Επικίνδυνα Φυτοφάρμακα και Μεταλλαγμένα Προϊόντα φτάνουν στο πιάτο μας!!

Σε έναν κυκεώνα ανακριβειών, επιστημονικών συγκρούσεων και ελλιπών στοιχείων βρίσκονται τα γεωργικά προϊόντα. Η αλόγιστη χρήση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία μας. Επικίνδυνα χημικά φτάνουν στο πιάτο μας, ενώ οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι υποτυπώδεις και περιστασιακοί.

ΜεταλλαγμέναΣυντονισμένη πολιτική για την προστασία του καταναλωτή ή την ενημέρωσή του σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων δεν υπάρχει. Όλοι συμφωνούν πως οι κρατικοί έλεγχοι είναι αποσπασματικοί και ανεπαρκείς. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα προβλήματα, αντί να επιλύονται, μπερδεύονται ακόμα περισσότερο. Οι λιγοστές εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει κατά καιρούς υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τα όρια ασφαλείας. Τα αποτελέσματα αυτά όμως σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν αναλύσεις που βρήκαν υπέρμετρη ποσότητα φυτοφαρμάκων σε ορισμένα ελαιόλαδα και άλλες, όπως αυτή που έγινε στη Γερμανία και μία ακόμη σε ελληνικό εργαστήριο, που έδειξαν μεγάλες συγκεντρώσεις υπολειμμάτων σε σταφύλια και ντομάτες.

Τα όρια ασφαλείας είναι ένα άλλο ζήτημα εξίσου μπερδεμένο και διφορούμενο. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι το γεγονός ότι σε κάθε γεωργικό προϊόν τα όρια για το ίδιο φυτοφάρμακο διαφέρουν. Εκτός αυτού, αυτοί που τα έχουν καθορίσει δεν έχουν λάβει υπόψη τους, τους πιθανούς συνδυασμούς των τροφών (π.χ. ντομάτα με λάδι στη σαλάτα) καθώς και τους συνδυασμούς των χημικών ουσιών στο ίδιο προϊόν, κάτι πολύ συνηθισμένο.

Τη σύγχυση επιτείνουν τα φουτουριστικά πειράματα γενετικής μετάλλαξης, που έχουν ήδη ξεκινήσει και στη χώρα μας και έχουν φέρει τους καταναλωτές σε αμηχανία. Ως εναλλακτική λύση διαφαίνεται η βιολογική γεωργία, που στηρίζει τη δύναμή της στη χρήση φυσικών μεθόδων καλλιέργειας, αλλά… χάνει στα σημεία, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη κρατική μέριμνα για την ενίσχυση και εξάπλωσή της.

Τη στιγμή που έρευνες στην Ευρώπη αποδεικνύουν πως το 5% των περιπτώσεων καρκίνου οφείλονται στα φυτοφάρμακα, στην Ελλάδα η χρήση τους παραμένει ανεξέλεγκτη. Παράλληλα, ενώ τα γεωργικά προϊόντα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, κανείς δεν ξέρει τις ποσότητες χημικών ουσιών που φτάνουν στο πιάτο μας, καθώς οι όποιες εργαστηριακές μετρήσεις είναι αποσπασματικές.

Οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων στη χώρα μας έχουν σχέση με σημαντικά θέματα υγείας αλλά και οικονομικά ζητήματα. Οι οδηγίες χρήσης στην πίσω μεριά των πλαστικών μπουκαλιών σπάνια ακολουθούνται κατά γράμμα, οι ποσότητες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες συχνά είναι δύο ή τρεις φορές περισσότερες και είναι κοινό μυστικό για τους ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της γεωργίας, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και χημικά που έχουν απαγορευτεί στο εξωτερικό. Οι συνέπειες της αλόγιστης αυτής χρήσης στην υγεία αλλά και την οικονομία είναι μεγάλες.

Πρόσφατη μελέτη, επισημαίνει πως «ακόμα και τα όρια που καθορίζουν την αβλαβή και ασφαλή χρήση των φυτοφαρμάκων είναι ανακριβή και βασίζονται σε εκτιμήσεις. Δεν λαμβάνονται υπόψη τα συνεργικά αποτελέσματα όταν δύο ή περισσότερα εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα». Ταυτόχρονα οι γεωπόνοι από την άλλη εξακολουθούν να προτείνουν, εννέα στις 10 φορές, τη χρήση χημικών μέσων για την καταπολέμηση ασθενειών και ζιζανίων.

Απάντηση στην υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων έρχονται να δώσουν οι βιολογικές καλλιέργειες, η ανάπτυξη και εξάπλωση των οποίων φρενάρει την εφαρμογή πειραμάτων γενετικής μετάλλαξης.

Στη χώρα μας, οι βιοκαλλιέργειες κερδίζουν συνεχώς την εμπιστοσύνη των παραγωγών. Βασική αρχή της βιολογικής γεωργίας είναι η εφαρμογή απολύτως φυσικών μεθόδων καταπολέμησης ασθενειών και ζιζανίων. Αρωματικά φυτά, για παράδειγμα, όπως η λεβάντα, το θυμάρι, ο δυόσμος, η ρίγανη, κ.λπ., προστατεύουν άλλα φυτά από αρρώστιες και παράσιτα, χάρη στη μυρωδιά τους και στις ουσίες που απελευθερώνουν από τις ρίζες.

Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ για τα γεωργικά προϊόντα που καταναλώνουμε, επιτείνεται ακόμα περισσότερο από την διάδοση τροφίμων που προέρχονται από γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Πρόκειται για προϊόντα δημιουργημένα στο εργαστήριο, με προσθήκη γονιδίων στο DNA των αρχικών σπόρων. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται προκειμένου το φυτό να αναπτύξει ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, τα ζιζάνια και τα ζιζανιοκτόνα, αλλά και για να επιβραδυνθεί η διαδικασία ωρίμανσής τους.

Οι ανησυχίες επιστημονικών κύκλων και οικολογικών οργανώσεων για τη γενετική μετάλλαξη αφορούν τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στο περιβάλλον, αν δηλαδή μπορέσει το νέο φυτό να συνυπάρξει αρμονικά με το υπόλοιπο οικοσύστημα. Πειράματα για να διαπιστωθούν οι συνέπειες, γίνονται συνεχώς, όμως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος, εκτός από τα συμφέροντα των πολυεθνικών, που να δικαιολογεί τα μεταλλαγμένα και την αποδοχή τους. Το οποιοδήποτε βήμα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, δεδομένου ότι υπάρχουν μελέτες που υπογραμμίζουν τις αρνητικές συνέπειες πειραμάτων γενετικής μετάλλαξης.

Σχολιάστε το άρθρο