Φυσικές προσεγγίσεις στην εμμηνόπαυση

εμμηνόπαυσηΗ εμμηνόπαυση είναι μία φυσική μεταβατική περίοδος στην ζωή της γυναίκας. Πρόκειται για την χρονική περίοδο που ο κύκλος της γονιμότητας κλείνει, για να δώσει τη θέση του σε έναν άλλον μη γόνιμο, από απόψεως αναπαραγωγικής περιόδου, κύκλο της ζωής της. Είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας το να περάσει στη νέα φάση της ζωής της χωρίς προβλήματα. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι πολλά και καλά αν φροντίσει κατάλληλα την υγεία της.

Ίσως όμως όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη φυσική ή συναισθηματική διαδικασία αλλαγής, να παρουσιασθούν προσωρινές δυσκολίες, που μπορεί να ξεπεραστούν και να ακολουθήσει μία περίοδος δυναμικής παρουσίας της σε όλους τους τομείς από την εργασία μέχρι την οικογένεια.

Η εμμηνόπαυση αποτελεί την φυσική μείωση της γυναικείας γονιμότητας. Θεωρητικά, εμφανίζεται μεταξύ των δεκαετιών των 30 και των 50 ετών, ανάλογα με τις πληροφορίες που κρύβουν τα γονίδια της γυναίκας και τις πιθανές επιδράσεις της διαβίωσης της πάνω στο ορμονικό της σύστημα. Η συνηθισμένη ηλικία όμως είναι μεταξύ των 45-55 ετών. Οι ωοθήκες σταματούν την παραγωγή ώριμων ωαρίων σε μηνιαίο κύκλο και παρατηρείται η σταδιακή μείωση και τελικά η παύση της εμμήνου ρύσεως. Δεν πρόκειται για ασθένεια, αλλά για μία φυσιολογική διαδικασία μετάβασης σε μία μη αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της. Σε αυτή την περίοδο των μεταβολών, τα πλεονεκτήματα ενός φυσικού τρόπου ζωής είναι πολλά.

Η τελευταία εμμηνόρροια της ζωής της γυναίκας σηματοδοτεί την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Είναι το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της, οπότε δεν μπορεί πια να συλλάβει. Η αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας αρχίζει στην εφηβεία, όταν οι ωοθήκες της αρχίζουν ν’ απελευθερώνουν ωάρια και οι θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα) αρχίζουν τον κύκλο τους. Η εμμηνόπαυση επέρχεται, όταν σταματάει η παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, η παραγωγή ωαρίων στις ωοθήκες μειώνεται και οι ωοθήκες σιγά-σιγά συρρικνώνονται. Η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται και η υπόφυση στον εγκέφαλο αυξάνει την παραγωγή της στις ορμόνες Ρ5Η και LΗ (είναι οι ορμόνες μέσω των οποίων σε συνεχή βιοαναδρόμηση η υπόφυση ελέγχει τα επίπεδα των οιστρογόνων  υψηλές τιμές Ρ5Η και LΗ δείχνει προσπάθεια του οργανισμού να δραστηριοποιήσει την παραγωγή οιστρογόνων και συνεπώς του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας). Αυτές οι ορμονικές μεταβολές -και ιδιαίτερα η μείωση των οιστρογόνων- ευθύνονται για τις φυσικές μεταβολές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

ΠΡΟΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ – ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣ

Πριν την διακοπή των εμμήνων προηγείται μια μεταβατική φάση, που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και μερικά χρόνια. Σ’ αυτή την περίοδο, η λειτουργία των ωοθηκών αρχίζει να φθίνει, η ωορρηξία γίνεται ακανόνιστη και η γονιμότητα περιορισμένη. Τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση μπορεί ν’ αρχίσουν μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, αλλά μπορεί και να εμφανιστούν αργότερα μέσα στα 5 επόμενα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Τα χρόνια της εμμηνόπαυσης είναι γνωστά και σαν κλιμακτήριος.

Φυσικές αλλαγές

Στα χρόνια που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, επέρχονται προοδευτικές αλλαγές στην τακτική μηνιαία έκκριση ορμονών και στην ωορρηξία, με αποτέλεσμα τη διαταραχή του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Η οιστρογονοπενία προκαλεί συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και ξηρότητα του κόλπου, στο 75% των γυναικών. Επίσης, οδηγεί σε φυσικές αλλαγές, όπως τη συρρίκνωση των γενετικών οργάνων ή κάποιου βαθμού οστεοπόρωση (ελάττωση της πυκνότητας της οστικής μάζας) και αυξημένη ευπάθεια σε ορισμένα καρδιακά νοσήματα.

Ψυχολογικές αλλαγές

Παράλληλα με τις σημαντικές φυσικές αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση, μερικές γυναίκες αισθάνονται ψυχολογική και συναισθηματική αναστάτωση. Ωστόσο, τα ψυχολογικά προβλήματα δεν οφείλονται πάντα στην μείωση των οιστρογονόνων. Μπορεί να ευθύνονται και σε σημαντικές αλλαγές που ίσως συμβαίνουν σ’ αυτή την περίοδο στην οικογενειακή, την κοινωνική ή την επαγγελματική ζωή της γυναίκας. Π.χ. τα παιδιά, είναι πιθανό να έχουν μεγαλώσει και να φεύγουν από το σπίτι, η σχέση με τον σύζυγο μπορεί να έχει τελματώσει, η αλλαγή στην εμφάνιση της γυναίκας να μην είναι αποδεκτή, οι γονείς που ίσως να έχουν όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη γυναίκα όσο γερνούν ή είναι άρρωστοι ή φεύγουν από τη ζωή, προβλήματα υγείας και άλλα πολλά που μπορεί να εμφανισθούν στην περίοδο αυτή.

Ενώ για μερικές γυναίκες, η εμμηνόπαυση ενδέχεται να δημιουργεί κάποια προσωρινά δυσάρεστα συμπτώματα, κάποιες άλλες βρίσκουν ότι τα μετά την εμμηνόπαυση χρόνια τους, δίνουν μια νέα ατομική ελευθερία και άλλες ευκαιρίες. Π.χ. πολλές γυναίκες απολαμβάνουν την διακοπή των ενοχλήσεων της περιόδου, την ανάγκη να φυλάγονται από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων ενδέχεται να σηματοδοτεί και τη λήξη των ευθυνών που συνεπάγεται η ανατροφή των παιδιών.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ

Πολλές γυναίκες περνούν την κλιμακτήριο χωρίς σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, μερικές χρειάζονται θεραπευτική αγωγή, είτε για να ανακουφιστούν από δυσάρεστα συμπτώματα, είτε επειδή (συνήθως λεπτοκαμωμένες και με όχι πολύ φυσική δραστηριότητα) κινδυνεύουν από την οστεοπόρωση. Άλλες καταφεύγουν στη θεραπεία, για να προλάβουν τις επιπτώσεις από την οιστρογονοπενία.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των γυναικών εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ υπάρχουν γυναίκες που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα και άλλες που εμφανίζουν έντονα συμπτώματα.

Η μεταβολή της ορμονικής ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει την ακόλουθη συμπτωματολογία:

εμμηνόπαυση-Εξάψεις

-Νυχτερινές ή μη εφιδρώσεις

-Αϋπνίες

-Κόπωση

-Ξηρότητα του κόλπου

-Χαμηλή σεξουαλική διάθεση

-Ταχυκαρδίες

-Απότομες μεταβολές στη διάθεση

-Αλλαγές στην ψυχική διάθεση, ευαισθησία, ευερεθιστότητα, άγχος, κατάθλιψη

-Διαταραχές στη μνήμη

-Συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα (ακράτεια, συχνουρία κ.ά.)

-Αύξηση βάρους

-Αύξηση κίνδυνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

-Έκπτωση της ενεργητικότητας

-Πόνους στις αρθρώσεις και εμφάνιση οστεοπόρωσης

Ποιες λύσεις προτείνονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων;

Σε όλες τις περιπτώσεις, η προσεγμένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αλλά και για την προστασία της γυναίκας από τις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της. Με ή χωρίς αναπλήρωση των οιστρογόνων, η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Αύξηση Βάρους

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης υπάρχει αργή, αλλά συστηματική απώλεια μυϊκού ιστού που συντελεί στη μείωση των ενεργειακών αναγκών, την πτώση δηλαδή του βασικού μεταβολισμού. Η μείωση των ενεργειακών αναγκών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αν δεν αυξήσετε την δραστηριότητα και αν δεν μειώσετε την ποσότητα τροφής που καταναλώνετε ή ακόμα χειρότερα αν αρχίσετε να καταναλώνετε τροφές με μεγάλη θερμιδική αξία όπως είναι τα γλυκά. Η αύξηση του βάρους συντελεί στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις. Ελαφρά μείωση κατά 200-300 θερμίδες της ενεργειακής πρόσληψης με παράλληλη αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν την αύξηση βάρους.

Οι επιδράσεις στα οστά

Από την ηλικία των 35 ετών και μετά υπάρχει αργή απώλεια μυϊκού ιστού στους άντρες και στις γυναίκες. Στην εμμηνόπαυση, τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα οστά. Αυτό γίνεται διότι διαταράσσεται το ισοζύγιο της καθημερινής εναπόθεσης και αφαίρεσης ασβεστίου στα οστά (δηλ. γίνεται μεγαλύτερη αφαίρεση από ότι εναπόθεση) ή στην μη πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας ασβεστίου από τη διατροφή ή μη έκθεση στον ήλιο που συντελεί στην παραγωγή βιταμίνης D.

Τι συμβαίνει με τα φυτοοιστρογόνα

Τι είναι: Πρόκειται για ουσίες φυτικής προέλευσης που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη σόγια. Κυκλοφορούν σε χάπια και οι ενδιαφερόμενες πρέπει να παίρνουν 1-2 την ημέρα. Πώς λειτουργούν: Οι ουσίες αυτές έχουν ασθενή οιστρογονική δράση, που βοηθά να μειωθούν τα αγγειοκινητικά συμπτώματα (εξάψεις, εφιδρώσεις κλπ.).

Προσοχή!! Τι δεν γνωρίζουμε: Επειδή τα φυτοοιστρογόνα κυκλοφορούν τα τελευταία λίγα χρόνια, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες ακριβώς είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Δεν ξέρουν, δηλαδή, αν έχουν θετική επίδραση στην οστεοπόρωση, ούτε αν η χορήγησή τους μπορεί να συνδέεται με πιθανούς κινδύνους στο μέλλον.

Τα φυτοοιστρογόνα είναι ουσίες που βρίσκονται στις φυτικές τροφές. Είναι παρόμοιες σε δράση αλλά αρκετά πιο ασθενείς από τα ανθρώπινα οιστρογόνα, και αν καταναλώνονται συστηματικά, σε καθημερινή βάση, οι ισοφλαβόνες που περιέχουν μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, μπορούν να μειώσουν τις εξάψεις και τη νευρικότητα. Προϊόντα πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι συνήθως το γάλα σόγιας, το τυρί σόγιας, ο λιναρόσπορος και μερικά βότανα. Συμβουλεύω λοιπόν να καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες μονό από φυσικές τροφές.

Τι άλλο χρειάζεται να προσέξετε

Προληπτικές εξετάσεις

Οι προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες πρέπει να διεξάγονται όταν μια γυναίκα εισέλθει στη νέα φάση της ζωής της. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρηση οστικής πυκνότητας, αιματολογικό έλεγχο ώστε να διερευνηθούν τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων, καθώς και η λειτουργία των νεφρών, του ήπατος και του θυρεοειδούς, μαστογραφία, παπ τεστ, αλλά και πιθανότατα διακολπικό υπερηχογράφημα το οποίο συστήνεται προληπτικά από τους γιατρούς.

Μικρά συχνά γεύματα

Δεν παίζει ρόλο μόνο τι τρώει κάποια γυναίκα αλλά και το πότε. Έτσι, η λύση που εμποδίζει τη συσσώρευση λίπους είναι τα μικρά και συχνά γεύματα. Οι πολλές ώρες χωρίς φαγητό συνδέονται με μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης λίπους από τον οργανισμό και διαταραχή των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα .

Άφθονο νερό

Η κατανάλωση καθαρού νερού βοηθά στη νεφρική λειτουργία, ενώ παράλληλα δημιουργεί αίσθημα πληρότητας, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα πολλά «τσιμπολογήματα» που καταστρέφουν τη σχέση με… τη ζυγαριά.

Όχι στο τσιγάρο

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία (και) της εμμηνοπαυσιακής γυναίκας, καθώς, εκτός των άλλων δεινών που προκαλεί, φαίνεται να αποτελεί «εμπόδιο» στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Άσκηση και φυσική δραστηριότητα

Επιβεβλημένη κατά την εμμηνόπαυση είναι και η άσκηση, η οποία ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, αλλά και τα οστά. Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, αλλά και της αίσθησης της ισορροπίας, και στον έλεγχο του σωματικού βάρους Μία ώρα περπάτημα την ημέρα εάν είναι δυνατόν γρήγορο, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να διατηρείται σε φόρμα.

Καλός ύπνος

Ο καλός ύπνος βοηθά στο σύνολο τον οργανισμό, γιατί είναι απαραίτητος στις διεργασίες επιδιόρθωσης του σώματος. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο της ζωής ένας καλός ύπνος ενισχύει και το δέρμα, καθώς ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ανανέωσής του.

Φυσικές λύσεις

Μέχρι σήμερα το ζήτημα της ορμονικής υποκατάστασης αποτελούσε δίλημμα για τις γυναίκες, οι οποίες κατέφευγαν σε αυτήν για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Πλέον, σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες η θεραπεία με ορμονική υποκατάσταση στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατηγορείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για πιθανή εκδήλωση καρκίνου του μαστού, καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θρομβώσεων. Μια γυναίκα, λοιπόν, που δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μπορεί να δοκιμάσει εναλλακτικούς τρόπους, όπως τα βότανα, για να ανακουφιστεί από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. Ένα βότανο μπορεί να ανακουφίσει μια γυναίκα, αλλά να μην έχει κανένα αποτέλεσμα σε μια άλλη. Σε κάθε περίπτωση, πριν κάνετε χρήση οποιουδήποτε βοτάνου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τα Βότανα

Λυγαριά -Η δράση της οφείλεται σε συστατικά που επιδρούν στην υπόφυση του εγκεφάλου και διεγείρουν την παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Βοηθά στη μείωση των εξάψεων και της κατακράτησης υγρών, καταπολεμά το στρες και την κατάθλιψη. Συνιστάται σε γυναίκες με έντονες ψυχολογικές εναλλαγές, ενώ θεωρείται ιδανική για όσες έχουν μπει στην εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία, επειδή ανεβάζει τα επίπεδα της προγεστερόνης. Χρησιμοποιήστε την ως:  Βάμμα: Ρίξτε 5-10 σταγόνες σε νερό και πιείτε το 3 φορές την ημέρα.  Κάψουλα: Πάρτε από 1 κάψουλα 2 φορές την ημέρα μετά το φαγητό.  Έγχυμα: Βράστε νερό, ρίξτε μέσα 1 κουταλάκι από το βότανο και αφήστε το 5-10΄ πριν το πιείτε. Συστήνονται 2 φλιτζάνια την ημέρα.

Φασκόμηλο -Βότανο με φυτοοιστρογονική και αντιιδρωτική δράση, που συστήνεται σε γυναίκες με έντονες νυχτερινές εφιδρώσεις. Είναι πλούσιο σε μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα, γι’ αυτό θεωρείται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του στρες. Τα λιπαρά οξέα που περιέχει, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ήπατος, δηλαδή του «εργοστασίου» που αποτοξινώνει το σώμα, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα φουσκώματα. Χρησιμοποιήστε το:  Ως βάμμα ή έγχυμα (όπως τη λυγαριά)  Στη μαγειρική (π.χ. σε σούπες).

Black Cohosh -Έχει δράση παρόμοια με αυτήν των οιστρογόνων. Θεωρείται ότι καταπολεμά τις εξάψεις και τους πονοκεφάλους και βοηθά σε περιπτώσεις πόνου στις αρθρώσεις, νυχτερινών εφιδρώσεων και έντονης κούρασης. Μειώνει επίσης τις ταχυκαρδίες, περιορίζει τον εκνευρισμό και το στρες και τονώνει τα νεφρά και τα επινεφρίδια, βοηθώντας γυναίκες με κατακράτηση υγρών. Προσοχή! Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από γυναίκες που βρίσκονται σε ορμονική θεραπεία. Χρησιμοποιήστε το:  Ως βάμμα ή έγχυμα (όπως τη λυγαριά).

Ομοιοπαθητική Θεραπεία

Η ομοιοπαθητική θεραπευτική μέθοδος έχει αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη σε γυναίκες την περίοδο της εμμηνόπαυσής τους. Αυτό το πόρισμα στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αποτελέσματα μεθοδευμένων πειραμάτων ή αλλιώς evidence-based medicine data.

ΚΛΙΜΑΚΤΗΡΙΟΣΔημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 1997, σε ομοιοπαθητική κλινική της Αγγλίας, με αντικείμενο γυναίκες που ζήτησαν ομοιοπαθητική θεραπεία για τις επίμονες και ενοχλητικές εξάψεις τους, έδειξε ότι το 70% των γυναικών ένιωσε πολύ καλύτερα μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία (Clover, 2000).

Σε πρόσφατη έρευνα, 9 ομοιοπαθητικοί σε 8 χώρες προσέφεραν ομοιοπαθητική θεραπεία σε 438 γυναίκες που υπέφεραν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το 90% των γυναικών αυτών δήλωσε απαλλαγή από τα συμπτώματα, ανακούφιση και βελτίωση ποιότητας ζωής μέσα σε μόλις 15 ημέρες (Bordet et al, 2008).

Η αγωγή, όμως, εξατομικεύεται ανάλογα με τα προβλήματα που απασχολούν την κάθε γυναίκα, αλλά και την ιδιοσυγκρασία της. O στόχος της ομοιοπαθητικής δεν είναι να καταστείλει τα συμπτώματα αυτά καθαυτά, αλλά να ενισχύσει τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Η ομοιοπαθητική, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα σκευάσματα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα συμπτώματα και τη λήψη του ιστορικού. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:

Pulsatila για τις εύκολες μεταπτώσεις. Όταν η γυναίκα έχει συχνά εξάψεις, οι οποίες εκλύονται σε κάθε αφορμή (στενοχώρια, σύγχυση) και μπορεί να συνοδεύονται από ιδρώτα και «ανεβοκατεβάσματα» της πίεσης. Τότε, η ανάγκη για αέρα είναι χαρακτηριστική. Επίσης, την περίοδο αυτή τυχόν αγγειακά ή φλεβικά προβλήματα επιδεινώνονται, η διάθεση της γυναίκας παρουσιάζει εύκολα μεταπτώσεις, είναι μελαγχολική και ευσυγκίνητη, παραπονιέται και έχει ανάγκη από στήριξη.

Lachesis για τη συνεχή ένταση. Τα συμπτώματα είναι πιο θορυβώδη. Η γυναίκα βρίσκεται σε συνεχή ένταση και είναι νευρική. Έχει έντονες εξάψεις με πνίξιμο στο λαιμό, ταχυκαρδία και ημικρανίες που εστιάζονται στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου. Παρουσιάζει ευαισθησία στη ζέστη και άνοδο της πίεσης, ανεξάρτητα από το αν αντιμετώπιζε σχετικό πρόβλημα πριν την εμμηνόπαυση.

Sepia για τη γενική κατάπτωση. Υπάρχει μια γενική πτώση του οργανισμού και η εικόνα που παρουσιάζει η γυναίκα είναι αντίθετη από αυτήν που παρουσιάζει όταν χορηγείται το Lachesis. Μπορεί να έχει εξάψεις και παράλληλα να εκδηλώνει ευαισθησία στο κρύο. H σεξουαλική της επιθυμία πέφτει δραματικά, όπως και η πίεση, ενώ έχει κολπικά υγρά, που δεν είναι απαραίτητα παθολογικά. Νιώθει καλύτερα όταν βρίσκεται σε κίνηση, κλαίει χωρίς λόγο και είναι εσωστρεφής.

Η ομοιοπαθητική δεν προσφέρει θεραπεία μόνο για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, στο οποίο ίσως εστιάζεται η προσοχή ενός ασθενούς, αλλά υπάρχει γενικότερη ωφέλεια, βοηθώντας τον και σε όλα τα συνυπάρχοντα προβλήματα. Το φάρμακο που είναι κατάλληλο, καθώς και η δοσολογία, μπορούν να αποφασιστούν μόνο από τον Ομοιοπαθητικό Γιατρό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η θεραπεία αποκατάστασης των οιστρογόνων που όμως μπορεί να φέρει σημαντικές μακροχρόνιες παρενέργειες. Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθεί η θεραπεία για την αποκατάσταση των ορμονών, ή οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική θεραπευτική είναι απόφαση που θα πάρει η κάθε γυναίκα μετά από σκέψη.

Βελονισμός

Ο βελονισμός ανακουφίζει τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, κυρίως μέσω ρύθμισης των ορμονικών αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Αυτό οδηγεί σε μια σημαντική μείωση στις εξάψεις προσώπου, καθώς και σε αύξηση της ενεργητικότητας μαζί με ένα αίσθημα ευεξίας, χωρίς τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν οι θεραπείες υποκατάστασης με οιστρογόνα. Ο βελονισμός έχει την ικανότητα σαν θεραπευτική μέθοδος να επιφέρει στον οργανισμό ομοιοστασία δηλαδή να τον οδηγήσει σε κατάσταση ισορροπίας.

1. Μια μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ, βρήκε ότι ο βελονισμός όχι μόνο μειώνει την ένταση και διάρκεια των εξάψεων προσώπου, αλλά βελτιώνει και τον ύπνο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Huang MI, Nir Y, Chen B, Schnyer R, Manber R. -Department of Psychiatry and Behavioral Sciences, Stanford University School of Medicine, Stanford, California, USA.

2. Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμμετεί-χαν σε μια μελέτη όπου συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του βελονισμού με θεραπεία εικονικού φαρμάκου. Η μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μείωσε τις εξάψεις προσώπου (hot flashes) σε πολύ σημαντικό βαθμό σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Zaborowska E, Brynhildsen J, Damberg S, Fredriksson M, Lindh-Astrand L, Nedstrand E, Wyon Y, Hammar M. Division of Obstetrics and Gynecology, Department of Molecular and Clinical Medicine, Faculty of Health Sciences, University Hospital, Linkφping, Sweden.

Βιοσυντονισμός – Βιοανάδραση

Η βιοανάδραση (bioresonance therapy – BRT) βασίζεται στη χρησιμοποίηση των ηλεκτρομαγνητικών ταλαντώσεων από το σώμα του ασθενούς, για θεραπευτικούς σκοπούς. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να εξηγήσουμε αυτή τη νέα μέθοδο θεραπείας, η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ευρέως σε όλον τον κόσμο και που τελευταία έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους και στην Ελλάδα.

Στο σώμα, μας όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν διάφορες μορφές ενέργειας, μια από αυτές είναι και η θερμική ενέργεια. Εκτός από τη θερμική ενέργεια υπάρχει και η ηλεκτρομαγνητική. Τα είδη αυτά ενέργειας, εκφράζονται με ένα γραφικό τρόπο με ταλαντώσεις. Γνωρίζουμε από την φυσική, ότι κάθε είδος ενέργειας, έχει μήκος κύματος και έχει και κάποιο είδος ταλάντωσης. Αυτός καθ’ αυτός ο όρος «μήκος κύματος» εκφράζει την ύπαρξη κάποιας ταλάντωσης, δηλαδή κάποιου κύματος. Το μήκος κύματος της ταλάντωσης ενός υγιούς ανθρώπου, είναι διαφορετικό από το μήκος κύματος της ταλάντωσης που έχει κάποιος με κάποια παθολογική κατάσταση ή ακόμη και ορμονική ανισορροπία.

Η βιοσυντονιστική θεραπεία έχει εφαρμογή σε πάρα πολλές καταστάσεις εκτός από την εμμηνόπαυση, όπως είναι τα γυναικολογικά προβλήματα (μαστίτιδα, δυσμηνόρροια κ.α.). Η βιοανάδραση έρχεται να συμπληρώσει τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες και να βοηθήσει τον ασθενή να ξεπεράσει προβλήματα υγείας πιο γρήγορα, με καλύτερο τρόπο και στο τέλος να είναι πιο υγιής από ότι ήταν πριν.

Τι έδειξαν οι πρόσφατες μελέτες

– Η μελέτη W.H.I. (Women’s Health Initiative), που έγινε στις ΗΠΑ (το πρώτο σκέλος δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2002 και το δεύτερο σκέλος τον Απρίλιο του 2004), έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν ορμονική θεραπεία (με οιστρογόνα και προγεστερόνη) για περισσότερο από 5 χρόνια είχαν μεγαλύτερη επιβάρυνση στο μαστό -σε σχέση με τις γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε τέτοια θεραπεία- της τάξης των 4 επιπλέον γυναικών στις 1.000. Από την άλλη πλευρά, φάνηκε ότι όσες έπαιρναν μόνο οιστρογόνα για 7,5 χρόνια δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Όσον αφορά τα καρδιαγγειακά, φαίνεται να υπάρχει αύξηση εγκεφαλικών και εμφραγμάτων σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας που έπαιρναν μεγάλες δόσεις ορμονών μετά τα 60.

– Η μελέτη Million Women Study, που έγινε στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2003, ήταν μελέτη παρατήρησης. Οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψαν το σύνολο των κρουσμάτων καρκίνου στις γυναίκες και μελέτησαν ποιες από αυτές είχαν πάρει ορμονική θεραπεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι με όλες τις μορφές ορμονικής θεραπείας υπήρχε αύξηση των καρκίνων ήδη από το πρώτο εξάμηνο της θεραπείας. Oι ενστάσεις των ειδικών είναι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η γυναίκα που παίρνει ορμονική υποκατάσταση κάνει μαστογραφία κάθε 6 μήνες με 1 φορά το χρόνο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γυναίκες, που πιθανώς την αμελούν, οπότε είναι μοιραίο, όταν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πολύ πιο γρήγορα.

  • Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., Ph.D. Δρ. Φυσικοπαθητικής Θεραπευτικής
  • Λιάπης Ιωάννης Ιατρός, Νευρολόγος – Ψυχίατρος – Βελονιστής

*Σημείωση  Παρατήρηση: Τα αναφερόμενα στο άρθρο είναι στοιχεία που αναφέρονται και απορρέουν από την σχετική βιβλιογραφία με σκοπό την ενημέρωση. Κατ’ ουδένα τρόπο αποτελούν συμβουλές ή οδηγίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπευτική αντιμετώπιση προβλημάτων. Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, παρακαλούμε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία και θα έχει την ευθύνη της θεραπευτικής προσέγγισης.

Σχολιάστε το άρθρο