Μαύρο τσάι

για καρδιά και δόντια γερά

Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά, ισχυρίζονται Ιάπωνες επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology.

Μαύρο τσάιΣε πείραμα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα από τον Δρ Κένεϊ Σιμάντα, δέκα υγιείς άνδρες κατανάλωσαν οκτώ φλιτζάνια μαύρο τσάι και δυο ώρες αργότερα παρατηρήθηκε ότι βελτιώθηκε η ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες. Το ίδιο συνέβη και μετά την κατανάλωση μη καφεϊνούχου υγρού που χορηγήθηκε για σύγκριση.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το τσάι έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στα επίπεδα της χοληστερόλης, στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενώ έχει και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα αυτή ιδιότητα του τσαγιού, οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση του βελτιώνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος προς την καρδιά.

Μάλιστα, για να επαληθεύσουν το συμπέρασμα οι Ιάπωνες ερευνητές μέσω υπερήχων μέτρησαν την ανάστροφη στεφανιαία ταχύτητα ροής, η οποία αντικατοπτρίζει το πόσο επιταχύνει η ροή του αίματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Με δηλώσεις του στο Reuters o Δρ Σιμάντα εξηγεί ότι «υποθέτουμε ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο τσάι βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας τη διαστολή σε ανταπόκριση της ροής αίματος.

Χρειάζονται, ωστόσο, μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο ώστε να μπορέσουν να  διαπιστωθούν τα πραγματικά αποτελέσματα του τσαγιού στην στεφανιαία κυκλοφορία».

Το μαύρο τσάι κάνει καλό και στα δόντια

Αμερικάνοι ερευνητές πιστεύουν ότι το μαύρο τσάι είναι καλό για την υγιεινή των δοντιών, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

Όπως μετέδωσε το BBC, επιστήμονες από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις μελέτησαν την επίδραση της μαύρης ποικιλίας τσαγιού στα δόντια και συμπέραναν ότι ορισμένα συστατικά του καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και το σχηματισμό πλάκας.

Η έρευνα έδειξε ότι πέντε πλύσεις του στόματος με μαύρο τσάι επί 30 δευτερόλεπτα με μεσοδιαστήματα των τριών λεπτών εμπόδιζαν την ανάπτυξη των βακτηρίων και την παραγωγή οξέων που προκαλούν στοματικές παθήσεις, όπως η τερηδόνα. Η επικεφαλής των ερευνών, Δρ Κριστίνα Γου, δήλωσε: «Το μαύρο τσάι έχει σημαντική επίδραση στην υγεία των δοντιών». Επισήμανε ακόμη: «Τα ευεργετικά οφέλη του τσαγιού παρατηρήθηκαν σε άτομα που φρόντιζαν τα δόντια τους και με άλλες μεθόδους».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου δήλωσε ότι τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι συντελούν στην καταπολέμηση της πλάκας, αποτελούν πηγή φθορίου και δεν είναι διαβρωτικά για τα δόντια όπως τα αναψυκτικά.

bannerb

Σχολιάστε το άρθρο