Με διαταραχές του καρδιακού παλμού συνδέονται ορισμένα αντικαταθλιπτικά

Την προσοχή των γιατρών, αλλά και των ασθενών, εφιστούν ερευνητές από διαφορετικά κέντρα της Βοστόνης και της Νέας Υόρκης, καθώς ισχυρίζονται ότι μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές του καρδιακού παλμού.

αντικαταθλιπτικάΤα SSRI, τα αντικαταθλιπτικά της κατηγορίας των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης και συγκεκριμένα η σιταλοπράμη και η εσιταλοπράμη μελετήθηκαν σε περιπτώσεις 38.000 ασθενών από την Νέα Αγγλία για να διαπιστωθεί ότι διατάρασσαν τον καρδιακό ρυθμό προκαλώντας αρρυθμίες. Οι αρρυθμίες δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά αν συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, λιποθυμία ακόμα και ξαφνικό θάνατο.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν τους γιατρούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην συνταγογράφηση των συγκεκριμένων αντικαταθλιπτικών, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του ασθενούς. Οι ασθενείς με καρδιακό ιστορικό, θα πρέπει να κάνουν ένα πλήρη καρδιολογικό έλεγχο προτού ακολουθήσουν την συγκεκριμένη αντικαταθλιπτική αγωγή.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες έσπευσαν να τονίσουν ότι τα πιθανά οφέλη των SSRI είναι χωρίς αμφιβολία μεγαλύτερα από τους οποιουσδήποτε κινδύνους και συστήνουν στους ασθενείς να μην σταματούν τη θεραπεία τους και να έρχονται σε επαφή με τον θεράποντα γιατρό τους προκειμένου απλώς να μειώσουν τη δόση.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «British Medical Journal».

Σχολιάστε το άρθρο