Μην πυροβολείτε τον …καφέ

Μπορεί να «χτυπάει στα νεύρα», αλλά ενδεχομένως προφυλάσσει από διάφορες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, αναπνευστικό, εγκεφαλικά, διαβήτη, μολύνσεις κτλ. Ο λόγος για τον καφέ, που έχει προβληματίσει την επιστήμη ουκ ολίγες φορές. Κάνει κακό ή κάνει καλό; Είναι τόσο βλαβερός, όσο λένε ή αυτά είναι υπερβολές;

κατανάλωση καφέΝέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο The New England Journal of Medicine, θα κάνει τους λάτρεις του καφέ του πλανήτη λιγότερο δυστυχισμένους. Η έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, αποκαλύπτει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να ενισχύσει έμμεσα ακόμα και τη μακροζωία.

Η μελέτη που διεξήχθη σε 400.000 ανθρώπους, μεταξύ 50 και 71 ετών, και είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές ωφελεί, χωρίς αυτό απαραίτητα να οφείλεται στην καφεΐνη του. Η μελέτη δεν ακυρώνει τις προηγούμενες, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καφές μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη ή την αρτηριακή πίεση και άρα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, βασίστηκε στην παρατήρηση των ατόμων και των συνηθειών τους, οπότε η σχέση αιτίας και αιτιατού δεν μπορεί να παρατηρηθεί επακριβώς.

Πάντως, οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν ανάλογα με τη ποσότητα καφέ που έπιναν σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένα σε εκείνους που έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα και σε εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο καφέ είχαν λιγότερες πιθανότητες θανάτου από διάφορες παθήσεις. Βέβαια, ο καφές σε συνδυασμό με άλλες συνήθειες όπως π.χ. το τσιγάρο οδηγούσαν πιο γρήγορα στο θάνατο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που εμπεριέχονται στον καφέ αποτελούν συστατικά οφέλη για την υγεία, και όχι η καφεΐνη και αν μη τι άλλο τουλάχιστον έφεραν πίσω τον καφέ από το «πυρ το εξώτερον». Επιπλέον, οι άνθρωποι που πίνουν αρκετό καφέ, συνήθως δεν καταναλώνουν πολλά αναψυκτικά ή άλλα ποτά επικίνδυνα για την υγεία.

Σχολιάστε το άρθρο