Γεμίσαμε μεταλλαγμένους σπόρους

Διακινούνται με πλαστά πιστοποιητικά

μεταλλαγμενοι σποροιΧίλια εβδομήντα στρέμματα καλαμποκιού σπάρθηκαν με μεταλλαγμένο σπόρο, στο νομό Δράμας, αλλά και εκατό στρέμματα στη Καβάλα. Η αρμόδια υπηρεσιακή πηγή που ανακοίνωσε το γεγονός, τόνισε ότι δεν γίνεται λόγος για γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, αλλά επιμολυσμένη. Όσο για τους αγρότες καλούνται να καταστρέψουν άμεσα τα σπαρτά τους, οι οποίοι αγόρασαν τον σπόρο από γνωστή εταιρία φυτοφαρμάκων και σπόρων και έχει εισαχθεί από τις ΗΠΑ. Εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως η ζημιά είναι σοβαρή αν ληφθεί υπόψη πως βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού. Ο αγροτόκοσμος θα ζητήσει  παρέμβαση της Εισαγγελίας Δράμας, προκειμένου να πάρει αποζημιώσεις για την παραγωγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες της Νομαρχίας Δράμας, η εταιρία εμπορίας των συγκεκριμένων σπορομερίδων καλαμποκιού Pioneer Hi-Bred International δηλώνει απρόθυμη να αποζημιώσει τους παραγωγούς για το σύνολο της βλάβης που θα προκαλέσει η αναγκαστική καταστροφή της παραγωγής τους και περιορίζει την ευθύνη της στην κάλυψη του 40-50% του κόστους των εξόδων σποράς. Επιμολυσμένο γενετικώς καλαμπόκι έχει βρεθεί σπαρμένο επίσης στα Γιαννιτσά και τη Λαμία. Οι συγκεκριμένοι σπόροι ποικιλίας υβριδίου καλαμποκιού Ribera, εισήχθη τον Μάρτιο και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων Δράμας, συνοδευόταν από πιστοποιητικό των αμερικανικών αρχών. Οι αγρότες είχαν σπείρει το μολυσμένο σπόρο και τα φυτά είχαν φτάσει τους 15 πόντους. Εάν δεν είχε εντοπιστεί το επιμολυσμένο καλαμπόκι ο κίνδυνος ήταν τεράστιος καθώς η ανθοφορία θα ξεκινούσε τα τέλη Ιουνίου, οπότε η γύρη θα επιμόλυνε και άλλες καλλιέργειες των περιοχών. Εάν ισχύει αυτό που λέει η εταιρεία Pioneer ότι ο σπόρος αρχικά ήταν καθαρός αλλά επιμολύνθηκε, τότε φανερώνεται  και  ο  μεγάλος  κίνδυνος της επιμόλυνσης.

Εκτός από τους σπόρους αυτούς, μεταλλαγμένοι σπόροι βαμβακιού είχαν βρεθεί στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων που πραγματοποιεί η Greenpeace.

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» Καθηγητής Ιατρικής Τάσος Κουράκης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη 9-6-2004, ανέφερε τα εξής:

«Είναι γνωστό ότι προ λίγων εβδομάδων, προωθήθηκε για καλλιέργεια μεταλλαγμένο καλαμπόκι στην περιοχή της Δράμας.

Σήμερα, μετά από έλεγχο που διενεργήσαμε στις συγκεκριμένες περιοχές, διαπιστώσαμε ότι παρ’ όλο που οι αγρότες πήραν την αποζημίωση, ελάχιστα είναι τα στρέμματα που έχουν καταστραφεί, ενώ σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων με μεταλλαγμένο καλαμπόκι συνεχίζει να αναπτύσσεται κανονικά με σκοπό να προωθηθεί μετά τη συγκομιδή στην διατροφή ανθρώπων και ζώων.

Είναι απολύτως συγκεκριμένες οι ευθύνες των αρμοδίων αρχών όσον αφορά την επίβλεψη των καταστροφών των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και τη διασφάλιση της καθαρότητας της αγροτικής παραγωγής και της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Πέραν του ανωτέρω γεγονότος, δειγματοληπτικές αναλύσεις που έγιναν από το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργικής Ανάπτυξης, μέσω αρμοδίων υπηρεσιών σε εισαγωγές σπόρων στην Θεσσαλονίκη, εντόπισαν μία δεκάδα τουλάχιστον σπορομερίδων επιμολυσμένων με μεταλλαγμένο σπόρο, βαμβάκι και καλαμπόκι, πάνω από το επιτρεπτό όριο. Να σημειώσουμε ότι από μία σπορομερίδα μπορούν να σπαρθούν μέχρι 10.000 στρέμματα. Ο επιστημονικός έλεγχος διενεργήθηκε από δύο εργαστήρια των Αθηνών και ενώ τα αποτελέσματα έχουν γνωστοποιηθεί στην αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου τροφίμων και αγροτικής ανάπτυξης με διευθυντή τον κ. Γαβρά, η όλη διαδικασία παραμένει στην αφάνεια, ενώ παράλληλα είναι άγνωστο πόσες από τις επιμολυσμένες σπορομερίδες έχουν διοχετευτεί στην αγορά και στη συνέχεια σε αγρότες, που αγνοώντας ότι πρόκειται για επιμολυσμένο σπόρο, προχώρησαν στην σπορά.

001   Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» καλεί το αρμόδιο Υπουργείο και το Κέντρο Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού Θεσσαλονίκης:

– Να δημοσιοποιήσει άμεσα τα αποτελέσματα των ελέγχων και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και πρόσβαση στα στοιχεία και παραστατικά έγγραφα όλων όσων ενδιαφέρονται.

– Να προχωρήσει στην καταγραφή των αγροτών που έχουν παραλάβει το σπόρο για σπορά και να καταγράψει τους αγρούς που έχουν σπαρθεί με τους μεταλλαγμένους σπόρους.

– Να καταστραφούν όλες οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες και να πιστοποιηθεί η καταστροφή με έγκυρα παραστατικά έγγραφα.

– Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες.

– Να ελεγχθούν οι εταιρίες εισαγωγής σπόρων για την αναλήθεια των πιστοποιητικών, που πιστοποιούσαν ότι ο σπόρος ήταν καθαρός και να επιβληθούν οι αντίστοιχες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

– Να καταστραφούν όλες οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην περιοχή της Δράμας και να ελεγχθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για την αναποτελεσματικότητά τους.

– Να γίνονται εφ΄ εξής οι αναγκαίοι προληπτικοί έλεγχοι εγκαίρως, πριν σπαρθούν οι σπόροι.

– Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο ώστε να επιβάλλονται κυρώσεις στις εταιρίες εισαγωγής σπόρων όταν παρανομούν με πλαστά πιστοποιητικά, πέραν της ευθύνης που θα αναλαμβάνουν για την αποζημίωση των αγροτών.»

Η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας», απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και τους φορείς της πόλης για να αντισταθούν στην παράνομη εισβολή των μεταλλαγμένων στην περιοχή και προσκάλεσε τους πολίτες σε συμβολική κατάληψη του Κέντρου Ελέγχου Πολλαπλασιαστικού Υλικού, στην περιοχή του αγροκτήματος του Πανεπιστημίου στη Γεωργική Σχολή, την 10η Ιουνίου 2004.

Σχολιάστε το άρθρο