Λιώνουν οι παγετώνες του Θιβέτ

Οι παγετώνες που έχουν άρρηκτα συνδεθεί με το οροπέδιο του Θιβέτ και που τροφοδοτούν τα μεγάλα ποτάμια της Κίνας, λιώνουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου θα είναι καταστροφικές για όσους ζουν κοντά στα ποτάμια αυτά στην Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το λιώσιμο των πάγων θα φέρει πλημμύρες και κατόπιν ξηρασία, αφού θα «αδειάσουν» οι ποταμοί.

80 παγετώνες στην οροσειρά Aemye Ma-Chhen, όπου βρίσκεται η πηγή του Κίτρινου ποταμού, εξαφανίζονται με ιδιαίτερα γρήγορο τρόπο, διαβεβαιώνει ο Λι Σιονάν, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Υδάτων των τριών ποταμών στην επαρχία Κινγκάι. Στην επαρχία αυτή, που βρίσκεται στο οροπέδιο του Θιβέτ, είναι οι πηγές των τριών μεγάλων ποταμών της Ασίας, Μεκόνγκ, Γιανγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός. Το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή αυξάνεται συνεχώς εδώ και μισό αιώνα και πέρυσι έφθασε το υψηλότερο επίπεδό της σε 50 χρόνια.

Σε 30 χρόνια, το 5,3% των παγετώνων κοντά στην πηγή του ποταμού Γιανγκτσέ έχει εξαφανιστεί, καθώς και το 70% αυτών που βρίσκονται πλησιέστερα προς την πηγή του ποταμού Μεκόνγκ.

Σχολιάστε το άρθρο