έντομο που βρίσκεται σε ενδιαφέρουσα, τσιμπάει πάντα κάποιον, πριν κάνει τα αυγά του.

Μπορούν να μυρίσουν το «δείπνο» τους ακόμη κι από απόσταση 64 χιλιομέτρων και να πετάξουν μέχρι το στόχο τους…

Τα κουνούπια δε τσιμπούν τυχαία τον οποιονδήποτε, αλλά επιλέγουν προσεκτικά τα θύματά τους μεταξύ των ανθρώπων που έχουν την ελκυστικότερη για αυτά μυρωδιά. «Τα κουνούπια χρησιμοποιούν την οσμή για να ξεχωρίσουν ποιοι είναι πιο νόστιμοι», υποστηρίζει ο εντομολόγος Τζέρι Μπάτλερ του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Μπάτλερ, τα κουνούπια επιλέγουν να τσιμπήσουν αυτούς που διαθέτουν μεγάλες ποσότητες χοληστερόλης και βιταμίνης Β ­ δύο ουσίες που είναι απαραίτητες στα έντομα αυτά αλλά δεν τις παράγουν τα ίδια.

Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που διανύουν τις γόνιμες μέρες τους, οι άνθρωποι που έχουν βρώμικα πόδια κι εκείνοι που ιδρώνουν πολύ, συγκεντρώνουν την προτίμηση των συγκεκριμένων εντόμων. Τα ελκύει η εφίδρωση, μόνο όμως αν ο ιδρώτας έχει μείνει πάνω στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν βακτήρια.

Τι κάνουμε τώρα;κουνούπια

Αγαπημένο μέρος των κουνουπιών είναι το νερό. Μπορείτε να μειώσετε τον πληθυσμό των κουνουπιών, μειώνοντας τα σημεία εκείνα όπου μπορεί να ζήσει και να μεγαλώσει, στην αυλή, τον κήπο, τη βεράντα …

– Απομακρύνετε ή χρησιμοποιείστε με οικονομία, δοχεία νερού, ποτίστρες ζώων, πιατάκια από γλάστρες και προσπαθήστε να διατηρείτε την αυλή σας καθαρή, απομακρύνοντας όλα τα σκουπίδια.

– Τοποθετήστε σήτες στις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού, καθώς και κουνουπιέρες στα κρεβατάκια των παιδιών.

– Εάν χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικές παστίλιες ή άλλα σκευάσματα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εκτός από το πλύσιμο των χεριών μετά από τη χρήση τους, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να τις τοποθετείτε μακριά από τα κρεβάτια και πάντα σε καλά αεριζόμενο χώρο.

– Αποφύγετε τις επαλείψεις στο παιδικό δέρμα με χημικά εντομοαπωθητικά.

– Μη βάζετε αρώματα, λοσιόν ή άλλα καλλυντικά, διότι τα κουνούπια έλκονται από τις ευχάριστες οσμές.

– Φοράτε δροσερά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα, πάντα ανοιχτόχρωμα. Τα έντονα χρώματα έλκουν τα κουνούπια. Λέγεται πως προτιμούν και τις ξανθιές…

– Το μπάνιο βοηθά τα υποψήφια θύματα ν’ αποφύγουν τα τσιμπήματα, σε αντίθεση με τα προϊόντα καθαρισμού κι ενυδάτωσης που τα κάνουν «προκλητικότερα».

– Τοποθετήστε γλάστρες με βασιλικό σε παράθυρα και πόρτες. Μόνιμη και καλή λύση είναι η φύτευση ευκαλύπτων στο κήπο σας.

Ωωωχ!!!

Κουνούπια και άνθρωπος: μία πανάρχαια σχέση αγάπης και μίσους. Τα κουνούπια μας λατρεύουν για το αίμα που τους δίνουμε, εμείς τα μισούμε γιατί προσπαθούν να μας το πάρουν. Μ’ ένα τσίμπημα το θηλυκό κουνούπι μπορεί να αντλήσει μέχρι και πέντε χιλιοστά του λίτρου αίμα. Ταυτόχρονα όμως αφήνει δικές τους πρωτεΐνες, στο σημείο που τσιμπά, οι οποίες ενδέχεται να μεταφέρουν μεταδοτικές ασθένειες, ενώ εξαιτίας τους ενεργοποιείται και το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα τη φαγούρα και το «κοκκίνισμα» της περιοχής.

Εναλλακτική λύση είναι το ξύδι ή η μαγειρική σόδα λειωμένη σε νερό κι επάλειψη στο σημείο του τσιμπήματος. Άλλη λύση που σταματά τη φαγούρα «μαχαίρι» και που προτιμά και η ομάδα της εφημερίδας μας, είναι η επάλειψη του σημείου με διάλυμα μελισσοκομικής πρόπολης.