Ασ’ τα τα μαλλάκια σου….

Τα μαλλιά αντιπροσωπεύουν τη δύναμη και την ενέργεια και συχνά τη σεξουαλική ορμή. Η κόμη από αρχαιοτάτων χρόνων, αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι και ενδεικτικό της προσωπικότητάς μας και εμπλέκεται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής και ιδιωτικής μας ζωής.

img-thingΤα μαλλιά έχουν υμνηθεί από τους ποιητές, έχουν τραγουδηθεί, έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες. Είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εμφάνισής μας. Όταν θέλουμε να περιγράψουμε κάποιον, σίγουρα αναφερόμαστε και στα μαλλιά του. Τα μαλλιά σηματοδοτούν ομάδες, ιδεολογίες, κάνουν δηλώσεις επανάστασης, διαφορετικότητας ή αντίδρασης. Παροιμίες, γνωμικά, τραγουδάκια ασχολούνται με τα μαλλιά μας και μας μεταδίδουν τη σοφία και το συναίσθημά τους. «Μυθικά μαλλιά» μας διδάσκουν. Η αρχαία μέδουσα, η τρομακτική γοργόνα καταδικάστηκε από την θεά Αθηνά, η οποία την μεταμόρφωσε σε απεχθές τέρας, μετατρέποντας τα μαλλιά της σε φίδια. Η βασίλισσα Βερενίκη έκοψε σύρριζα τα όμορφα μαλλιά της και τα αφιέρωσε στη Θέα του Έρωτα, Αφροδίτη, μετά το «τάμα» της για την επιστροφή του Πτολεμαίου από τον πόλεμο. Ο βιβλικός Σαμψών όφειλε την υπεράνθρωπη δύναμη του στα μακριά μαλλιά του. H Δαλιδά για να τον παγιδεύσει έκοψε κρυφά τα μαλλιά του. Τα όμορφα, μακριά, ξανθά μαλλιά της Ραπουνζέλ έγιναν σκάλα για να ανέβει ο καλός πρίγκιπας και να την απελευθερώσει από τον ψηλό πύργο όπου ήταν κλειδωμένη…

Τα μαλλιά μας είναι σημαντικά και η κόμμωση, ιστορικά συνδέεται με διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής, με τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα. Ανάλογα με τον λαό, την εποχή και τον τόπο, η κόμμωση διαφέρει στις γιορτές, στο πένθος, τον πόλεμο. Σε κάθε λαό και χρονική περίοδο η κόμμωση έχει να κάνει μια «δήλωση» και συνδέεται με την κοινωνική τάξη, τη θρησκεία ή άλλες όψεις του κοινωνικού βίου.

Προσφάτως, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, στο πλαίσιο διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης, φοιτήτριες χτενίστηκαν με πλούσιους βοστρύχους και πλεξίδες, κλέβοντας κάτι από την κομψότητα και την αγέρωχη θωριά μιας αρχαίας Ελληνίδας, όπως ήταν αυτές που ενέπνευσαν τις Κόρες της Ακρόπολης ή τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου. Οι κομμώσεις των γυναικών στην κλασσική, ελληνική αρχαιότητα, ήταν πολλές φορές αρκετά πολύπλοκες. Οι αρχαίες Ελληνίδες της κλασσικής εποχής στόλιζαν τα μαλλιά τους με χτένες, κορδέλες, διαδήματα, μακριές φουρκέτες, φρέσκα λουλούδια ή χρυσά λεπτά στέμματα κ.α., έβαφαν τα μαλλιά τους με διάφορα μείγματα από ταλκ και φυτικούς χυμούς, αλλά και με επικίνδυνες συνταγές που είχαν βάση τον ανθρακικό μόλυβδο (στουπέτσι) και τον θειούχο υδράργυρο (κιννάβαρι). Συχνά ήταν μακριά και μαζεμένα προς τα πίσω. Οι άνδρες είχαν συνήθως κοντά μαλλιά.

Οι πρώτες χτένες εμφανίζονται στην Αίγυπτο το 4.000 π.Χ. και είναι κατασκευασμένες από αποξηραμένα οστά ψαριών. Ο ίδιος λαός το 2.000 π.Χ. αναμειγνύει νερό με χυμό εσπεριδοειδών και φτιάχνει σαμπουάν. Επιπροσθέτως, χρησιμοποιεί λίπος και φυτικά έλαια για να σταθεροποιήσει τα μαλλιά του. Με τη χένα, που την έφτιαχναν από τα τριμμένα φύλλα ενός φυτού, έβαφαν τα μαλλιά τους. Πολλές Αιγύπτιες που ξύριζαν τα κεφάλια τους ή είχαν κοντά μαλλιά φορούσαν περούκες. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία για τη χρήση θερμαινόμενων ράβδων σιδήρου για κίνηση στα μαλλιά από το 1.500 π.Χ.

Τα πρώτα ιστορικά τεκμήρια για τον χρωματισμό των μαλλιών προέρχονται από τους τάφους του Φαραώ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν και χρησιμοποιούσαν για την βαφή των μαλλιών τους μεταλλικά στοιχεία και τουλάχιστον τρία φυτικά χρωστικά: χένα, σουμρίκι και ρενγκ που έδιναν κόκκινο, κίτρινο και μαύρο χρώμα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι την ίδια εποχή χρησιμοποιούσαν τη χένα οι λαοί της Ινδίας, της Περσίας και του Ισραήλ.

Το 35 π.Χ. η Κλεοπάτρα φορούσε περούκες που στόλιζε με χρυσό και ελεφαντόδοντο. Όλοι οι άντρες είχαν ξυρισμένο κρανίο, πράγμα που αντιμετώπιζε ριζικά το πρόβλημα της καθαριότητας. Μονάχα σε τελετές φορούσαν σγουρές, μαύρες, βαριές περούκες.

Στη Ρώμη η τάση ακολουθεί τα ελληνικά πρότυπα. Χρησιμοποιούν και αυτοί σκόνη χρυσού και με θερμαινόμενο σίδερο δημιουργούν μπούκλες στα μαλλιά. Οι γυναίκες έχουν βαμμένα ξανθά μαλλιά ή φοράνε περούκες από τρίχες σκλάβων. Αργότερα τα μαλλιά πιάνονται ψηλά με όγκο και τυλίγονται με λεπτό σύρμα.

Διάσημο είναι το ξανθό, βενετσιάνικο χρώμα στα μαλλιά των γυναικών του 16ου αιώνα. Οι Βενετσιάνες μούσκευαν τα μαλλιά τους με ένα διάλυμα καυστικής σόδας και καθόντουσαν στον ήλιο 3-4 ώρες κάθε ημέρα! Αυτό ήταν ο περίφημο ξανθό Βενετίας που βλέπουμε στα έργα του αναγεννησιακού ζωγράφου Τισιάνο.

Για να μη βγείτε …κουρεμένοι

216-beautiful-hair-style01-2[1]Η καθαριότητα του τριχωτού της κεφαλής κρίνεται φυσικά απαραίτητη για υγιή, λαμπερά μαλλιά. Προσέξτε να στεγνώνετε απαλά τα μαλλιά σας μετά το λούσιμο. Μην τους φέρεστε βάναυσα, γιατί καταστρέφονται οι πόροι. Πάντοτε επιλέγουμε μία μαλακή πετσέτα και στεγνώνουμε απαλά. Μετά το λούσιμο μπορείτε να ξεβγάλετε τα μαλλιά με κρύο νερό για να σφραγίσετε τους πόρους και να «κλειδώσετε» μέσα την υγρασία και την λάμψη. Μια απαλή, φυσική, τρίχινη βούρτσα προστατεύει την τρίχα από το σπάσιμο. Στα μακριά μαλλιά πρέπει να φροντίζουμε να αφαιρούμε την ψαλίδα, που τα «βαραίνει», κόβοντας τις άκρες κάθε δύο μήνες.

Συνίσταται ανεπιφύλακτα η χρήση σαμπουάν και άλλων προϊόντων φροντίδας από συστατικά βιολογικής καλλιέργειας που είναι, όχι μόνο ακίνδυνα σε σχέση με τα συμβατικά, αλλά και περισσότερο ευεργετικά, αφού περιέχουν πολύτιμα βότανα, φυτά, αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά παρμένα από την πλούσια πανίδα της φύσης. Τα προϊόντα από συστατικά βιολογικής καλλιέργειας, εκτός του ότι δεν βλάπτουν τον οργανισμό και τα μαλλιά μας, αποτελούν μια ενσυνείδητη επιλογή ενός ενημερωμένου καταναλωτή και μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού προέρχονται από βότανα, φυτά και φυσικά συστατικά που ταυτόχρονα αναζωογονούν τις αισθήσεις μας.

Τα μαλλιά μας είναι όμορφα όταν είναι υγιή. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, πολλές φορές τα συμπτώματα αφορούν και τα μαλλιά μας. Μαλλιά άτονα, θαμπά, αδύναμα που σπάνε εύκολα, υποδηλώνουν έλλειψη σημαντικών διατροφικών στοιχείων.

Μην παραμελείτε την πρόσληψη σιδήρου, καθώς ο σίδηρος δίνει στα μαλλιά εκπληκτική λάμψη. Τρώτε πολλά λαχανικά και καλές πρωτεΐνες.

Όσοι και όσες βάφουν τα μαλλιά τους, θα πρέπει να προσέξουν να μην το κάνουν με συχνότητα που δεν ξεπερνά τον ενάμισι μήνα τουλάχιστον από την τελευταία φορά που έγινε χρήση βαφής, αλλά και να δίνουν προσοχή στην ποιότητα της βαφής που χρησιμοποιούν. Μικρές συνήθειες ή παραλείψεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με την υγεία των μαλλιών μας. Π.χ. οι γυναίκες (ή οι άντρες που έχουν μακριά μαλλιά) δεν θα πρέπει να κοιμούνται με πιασμένα μαλλιά. Γενικά, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λογής πιαστράκια, λαστιχάκια ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στα μακριά μαλλιά, καθώς μπορεί να σπάσουν και να καταστρέψουν την τρίχα.

Μην ξεχνάτε να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας, ιδιαίτερα αν αυτά είναι μακριά ή αν έχουν ιδιαιτέρες ανάγκες φροντίδας και αυτά θα σας το ξεπληρώσουν με μια πλούσια κόμη που θα αποπνέει υγεία και νεότητα. Εξειδικευμένα προϊόντα (μάσκες, αμπούλες, λάδια κ.α.), σωστές τροφές, συμπληρώματα διατροφής είναι οι σύμμαχοι των μαλλιών μας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την ηλικία, τον αγχώδη τρόπο ζωής, τις βαφές, τις τεχνικές επεξεργασίες κ.α.

Για να μην …μαλλιοτραβιέστε

Βαφές μαλλιών

lookΣήμερα, το 60% των γυναικών και το 10% των ανδρών στις χώρες της Ε.Ε. βάφουν τα μαλλιά τους 6 έως 8 φορές τον χρόνο. Οι βαφές μαλλιών επιβαρύνουν την υγεία μας με τα χημικά στοιχεία που περιέχουν και καταστρέφουν την ποιότητα της τρίχας. Το μόνο που μπορούν να μας χαρίσουν απλόχερα είναι μια επιβαρυμένη υγεία, λόγω της ακόρεστης χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Το οξυζενέ καθιερώθηκε το 1867 από τον Άγγλο χημικό E.H. Thiellay και τον Γάλλο κομμωτή Leon Hugo, ενώ λίγο πριν είχε ανακαλυφθεί η χημική ουσία PPD που έφερε και την επανάσταση στις βαφές, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Το 1907 στο Παρίσι εμφανίζεται η πρώτη βαφή για ξανθά μαλλιά με PPD και η αγορά κατακλύζεται από δεκάδες προϊόντα. Το 1953 η Wella δημιουργεί την πρώτη κρεμώδη βαφή. Παρ’ όλα αυτά, οι σημερινές συνθετικές βαφές έχουν αμφισβητηθεί από μεγάλη μερίδα επιστημόνων, ειδικών και όχι μόνο για ενδεχόμενες βλάβες που προκαλούν στην υγεία μας, για αλλεργίες, πρόκληση καρκίνου κ.α.

Το 2006 η Κομισιόν απαγορεύει 22 χημικές ουσίες -συστατικά των βαφών για μαλλιά- λόγω της σχέσης τους με τον καρκίνο. Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στις βαφές μαλλιών θεωρούνται επικίνδυνες τόσο για τα ίδια τα μαλλιά μας και την ποιότητα της τρίχας μας όσο και για την συνολική μας υγεία.

Π.χ. ο μόλυβδος κάποτε ήταν συστατικό στις μπογιές για βαφή τοίχων, μέχρι που απαγορεύτηκε, γιατί βρέθηκε ότι προκαλεί βλάβες στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών και όχι μόνο. Σήμερα υπάρχει ως συστατικό σε πολλές βαφές μαλλιών.

Οι 22 ουσίες για βαφές μαλλιών που απαγορεύθηκαν ήταν: 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine and its HCl salt, 2,3-Naphthalenediol, 2,4-Diaminodiphenylamine, 2,6-Bis(2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine, 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol, 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole, HCl salt, 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfate, 4-Chloro-2-Aminophenol, 4-Hydroxyindole, 4-Methoxytoluene-2,5-Diamine and its HCl salt, 5-Amino-4-Fluoro, 2-Methylphenol Sulfate, N,N-Diethyl-m-Aminophenol, N, N-Dimethyl-2, 6-Pyridi-nediamine and its HCl salt, N-Cy-clopentyl-m-Aminophenol, N-(2-Methoxy-ethyl)-p-phenylenediamine and its HCl salt, 2,4-Diamino-5-methylphenetol and its HCl salt, 1,7-Naphthalenediol, 3,4-Diaminobenzoic acid, 2-Aminomethyl-p-aminophenol and its HCl salt, Solvent Red 1 (CI 12150), Acid Orange 24 (CI 20170), Acid Red 73 (CI 27290).

8-red-cream-tube-lgΈνα πολύ καλά ενημερωμένο ιστολόγιο για την επικινδυνότητα των σύγχρονων καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των βαφών, είναι το BeautySeeds του καθηγητή Αισθητικής και Κοσμετολογίας Γιώργου Φαρφαρά.

Στον αντίποδα, οι φυτικές βαφές είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση και αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς, γιατί βελτιώνονται και ως προς την ποικιλία, αλλά και ως προς την απόδοση των χρωμάτων, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την κα Άννα Κεραμιδά, ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου «Άννα» στο Κολωνάκι, που χρησιμοποιεί φυτικές βαφές, αυτές έχουν αποδειχθεί καθόλα άψογες. Τα μαλλιά δυναμώνουν, αποκτούν όγκο και ζωντάνια και οι πελάτισσες φεύγουν ευχαριστημένες. Με τις φυτικές βαφές δεν προκαλούνται ερεθισμοί, τα λευκά καλύπτονται επαρκώς, ενώ η μεγάλη γκάμα χρωμάτων δεν τις κάνει να υστερούν σε τίποτα από τις συμβατικές.

Εργαλεία και προϊόντα styling

Πιστολάκι, ψαλίδι για μπούκλες ή σίδερο για ίσιωμα. Πρόκειται για όλα τα σύγχρονα μαγικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για τέλεια εμφάνιση και άψογο χτένισμα. Συνήθως προκαλούν βλάβη στην τρίχα και την καίνε. Επίσης, τα επονομαζόμενα προϊόντα styling προκειμένου να «είμαστε στην τρίχα», δεν είναι διόλου αθώα ούτε για το περιβάλλον, αλλά ούτε και για τα μαλλιά μας, αφού είναι επιφορτισμένα με μια αρμάδα χημικών συστατικών. Η ποιότητα των μαλλιών μας χαλάει από τη χρήση τους, που φτάνει μέχρι το εσωτερικό του κεφαλιού το οποίο απορροφά μέρος της ποσότητας των τζελ, αφρών ή λακ. Αν, όμως, επιμένετε να καταφεύγετε στα μαγικά αυτά εργαλεία, θα πρέπει να φροντίζετε να μειώνετε τη συχνότητα χρήσης τους, βοηθώντας τα μαλλιά σας να πάψουν να υποφέρουν.

Χένα. Μια αρχαία ιστορία

bioshopΗ χένα (ή χέννα) εξάγεται από τη Lawsonia inermis, ένα φυτό που φτάνει τα2,5 μέτραστα θερμά κλίματα και συναντάται στο Ιράν, το Πακιστάν, τη Συρία, το Μαρόκο, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, την Αίγυπτο, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Αφγανιστάν, τη Σενεγάλη, την Κένυα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία και την Ινδία. Η χένα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο με διάφορα ονόματα όπως Al-Khanna, Jamaica Mignonette, Egyptian Privet και Smooth Lawsonia. Η τέχνη της εφαρμογής της αναφέρεται ως Χένα (Αραβικά) ή Μehndi (Ινδικά).

Τα φύλλα, τα άνθη και τα κλαδιά του φυτού αλέθονται, ώσπου να γίνουν μία λεπτή πούδρα που περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες, τις ταννίνες. Η πούδρα αυτή έπειτα αναμειγνύεται με νερό. Όταν η χένα αναμειχθεί με φύλλα και καρπούς άλλων φυτών, όπως το λουλάκι, το τσάι, ο καφές, τα γαρύφαλλα και το λεμόνι, προκύπτουν διάφορες αποχρώσεις. Η πάστα που προκύπτει χρησιμοποιείται για βαφή μαλλιών. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, η χένα λειτουργεί σαν δροσιστικός παράγοντας όταν απλώνεται στις παλάμες και τις πατούσες. Όταν χρησιμοποιείται στη διακόσμηση του σώματος, προστίθεται ζάχαρη και λάδι για να παραταθεί η ζωντάνια των χρωμάτων και των σχεδίων.

Ως θεραπευτικό φυτό, η χένα συντηρεί, καθαρίζει, χρωματίζει και δροσίζει το δέρμα. Όταν απλώνεται στα μαλλιά έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Εκατομμύρια Αφρικανοί και Ασιάτες χρησιμοποιούν συστηματικά χένα στα μαλλιά τους. Στις περιοχές αυτές, η χένα είναι φτηνή, πάντοτε διαθέσιμη και βοηθά να δροσίζεται το κρανίο κατά τους ζεστούς θερινούς μήνες.

Για να μην …τα χάσετε

Τριχόπτωση

photolibrary_rm_photo_of_hair_in_brushΚατά μέσο όρο, χάνουμε περίπου 50-100 τρίχες καθημερινά, οι οποίες ωστόσο αναπληρώνονται, καθώς στη θέση τους φυτρώνουν νέες. Αυτή είναι η φυσιολογική τριχόπτωση. Αν όμως, αρχίσουμε να χάνουμε διπλάσια ποσότητα μαλλιών για περισσότερο από δύο μήνες, καλό είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο.

Ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στις γυναίκες και στους άνδρες, ονομάζεται ανδρογεννετική αλωπεκία. Αυτός ο τύπος απώλειας των τριχών πιστεύεται ότι προκαλείται από τρεις κυρίως παράγοντες: την ηλικία, την κληρονομικότητα και την τεστοστερόνη (αν και η τεστοστερόνη θεωρείται η «ανδρική ορμόνη», παράγεται και στον γυναικείο οργανισμό, σε ποσότητα όμως μικρότερη απ’ ότι στους άνδρες). Μια σπανιότερη μορφή τριχόπτωσης είναι η γηροειδής αλωπεκία. Αραιώνουν τα μαλλιά σε ένα ή περισσότερα σημεία της κεφαλής και προκαλείται από άγχος, από ορμονικές διαταραχές, από κάποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών στον οργανισμό, από κληρονομικά αίτια κτλ.

Επίσης, τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί λόγω τριβής των μαλλιών ή από τις καθημερινές ταλαιπωρίες. Κάποιες φορές η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά χάπια, η σωματική καταπόνηση, το έντονο άγχος, ή η αλλαγή της εποχής μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Το φθινόπωρο πραγματοποιείται πτώση των μαλλιών και για τα δύο φύλλα.

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, ενώ παράλληλα η έλλειψή της μπορεί να είναι και η αιτία της εμφάνισης τριχόπτωσης. Οι πρωτεΐνες και ο σίδηρος είναι απαραίτητα. Η κυστίνη (αμινοξύ, που βρίσκεται σε όλες τις πρωτεΐνες), επίσης, βοηθάει στην ενδυνάμωση του θύλακα της τρίχας. Τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια, το γάλα, το τυρί, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σπανάκι, οι φακές, βοηθούν πολύ στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Γι’ αυτό είναι καλό να συνδυάζουμε τις τροφές που περιέχουν σίδηρο, με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C: όπως το πορτοκάλι, οι πιπεριές, το μπρόκολο, τα μήλα, οι πατάτες κτλ. Οι βιταμίνες Β3, Β6 και Β9 βοηθούν στο σχηματισμό αμινοξέων, από τα οποία αποτελείται ο θύλακας της τρίχας. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες βρίσκονται στα αβγά, στο κόκκινο κρέας, στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στο γιαούρτι.

Εάν είναι δύσκολο να λαμβάνουμε από τις τροφές αυτές τις βιταμίνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου στρες, σωματικής κούρασης ή κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά σαμπουάν και μάσκες μαλλιών ή αμπούλες που δυναμώνουν το θύλακα της τρίχας. Εάν παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, θα πρέπει να επισκεφτούμε έναν δερματολόγο, ώστε να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος και να μας δώσει την κατάλληλη φαρμακευτική ή άλλη αγωγή.

Πιτυρίδα

young-man-checking-his-hairΈνα από τα πιο «δημοφιλή» προβλήματα των μαλλιών είναι η πιτυρίδα. Υπολογίζεται ότι όλοι σχεδόν οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους το πρόβλημα της πιτυρίδας. Με τον όρο πιτυρίδα περιγράφονται τα «νεκρά» κερατινοκύτταρα (φολίδες ή λέπια), τα οποία αποκολλούνται από την επιδερμίδα του κεφαλιού με τη διαδικασία της απολέπισης, αλλά παραμένουν στα μαλλιά, γιατί λόγω της έντονης τριχοφυΐας στη συγκεκριμένη περιοχή είναι δύσκολη η απομάκρυνσή τους.

Οι αιτίες που προκαλούν πιτυρίδα είναι συγκεχυμένες. Κυρίως, ενοχοποιούνται οι μύκητες malassezia glosoba, pityrosporum ovale και p. Οrbiculare, αλλά και άλλες περιπτώσεις όπως κατάχρηση καλλυντικών ή χρήση λάθος καλλυντικών για τα μαλλιά και ανοσολογικοί, μολυσματικοί, τραυματικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Η βασική και πιο απλή λύση που συνίσταται από τους δερματολόγους για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας είναι το σαμπουάν. Για μια ελαφριάς μορφής πιτυρίδα το σαμπουάν χρειάζεται δύο με τρεις ημέρες για να δράσει. Όταν όμως η κατάσταση είναι πιο σοβαρή χρειάζονται σαμπουάν που περιέχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι δεν πρόκειται για μια άλλη πάθηση, γι αυτό όταν έχουμε «βαριά μορφή πιτυρίδας» η συμβουλή του δερματολόγου είναι απαραίτητη, καθώς ίσως να πρόκειται για άλλη δερματοπάθεια όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ψωρίαση ή έκζεμα. Τότε θα χρειαστεί η ανάλογη θεραπεία μια και τα σαμπουάν δεν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική λύση.

Η βασική διαφορά ανάμεσα στην πιτυρίδα και την ξηροδερμία είναι το ότι η πιτυρίδα είναι μια ήπια, μη φλεγμονώδης νόσος, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα -ή αλλιώς ξηροδερμία όπως είθισται να την αποκαλούμε- είναι φλεγμονώδης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιτυρίδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα πρώιμο της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, καθώς το πρόβλημα ξεκινάει με μια διαταραχή στην απολεπιστική διαδικασία.

Το λάδι καρύδας, τα ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο είναι ευεργετικά σε μορφές ήπιας πιτυρίδας. Απλώστε το λάδι στα μαλλιά σας και κάντε πολύ καλό μασάζ στο δέρμα. Τυλίξτε τα μαλλιά με μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το για τουλάχιστον 15 λεπτά. Λούστε τα μαλλιά σας και ξεπλύντε πολύ καλά τα μαλλιά σας.

Ξηροδερμία ή Σμηγματορροϊκή Δερματίτιδα

Όταν το ph της ανώτερης στοιβάδας δέρματος αλλάζει, προκαλείται ξηροδερμία. Η ξηροδερμία μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αφού το δέρμα σκάει με αποτέλεσμα τα μικρόβια να μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό. Εμφανίζεται με αφυδάτωση, απολέπιση, κοκκινίλες, ερεθισμούς και φαγούρα. Η τρίχα χάνει την αντοχή και την ελαστικότητά της.

Οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες όπως: οι καιρικές αλλαγές, η έκθεση στον ήλιο, οι τεχνικές εργασίες (για όποιον κάνει ανταύγειες). Ο βασικός λόγος που εμφανίζεται το φαινόμενο είναι η απώλεια νερού και λιπιδίων από την περιοχή, δηλαδή των θρεπτικών συστατικών της, με τα μήκη και τις άκρες να επηρεάζονται περισσότερο.

Εξειδικευμένα προϊόντα (σαμπουάν, κοντίσιονερ), αιθέρια έλαια, συμπληρώματα και κατάλληλες τροφές μπορούν να βοηθήσουν. Καρότα, ψάρι και γιαούρτι είναι οι ιδανικές τροφές και οι πλύσεις του κεφαλιού με φασκόμηλο συμβάλλουν στην επίλυση όταν το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο. Αν το φαινόμενο δεν βελτιώνεται, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

Από τη φύση

Βότανα

Τα βότανα έχουν θεραπευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Στα μαλλιά μπορούν να κάνουν θαύματα είτε ως συστατικά των διαφόρων προϊόντων περιποίησης είτε ως αφεψήματα. Μερικά από αυτά είναι: Θυμάρι, Δεντρολίβανο, Χαμομήλι, Φασκόμηλο, Μελισσόχορτο, Ρίγανη, Καλέντουλα, Μέντα, Τσουκνίδα. Ως αφεψήματα, αφού τα βράσουμε με αυτά τα μαλλιά μετά το λούσιμο. Αν θέλουμε, έπειτα από 15-20 λεπτά μπορούμε να τα ξε-βγάλουμε με νερό ή να αφήσουμε το αφέψημα να δράσει σαν leanve-in conditioner μέχρι το επόμενο λούσιμο.

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια βοηθούν στην τόνωση του τριχωτού της κεφαλής και περιποιούνται τα θυλάκια των τριχών, με αποτέλεσμα την καλύτερη υγεία των μαλλιών. Προσθέστε 3 σταγόνες έλαια σε 6ml ζεσταμένο βασικό λάδι μασάζ, τρίψτε το στο κεφάλι σας, τυλίξτε το με μια ζεστή πετσέτα για 20 λεπτά και ξεβγάλετε το με σαμπουάν ή προσθέστε το έλαιο που διαλέξατε σε φυτικό σαμπουάν ή στην μαλακτική κρέμα.

– Για πολύ ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά δοκιμάστε: Χαμομήλι, Λεβάντα, Τσουκνίδα.

– Για λιπαρά μαλλιά δοκιμάστε: Χαμομήλι, Γεράνιο, Μανταρίνι, Άρκευθο.

– Για λάμψη χρησιμοποιείστε: Λεμόνι και Δάφνη.

– Για την τριχόπτωση δοκιμάστε: Ξύλο Κέδρου, Δεντρολίβανο, Δάφνη.

– Για αδύναμα μαλλιά χρησιμοποιείστε Φασκόμηλο

– Χρησιμοποιήστε Δεντρολίβανο και Κυπαρίσσι σαν τονωτικό.

ΕΛΑΙΑ ΒΑΣΗΣ

Λαμπερά μαλλιά από το ντουλάπι της κουζίνας

Μάσκα με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το διαμάντι της φύσης. Το συναντάμε ως συστατικό σε πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Το ελαιόλαδο έχει τονωτική και θεραπευτική δράση. Απλώνετε το λάδι στο δέρμα και σε όλο το μήκος των μαλλιών σας. Τα τυλίγετε με μια ζεστή πετσέτα ή ένα πλαστικό σκουφάκι και την αφήνετε τουλάχιστον 30 λεπτά (όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο). Ξεπλένετε τα μαλλιά σας κανονικά. Στη μάσκα μπορείτε εκτός από το ελαιόλαδο να προσθέσετε και λίγο μέλι.

Μάσκα για κατεστραμμένα μαλλιά

HomeMadeYoghurtMaskΜερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο με μια λιωμένη μπανάνα βοηθούν τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Απλώστε και κάντε μασάζ. Αφήστε το μείγμα για περίπου δεκαπέντε λεπτά. Ξεπλύνετε και λουστείτε κανονικά.

Μάσκα λάμψης

Για φυσική γυαλάδα στα μαλλιά σας, λιώστε ένα αβοκάντο και στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής. Ανακατέψτε το μείγμα καλά και τρίψτε απαλά τα μαλλιά σας από τη ρίζα μέχρι τις άκρες. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά.

Για λαμπερά μαλλιά

Σε μισό λίτρο νερό στύψτε μισό λεμόνι και βρέξτε τα μαλλιά, αφού έχετε πρώτα λουστεί κανονικά. Αφήστε το να δράσει για 2-3 λεπτά και μετά ξεπλύνετε καλά τα μαλλιά σας.

Μάσκα μαγιονέζας

Ιδανική για ξηρά και ατίθασα μαλλιά. Χτενίστε τα βρεγμένα σας μαλλιά με δύο κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Αφήστε την για δεκαπέντε λεπτά και μετά λούστε τα με σαμπουάν και κρύο νερό.

Μάσκα με γιαούρτι για λιπαρά μαλλιά

Οι ειδικοί προτείνουν την παρακάτω μάσκα για όσους υποφέρουν από υπερβολική λιπαρότητα στα μαλλιά. Αναμείξτε πέντε κουταλιές της σούπας γιαούρτι, μία κουταλιά της σούπας baking soda και άλλη μία φρέσκο χυμό λεμονιού. Απλώνετε το μείγμα στα μαλλιά, από την ρίζα μέχρι την άκρη, και το αφήνετε για σαράντα λεπτά. Έπειτα ξ-πλένετε μόνο με νερό.

Αναπλαστική μάσκα μαλλιών

Βάζετε μέλι σε μπεν μαρί και όταν λιώσει, προσθέτετε το λάδι jojoba. Αφήνετε λίγο να ζεσταθούν και να αναμειχθούν τα δύο υλικά. Απομακρύνετε το δοχείο και προσθέστε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλο, 5 σταγόνες δεντρολίβανο και ένα αυγό. Ανακατεύετε καλά. Απλώνετε την μάσκα σε λουσμένα, νωπά μαλλιά, τυλίγετε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνετε για 3 ώρες. Ξεβγάζετε και λούστε τα μαλλιά σας κανονικά.

Σαμπουάν με γιαούρτι0505_brighteningmask_l

Ανακάτεψε ένα κεσεδάκι γιαούρτι και έναν κρόκο αβγού και απλώστε το μείγμα στο κεφάλι, κάνοντας καλό μασάζ. Ξεπλύνετε αμέσως. Αυτός ο συνδυασμός ενδυναμώνει την τρίχα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζοντας την τριχόπτωση.

Μάσκα με μπίρα

Μια μάσκα που δυναμώνει τα ταλαιπωρημένα μαλλιά. Ανακατέψτε μπίρα (περίπου 30 ml) με ένα αυγό και απλώστε σε βρεγμένα μαλλιά. Κρατήστε τη μάσκα για 20’και ξεβγάλτε.

Lotion μελιού για λάμψη

Σε τέσσερα φλιτζάνια ζεστό νερό διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι. Λουστείτε κανονικά και αφού σκουπίσετε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα απλώστε τη lotion χωρίς να την ξεβγάλετε και χτενιστείτε.

Οι τροφές που αγαπούν τα μαλλιά μας

Τα μαλλιά μας για να διατηρήσουν τη λάμψη και την υγεία τους χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή με τα κατάλληλα για αυτά στοιχεία. Συνήθως, η έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών, αλλά και η διατροφή που δεν περιέχει αρκετά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες προκαλούν καταστροφή και αποδυνάμωση της τρίχας και τριχόπτωση. Ποιες είναι όμως οι τροφές που αγαπούν τα μαλλιά μας;

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙΤροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Ενισχύουν την τρίχα και τη συγκροτούν. Τις συναντάμε σε πληθώρα φαγητών, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, γάλα, τυριά και όσπρια.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο: Τα λεπτά και αδύναμα μαλλιά συνήθως υποδηλώνουν έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος λειτουργεί ενισχυτικά στην τρίχα και καταναλώνεται κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφησή του. Μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου συναντάμε στο κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του (50-60%) είναι εύκολα απορροφήσιμο. Σίδηρος συναντάται επίσης και σε φυτικά προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και τα δημητριακά. Ωστόσο, στα φυτικά προϊόντα ο σίδηρος βρίσκεται σε μορφή με την οποία δύσκολα απορροφάται ή απορροφάται σε μικρό ποσοστό. Μάλιστα, το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, μιας και το ήπαρ είναι το όργανο όπου αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο ο σίδηρος. Επίσης, το μοσχαρίσιο κρέας είναι υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού ενδυναμώνουν την τρίχα συμβάλλουν στην υγεία και την λάμψη των μαλλιών μας.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Β9 ή φυλλικό οξύ: Όπως και οι βιταμίνες Β6 και Β12, βοηθούν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν παρατηρηθεί έλλειψη, τότε δεν πηγαίνει η απαραίτητη ποσότητα αίματος και οξυγόνου στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να γίνονται τα μαλλιά θαμπά και να εμφανίζονται φαινόμενα τριχόπτωσης. Αυγά, ψάρια, λαχανικά, συκώτι, όσπρια, δημητριακά, φλοιός σιταριού, μαγιά μπύρας, ακτινίδια, αβοκάντο, χουρμάδες, αμύγδαλα, κάστανα κ.α. περιέχουν ικανές ποσότητες φυλικού οξέος.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Ε: Πολλές φορές τα μαλλιά μας φαίνονται γερασμένα και κουρασμένα. Αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη βιταμίνης Ε. Ξηροί καρποί, όπως αμύγδαλα και φιστίκια, ελαιόλαδο, σπαράγγια, μοσχάρι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά θρέφουν και ανανεώνουν την τρίχα των μαλλιών κρατώντας τα ζωντανά και νεανικά.

Τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α: Εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της ποιότητας της ρίζας των μαλλιών. Τα καρότα, τα αυγά, το κρέας, το βούτυρο, το συκώτι, τα ιχθυέλαια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, γάλα, τυρί) κρίνονται απαραίτητες για την καλή υγεία των μαλλιών.

Τα μαλλιά συνδέονται με την αυτοπεποίθησή μας, ενώ αποτελούν έναν καθρέπτη της συνολικής μας υγείας. Για «να μην τα χάνετε» και «να μην τα χάσετε» φροντίστε τα μαλλιά σας κάθε περίοδο της ζωής σας, δείχνοντας εμπιστοσύνη στα «μαγικά φίλτρα» της φύσης.

της Ειρήνης Κάρου

Πηγές: www.asante.gr, Νέα Ακρόπολη, Hair Salon, www.noikokyra.gr

Σχολιάστε το άρθρο