Οι μακροβιότεροι και πιο υγιείς άνθρωποι στη Γη

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήθελαν να ζήσουν πολλά χρόνια και να είναι υγιείς. Ο σύγχρονος πολιτισμός παρ’ όλες τις ανέσεις, την τεχνολογική ανάπτυξη και τη γνώση που συσσώρευσε δεν κατάφερε ποτέ να προσφέρει στον άνθρωπο την πολυπόθητη μακροζωία και υγεία. Αντίθετα, οι σύγχρονες κοινωνίες μαστίζονται από συγκεκριμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες κτλ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιες φυλές, λαοί, περιοχές στον κόσμο που σημειώνουν μεγάλα ποσοστά μακροβιότητας και υγείας. Στα πρότυπα της «δικής μας» Ικαρίας, οι άνθρωποι αυτοί συνήθως ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή (ανάλογα με τον τόπο τους και τις κλιματολογικές συνθήκες), ασκούνται, δεν έχουν στρες και το βασικότερο …κρατούν αποστάσεις από τις συνήθειες του σύγχρονου πολιτισμού, ο οποίος υπόσχεται πολλά άχρηστα αγαθά και καθόλου υγεία. Ας δούμε αυτά τα μυστικά μακροζωίας.

Okinawa

Πολλοί κάτοικοι του νησιού Okinawa της Ιαπωνίας φθάνουν στην ηλικία των 110 ετών. Δεν εμφανίζουν καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνο, οστεοπόρωση και Αλτσχάιμερ. Δεν ζουν απλώς πολύ, αλλά είναι υγιείς ακόμα και σε μεγάλες ηλικίες. Το μυστικό; Ο τρόπος ζωής και η διατροφή τους φυσικά. Η παραδοσιακή διατροφή των κατοίκων της Okinawa είναι λαχανικά, φρούτα, ψάρι, φύκια, σόγια, πράσινο τσάι και ρύζι. Δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν καπνίζουν, δεν πίνουν αλκοόλ και ζουν χωρίς στρες. Σημαντικό είναι επίσης ότι επιδίδονται σε πολλές φυσικές δραστηριότητές: κάνουν ποδήλατο, περπατούν χιλιόμετρα καθημερινά, εξασκούν το καράτε, χορεύουν και ασχολούνται με την κηπουρική.

Hunza

Η φυλή Hunza ζει στο Βόρειο Πακιστάν. Η κοιλάδα Hunza βρίσκεται σε ένα μεγάλο υψόμετρο και είναι μια εύφορη κοιλάδα που ενδείκνυται για την καλλιέργεια της γης και προσφέρει απομόνωση από τον υπόλοιπο «πολιτισμένο» κόσμο. Δεν υπάρχουν βοσκότοποι και έτσι η ζωική παραγωγή είναι αδύνατη. Τα μέλη της φυλής Hunza τρώνε ελάχιστο κρέας και πολλά φρούτα, όπως βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, βατόμουρα, σύκα και πεπόνια. Η φυλή έγινε ιδιαίτερα γνωστή για την κατανάλωση των πυρήνων του βερίκοκου, που μελετώνται για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες. Ακόμα, τρώνε ωμά λαχανικά, δημητριακά, σιτάρι, κριθάρι και κεχρί. Το χειμώνα τρώνε βρασμένα φασόλια, καλαμπόκι, σκουός και λάχανα. Ασκούνται καθημερινά και έχουν μια θετική αντιμετώπιση της ζωής. Οι ηλικιωμένοι της φυλής είναι αδύνατοι, γεμάτοι ζωντάνια και χωρίς ασθένειες.

Vilcabamba

Η πόλη Vilcabamba βρίσκεται 50 μίλια από τα σύνορα του Περού. Οι κάτοικοι της δεν υποφέρουν από καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη ή άλλες ασθένειες του σύγχρονου πολιτισμού. Το πρώτο τους μυστικό είναι το νερό, το οποίο είναι το αγνότερο και πιο υγιεινό νερό στον κόσμο. Το δεύτερο μυστικό τους είναι τα λαχανικά από τον δικό τους κήπο, τα φρούτα από τα δικά τους δέντρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι. Δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα. Περπατούν αρκετά για την τροφή τους στις γύρω πλαγιές αναζητώντας φρέσκα φρούτα.

μακροβιότεροι

Abkhasia

Η Abkhasia είναι αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, που έχει όμως διακηρύξει ανεξαρτησία και βρίσκεται στο Βόρειο Καύκασο. Η χώρα είναι γεμάτη νερά. Καθαρά και φρέσκα νερά. Οι κάτοικοι της τρώνε κατά 90% φυτικές τροφές, χαμηλές ποσότητες αλατιού και καθόλου ζάχαρη ή μεταποιημένα τρόφιμα. Η τροφή τους αποτελείται κυρίως από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Στην Abkhasia καταναλώνουν πολύ λίγα ζωικά προϊόντα. Το matzoni είναι ένα ποτό προϊόν ζύμωσης που πίνουν από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Οι κάτοικοι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας ανεβοκατεβαίνοντας τα βουνά ανεξάρτητα από την ηλικία τους και σε αντίθεση με αυτούς των δυτικών κοινωνιών ανυπομονούν να γεράσουν. Αρκετοί από αυτούς είναι αιωνόβιοι.

Σχολιάστε το άρθρο