Έρευνα: όπλο κατά του AIDS το μανιτάρι Chaga

μανιταρι chagaΕπιστήμονες από το Ινστιτούτο Vector κοντά Νοβοσιμπίρσκ, στη Ρωσία, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την πιθανή θεραπεία για το AIDS στο σιβηριανό μανιτάρι Chaga (τσάγκα).

Το μανιτάρι Chaga έχει για αιώνες χρησιμοποιηθεί στη Σιβηρία για την αντι-ιική του δράση σε μια πληθώρα ασθενειών. Οι ισχυρισμοί των τοπικών πληθυσμών για το παραδοσιακό αυτό γιατρικό αποδεικνύεται τώρα ότι έχουν και επιστημονική βάση. Το Chaga (Inonotus obliquus), το οποίο αναπτύσσεται πάνω στους κορμούς των δέντρων της σημύδας, περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βετουλινικού οξέος. Το οξύ αυτό έχει αντιρετροϊκή, αντιφλεγμονώδη, και σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα αντικαρκινικές ουσίες, τις οποίες οι επιστήμονες του Vector ονομάζουν «μια πολλά υποσχόμενη γραμμή ανάπτυξης».

Το μανιτάρι αυτό έχει χαμηλή τοξικότητα και ισχυρή αντι-ιική δράση, σύμφωνα με τους επιστήμονες και έδειξε να έχει ισχυρά αποτελέσματα απέναντι στην ευλογιά, τη γρίπη, αλλά και τον ιό του Aids.

Οι ερευνητές του Vector θεωρούν η δράση του μανιταριού κατά του AIDS οφείλεται τόσο στην τόνωση του ανοσοποιητικού που προσφέρει όσο και στις αντικαρκινές του ουσίες. Ταυτόχρονα, το μανιτάρι είναι αποτελεσματικό στην προστασία του DNA από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Το Chaga έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο μέρος της Σιβηρίας, στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και την Κίνα και την Κορέα ως αφέψημα, αλλά και ως θεραπεία από τα αρχαία χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας έπιναν το Chaga όπως εμείς τον καφέ ή το τσάι. Σήμερα, το Chaga εξακολουθεί και βρίσκεται στο ντουλάπι οικογενειών της Ρωσίας για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Το σιβηρό Chaga έλαβε όμως αναγνώριση στο δυτικό κόσμο, όταν ο Νομπελίστας συγγραφέας Alexandr Solzenitsyn στο μυθιστόρημά του The Cancer Ward, το 1968 κάνει εκτενή αναφορά στο τσάι από το μανιτάρι που φύεται στο δέντρο της σημύδας. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, το μανιτάρι θεωρείται ότι αυξάνει τη μακροζωία και ενισχύει την ενέργεια της ζωής (chi). Ανήκει στα προσαρμογόνα φυτά.

Σχολιάστε το άρθρο